Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja Japonia w pigułce 03:04, 01 wrz 2021

Do góry
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 01:15, 01 wrz 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Wrzosy i wrzośce królują w każdej ogrodniczej, a ja zapragnęłam czegoś innego i mam

Będzie kolorowo!
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 01:12, 01 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jutro ma być dostarczona paczka z Rozanne zamówiłam 3 szt i jestem bardzo ciekawa czy będzie wyglądała tak jak na fotach. Na fotach zachwycająca.
Czy u ciebie też długo kwitnie jak piszą.
Dobrze się rozrosła widać i dobrze się ma jak kwitnie. Mam jakies bodziszki, ale tydzień czasu i po kwitnieciu ostatnio taczkę i wyrzuciłam.

Różane jest cudna ale u mnie puki co nie tworzy poduch a raczej długie pokładające się pędy. Tyle że moje to jedna sadzonka kupiona rok temu i od razu podzielona na trzy małe sadzoneczki. Może jak nabierze masy stworzy poduchę.
Kwitnie bardzo długo.
Pierwsze kwiaty uwieczniłam 29 czerwca

21 lipca

13 sierpnia

Nadal kwitną. Jutro zrobię zdjęcie jak się teraz mają.
Przerwa na kawę... 01:07, 01 wrz 2021

Do góry
Kolejne doniczki to chyba będziesz sadzić za płotem. Piękny busz masz .

Co to?
inka74 napisał(a)

To czosnki w tle ??
inka74 napisał(a)

Przepiękny zakątek
inka74 napisał(a)

Pamiętasz? Już Ci kiedyś pisałam, że to wygląda jak wejście do dżungli
inka74 napisał(a)
Ogród długi 00:59, 01 wrz 2021

Do góry
Joann napisał(a)

Drzewo miałoby być posadzone tu, gdzie stoi teraz grab. Kupiłam go, ale zastawawiam się, czy go tu wsadzić czy nie wybrać kulistego (tak, wiem, to nie jest normalne)

A lepsze są rysunki przedstawiające plan ogrodu czy zdjęcia?

Wszystko sie przyda .
W tym konkretnym miejscu - przy kolumnowych thujach - dobrze właśnie wyglądałoby drzewo o kulistej koronie. Ale bez kontekstu trudno doradzać .
Ogród długi 00:58, 01 wrz 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Popieram!

Judith, już pytałam Dorii, co lepsze: zdjęcia czy rysunek ogrodu?

U mnie ciągle wszystko "w trakcie". Dziś czuję takie zmęczenie (bo popracowałam trochę), że przypomniały mi się słowa pani Danusi o tym, że praca w ogrodzie to praca bardzo ciężka. I dziś, jak tak sobie kopałam, przekopywałam, to przypomniały mi się te słowa.
Znów podnosiłam rabaty.
Wykopałam miskanty, które kiedyś rosły przy tarasie. Podzieliłam je w kwietniu i wsadziłam z doniczką w ziemi, bo sobie poradzić nie mogłam z korzeniami, jak wykopywałam.

Tak poradziła mi sprzedawczyni w szkółce. Celem ma być okiełzanie miskanta.

Pomiędzy wsadziłam jeżówki.

Klon się nie zaaklimatyzował w nowym miejscu Niestety, szykuję się na najgorsze.

Zmierzyłam odległość gracków od szmaragdów i tak, jak myślałam, jest to 80 cm (licząc od pnia tui) Co począć? Kolejne przesadzanie?
Ogród długi 00:33, 01 wrz 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
A gdzie miało by być to drzewo bo troszkę nie nadążam. Przydałby się aktualny plan ogrodu dla rozeznania.

Drzewo miałoby być posadzone tu, gdzie stoi teraz grab. Kupiłam go, ale zastanawiam się, czy go tu wsadzić czy nie wybrać kulistego (tak, wiem, to nie jest normalne)

A lepsze są rysunki przedstawiające plan ogrodu czy zdjęcia?
W ogródku Martki 23:56, 31 sie 2021

Do góry
Góry piękne. ❤️
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 23:24, 31 sie 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Rabata z dołożona stopą nabrała trochę obiętości.

A Rozane mnie zachwyca. Jedna spra sadzonką podzielona na trzy w zeszłym roku

Jutro ma być dostarczona paczka z Rozanne zamówiłam 3 szt i jestem bardzo ciekawa czy będzie wyglądała tak jak na fotach. Na fotach zachwycająca.
Czy u ciebie też długo kwitnie jak piszą.
Dobrze się rozrosła widać i dobrze się ma jak kwitnie. Mam jakies bodziszki, ale tydzień czasu i po kwitnieciu ostatnio taczkę i wyrzuciłam.
Ogród Basi 22:57, 31 sie 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Umyłam dzisiaj lustro w okienku. Zapryskane było.

Basiu bardzo.mi się tu podoba. Bergenie masz przepiękne jak wszystko tu pasuje jedno do drugiego.

W zeszłym tygodniu rozsadzałam Bergenie bardzo je lubią za te piękne kapuściane liście. Pod nimi chwast się nie uchowa. Każdego roku będę je rozsadzałam bo są nie zastąpione na obwodkach

Te pierwiosnki niebieskie ładne a jakie wypasione teraz
Wzgórze chaosu 22:48, 31 sie 2021

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Rety Iwonka jak mi się to bordo w kwieciu podoba u Ciebie, kusi mnie ten kolor bardzo, posadziłam sobie szarłaty i one świetnie wygladają w trawach, w przyszłym roku sieję
Ściski
Pozdrawiam Basiu Mówisz o tych pysznogłówkach? One faktycznie mają taki bordowo, fuksjowy kolor. Kwitły bardzo długo i nie miały mączniaka. Przez rok niesamowicie się rozrosły.

Dokupiłam też bordowy akcent na front, penstemony Onyx & Pearls. Fajnie grają kolorem z pissardi, bukami i klonem.
Śmieszne porównanie, maleńkie penstemony i duże drzewka
Ale kupiłam ich dużo i jak przyrosną w kępy mam nadzieję, że będzie je widać i stworzą bordowy łącznik pomiędzy wszechobecną bielą i zielenią na froncie. Ładnie zasychają, ciekawe jak zimą będą wyglądać.

BKosimkArt napisał(a)
A na pink annabelle czaję się już długo tylko nie wiem gdzie posadzę, chyba sobie na głowie
Kwiat anabelki za uszkiem Big romantico
A tak serio, może coś wykombinujesz. Ta hortensja jest rewelacyjna, niesamowicie eteryczna, lekka w odbiorze. W tym roku walczy u mnie o palmę pierwszeństwa z ukochaną Kyushu...

Pszczelarnia 22:47, 31 sie 2021

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:45, 31 sie 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Limki dają czadu

Dookoła domu jest spokojniej, roślinnie trochę spokojniej na szczęście

Piękne Karola!! U Ciebie to wszystko szaleje
Ściski
Ogród z zegarem 22:43, 31 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Poszerzyłam rabatę wzdłuż ścieżki do altanki i posadziłam miskanty, przesadziłam też dalej od ścieżki Nigrę.

Tyle darni zerwałam

No bardzo ładnie jakieś niższe trawki dosadz właśnie mogą być te palczatki jasne co u mnie widziałaś, hakomy, sesliery jesienne przełam werbenami patagońskimi.
W te fugi ml iedzy kamiemi aż się prosi karmnik posadzic on dosyć dobrze się rozrasta.

Oglądając w niedzielę rano Maję.. na TVN widziałam jak projektantka w fugi sypie żwirek ciemny i pryska go zywica epoksydowa ona powoduje to, że kamyki się nie nie rozrzucają.

Darń przez zimę się przerobiono będzie dobra ziemia.
Pszczelarnia 22:42, 31 sie 2021

Do góry
Mogę się pochwalić figą

Kiepskie bakłażany, sąsiadka dała mi rozsadę w lipcu - za późno, są małe i mają jakieś coś na liściach (???)

Papryczek też nie ma wiele

Pomidorom oberwałam liście z powodu choroby, słabo wiązały - szklarnia była wietrzona ( na 12 m2 3 okna dachowe i otwarte pojedyncze drzwi)

Trzeba się w przyszłym roku bardziej przyłożyć do uprawy pomidorów, posiadanie takich 2 - dla mnie drogocennych narzędzi - zobowiązuje.

Znowu na wsi 22:40, 31 sie 2021

Do góry
Joku napisał(a)
U mnie też są spontany i to sporo. Zamieszanie wprowadzają właśnie samosiejki, na ogół zagłuszając sąsiadów. Aktualnie takim bardzo sympatycznym i dającym kolor spontanem są kiedyś dostane od ciebie kłosowce. Większość samosiejek lubię i ich nie wyrzucam. No chyba że któraś rażąco przeholuje .
O takich kłosowcach piszę

Pasuje im tu a moim to chyba ktoś pomógł, żeby ich było mniej i chyba wiem kto to
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:34, 31 sie 2021

Do góry
Z eMem i dzieciem na rękach robimy sobie czasem obchód po ogrodzie i wspominamy, o te róże od Joli, pamiętasz jak jeździliśmy po nie za Wołomin
Jakie piękne...
Jolu jak zaglądasz - zawsze się uśmiecham patrząc na nie, lubię gdy rośliny oprócz samego piękna mają też za sobą jakąś historię.

Tylko zdjęcia byle jakie...
Ptasi gaj 22:30, 31 sie 2021

Do góry
Ta roślina zachwyciła mnie w lipcu 2017 w angielskim ogrodzie The Godinton House

Jest to intensywnie różowa wiosną, samodzielnie wysiewająca się roślina jednoroczna. Pozostaw aby się rozsiała. To ozdobna łoboda Atriplex hortensis var. rubra, można powiedzieć że to "szpinak".

https://www.mariannemajerus.com/stock-photo-allium-schoenoprasum-and-atriplex-hortensis-var-rubra-in-raised-bed-image00062077.html

Rośnie także w ogrodzie Great Dixter https://outofmyshed.co.uk/tag/great-dixter-in-august/
Słoneczny Ogród 22:28, 31 sie 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Oj deszcze niespokojne...
Dziś lało i potem słońce wychodziło i tak 100 razy

Po deszczu różnie to bywa ogród może być piękny, ale nie daj Bóg ulewa. Miałam nadzieję, że druga tura róż będzie dobrze kwitła, ale gdzie tam w niedzielę przycinalam zgnite pąki.

Hortensje przynajmnie te otrzepuje grabiami, spłynie i się prostują.

U nas tez ulewy. Wczoraj lało jak z wiadra. Tyle conprog domu przekroczyłam i lunęło. Ta ziemia już tak nasączona że już nie ma szans na wsiakniecie.
Pszczelarnia 22:26, 31 sie 2021

Do góry
Zmężniały pelargonie pachnące jabłkami i orzechem. Nie mam wielu odmian, bo źle mi przezimowały a wiosną nie dostały prawie wody - ale przeżyły.

Dwie sadzonki mirtu.

I suszę rozmaryn

rosną 4 sztuki w szklarni - uwielbiam rozmarynowy zapach

Jest dużo bazylii

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies