Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:18, 13 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

gotowe sadzonki pomidorów kupiłaś?

bo ja kupuje gotowe co rok ..i tesciowa mi przynosi ...sadze około 12-15 krzaków ....nie chce mi sie wysiewac własnych ....moze leniwa jestem ?

kijki-tyczki kup bambusowe - nie musza byc bardzo grube .,,,ja mam takie grube cos jak palec ....u mnie w lokalnym ogrodniczym sa ..a jak nie to w marketach na pewno maja i najlepiej kup opaski elektryczne tytytki do mocowania..albo jakis drucik z pianka ..bo sznurek sie wrzyna w ped podczas wiatru.

Justynko, to nie lenistwo, tylko wygoda. Kupujesz różne odmiany, a jak masz kupić paczkę i wysiać, masz tylko jeden rodzaj.
Poza tym pomidory na parapetach bardziej wyciągają się ,niż w szklarni.
Dziś sobie obejrzałam filmik jeden o prowadzeniu pomidorków.
Dowiedziałam się np., że lepiej podlewać dużo, ale rzadko. Konewka na krzaczek i co kilak dni.
Też tak robisz?
Te kijki Zbyszek mi zrobi z odpadów na stolarni - będą za darmo. Ostatnio bambusowe kupowałam do buków. Za2,5 metrowy czytnik wskazał 10 zł. Na szczęście cena na stojaku pokazywała cenę 4,99. Zareklamowałam i miałam tą niższą cenę
Ale do kilkunastu krzaczków - to już się czuje
Ogródek Iwony II 23:15, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj udało mi się wysypać kamyczek wokół skrzyń. Troszkę zabrakło, mogłoby być go więcej. Jak leżał we workach, wydawało się, ze jest go sporo. Zbyszek przyjechał wieczorem i nie wierzył, że cały kamyczek wykorzystałam. Sam poszedł za garaż szukać, czy czegoś nie pominęłam i nie zostały worki. Nic nie było Wszystko wysypane
Na przedniej rabacie miały być berberysy, różowa szałwia i sesleria. Niczego na razie nie ma. Ogrodowisko wykupiło.
Zatem posadziłam tam tymczasowo pomidorki. Moje pierwsze w życiu. % krzaczków koktajlowych , jakiś malinowy i bawole serce. Bynajmniej miejsce wykorzystam, bo trzeciej skrzyni nie dostałam i miejsca na warzywka mam za mało.
Potem muszę się doszkolić, jak pomidorki prowadzić, bo nigdy tego nie robiłam

Trawka powoli wschodzi.

Bardzo ładnie to wyglada i jak ci juz ładnie wzeszły warzywka. Pomidory w gruncie mam co roku. Służę radą
Ogródek Iwony II 23:07, 13 maj 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ja w zeszłym roku kupiłam fioletowe a zakwitły łososiowe W tym znów kupiła fioletowe i bordowe, zobaczymy co zakwitnie?

Mirko, ja jeszcze nie posadziłam, bo nie zdecydowałam gdzie je posadzić. Czy gladiole muszą mieć dużo słońca? Jutro muszę je wsadzić do ziemi

Ja akurat łososiowy kolor lubię.
Ja tak miałam z liliami. Kupiłam białe, a były takie i gryzły się z różowym na rabacie.:

teraz je posadziłam na rabatę niebiesko - żółtą, chociaż żółte nie są
Ogródek Iwony II 22:55, 13 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Fenomenalnie wyszło, brawo Iwonko

Irenko, dziękuję
Ogródek Iwony II 22:54, 13 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo elegancko wyglada warzywnik. I fajnie z tymi pomodorami. Z koktajlowymi to roboty nie ma Na tych większych sie nie znam.

Pomidory mam po raz pierwszy, ale rok temu wysiał mi się jakiś krzaczek przy kompostowniku. Nie zdążyły dojrzeć do mrozów, ale zachęciło mnie to do pragnienia ich posiadania. Z koktajlowymi słyszałam, że łatwiej. Zobaczymy
Ogródek Iwony II 22:51, 13 maj 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonko teraz to miejsce wydaje się dużo większe, trawka już wzeszła? Ładnie i ciurkadełko teraz pasuje do resztyogrom pracy włożyliście ale warto było

Trawka wschodzi, tylko codziennie ją podlewam. A burze idą bokiem . U mnie nic nie pada
Ogródek Iwony II 22:48, 13 maj 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

O tak-takie porównawcze foty najlepsze.Super!

Też tak uważam Najlepiej jeszcze, jak się uda cyknąć z tego samego miejsca le trzeba pamiętać perspektywę
Nie zawsze mi się udaje
Ogródek Iwony II 22:46, 13 maj 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
świetny kącik!!!!!

Dzięki Kasiu
Ogródek Iwony II 22:46, 13 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Przykra sprawa z tymi miskantami. U mnie 100% miskantów przeżyło, ale za to AM i mint curls totalna porażka. Nie jestem też pewna brązowych, bo też jakieś suchawe w dotyku
Może jeszcze ruszą, trzymam kciuki

Pięknie, soczyście u Ciebie

Kasiu, staram się pogodzić z porażkami. Miałam w zeszłym roku radość z tych traw, zima była trudna, nierówna w całej Polsce, u mnie po prostu nie poradziły sobie.
Ale od Ewy z Gdańska dostałam stipę, bynajmniej upcham na rabatach, będzie robiła za wypełniacze tam, gdzie zabraknie innych traw. Powoli sobie kupię, tylko niech się w szkółkach pojawią.
AM też u mnie padły, są słomkowe, nie mają nic zieleni. Ale jeszcze zostawiłam póki co
Ogródek Iwony II 22:41, 13 maj 2016

Do góry
Dziś robiłam następną rabatkę, wysadziłam jeżówki Swan White, werbenę i stipę. Zeszłoroczna stipa i werbena padła, musiałam wykopać stare i wsadzić młode sadzonki.
Niestety na rabacie miskant Grose Fontaine nie daje znaku życia, dlatego gęściej tam posadziłam werbenę, aby był werbenowy las
Ogródek Iwony II 22:41, 13 maj 2016

Do góry
Czytam wszędzie, żeby ściółkować, by woda nie parowała tak szybko. No niech będzie. Trzy rabatki mam już wysypane korą i nawet mi się podoba. Pod korę sypnęłam trochę nawozu. Skoro kora zabiera azot, zanim się przekompostuje, to niech roślinki dostaną go trochę w postaci nawozu

Ogródek Iwony II 22:34, 13 maj 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Iwonka świetny ten zakątek z warzywnikiem. Dużo pracy tam włożyliście. Podobno sadziłaś stipę . Pokażesz jak wygląda w gruncie? Ja swoją jeszcze noszę do domu żeby nadrabiała czas jak ją zaniedbałam. Ale może już powinna iść na rabaty?

Asiu, zrobiłam dzis fotki mojej stipy. Ale to było trudne, bo ona malutka jest na rabatach, niemal niewidoczna. Ale z doświadczenia wiem, ze szybko rośnie w gruncie.

Jutro tam wysypię korę.
Tak urosła rok temu z takich maleństw (sierpień 2015 - to samo miejsce):

Ogródek Iwony II 22:17, 13 maj 2016

Do góry
Ona w zeszłym roku mocno chorowała przez mszyce. Zrobiły niezły nalot na naszą śliwkę. Jak przechodziło się pod nią, spadał deszcz mszycowych odchodów...

Nie mogłam sobie poradzić z mszycami do czasu, jak usłyszałam o gnojówce z pokrzyw. Zrobiliśmy, zastosowaliśmy na śliwkę w pierwszej kolejności. Mszyce zginęły. Nie chcę chwalić ... ale w ogrodzie już się pojawiają mszyce na różach, natomiast śliwka jest czysta

Jeszcze nie zdążyłam być po pokrzywy , ale sąsiadka dala mi pół litra wywaru z gnojówki, rozcieńczyłam i wczoraj popryskałam róże.

Jutro postaram się przywieść pokrzywy i zrobić gnojówkę.
Tutaj jest filmik, sporo ich można znaleźć w necie, to jeden z nich, mowa jest też o tym, w jakich proporcjach rozcieńczać gnojówkę.
https://www.youtube.com/watch?v=bHLFiTEh8Rs
Ogródek Iwony II 22:16, 13 maj 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Wow...ale zmiana.
Fajnie, że robisz fotki przed i po....takie lubimy najbardziej

Co to za drzewko na końcu po prawej....sporo z niego wygoliliście....jakieś owocowe?

Najtrudniej pamiętać o fotkach PRZED. Bo nikt nie lubi fotografować miejsc mało ciekawych
Też mam z tym problem. Ale teraz czasami świadomie cyknę fotkę na kiedyś
To drzewko, o które pytasz, to śliwka. Podcięliśmy dołem, by mieć dostęp lepszy do kompostowników stojących za nią.
Ogródek Iwony II 18:50, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak Weroniko, byłaby pora wysadzać już Trzymam kciuki, by się udało. Ale sama widzę, jak czas ucieka. Dziś jeszcze nie poszłam do ogrodu. Zwyczajnie po pracy zasnęłam ... Teraz piję kawkę i lecę. A muszę wypielić choć jedną grządkę i wysypać korą.

Masakra z tym czasem. Ja działam jak torpeda, jak młodszy śpi w ogrodzie. Wczoraj pospał 1,5h, to zdążyłam przygotować 3/4 skrzyń tak, że zostało tylko przypięcie folii i nasypanie ziemi. Dziś planowałam dokończyć i młody pospał 30 min Zanim zdążyłam dojść do skrzyń po pilniejszych pracach, to już było po robocie. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli w weekend dokończyć.

Skończony warzywnik i jego otoczenie cudne. To teraz będziesz się zachwycać widokiem z okna i będziesz mogła sobie z punktu dowodzenia planować co dzisiaj zjesz ze swojego warzywnika
Ogródek Iwony II 17:17, 13 maj 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Muszę Zbyszkowi zlecić dłuższe kijki, by zrobił. mam tylko jeden taki krzaczek na próbę. Dzięki za informację. Poszukam. Faktycznie jest większy ten krzaczek zaraz na starcie.
Kupiłam gotowe, tylko po 2 zł na ryneczku były

gotowe sadzonki pomidorów kupiłaś?

bo ja kupuje gotowe co rok ..i tesciowa mi przynosi ...sadze około 12-15 krzaków ....nie chce mi sie wysiewac własnych ....moze leniwa jestem ?

kijki-tyczki kup bambusowe - nie musza byc bardzo grube .,,,ja mam takie grube cos jak palec ....u mnie w lokalnym ogrodniczym sa ..a jak nie to w marketach napewno maja i najlepiej kup opaski elektryczne tytytki do mocowania..albo jakis drucik z pianka ..bo sznurek sie wrzyna w ped podczas wiatru.
Ogródek Iwony II 17:15, 13 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, wczoraj pokazywałam buka w pąkach. Tego mniejszego. Dziś ma listki. Uwielbiam je w tym stadium
Z trawkami czekam.
Dostałam dziś od sąsiadki cebule gladioli i się zastanawiam, gdzie je posadzić. Białe. A od drugiej mix kolorów.

Ja w zeszłym roku kupiłam fioletowe a zakwitły łososiowe W tym znów kupiła fioletowe i bordowe, zobaczymy co zakwitnie?
Ogródek Iwony II 17:14, 13 maj 2016

Do góry
Resztę odpiszę wieczorkiem.
Mam jeszcze kilka fotek z ogrodu. Teraz lecę wypielić rabatkę, bo się chmurzy. Może popada, bo u mnie nic, a nic nie padało ...
Ogródek Iwony II 17:13, 13 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
bawoły sa wiotkie musisz dobrze do tycze wiazać ...te masz tyczki za krótkie ..ja mam 2m sa na styk ....i musisz pedy boczne obcinac zeby na jeden pęd tylko krzek prowadzic ...i jesd duzo w necie instruktarzu to sie wyuczysz

Muszę Zbyszkowi zlecić dłuższe kijki, by zrobił. mam tylko jeden taki krzaczek na próbę. Dzięki za informację. Poszukam. Faktycznie jest większy ten krzaczek zaraz na starcie.
Kupiłam gotowe, tylko po 2 zł na ryneczku były
Ogródek Iwony II 17:11, 13 maj 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

Wyszło rewelacyjnie i bardzo elegancko!

Dziękuję.
Na kilka najbliższych dni, ponieważ u mnie nie jest pogoda, jak w całej Polsce, tylko zawsze na opak, pomidorkom zrobiłam parawan. Potem zdejmę.
Na patyki wbite w ziemię umocowałam kawałek folii z trzech stron

I tak sobie pomyślałam, ze fajnie by było mieć taki namiot pomidorowy, ale nie mam miejsca ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies