Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:34, 31 sie 2021

Do góry
effka napisał(a)

Ewa tym zdjęciem choiny przypomniałaś mi że ją masz pamiętasz może co ile ją sadziłaś??? Mocno się zastanawiam, przejrzałam już pół internetu i na żywopłot 2 na metr.
Pamiętajcie o ogrodach 14:31, 31 sie 2021

Do góry
greg66 napisał(a)

kosmosy są wdzięczne a inaczej zwą się warszawiankami, dlaczego? Otóż gdy skończyła się wojna i zrujnowana Warszawa powoli wracała do życia to pierwszymi kwiatkami które zakwitły na tej pooranej ziemi były właśnie kosmosy zwane od tamtej pory warszawiankami.

Ciekawa informacja. Nie znałem jej wcześniej
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 14:20, 31 sie 2021

Do góry
Do betonowych donic:

kolorowe chryzantemy

limonkowe

te kuleczki mnie zauroczyły
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 14:20, 31 sie 2021

Do góry
Wrzosy i wrzośce królują w każdej ogrodniczej, a ja zapragnęłam czegoś innego i mam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:17, 31 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem miskant rozrośnie się do tego stopnia, że uwali się na berberysy i je zabije ciężarem oraz ciemnością jaka powstanie.
Trzeba poprzesuwać rośliny ale na tym zdjęciu nie umiem tego zrobić, gdyż musiałabyś zrobić plan z góry (rzut z góry). Nie wiem jakie tam są odległości. Choiny są moim zdaniem niepotrzebne za dużo bo się rozrosną jeśli to normalne choiny, czy pendula?
Brzoza na samym brzagu, też jej parasol w końcu wejdzie na trawnik i z kolei trawnik wyłysieje To wszystko nie tak powinno być ustawione

Masz rację, Danusiu. Nakombinowałam, nasadziłam tych roślin jak głupia i teraz nie wiem, co z tym wszystkim zrobić (już nie mówiąc o innych częściach ogrodu). Ogród jest tworzony od wakacji zeszłego roku. Wszystko robię sama, łącznie z przerzucaniem ton ziemi i wykopywaniem ton kamieni. Dodatkowo działka ma spadek, a od południowej strony jest dom sąsiada (nieco ponad metr od ogrodzenia), widoczny na zdjęciu. Na początku był ogromny zapał i radość, teraz nieco ostygłam i martwię się tym wszystkim. Zrobiłam plan rabaty z góry. Te odległości mierzone są od pnia tui. Między tujami, a choinami (choiny zwykłe, nie pendula) jest 110cm. Między choinami, a miskantami ok. 100 cm. Miskanty posadzone są co 130 cm. Doradź Danusiu, jak tę rabatę naprawić. Pozdrawiam serdecznie.
Ogród w remoncie 13:14, 31 sie 2021

Do góry
Jak tam u Was, leje?

Ja jak na nieszczęście akurat mam urlop i żeby już całkiem go nie stracić na patrzenie na ogród w deszczu trochę przesadzanek zrobiłam. Jeszcze nie wiem czy ostatecznych ale póki co tak ma być.
I tak dereń pagodowe variegata wylądował na cypelku przed kwaśną rabatą. Miał być przed świerkami ale nie do końca mi tam jednak się widział. Tam poszedł klon Crimson Sentry, który wegetował chyba że trzy lata w donicy, kupiony pod wpływem impulsu. M w końcu odetchnął, że znalazłam mu miejscówkę bo jego zadaniem było podlewanie go w tej donicy.
Spod derenia muszę przenieść zestaw hortek Bobo z bodziszkiem bo teraz mi tam nie pasuje, pójdą pod tego klona a na cypelku pod dereniem chcę jakieś jednogatunkowe nasadzenia poczynić i chyba będą to trawy i kulki cisowe(nuda ale lubię) albo paprocie, albo... nie wiem, rozmyślam, oglądam inspiracje i jeszcze żadna lampka mi się nie zaświeciła

Jest to początek zmian na kwaśnej, która całkiem mi nie leży. Muszę tam ograniczyć gatunki koniecznie, tureckie dywany stanowczo mi u mnie nie pasują, dziwne bo u innych mi się podoba mnogość gatunków

Kilka zdjęć kwaśnej na tę chwilę. Uważniejsi zauważą kikuty drzew za ogrodzeniem, wciąż są i nie wiem kiedy znikną. Nie mogę się doprosić by ktoś przyjechał i to wyciął. Trochę nie mam czasu na ten moment by szarpać się z tym.

Tu wspominany cypelek z dereniem. Muszę to co pod nim wysadzić

Ptasi gaj 13:05, 31 sie 2021

Do góry
CD bez liści ale kwitnie.

To bambus od Danusi po lewej. Kupiłam kilka żurawek

Proszę mi powiedzieć jak ta roślina się nazywa czy ktoś wie. Będąc u Danusi kupiłam ssdzilonki roslinninta była przy okazji w donicy. Dosyć wysoka wyrosła trzeba ją wysadzić ale nie wiem jakie są jej upodobania.

Pszczelarnia 12:56, 31 sie 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, oczywiście. Na diabelską pasowałaby też taka hortensja

pięknie Ewo. U Was zawsze jest magicznie. Kompozycje bardzo ze smakiem.
Czy pamiętasz nazwę tej hortensji?- bardzo mi się podoba, bo nie ma w sobie tej hortensjowej wytworności. Chciałabym jej poszukać
RODOS - trochę inaczej 12:49, 31 sie 2021

Do góry
sylszu napisał(a)
A w ogrodzie taki widoczek

I tworzy się nowa rabata ( nadmiar ziemi z innych miejsc wrzucamy na tę pryzmę) - na dole będą hortensje ogrodowe, nie mam pomysłu co posadzić u góry?

Mówiłam już, że moje ukochane kwiaty to hortensje ogrodowe i piwonie? Bukiet ślubny

I takie odmiany w ogrodzie ( KOCHAM)

Nie wiem, czy będą nad hortensjami pasować ostrokrzewy, mam taki z żółto-zielonym liśćmi, zdobi cały rok, bo jest zimozielony.
Są różne odmiany, to sobie zobacz.
A widoki na zdjęciach przecudne
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:02, 31 sie 2021

Do góry

RODOS - trochę inaczej 10:49, 31 sie 2021

Do góry
A w ogrodzie taki widoczek

I tworzy się nowa rabata ( nadmiar ziemi z innych miejsc wrzucamy na tę pryzmę) - na dole będą hortensje ogrodowe, nie mam pomysłu co posadzić u góry?

Mówiłam już, że moje ukochane kwiaty to hortensje ogrodowe i piwonie? Bukiet ślubny

I takie odmiany w ogrodzie ( KOCHAM)

RODOS - trochę inaczej 10:39, 31 sie 2021

Do góry
Rabata centralna - już wymulczowana. Z przodu magnolia gwiażdzista, w tle miskanty memory, póżniej hortensje limelight i rozplenice. pomiędzy trochę jeżówek. Ten seledyn na trawie to nie błąd aparatu tylko miejsca, w których wyrasta nowa trawka

Ścieżki się robią

I powstają murki - będą oddzielać ogród bylinowy

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:02, 31 sie 2021

Do góry

Hortensjowo 08:42, 31 sie 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Jeżówka truskawkowa

Phantomy i miały być limki, ale mam wątpliwości czy to one.

Helen u Ciebie busz, ale szybko
Wyobraź sobie, że oglądam to zdjęcie i myślę- skąd się u mnie wzięła werbena na tej rabacie też mam zielone trawy pod limkami i ta mata na ogrodzeniu mnie zmyliła, ale się zakręciłam na limki one mi nie wyglądają.
Hortensjowo 08:32, 31 sie 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Jeżówka truskawkowa

Phantomy i miały być limki, ale mam wątpliwości czy to one.

Co tu masz za żółciutką trawkę na ostatnim zdjęciu?
Zieleń, drewno i antracyt 00:06, 31 sie 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Muszę się pochwalić, rozpoczęłam pierwsze masowe zbiory. To nie jest mały koszyk, około 10kg na początek Sezon na wszelakie pomidorowe przetwory, w końcu uważam za otwarty

Gratuluję. Zbiory pomidorowe masz bardzo okazałe. U mnie w tym temacie porażka.
W ogóle pięknie wszystko kwitnie, zauważyłam taką ciekawą roślinkę żółwik się chyba nazywa. W ubiegłym roku kupiłam taką i myślałem, że wymarzła, a tu wyrosła jedna łodyżka o wysokości ok. 15 cm, no i żyje.

Rudzielec sympatyczny. A płot super.
Ptasi gaj 23:33, 30 sie 2021

Do góry
CD

Nowo posadzone na skalniaku. Prawa fota przetacznik szypułkowy Georgia blue Veronica roślina zadarniająca wg mnie piękna. Po prawej dziurawiec wielkolistny Grandiflorum

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:20, 30 sie 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aguś, rabaty bylinowe i te bardziej ułożone robi się tylko w pobliżu domu. Im dalej, tym bardziej naturalnie.
Pamiętasz nasze pierwsze "zgrzyty" podczas dyskusji? Pytałam Cię wtedy o plan ogrodu. Trudno mi było precyzyjnie wyjaśnić, że chodziło mi właśnie o coś w stylu ogrodu krajobrazowego. U Ciebie takie nasadzenia idealnie wpisałyby się w krajobraz. Gdzieś tam w oddali nieformalne grupy drzew i krzewów tworzące tło dla "zorganizowanych" rabat w pobliżu domu.
Tak, czy siak o całość i tak trzeba dbać, choćby przez wymóg koszenia.
edit: Na przedpłociu są graby Fastigiata z wciśniętym między nie klonem Ginnala.
zdjęcie z października ub.r.

O krzewach (i pewnie o drzewach) będę myśleć zimą. Czas mi się kurczy teraz nieubłaganie . Ale, jak będę jeszcze robić jakieś rabaty, to właśnie takie jak najmniej obsługowe .
W sumie to wyszło mi prawie tak jak piszesz. Najbardziej uporządkowane i „zorganizowane” są rabaty przed domem. Im dalej, tym bardziej wkrada się misz-masz (zamierzony, w większości ), chociaż z pewnymi stałymi elementami. Natury nie oszukam .

Graby bardzo mi się podobają. Gdzieś je umieszczę, jeszcze nie wiem gdzie .
Bylinowa łąka 23:08, 30 sie 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Zobacz jak poszalałam.

Nie wiem tylko czy się wszystko przyjmie, bo kopnęłam łopatą, wlałam wody, wsadziłam, przykryłam darnią i udeptałam. Teraz trzy dni upalne akurat.

Pasowałoby mieć tydzień urlopu wtedy i żeby jeszcze pogoda była.

Ależ piękny łup

Pięknie Ci się wszystko bujnęło. Róże, floksy i te łany roślin. Cudnie.
Rdest też ostatnio wpadł mi w oko, właśnie ten Fat Domino . Ładny kolor ma.
Dębowe zakątki 23:03, 30 sie 2021

Do góry

Aniu, u Ciebie na rabatach jeszcze lato w pełni, pięknie

To na zdjęciach poniżej, to prawdziwa piękność. Co to jest?

anabuko1 napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies