Oj, zobaczymy. Tam znów ściana, więc miejsca nie będzie za dużo, bo planuję, tak jak kiedyś mi radziła Anda, rozkładać basen.
Tymczasem zastanawiam się, jak rozplanować pasek wzdłuż siatki. Natchnęła mnie Judith, która rozpoczęła knucie w tym temacie.
Tu się zaczyna ten pasek.
Pojęcia nie mam, co wsadzić. Nie mogłam zostawić więcej miejsca, bo chciałam żeby można tu było wjechać samochodem. Dziatwa kiedyś urośnie, musi mieć miejsce, żeby wjechać na posesję. Nie lubię stojących samochodów przy drogach.
Myślałam o jakimś krzewie bezpośrednio za tujami, a potem cisy baccata? Dałyby radę? Chodzą mi po głowie berberysy, może trzy Nigry? W jednym miejscu rośnie już winobluszcz.
Przepiękna jest ta biała piwoniaTeż piwoni nie nawoże. Wiosną zamierzam kupić białą bo nie mam, i pomyśleć że kiedyś ich nie lubiłam tak jak astrów babcinowatych i tulipanów, chyba sie stażeje bo ja aż siebie nie rozpoznaje
Następna trudna przeprawa to zmiana elementu wodnego. Nareszcie. Nie mogłam patrzeć na stare oczko
Pomysłów na nowe ciurkadełko było mnóstwo i długo nie mogłam się zdecydować. Analizowaliśmy koszty, możliwości samodzielnego zrobienia i co najważniejsze dostosowanie do reszty ogrodu. W wielkim skrócie stanęło na kulach betonowych w kręgu. Zaczęliśmy tworzyć kule
Ja bym dała tam hortensje bukietową,albo jedna z dużych limka albo magical moonolight lub frise melba a nawet phantom.Albo dwie bukietowe z mniejszych np mont blanc , sundae frise,lub diamantino.Rozchodnika wysunełabym bardziej do przodu,bardzo ładny jest.
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź. Ma Pani racje- zostawię je w spokoju - dam im się dobrze ukorzenić i wypuścić gałązki - ściąć zdążę zawsze - naprawić będzie trudniej Ambrowce to piekne drzewa - szczególnie jesienią i przyznaje że już nie mogę doczekać się tego widoku u siebie.
W zasadzie swoim drzewom które mam w ogrodzie pozwalam na samowolkę - ale czeka mnie cięcie platanów bo już się za bardzo rozrosły - tylko. boje się , ze zamiast kul kwadraty porobięChcę także delikatnie podciąć brzozy - graby przycięłam w październiku dwa lata temu ale tylko lekko z góry aby wyrównać szpaler.
Wstawiam zdjęcie ambrowców- widać , że jest różnica przede wszystkim w grubości .
Tu jest drugi fragment gdzie nie mogę nic wymyślić. Po prawej stronie są borówki, po lewej przy siatce tuje, niedługo za płotem powlbudowang będzie dom. Myślałam o posadzeniu paru szczepinych grabow, a niżej jakieś trawy, jeżówki, szałwie,trawy
Właśnie szukam szklarni która z tyłu działki postawimy
Jeszcze donica przy tarasie będę miała do ogarnięcia ale to dopiero jak ona powstanie.
To proso Northwind podoba mi się i myślę że tam między klony posadzę.