Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Mały ogród Kasi 16:26, 08 sie 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Włóknina na razie sobie będzie leżała,tak, jak jest. Już jej nie odmontujemy, bo ciężko było wbijać i chłop mi się wkurzy, jak jeszcze raz nazat będę chciała to samo robić. Na razie kazał mi domówić róż na przedpłocie (!) Zamówiłam jeszcze 3 a on, że za mało, z 5 by się przydało

Blat jest kupiony, z resztą cały stół. To jest akacja, ale ma już kilka lat i była na różne sposoby konserwowana.

dziękuję za info odnośnie blatu.

No skoro już przypięta to musi tak zostać, ważne, że przed jej położeniem wzystkie chwasty wyrwaliście.
Ja bym robiła tak jak piszesz, czyli przysypywałabym dalej całość skoszoną trawą.

EM robi postępy, ale fajnie z tymi różami i ten bordowy berberys też tam mi się podoba.
Tu ma być ogród :) 16:23, 08 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

Bardzo dobrze zrobiłaś ja na tej niczyjej działce mam podobnie zrobione

czasami bym chciała machnąć na takie rzeczy ręką i się nie przejmować jak wszyscy wokół, ale jakoś nie umiem
Tu ma być ogród :) 16:22, 08 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

MR Goodbud kupiłam w piątek piękne sadzonki po 5 zł sztuka

Jak twoje limki?

Super sadzonki! Będziesz z niego zadowolona. Jak ja zobaczyłam w Wojsławicach pokazowy egzemplarz, który był gigantyczny, to wiedziałam, że będę czekać, aż kolejna dostawa z nimi przyjedzie (zresztą jak dziesiątki innych osób - jak tylko auto z nimi podjechało to ludzie sobie je wyrywali z rąk
Kupiłaś w jakiejś lokalnej szkółce?

Moje hortki jakie by nie były to na razie bardzo pozytywnie mnie zaskakują, od zeszłego roku urosły kolosy, wypełniły całą rabatę, tylko zakwitną nierówno i to mi się trochę nie podoba.
Mały ogród Kasi 16:12, 08 sie 2016

Do góry
Kasia, niezła akcja na przedpłociu! Ta włóknina to chyba jedyne dobre rozwiązanie, po sąsiedzku mam przedpłocie ktore mimo regularnego koszenia chwastów ciągle wygląda daremnie.
Ja bym jeszcze pod włókninę (o ile nie jest jeszcze przytwierdzona) sypnęła cienką warstwę trawy, poczekała aż przeschnie i wtedy zamocowała tą włókninę ostatecznie.

Gęsto macie sąsiedztwo utkane, na szczęście ten piękny ogródek, który stworzyliście może być takim oddechem w tej plątaninie domków i bloków.

Mam pytanko o blat na stole, czy robiliście, czy był taki gotowy kupiony, wiesz jakie to drewno?
Tu ma być ogród :) 16:11, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wg prawa właściciele działek są zobligowani do utrzymywania na nich właściwego stanu i przynajmniej dwukrotnego koszenia w roku, ale są tacy co nie mają zamiaru się do tego stosować, dlatego postanowiłam, że ten wąski pasek za płotem sama będę "oczyszczać", żeby pokrzywy nie zaglądały mi do ogrodu, do niedawna też miałam okazy, które mnie przerastały.

Bardzo dobrze zrobiłaś ja na tej niczyjej działce mam podobnie zrobione
Tu ma być ogród :) 16:09, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Anita, na drugiej i trzeciej fotce jest Red Cauli, stronę wcześniej napisałam o nim wszystko Krakusowi.
Z kolei na ostatniej fotce jest Goodbud - kupiłam go w zeszłym roku na święcie traw w Wojsławicach, właściciel stoiska musiał go dowozić, bo tak się ta odmiana rozeszła, kwitnie na przepiękny kolor. Ja swojego od razu podzieliłam na 3 szt, więc w tym roku nic wielkiego nie pokazał, ale myślę, że już w przyszłym zbuduje dorodne krzaki.

MR Goodbud kupiłam w piątek piękne sadzonki po 5 zł sztuka

Jak twoje limki?
Tu ma być ogród :) 16:07, 08 sie 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

dziękuję, jeśli dla mnie
Wiesz, taka rada "starszej siostry"- ciesz się póki działka pusta

w tym miejscu gdzie tą trawę wysypuję ma być wg planu zagospodarowania droga i jeszcze mi mają z mojej działki urwać 6,5 m, co mi się strasznie nie podoba, ale PZ powstał kilka lat po kupnie działki i niewiele mieliśmy do powiedzenia.
Na razie w planach wieloletnich nie ma mowy o budowie tej drogi, obecny burmistrz powiedzial mi nawet, że on myśli, że i w najbliższych 50 latach jej nie będzie, no ale teren trzeba traktować tak jakby był pod tą drogę zarezerwowany.
Tu ma być ogród :) 16:02, 08 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

oj wiem z czym walczysz ja jestem otoczona z każdej strony takimi działkami na jednej sąsiad ma łąkę więc masa chwastów przełazi, chociaż i tak najgorszy jest rozsiewający się mlecz na kolejnej niczyjej działce pokrzywy równe ze mną a na trzeciej dopiero teraz się budują i też masa chwastów do nas przerasta

Wg prawa właściciele działek są zobligowani do utrzymywania na nich właściwego stanu i przynajmniej dwukrotnego koszenia w roku, ale są tacy co nie mają zamiaru się do tego stosować, dlatego postanowiłam, że ten wąski pasek za płotem sama będę "oczyszczać", żeby pokrzywy nie zaglądały mi do ogrodu, do niedawna też miałam okazy, które mnie przerastały.
Tu ma być ogród :) 16:02, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja to się martwię żeby mnie nie opieprzył, za to, że wchodzę na jego teren
A te fotki wrzuciłam dla Ciebie, bo chwilę wcześniej nadrobiłam Twój wątek i widziałam akcję z włókniną na przedpłociu.

Szałwia już zaplanowana na inną miejscówkę, pomiędzy bramą a bramką miałam tylko trawy bo szałwii brakło i mogłam sobie porównać dwa rozwiązania, jednak wolę jak jest monotematycznie

dziękuję, jeśli dla mnie
Wiesz, taka rada "starszej siostry"- ciesz się póki działka pusta
Tu ma być ogród :) 15:56, 08 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Olbo Ci je M obetnie

no i właśnie mnie przekonałaś, tym bardziej, że te wyższe podopory sprzedawca zaproponował w takiej samej cenie jak niższe.
Tu ma być ogród :) 15:55, 08 sie 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
No brawo, powinien Ci właściciel tej działki podziękować

Mnie sie szaławia na przedpłociu bardzo podoba...

ja to się martwię żeby mnie nie opieprzył, za to, że wchodzę na jego teren
A te fotki wrzuciłam dla Ciebie, bo chwilę wcześniej nadrobiłam Twój wątek i widziałam akcję z włókniną na przedpłociu.

Szałwia już zaplanowana na inną miejscówkę, pomiędzy bramą a bramką miałam tylko trawy bo szałwii brakło i mogłam sobie porównać dwa rozwiązania, jednak wolę jak jest monotematycznie

Tu ma być ogród :) 15:52, 08 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

co to za ciemny rozchodnik? i jak się sprawuje? śliczny jest

Anita, na drugiej i trzeciej fotce jest Red Cauli, stronę wcześniej napisałam o nim wszystko Krakusowi.
Z kolei na ostatniej fotce jest Goodbud - kupiłam go w zeszłym roku na święcie traw w Wojsławicach, właściciel stoiska musiał go dowozić, bo tak się ta odmiana rozeszła, kwitnie na przepiękny kolor. Ja swojego od razu podzieliłam na 3 szt, więc w tym roku nic wielkiego nie pokazał, ale myślę, że już w przyszłym zbuduje dorodne krzaki.
Zielonym do góry... 15:46, 08 sie 2016

Do góry
Ale masz wypasiony warzywnik, wow podziwiam!
A tujki to w dwa lata tak urosły??? No niemożliwe aż!
Tu ma być ogród :) 15:41, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

pięknie
Tu ma być ogród :) 15:40, 08 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przedpocie boskie.
A pomysl ze skoszona trawy lubiany i przeze mnie.ja u siebie pryska m za szgoda wlascicieli niuzytkow ale od jedenj sasiadki wchodzi mi wszystko.tez musialabym jej tak trawe rzucic.tylko pewnie kury by ja zjadly

U mnie co najwyżej bażanty się przechadzają
My tam kosiliśmy co jakiś czas, ale średnio się to sprawdzało, trawa naprawdę robi super robotę.
Tu ma być ogród :) 15:38, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

oj wiem z czym walczysz ja jestem otoczona z każdej strony takimi działkami na jednej sąsiad ma łąkę więc masa chwastów przełazi, chociaż i tak najgorszy jest rozsiewający się mlecz na kolejnej niczyjej działce pokrzywy równe ze mną a na trzeciej dopiero teraz się budują i też masa chwastów do nas przerasta
Tu ma być ogród :) 15:35, 08 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A wlasnie chciala dopytac czy kupiłaś juz te podpory.
Jesli cena nie.jest znacznie wieksza to wez wyzsze.najwyzej głębokie ej wbijesz.

waham się do tej pory, wtedy jak o tym rozmawiałyśmy to akurat wypadło cięcie róż, więc temat można było odsunąć w czasie, teraz one znowu porosły, ale już nie do takiej wysokości jak przy pierwszym kwitnieniu.
Ja mam na tej rabacie tak twardo, że dziury pod Umbry nawet wiertarką trzeba było robić, odawiam się, że z głebokim wbijaniem podpór tez może być problem, ale przeprowadzę próbę z jakimś zwyklym prętem i ostatecznie zdecyduję.
Tu ma być ogród :) 15:34, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

co to za ciemny rozchodnik? i jak się sprawuje? śliczny jest
Tu ma być ogród :) 15:30, 08 sie 2016

Do góry
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

Tu ma być ogród :) 15:26, 08 sie 2016

Do góry
anulajda napisał(a)
Artemis wypasione że ho...ho...

A ja Twoje też dziś podglądałam

Moje mają sporo miejsca, więc mogą się swobodnie rozrastać, choć jak przekwitły znacznie je ograniczyłam i teraz zrobiły się znowu dorodne, foremne krzaki.

Czy masz swoje już oparte na podporach?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies