Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:59, 01 mar 2022

Do góry
kasiek napisał(a)

A ten oparty konar to Twoja glicynia czy dekoracja twórcza ale mi się przypomina że glicynia jest w lasku
W ogródku Martki 18:49, 01 mar 2022

Do góry
Lidka, ubawiłam się, już widzę tego kierownika pędzącego na sygnale na budowę  czasem trzeba niestety "stanowczości", delikatnie rzecz nazywając ja też budowałam sama przy ograniczonej bardzo pomocy mojego Taty. Wiem dobrze, jak trudno niektórym panom ekipowym przychodziło zaakceptować inwestorkę, która czegoś chce i coś rozumie, jeśli nawet nie więcej rozumie... Twoje rabaty w tym sezonie zaskoczą Cię bardziej niż myślisz jestem pewna, że będzie Ci błogo w ogrodzie

Aga, moje graby to po prostu graby fastigiata, Frans Fontaine rosną ponoć jeszcze bardziej kolumnowo, ale ten wąski pokrój moich grabów wynika raczej z tego, że gałązki były w szkółce mocno przycięte, na max 10 cm, aby lepiej znosić przesadzanie. Zresztą bardzo dobrze przyjęły się wszystkie. Nie przycinane zyskują pokrój wrzecionowaty. Jednak ja będę je formować.
Może weź jakąś ekipę na wypadek, gyby mąż miał się przetrenować?

Haniu, różne mieliśmy do i dla siebie podejścia z moim bratem, nie będę ukrywać  potem przyszły chwile które bardzo nas połączyły. Bardzo podziwiam jego wrażliwość, czasem myślę, że jest po prostu za dobry. Zgadzam się z Tobą, schroniskowe psy potrafią okazać wdzięczność. Jazz, ta większa czarna, przez pierwsze pół roku w ogóle nie podchodziła i nie dała się pogłaskać. Miała spuszczony wzrok. Teraz jej szczęście udziela się wszem wobec. Czasem proszę brata, aby mi przesłał filmik z psiakami, kiedy układają się do snu. Rozczula mnie ten widok zupełnie. Jeśli kiedyś będę miała psiaka, to ze schroniska.

Roociko, temperatura tak przyjemna, że umówiłam się dziś z panem od moskitier na pomiary Trudny czas mija, los nam dawkuje dobre i złe chwile i myślę, że ogólny bilans wypada wciąż bardzo dobrze...

Aciaz1000, cisy posadziłam wiosną 2018 r. i w pierwszym sezonie z przyrostami wyglądały tak:

W kolejnych latach dość mocno je przycinałam, aby się zagęściły. W zeszłym roku na wiosnę było tak:

Teraz z przycinaniem na wysokość będę już ostrożniejsza, są gęste i silne. Zauważyłam też dziwne zjawisko, w lewej połowie szpaler miał w tym roku o 15 cm wyższe przyrosty niż w prawej. Muszę się temu przyjrzeć, czy to różnice w glebie, czy jednak coś innego hamuje połowę żywopłotu?  

Dziewczyny, dziś chyba udało mi się przechytrzyć krokusy!? Przyłapałam jednego na rozwijaniu pąka! Biegam codziennie, aby nie przegapić Piękne to uczucie, gdy z powrót z pracy nie odbywa się w ciemnościach i można jeszcze wypatrywać zmian.

Zdziwiłam się także, bo zdecydowanie nie sadziłam hiacyntów, a wygląda mi na to, że to one?

Sikorki powróciły wraz z mrozami do karmnika i na smalczyk ze słonecznikiem, otrzymały właśnie świeżą dostawę. W lodówce "ogrodową półkę" zajmują za to nasiona: jeżówki, werbeny i Euphorbia characias Ciekawe, czy coś z nich wyrośnie

Ogród z plażą 18:39, 01 mar 2022

Do góry
Dziewczyny pobiegałam trochę po ogrodzie z deskami by powyznaczać granice rabat i chyba już mam z grubsza wizję na tą tylną część, bo jednak na papierze to nie to samo. Najbardziej przemawia do mnie to co zaproponowała anuska, tylko z drobnymi zmianami. Linia nie będzie prosta tylko wygięta, ciut mniej niż Aga proponowała. Koła będą połączone: mniejsze pod huśtawkę i większe pod trampolinę. Do hustawki będzie prowadziła alejka. Z ogniska wąska ścieżka. Może jutro uda mi się z eM zrobić dokładniejsze plany. Mamy już człowieka, który zgodził się przejechać u nas to pole glebogryzarką jak zrobi się cieplej.

anuska2507 napisał(a)
Wrzucam modyfikację Twojego rysunku - to, co pisałam o przenikających się placykach na ławeczkę i trampolinę. I huśtawka centralnie do alejki grabowej. Wokół tych placyków można by poprowadzić takie okrągłe rabaty, podobnie jak masz w przedogródku

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:29, 01 mar 2022

Do góry

po wczorajszych i dzisiejszych pracach ogrodowych też tak leżę powykręcana tyle, że na kanapie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:55, 01 mar 2022

Do góry
Jolu, ranniki najlepiej jakmają miejsce pod krzewami zieleniejącymi
późno. Albo przy trawach. Ja mam przy różach. No i do czerwca. obok nie pielić
Sezon 2017 u Hanusi 16:47, 01 mar 2022

Do góry
Basiu, dacie radę wysiać, ja musiałam cciut przyspieszyć. bo ostatnio mam wolne tempo.

Życzę udanych wschodow i zbiorów!

Sezon 2017 u Hanusi 16:40, 01 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Dzień dobry, Haniu
Co to za cudnego koloru kwiatek?
Prymulki już tak obficie Ci kwitną! U mnie dopiero nowe listki zaczynają wychodzić .

Judith, to przylaszczka, są jeszcze. różowe i białe, ale ja nie mam. Ta jest najpospolitsza-
Pierwiosnki gruzińskie najwcześniejsze są, a u mnie mrozów nie było, szybko ruszyły.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:39, 01 mar 2022

Do góry
Pierwszy kwiat ciemiernika Niger
Jak przejdą przymrozki to obetnę im liście

Kosodrzewina coraz bardziej chora,brązowa...
Jednak ja wykopię ,wymienię ziemię i posadzę małego cisa baccata ...mam w przechowalniku
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:35, 01 mar 2022

Do góry
Tulipanki coraz większe

Jak widać u mnie na rabatach wcale nie jest idealnie wysprzątane

Kwiaty cebulowe jednak to twarde sztuki... Znalazłam wykopany czosnek ozdobny pewnie wykopany przez nornice...leży na ziemi i rośnie w najlepsze

Sadzone rok temu ciemierniki orientalne miały po 1 łodydze kwiatowej a teraz min. 3 łodygi będzie na pewno, więc fajnie się rozrastają

A obok siewka ciemiernika

I tutaj też
Sezon 2017 u Hanusi 16:33, 01 mar 2022

Do góry

Jolu, tak jak mnie. Za dużo tej. wody było i wiatrów. Nie na moje zdrowie

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:26, 01 mar 2022

Do góry
Zrobiłam spacerek po ogrodzie z Sarką

Zaskoczyła mnie świdośliwa...już pękają jej pąki

Sesleria jesienna już taka zielona
Uwielbiam seslerie za szybki start.

Sesleria skalna

Stipa też już się zieleni

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:01, 01 mar 2022

Do góry
Wstawiam fotki Pissardi dla Agi
Tu z lipca 2018 - posadzona tego roku wiosną

06.2019

07.2020

07.2022

Rośnie jak wściekła
Sezon 2017 u Hanusi 16:00, 01 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Tak, Irenko, czas otzepać pióra, jak kura, i do roboty się brać. Brakuje mi świeżego oddechu. Pomdory wysiałam i już wykiełkowały. Pora na następne przesadzanie. Bedzie ruch.

Dzień dobry, Haniu
Co to za cudnego koloru kwiatek?
Prymulki już tak obficie Ci kwitną! U mnie dopiero nowe listki zaczynają wychodzić .
Ogród prawie wymarzony … 15:54, 01 mar 2022

Do góry
Mirka napisał(a)

Justyna milusi tarasik fajnie go obsadziłaś .
Co do Plqtanów to w zeszłym roku trafiłam je w markecie ale em mi nie dał kupić bo podobna u nas na Mazowszu by przemarzał?
W tym roku jak trafię to na pewno już kupię

Mirka kup jak Ci się podoba . Nic nie przemarza. Znam park przy pałacu z 200 letnimi platanami. Można je ciąć a Danusia gdzieś dawała foto takich co roku ogławianych. One dużo przyrastają. I mają taką ładną zieleń liści.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 15:03, 01 mar 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Tak wygląda mój rodoek progres .leczę go już drugi sezon a on raz lepiej raz gorzej wygląda . W tą zimę to już przesadził .Co zrobić ??????/

. Oj na chorobach rodków to ja się nie znam, najprędzej Bogdzia będzie wiedziała i Mirka z wątku wszystkiego po trochu.
Mój ogrodowy pamiętnik 14:19, 01 mar 2022

Do góry
Czy ktoś mi podpowie czy powinnam podciąć Pissardi? Posadzona zeszłej jesieni więc młoda. Pewnie trzeba ją ciachnąć ale nie wiem jak daleko mam się posunąć? .
Sezon 2017 u Hanusi 13:45, 01 mar 2022

Do góry
Tak, Irenko, czas otzepać pióra, jak kura, i do roboty się brać. Brakuje mi świeżego oddechu. Pomdory wysiałam i już wykiełkowały. Pora na następne przesadzanie. Bedzie ruch.

Ptasi gaj 13:28, 01 mar 2022

Do góry
Dzisiaj kupiłam 2 szt takiego ciemiernika po 49 zl. Były piękne białe, ale te już mam.

Ogrodowe wariacje 13:25, 01 mar 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Miłego dnia Wam życzę w tym trudnym czasie

.

Piekne Miłego również
Ogrodowe wariacje 13:15, 01 mar 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Miłego dnia Wam życzę w tym trudnym czasie

Dziękuję i wzajemnie .
Piękne żonkile
Mi jakoś te patyczki z Hortensji nie wychodzą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies