Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:07, 09 maj 2016

Do góry
Ale jeszcze ciurkadełko w roli głównej na dobranoc:

Zdziwiłam się, na trzcinniku są mszyce. Nie ma ich na różach, ani na śliwce, które rok temu pryskaliśmy gnojówką z pokrzywy, są na trawie. I żrą ją na potęgę. Jutro idę po pokrzywy. A sąsiadka ma już zrobioną gnojówkę, może mi pożyczy ciut
Moja będzie musiała z tydzień postać.
ZASKOCZYŁY MNIE, JAK ZIMA DROGOWCÓW

Ogródek Iwony II 22:57, 09 maj 2016

Do góry
Fotki się kiepsko wgrywają. Muszę odpuścić ...
Ogródek Iwony II 22:56, 09 maj 2016

Do góry
Kwitnie jabłoń rajska royalty:

Ogródek Iwony II 22:47, 09 maj 2016

Do góry
Tydzień temu w poniedziałek wysialiśmy trawkę na nowym kawałku. Wschodzi

Ogródek Iwony II 22:45, 09 maj 2016

Do góry
Wypieliłam tą rabatkę, jutro chciałabym pomielić korę i nią wyściółkować.
Chyba na lato wsadzę tu kilak begonii. Nie wiem tylko, czy różowe, czy czerwone, a może o bordowych listkach? Jesienią będą tu wrzosy widoczne. No i sadzonki ID się zbierają. Na tej rabacie najlepiej wyglądają.

Po lewej stronie ma być podjazd - parking na samochód. To taki chwilowy ugór. Ale z tego ugoru dziś wykopałam z korzeniami chyba z 80 sztuk mniszka. Zanim się wysieje, będą go wtedy sryliony
Jeszcze trochę zostało go na podjeździe...

Ogródek Iwony II 22:35, 09 maj 2016

Do góry
Tak patrzę na zeszłoroczne fotki i buczek bardziej był wybarwiony.
Wczoraj rozwinął swoje listki dopiero. Drugi jeszcze w pąkach:
Dzisiejsze listki:

A drugi zapączkowany
Ogródek Iwony II 22:26, 09 maj 2016

Do góry
W zeszłym roku tworzyłam prostokątną rabatę dywanową z bukiem Dawyck Purple.
Tak było: Obwódka bukszpanowa, żurawki czerwone, trzmielina, stipa, kostka bukszpanowa, buk.
Maj 2015:

Sierpień 2015 - pełnia szczęścia:

Potem była jesień, dziwna zima, mroźna wiosna i się okazało, ze część żurawek zwyczajnie zmarzła. Te, co dały radę przetrwać zimę, poszły na inną rabatę, było ich kilka ...
tu została pustka. Zmarzła też stipa.
Ziemię przekopałam, dodałam czarnoziemu, nawiozłam obornikiem.
Dziś postnowiłam się zabrać za tą rabatę. Kupione w sobotę 3 berberysy admiration zostały posadzone w dywanie z trzmieliny.
Wykopałam niemal wszystką trzmielinę, którą tu powtykałam rok temu. to były wtedy maleńkie sadzonki. Dziś miałam w ręku 62 pięknie rozrośnięte sadzonki trzmieliny, z pieknym systemem korzeniowym. Powsadzałam od nowa w kwadracie 8x8 sztuk.
W połowie przyszły 3 berberysy w miejsce trzmielin.
Posadziłam też 6 sadzonek stipy. Niech się ładnie rozrasta. Całe doniczki były wypełnione korzeniami stipy.
Tak wyszło:

Ogródek Iwony II 22:06, 09 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

oj kurcze az tyle ?
a mnie niektore ruszyly ale 3 z 5 silberfeder nie i 15 z 15 ML i jeszcze 5 z 7 rozplenic
wszystko sadzone wiosną ub roku ale duze kępy byly bo kupowalam w c2 mocno rozrosniete i jeszcze przez caly sezon rosly...

To też sporo. Co chwilę czytam, że uśpione ruszyły, więc czekamy
Ogródek Iwony II 22:04, 09 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
U mnie magnolia zawiązała dużo pączków kwiatowych ale mróz uszkodził. Listki ,które już były też uszkodzone i taka byle jaka teraz. Tyle,że ja ją sadziłam tej wiosny ,więc na te pączki zapracowali szkółkarze.Dopiero za rok okaże się czy się przyjęła i czy zimę u mnie przeżyła.

Iwonko posadziłam dziś trzmielinę ,są to dość wysokie sadzonki a chcę je prowadzić nisko i mam pytanko czy mogę je od razu przyciąć?

Przytnij. A te ucięte - wsadź do ziemi albo do doniczek i podlewaj. Bedziesz miała swoje sadzonki.
Ja dziś też bawiłam się z trzmieliną. Zaraz o tym napiszę
Ogródek Iwony II 22:01, 09 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
No właśnie Iwonko już po pracy Twojej a gdzie zdjęcia?

A i ja swoim Ml też zapowiedziałam,ze siedzą u mnie do końca maja i niech się zdecydują.

No właśnie...
Zdjęcia są, praca w ogrodzie też była,
Ogród podlałam i teraz już mi się nic nie chce
No, ale obiecane, to trzeba wkleić
Fajnie miskantom zapowiedziałaś. Chyba też im to powiem, niech wiedzą

Ogródek Iwony II 21:56, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No właśnie, nie chodzi o to, czy warto, bo trawy są piękne, ale nabawiłam się przez nie doła i masę stresu: ruszą, czy nie ruszą ... Nie przesadzałam ich na jesień, nawet próbuję sobie przypomnieć, jak wyglądały w trakcie cięcia, niestety nie pamiętam...
Późno je wiosną cięłam, ale potem było u mnie wiosenne -5.
Toszka pisała na innym wątku, ze ta huśtawka temperatur wcale roślinom nie pomogła.
Mam 6 gatunków miskantów i wszystko stoi:
Gracilimus - 3 sztuki
Morning Light - 8 sztuk
Klaine Fontanne - 2 sztuki
Grosse Fontanne - 3 sztuki
Variegatus - 3 sztuki
Zebrinus - 2 sztuki
Moje miskanty chyba padły wszystkie rodzaje. Wczoraj jak sobie uświadomiłam to, to płakać mi się chciało.

Wiesz, mi nawet magnolie nie pokazują ani kwiatów, ani liści. Wczoraj Zbyszek sprawdzał pączki, są zielone, ale te piękności uparte są. Ja myślałam, że padły. W takiej sytuacji już mi nawet na kwitnieniu nie zależy. Niech chociaż pokażą, że żyją.

Za to buk wczoraj pokazał masę liści, a dzień wcześniej był w pąkach. Może z trawami też tak będzie.
Wszystkiemu daję czas do końca maja, a potem ogłoszę śmierć kliniczną. Będzie trzeba powoli uzupełniać braki i na szybko szukać zastępników

oj kurcze az tyle ?
a mnie niektore ruszyly ale 3 z 5 silberfeder nie i 15 z 15 ML i jeszcze 5 z 7 rozplenic
wszystko sadzone wiosną ub roku ale duze kępy byly bo kupowalam w c2 mocno rozrosniete i jeszcze przez caly sezon rosly...
Ogród z rzeźbą 21:45, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne zestawienia kolorystyczne tulipkom zrobiłaś.
Szkoda, że raz na tydzień je widujesz

Dziękuję Iwonko! Też mi szkoda, nawet takie myśli mam, że po co ja to nawsadzałam jesienią, jak ich teraz prawie nie widzę. Ale zdjęć sobie natrzaskałam, będę zimą oglądać, a co!
Moja bajka 18:44, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, ślicznie. Oczka z ważkami mi się podobajæ. Iryski jus kwitnæ? Musi być lato u ciebie

Iwonko z tym latem to różnie. Raz goraco, raz zimno.mało zdecydowana ta wiosna . cieszę się, że oczko się Wam podoba,bo moim zdaniem szału nie ma, ale z braku laku dobry kit .
To tu... 17:45, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pięknie wyglądają żurawki z berberysami. Tylko czemu jedno i drugie jest czerwone? Nie zlewają się?
Wygląda, jakby miały się spotęgować kolory.
Ciekawe połączenie
powinnam dać żurawę po zewnętrznej i czyś oddzielić je od berberysów. Jak sadziłam marmolady w zeszlym roku to były takie wypierdki, że nie konkurowały z wypierdkami berberysami.
Do raju daleko - u Ewy 16:48, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, przesyłka trafiła już do Zbyszka. Jest zachwycony twoją stipą. Po poludniu zrobi mi fotki. Ma przykaz werandowania jej w cieniu, resztę zaleceń dam po południu.
Mówi, że wielka w siłę i dużo, co mnie bardzo ucieszyło.
Moje miskanty chyba padły wszystkie rodzaje. Wczoraj jak sobie uświadomiłam to, to płakać mi się chciało.
Będę miała czym pouzupełniać kompozycje. Kochana jesteś.
Teraz mogę być spokojna.
Wiesz, mi nawet magnolie nie pokazują ani kwiatów, ani liści. Wczoraj Zbyszek sprawdzał pączki, są zielone, ale te piękności uparte są. Ja myślałam, że padły. W takiej sytuacji już mi nawet na kwitnieniu nie zależy. Niech chociaż pokażą, że żyją.
Cieszę się na spotkanie u ciebie. Reszta na pv. Buziaki.

Iwonko, to Ty jeszcze nie widziałaś tej stipy rozumiem?
Ja swoje sadzonki posadziłam już do gruntu. Nie wiem, czy nie za wcześnie, ale stwierdziłam, że tak ciepło, że powinna sobie poradzić. Sporo Ci przekazałam - zastipujesz się

Bardzo się cieszę na nasze spotkanie Fajnie będzie
Coś jeszcze, coś więcej... 15:17, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję za info.
Wypchaj mocniej koniecznie. Będzie lepszy efekt.
Sebek, a tą kodurę zamawiałeś gdzie? Lokalnie czy przez net?

Poduchy kupione
Przez net
Tu ma być ogród :) 13:55, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To jestem ciekawa przedpłocia

Efektu to na razie nie będzie, bo trawki małe, ale pod koniec sezonu powinno być już całkiem, całkiem.
To tu... 13:17, 09 maj 2016

Do góry
Pięknie wyglądają żurawki z berberysami. Tylko czemu jedno i drugie jest czerwone? Nie zlewają się?
Wygląda, jakby miały się spotęgować kolory.
Ciekawe połączenie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:59, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Marta, robisz cudne macro. Mój aparat aż takich zbliżeń nie robi.
Cudne te czarnuszki, choć u mnie pokazały się wczoraj biedronkowe. Ciemne są, ale pojedyncze, skromne kwiaty mają. I coś słabo je postrzegam. Ale exotici poczekały na nie choć chwilkę

Dziękuję Iwonka Moje czarnule też wszystkie biedronkowe są. Akurat te rosną w półcieniu i najpóźniej rozkwitły, ale biorę to za pozytyw, of kors
Asi ogródek pod świerkami 11:25, 09 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładnie działasz. Skończone?
Masę ładnych trawek kupiłaś.

Jeszcze nie skończone.dzięki. E potrafisz rozpoznać tą czerwoną?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies