Niestety niektóre odmiany żurawek mają tendencje do wypuszczania takich długich pędów do nich właśnie należy twoja Melting Fire, dlaczego tak się dzieje to nie wiem, ale czasem zdarza się tak, że w jednym miejscu wyrastają długie pędy a w innym nie. Rozwiązaniem dla takich żurawek jest częsty podział kęp.
Twoją dużą żurawke mógł złapać zgorzel podstawy pędu, ale informacji na ten temat jest bardzo mało.
Pędy żurawek mogły być już zarażone, chociaż raz zdarzyła mi się taka sytuacja i podzieliłem na kilka sadzonek z sukcesem. Żurawki ukorzeniane z takich długich pędów potrebują dużo czasu na ukorzenienie i dośc często kończą się niepowodzeniem, najlepiej ukorzeniają się małe sadzonki odrywane z tzw piętką.
Ja mimo wszystko uwarzam, że częśc tych żurawek w końcu by korzenie puściła. Ukorzeniłem już setki sadzonek żurawek i te z grubych pędów(zdrewniałych) najdłużej się ukorzeniały i jednak najgorzej chociaż po pewnym czasie ładnie rosły i rosną. Warto też te zdrewniałe zamoczyć w ukorzeniaczu, aby pobudzić to drewno do wypuszczenia korzonków.
Pocieszę Cię, że zgorzel lub zgnilizna pędu zdarza się bardzo rzadko i do tej pory spotkało to u mnie jedną żurawkę 3 lata temu