Zostaw teraz, pojedź tam gdzie masz pojechać, je obejrzeć i pogadaj, dopytaj u doświadczonych szkółkarzy.
Czy to będą klony/świdośliwy/magnolie/brzozy możesz zdecydować jak pogadasz z kimś kto jest hodowcą
Z boku ma być szpaler z Serbów, choiny więc nie wiem czy brzozy nie będą za duże. W rzeczywistości nie ma chyba tak dużo miejsca jak na rysunku. Według mnie miałaś fajny plan z tymi kostkami
Ameli
Ale z tyłu masz chyba szczepione ... tutaj właśnie widziałabym dorenbosy nawet kilka wielopniowych lub 2szt do jednego dołka ... plus trawy. Zrobiłoby się zwiewnie Wydaje mi się, ze to fajnie mieć w ogrodzie powtarzające się elementy
Long Trunk to taka jakby youngii tylko szczepiona na pożytecznej więc ma biały pień. Gracillis piękna ażurowa, a to ostatnie to kulka jest- nie da ci cienia od południowej strony. W południe latem słońce jest wysoko- zapomnij. Zresztą, wszystkie te brzozy są małe. Wybierz coś bliżej 10 metrów. Sprawdź sobie ile wysokości ma twój dom od podłoża do szczytu dachu to łatwiej będzie ci to sobie wszystko wyobrazić
Nie chciałam cię podłamać, po prostu będziesz na przyszłość cwana i już tyle sztuk nie kupisz. Wystarczy kupić jedną dorodną żurawkę. W dodatku moim skromnym zdaniem ceny tych roślin są wygórowane....
Co do jeżówek dziewczyny już ci wyjaśniły że to bylinki. Jest tyle pięknych odmian. Osobiście jestem w nich zakochana
Je oczywiście też dziele a co tam w dodatku na jesieni udało mi się kupić dwie ogromne kępy jeżówek leilani po 7 zł. Rosły posadzone na terenie szkółki zapytałam właścicielki czy mi je wykopie i sprzeda powiedziała że nie ma problemu. Rośliny były duże więc zrobiłam z nich kilka już dużych sadzonek.
Co do brzozy z tego co kojarzę to kwitną w maju. Ja osobiście bym nie sadziła wysokiego drzewa tak blisko domu. Ze względu na bezpieczeństwo, jak urośnie może być jakaś wichura i gałęzie mogą uszkodzić dom.