Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród - Azyl Amatora 23:33, 11 cze 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

Ta Hosta w tle, to chyba z tych mniejszych.

Szałwia jest jednoroczna, można kupić jej nasiona

Salvia farinacea - szałwia omączona (nie mylić z omszoną - S. nemorosa).
Co z tym ogródeczkiem począć 23:13, 11 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ewciu,cieszę się że nareszcie dojrzałaś do pokazania tego muru a nie zakrywania.
Masz rację że mury są Twoje i rób swoje.
Ja myślę że do tego muru pasowałby clematis,róże,szałwia i kule z bukszpanu.
Całą tą rabatę z tą jasną funkią przesunęłabym pod mur,zrobiłabym z niej taką zatoczkę i otworzyłabym przestrzeń trawnikiem.

Basiu tego skalniaka gdzie rośnie ta duża hosta nie będzie i cała rabata pod murem będzie długa na jakieś 20 metrów (wyburzamy budynek gospodarczy ).
Chcę przemyśleć dokładnie nasadzenia na tej rabacie żeby nie przesadzać 10 razy ,dlatego poproszę was o pomoc jak już będzie gotowy teren .
Te wszystkie rośliny dość duże zresztą będą do przesadzenia ,ale teraz pod ten mur posadziłam sobie dwie Anabelki ,zakochałam się w nich po uszy ,zobaczymy jak się sprawdzą ,to tam zostaną ,a jak nie to przeprowadzka
Ogród - Azyl Amatora 20:28, 11 cze 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej, ta na pierwszym planie to Mediovariegata, z tyłu nie wiem.
Fajna szałwia, niespotykana, jaka to?

pozdrawiam!

Nie znam nazwy Szałwi. Kupiłem w CO po drodze z Konstantynowa do Łodzi. Była bez nazwy. Dużo mieli fajnych bylin i w dobrych cenach.
Ogród - Azyl Amatora 20:23, 11 cze 2013

Do góry
Hej, ta na pierwszym planie to Mediovariegata, z tyłu nie wiem.
Fajna szałwia, niespotykana, jaka to?

pozdrawiam!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:00, 11 cze 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

po alejce to moja ulubiona rabata ... nie wiem czy ta róża co mnie oczarowała to "comte " czy insza inszość ale udała się matce naturze ... widzę też lilie i lawendę ... szałwi nie wiedzę ale niech tam ... widzę piękno

Szałwię widać po drugiej stronie.... na tej rabatce mam róże 13 szt. (chyba)... lawendę w kilku odmianach, bo to przesadzana z innym miejsc w ogrodzie, wiec są odmiany z łapanki, liatry, powojnik niebieski, kilka odmian lilii, białe pełne floksy, obwódka z baksików (do przesunięcia koniecznie), biała serduszka i różne cebulowe na wiosnę.... jednoroczna szałwia i kilka astrów jakimś cudem się wysiało w zeszłym roku i przezimowały nasionka i są .. I może coś jeszcze ale kto to spamięta
W tym roku jednorocznych nie ma, oprócz siewek bo juz rabata się rozrosłą i nie ma potrzeby wypełniania pustych przestrzeni.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:28, 11 cze 2013

Do góry
A to różanka z drugiej strony, czyli od tarasu... od tej strony są niskie boniki... niskie, hi, hi, hi...

Kwitnie też już szałwia jednoroczna co się w zeszłym roku sama wysiała..

Ania z zielonego wzgórza :-) 17:37, 11 cze 2013

Do góry
Ogród przecudny szałwia wymiata
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:29, 11 cze 2013

Do góry
reni napisał(a)
Pozdrawiam słonecznie..piękna ta szałwia
Witaj Reniu, usiadłam, żeby trochę odpocząć po podlewaniu róż gnojówką z pokrzyw a tu mili goście mnie odwiedzają

pozdrawiam serdecznie dzika róża z nad Wisły
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:26, 11 cze 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
wyjątkowa ta szałwia, chyba nie do końca lubię te omszone, strasznie wielkie rosna i pokładają się po deszczach
Irenko dziewczyny tu na forum orzekły, że ta nosi nazwę omączona i jest jednoroczna, ma ją w donicy
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:25, 11 cze 2013

Do góry
Pozdrawiam słonecznie..piękna ta szałwia
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:23, 11 cze 2013

Do góry
wyjątkowa ta szałwia, chyba nie do końca lubię te omszone, strasznie wielkie rosna i pokładają się po deszczach
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:20, 11 cze 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Aniu, ta twoja szałwia z paczki, tzn. wysiana? Czy kupiłaś sadzonki? Pytam bo mam paczkę nasion i się zastanawiam czy siać.
Pozdrawiam Irenko miło, że zaglądasz

Super spotkanie zorganizowałaś
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:17, 11 cze 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Aniu, ta twoja szałwia z paczki, tzn. wysiana? Czy kupiłaś sadzonki? Pytam bo mam paczkę nasion i się zastanawiam czy siać.
Jolu nie wysiewałam tej szałwii,
kupiłam gotowe roślinki już kwitnące

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:40, 11 cze 2013

Do góry
Goździki biało-rozowe w tym roku:

Róże niesamowicie urosły -te których nie zabiła poprzednia zima - to pojedyncze krzaki, maja 2-3 lata:

Szałwia - ponownie, ta sama, ale bardzo mi się podoba

Mój taras, pogoda taka że na leżaczku może ze 2x siedziałam w tym sezonie

I bałagan roślinny przy tarasie, ale uroczy

Cisowy kiedyś-żywopłot tonie jak zwykle

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:11, 11 cze 2013

Do góry
Małgosiu, no pogoda nie rozpieszcza... popryskam mospilanem, ale musi trochę obeschnąć... i poszukam czy sa jakieś specjalne środki na skoczki? Spytam Anity, dzięki za podpowiedz!

Małgosiu szałwia stosunkowo szybko rośnie, patrze na te moje ubiegłoroczne i nie mogę uwierzyć ze tak urosły (a ich nie sypałam niczym

pozdrawiam!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:08, 11 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Szałwia omszona rzeczywiście cudna, Też jest ostatnio moją faworytką, dokupiłam w sobotę białą... nie mogłam się powstrzymać.

Ewa nie wiedziałam że istnieja szałwie w białym kolorze, to też sobie poszukam i kupie. U mnie są w ciemnogranatowym i w fioletowym takie jak u Karoliny. Moje tez zaczynaja kwitnąc, sa małe bo kupione w tym roku, sadziłam po dwie sadzonki razem żeby szybciej zawiązały sie takie "kupki" kwitnące. Bardzo mi sie podobaja.

Byłam wczoraj u Karoliny i rzeczywiście wszystko u niej rośnie że hej, gęsto jest ale rosliny ma imponujące. melduje,że cisy juz posadziła ... tak mysłałam, że takie łądne to od razu je posadzi..

Karolinko podpytaj naszej Anity z Ogródka Anity - ona tez ma dużą wiedze o różach i świetnie jej sie udają, pamietam że pisała czym pryska na te skoczki.

Za hosty nie dziekuje jeszcze raz .... bo sie nie przyjmą... Póki co stoją na tarasie i moknąc czekają na posadzenie z mnóstwem innych roslin....Może dziś znów popchne robote troche do przodu, choc teraz znów pada.....
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:17, 11 cze 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Aniu jesteś wielka to siewki świerku, jakiego, nazwy nie znam syn przywiózł z Finlandii szyszki świerków, które bardzo mu się spodobały, poprosił żebym wysiała i to jest efekt ich wschodu prawdziwe przedszkolaki, bo siedzą w piaskownicy zaraz po wsadzeniu do doniczek i podlaniu

Aniu, coś nieprawdopodobnego, sukces wielki, chyba szkółkę mus zakładać
szałwia też mnie zachwyca tą masą kwiecia pozdrawiam
Co z tym ogródeczkiem począć 11:11, 11 cze 2013

Do góry
Ewciu,cieszę się że nareszcie dojrzałaś do pokazania tego muru a nie zakrywania.
Masz rację że mury są Twoje i rób swoje.
Ja myślę że do tego muru pasowałby clematis,róże,szałwia i kule z bukszpanu.
Całą tą rabatę z tą jasną funkią przesunęłabym pod mur,zrobiłabym z niej taką zatoczkę i otworzyłabym przestrzeń trawnikiem.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:53, 11 cze 2013

Do góry
Ogród Leny. 09:06, 11 cze 2013

Do góry
Dziękuję za piękne zdjęcia
Szałwia cudna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies