Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 15:10, 30 lis 2015

Do góry
Gosia, powiem tak: fajny masz ten swój ogród. Przykuwa uwagę. Wszystkie rośliny w znakomitej kondycji a żywopłot wzorcowy. Tam, gdzie są brzozy, trawy i berberysy tam jesień pięknie maluje kolorami.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:05, 29 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
A, zapomniałam powiedzieć, że powyższy projekt - cud malina. Tak skromnie, w sensie szałasem nazywasz altankę full wypas .
Za ważkową propozycję serdecznie dziękuję, kochana jesteś, ale wiesz, że ja lubię wyzwania . Zrobiłam swoje ważki, z koralików. No, ale jak wiesz na foty trzeba poczekać .

Kasiulka ta altanka na projekcie tylko szałas zastępuje , w realu on będzie z łat , gałązek i mat wiklinowych, czyli nie taki ful wypas , a ławki chyba będą zrobione z rozebranych palet. Taki szałas a la coś tam i tak sobie planuję czym by go obsadzić,żeby mieć kolejną krzewiastą rabatkę i uatrakcyjnić to miejsce......na projekcie w drzewach nie ma naniesionych jeszcze tych wierzb płaczących bo w programie nie było, wiec ten busz dookoła jeszcze brzozy ma posadzone, a reszta drzew się zgadza .....ciekawe tylko ile do wiosny wyżyje z tego
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:35, 28 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwia super wygląda ta powierzchnia, na której stoi studnia. A nie wolałabyś zrobić właśnie taką, zamiast tych płyt? I apropos Twojego marudzenia i wątpliwości czy doczekasz się pięknego ogrodu... Słuchaj, jesteś w swoim ogrodzie codziennie, więc nie jesteś obiektywna i nie masz dystansu w ocenie. Ale możesz mi wierzyć lub nie, że Twój ogród dziewczyno robi naprawdę ogromne wrażenie. Szkoda, że nie widziałaś jak mi szczena opadła jak widziałam go z góry jadąc do Was. A przecież od tego czasu jeszcze sporo zmieniło się na +. I wiesz, że Ci nie słodzę tylko to szczera prawda. Więc nie zmuszaj mnie koleżanko żeby Cię do pionu stawiać .

Kasiu to moje marudzenie i obawy są uzasadnione.....to że ogromna powierzchnia może robić wrażenie to rozumiem, ale poza powiedzmy małą architekturą zmiany są marne i niestety dzisiejszy dzień nie napawa mnie optymizmem......znowu, że coś się ma szansę w tej kwestii zmienić.

Wyobraź sobie taką sytuację jak dziś zachodzimy do ogrodu..... chcieliśmy po docieplać to co jeszcze wymaga osłony i dosypać resztę trocin, a tam poobgryzane w połowie wszystkie śliwo wiśnie prawie do ziemi...jedna się ostała nietknięta, lespedeza dwubarwna zjedzona tak , że zostało 1 cm dosłownie jeden dereń poobgryzany w połowie.......podejrzewam , że to sprawka tego samego zająca co się u nas wychował.......słowa których użyłam jak zobaczyłam szkody nie nadają się do cytowania ale była tego calutka wiązanka. Krety ryją już po całej długości działki, w przydomowym też.....cały klon atropurpureum zakopany kopcem, a korzenie pewnie w powietrzu Powiedziałam eMusiowi , że nie mam już siły człowiek na rzęsach staje, lata z wodą w upały , zasila , chucha i dmucha, żeby tylko od ziemi ciut odrosło , a tu jedna noc i cały wysiłek idzie w diabły.siły mnie opadły. Pozabezpieczaliśmy to co się dało, ale rośliny jeśli wyżyją są znowu mniejsze niż były w ogóle wsadzone

Przy trocinach nawet znaleźliśmy miejsce gdzie sobie tuż za siatką zając gniazdo na noc wykopał i szczerze mu życzę, żeby go myśliwi odstrzelili.....no jak jeszcze wszystko dookoła ma zielone w bród żarcia , na sąsiednim polu po zbiorach masa liści z pekinki , u mnie w działce koniczyna, na górze sterta gałęzi z drzew owocowych i brzozy, a ten wp......oli moje drzewka.....,ze skóry obedrę jak dorwę

Ta powierzchnia pod studnia to moje marzenie....kostka Petra niestety jedna z najdroższych ten kawałeczek na resztkach kupiony z przeceny
Rododendronowy ogród II. 21:04, 26 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Drzewa postanowiły przebrać się za brzozy

Rzeczywiscie a dlaczego ja tak nigdy o nich nie pomyślałam , raczej z zebrą mi się kojarzyły.
Rododendronowy ogród II. 20:56, 26 lis 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Lubię to zdjęcie . Zanim je zrobiłam padał śnieg i był bardzo mocny wiatr, po prostu wichura. Śnieg został wbity w korę drzew i wszystkie były paskowane a ze był mróz to taki obraz utrzymał się dwa dni.

Drzewa postanowiły przebrać się za brzozy
Leśny ogród z plażą 17:49, 26 lis 2015

Do góry
Mnie zachwyciły też te brzozy chcę mieć coś takiego u siebie
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:28, 26 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
NALLAR cieszę się, że pomysł ze zdobieniem świec się przyda. Czy mam coś jeszcze w zanadrzu, owszem chcę zrobić stożek z patyków i ozdobić go białymi elementami, ale jakoś z czasem krucho. Mam też zamiar pomalować jagodzianki i końcówki gałązek z brzozy na biało i przykleić kuleczki styropianowe. W tym roku stawiam na dekoracje w białej tonacji.

Jestem ciekawa efektu.
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:03, 26 lis 2015

Do góry
NALLAR cieszę się, że pomysł ze zdobieniem świec się przyda. Czy mam coś jeszcze w zanadrzu, owszem chcę zrobić stożek z patyków i ozdobić go białymi elementami, ale jakoś z czasem krucho. Mam też zamiar pomalować jagodzianki i końcówki gałązek z brzozy na biało i przykleić kuleczki styropianowe. W tym roku stawiam na dekoracje w białej tonacji.
Agatkowy Zakątek 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Ja to nawet dosadzałam małe brzózki między większe egzemplarze aby uzyskać efekt wielopniowości
Agatkowy Zakątek 08:39, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)

Szał zakupów na targach rolnych (owies, jeżówki, liatra, rozplenica)

Prace przy rabacie

Nie kupuj pojedynczych roślin, gdybyś kupiła 11 jednakowych jeżówek,zrobiłabyś lepiej, a tak, brniesz w misz-masz czyli wszystkiego po trochu

A dlaczego nie włączyłaś lasku brzozowegop w rabatę, tylko brzozy sobie a rabata sobie? Rabatę trzeba dokleić do żywopłotu i zrobić jej linię. Dopiero sadzić na rabacie. Trawnik nie może pojawiać się ota tak chaotycznie gdzieś pomiędzy roślinami

Zaznaczyłam pola obsadzone roślinami, krzyżyki to jednakowe miskanty. Ciemnozielona linia to linia trawnika i rabaty jednocześnie.

Agatkowy Zakątek 08:27, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Dwa pnie chyba zostawię.Hmmm... ma to swój urok. Jeden pień wycięłam bo jedna brzoza miała trzy i leżał na ziemi.

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:12, 24 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Oj znam ten ból

Dobra decyzja AD 2015.... to podsadzenie magnolii trawami spod brzozy

I uciekam.. limit wyczerpany..do jutra

A jakie to trawki? Przepięknie wyglądają.
Ogród tworzony z pasją 13:07, 24 lis 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)

Pięknie, ale czy wiesz że za parę lat te brzozy i świerki wypiją Ci całą wodę z rabaty. Będziesz musiał sporo podlewać żeby coś tam urosło. Ja też sadziłam sporo świerków i brzozy, teraz jak już są ogromne trochę żałuję bo daję tzw. such cień, a mało jest roślin lubiących takie warunki.

Tak, niestety wiem. No ale mam nadzieję, że jakoś dam radę, a brzozy są śliczne. Uwielbiam je.
Ogród tworzony z pasją 11:01, 24 lis 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Dzisiejsze fotki

Pięknie, ale czy wiesz że za parę lat te brzozy i świerki wypiją Ci całą wodę z rabaty. Będziesz musiał sporo podlewać żeby coś tam urosło. Ja też sadziłam sporo świerków i brzozy, teraz jak już są ogromne trochę żałuję bo daję tzw. such cień, a mało jest roślin lubiących takie warunki.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:14, 23 lis 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
wiesz ...niby u mnie przeciąg na rabatach ...ale jak tak dumam ...to nie mam miejsca ....coraz gorzej coś upchnąć

Oj znam ten ból

Dobra decyzja AD 2015.... to podsadzenie magnolii trawami spod brzozy

I uciekam.. limit wyczerpany..do jutra
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:11, 23 lis 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Goście chcą u mnie przesiadywać? Musze wykombinować jakieś siedzisko!
Gosiu, za chwile wystawię krzesełko.
Sorry! Muszę pożyczyć od sąsiadów....

Piękna aleja, jednak w takiej masie brzozy pięknie wyglądają, u nas padły wszystkie...17sztuk, coś im nie podpasowało...
śnieg i u nas pokapał, ale juz znowu sladu nie ma...mówią, że 3 dni na mrozie, potem znowu plusy
Ogród tworzony z pasją 22:35, 21 lis 2015

Do góry
Ja swoich nie ciałem od małego. Rosły puszczone luzem ale moje były gęste. Musiałbym Twoje zobaczyć i wtedy doradze jak je przyciąć.

Brzozy jakie mam to papierowe i brodawkowate.
Ogród tworzony z pasją 21:44, 21 lis 2015

Do góry
Karolu podpytam o żywopłot tutaj, by info mi zostało - moje Brabanty wsadzone jesienią mają ok 120 cm, sadzone gęsto, mają stworzyć ścianę, taką jak u Ciebie. - Ciąć wiosną-jak dużo? Czubek krzaczora również? Na dole są szersze, więc tam potraktować mocniej niż na górze? Nie mam jeszcze sprzętu do cięcia-polecasz coś?

Przy okazji-widziałam u Ciebie brzozy-jak się zwą?

Dziękuję
Podwórkowa rehabilitacja 16:19, 21 lis 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
dumam już od kilku godzin skąd wiesz, jak wyglądały moje brzozy 12 listopada ? byłaś u mnie ?

12 listopada dałaś zdjęcia na blogu z brzozami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies