Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

malkul 12:16, 20 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Gdzieś? Znaczy w sieci, czy są?

no w twoim wątku albo wstaw jak masz na kompie
12:25, 20 sty 2016
margaretka3 napisał(a)

Gosia, Justyna - pomysł świetny Zaatakujemy Justynę pomidorami z dwóch stron

no to atakujcie początkiem wakacji to już będzie raczej wysyp

Pszczelarnia 12:26, 20 sty 2016

Margaretko, a co za problem z drzewami?
margaretka3 12:45, 20 sty 2016

laurowisnia napisał(a)
Ja też nie choć wiem, że mam go przy górnej granicy, właśnie wyniki odebrałam wczoraj, żeby żelazo takie chciało być u mnie.
Piękne te rabaty pomidorowe u Ciebie, mnie wzięło bardzo na nie, oglądałam jakiś czas temu program o starych odmianach i od tej pory myślę gdzie je umieścić u siebie, najlepiej byłoby przy wjeździe.
Jeszcze zapytam o te duże odmiany, które wymieniłaś, one wszystkie w gruncie dobrze rosły? Czy one są stacjonarnie do kupienia czy tylko w necie? Tak pytam tylko bo nie wiem czy się zdecyduję jeszcze, miejsce na nie mam kiepskie.
Nasiona róż mam swoje, nie miałam ich wiele, bo zrezygnowana po poprzednich wysiewach wszystko obcinałam, szkoda mi było by się dodatkowo wysilały, w zapylanie może kiedyś bym się pobawiła ale najpierw muszę opanować sztukę wysiewania. Coś zostawię w tym roku jak będziesz chciała.

Agatko, pomidorki lubią słońce, a jeszcze jakby miały zacisznie, to już w ogóle
Ja mam pomidorki tylko w gruncie, w tym roku ZZ nie miałam, choć komunikaty PIORIN-u wskazywały, że w mojej okolicy zarazę stwierdzono.
Tych nasionek stacjonarnie nie widziałam, w necie tak.
Wysłać Ci?
Jak już trochę doprowadzę ogród do jako takiego wyglądu, to mam nadzieję będę mieć więcej czasu na takie wymagające eksperymenty (ale nie da się ukryć, że je lubię).
margaretka3 12:48, 20 sty 2016

popcorn napisał(a)

no właśnie... u mnie nie ma miejsca w którym jest "cieplej", wszędzie jest 21 stopni, ogrzewanie podłogowe, kominka brak, kicha. Bliżej wiosny na południowym parapecie jest cieplej dzięki słońcu, ale jeszcze nie.. ech
spróbuję wysiać nie przykrywając ziemią i zakryć folią, zobaczymy dzięki!

Karola, a sama Ci się nie wysiewa w ogródku?
Bo Ty chyba miałaś werbenę, dobrze kojarzę?
Aaa, sprawdziłam, miałaś, bo nawet w tamtym roku chiałam Ci wysyłać, ale ktoś inny Ci dał. No i nie wysiewa się u Ciebie?
margaretka3 12:49, 20 sty 2016

malkul napisał(a)

no w twoim wątku albo wstaw jak masz na kompie

Mam zdjęcia od początku, ale głęboko zakopane. Poszperam w domu.
margaretka3 12:50, 20 sty 2016

eee_taam napisał(a)

no to atakujcie początkiem wakacji to już będzie raczej wysyp

Przygotuj odpowiednie fortyfikacje
margaretka3 13:29, 20 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Margaretko, a co za problem z drzewami?

Pszczółko, długi temat. Nie wiem, czy juz jestem do niego przygotowana

Problem jest głównie w mojej głowie: co wybrać, żeby pasowało do mojego ogrodu i do otoczenia?
Jakie drzewa i gdzie je posadzić, żeby nie zacieniały zbytnio rabat kwiatowych (większość moich bylin lubi słońce)?

Teraz jest po prostu pusto na działce, jedynie trzy złotokapy za domem na ognistej i jabłonka ozdobna, którą mój najstarszy syn sobie kupił, i niewielkie trzy brzozy.
W sadzie są jeszcze małe 4 wiśnie, 1 jabłoń, 2 aronie. Wiosną dojdą jeszcze inne owocowe (2 węgierki, 2 lub 3 jabłonie i 1 grusza; więcej nie zmieszczę).

Trochę już od jesieni na szczęście poczytałam. Działka 13 arów to niewiele, mąż nie chce dużych drzew, więc szukam drzew małych, jak najbardziej pożytecznych dla owadów, ptaków. Ładnych kształtem pnia/kolorem kory zimą - tym chciałabym nadrobić brak iglastych w ogrodzie.
Wspomniałam kiedyś, że przez całą długość działki idzie rura gazowa; kilka osób już mi wyjaśniło, jakie odległości powinno się zachować i jak w ogóle podjeść do tematu tej rury.

Do tej pory wybrałam:
Jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'
Lipa drobnolistna "Winter Orange"
Sidośliwa "Robin Hill" lub "Snowflakes"
Parocja

Zastanawiam się nad Czeremchą, Oliwnikiem, Wiśnią nippońską "Brillant" i pewnie paroma innymi, ale teraz nie pamiętam.
No i nie wiem, czy skupić sie tylko na niewielkiej ilości po 2,3 sztuki tych samych, czy różne. Co pasuje u mnie?
Do pytania "gdzie", muszę najpierw plan załączyć
laurowisnia 11:39, 21 sty 2016

Wydawało mi się, że masz większą działkę, podoba mi się lipa i świdośliwa. Oprócz doboru gatunków, ważny bardzo wybór miejsca dla nich. Ja przez taką rurę kasztan 3letni przesadzałam.
Myślę intensywnie jak im dogodzić, nawet myśl o ścięciu jabłonki mi zaświtała. Przypomniałam sobie, że mam wolną szeroką metalową pergolę do wykorzystania. Jeśli coś Ci się ostało, to jestem chętna bardzo.
popcorn 11:47, 21 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Karola, a sama Ci się nie wysiewa w ogródku?
Bo Ty chyba miałaś werbenę, dobrze kojarzę?
Aaa, sprawdziłam, miałaś, bo nawet w tamtym roku chiałam Ci wysyłać, ale ktoś inny Ci dał. No i nie wysiewa się u Ciebie?

wysiewa mi się słabo, bo mam sporo kory na rabatach. Tam gdzie kore zero siewek. Siewki swoje mialam tylko w zwirku na wlokninie polozonym! Siewki jakies bede pewnie znowu miala, ale one wychodza pozno. No i nie tyle potrzebuje werbeny nie wiadomo ile, co frustruje mnie brak wynikow z wysiewu