Agatko, pomidorki lubią słońce, a jeszcze jakby miały zacisznie, to już w ogóle
Ja mam pomidorki tylko w gruncie, w tym roku ZZ nie miałam, choć komunikaty PIORIN-u wskazywały, że w mojej okolicy zarazę stwierdzono.
Tych nasionek stacjonarnie nie widziałam, w necie tak.
Wysłać Ci?
Jak już trochę doprowadzę ogród do jako takiego wyglądu, to mam nadzieję będę mieć więcej czasu na takie wymagające eksperymenty (ale nie da się ukryć, że je lubię).
Karola, a sama Ci się nie wysiewa w ogródku?
Bo Ty chyba miałaś werbenę, dobrze kojarzę?
Aaa, sprawdziłam, miałaś, bo nawet w tamtym roku chiałam Ci wysyłać, ale ktoś inny Ci dał. No i nie wysiewa się u Ciebie?
Pszczółko, długi temat. Nie wiem, czy juz jestem do niego przygotowana
Problem jest głównie w mojej głowie: co wybrać, żeby pasowało do mojego ogrodu i do otoczenia?
Jakie drzewa i gdzie je posadzić, żeby nie zacieniały zbytnio rabat kwiatowych (większość moich bylin lubi słońce)?
Teraz jest po prostu pusto na działce, jedynie trzy złotokapy za domem na ognistej i jabłonka ozdobna, którą mój najstarszy syn sobie kupił, i niewielkie trzy brzozy.
W sadzie są jeszcze małe 4 wiśnie, 1 jabłoń, 2 aronie. Wiosną dojdą jeszcze inne owocowe (2 węgierki, 2 lub 3 jabłonie i 1 grusza; więcej nie zmieszczę).
Trochę już od jesieni na szczęście poczytałam. Działka 13 arów to niewiele, mąż nie chce dużych drzew, więc szukam drzew małych, jak najbardziej pożytecznych dla owadów, ptaków. Ładnych kształtem pnia/kolorem kory zimą - tym chciałabym nadrobić brak iglastych w ogrodzie.
Wspomniałam kiedyś, że przez całą długość działki idzie rura gazowa; kilka osób już mi wyjaśniło, jakie odległości powinno się zachować i jak w ogóle podjeść do tematu tej rury.
Do tej pory wybrałam:
Jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'
Lipa drobnolistna "Winter Orange"
Sidośliwa "Robin Hill" lub "Snowflakes"
Parocja
Zastanawiam się nad Czeremchą, Oliwnikiem, Wiśnią nippońską "Brillant" i pewnie paroma innymi, ale teraz nie pamiętam.
No i nie wiem, czy skupić sie tylko na niewielkiej ilości po 2,3 sztuki tych samych, czy różne. Co pasuje u mnie?
Do pytania "gdzie", muszę najpierw plan załączyć
Wydawało mi się, że masz większą działkę, podoba mi się lipa i świdośliwa. Oprócz doboru gatunków, ważny bardzo wybór miejsca dla nich. Ja przez taką rurę kasztan 3letni przesadzałam.
Myślę intensywnie jak im dogodzić, nawet myśl o ścięciu jabłonki mi zaświtała. Przypomniałam sobie, że mam wolną szeroką metalową pergolę do wykorzystania. Jeśli coś Ci się ostało, to jestem chętna bardzo.
wysiewa mi się słabo, bo mam sporo kory na rabatach. Tam gdzie kore zero siewek. Siewki swoje mialam tylko w zwirku na wlokninie polozonym! Siewki jakies bede pewnie znowu miala, ale one wychodza pozno. No i nie tyle potrzebuje werbeny nie wiadomo ile, co frustruje mnie brak wynikow z wysiewu