Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 07:35, 25 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Jeśli chcesz posadzić tam wykrzykniki cisowe, tak jak pisze Asia, to zrezygnuj wtedy z buksów.

Gaura jest dość nieuczesana, choć wygląda bardzo ładnie, zwłaszcza w drugiej połowie lata. Werbeny nie radzę
Jeszcze proponuję Penstemon digitalis Huskers Red albo Dark Towers. Ma ciemne liście i pięknie wygląda nawet zimą.

Tak samo jak przy buksach nie jestem pewna, czy tak gorące stanowisko spodoba się cisom. Nie sadziłabym ich na pewno przy samym brzegu rabaty. Tzn. ja jako ja bym ich tam nie sadziła w ogóle i poszła w kosodrzewiny Mniej roboty z podlewaniem Ale wiesz, nie wiem, jaki klimat panuje u Ciebie. U mnie tam gdzie jest kostka, przed domem, mam latem prawie 50 stopni w czasie upałów.

Tu mi sie podoba chociaz zwolennikiem iglaków nie jestem.
A może po srodku sliwa pissardi a dookoła niej rozchodniki przemieszane z trawami? Może jakies inne drzewko niezbyt wysoko szczepione a dołem mieszanka bylinowo-trawiasta?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 07:32, 25 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

My chyba też, zwłaszcza w upalne dni żyjemy w tropikach Pokażę Wam coś, przed domem moja sąsiadka ma posadzone hortensje, strona tak samo jak u mnie od południa, podlewane tylko deszczem i takie zrosły na tej patelni.

Piękne hortensje. moje na rabacie frontowej tez cały dzień w słonecznym skwarze i żyją
Podlewane deszczem-też mam taką sąsiadkę. Nie podlewa NIGDY roślin -twierdzi ,ze natura da rade sama i powiem wam ,że rośliny ma w super kondycji. Mnie sumienie męczy -jak trzeba leję wodę
Ogrodowe przebudzenie 23:26, 24 lut 2022

Do góry
Roślinki sadziliśmy w połowie maja, a już miesiąc później efekt był fajny (dla mnie - nowicjuszki)

Wymarzyłam sobie róże i clematisy na wysokim ogrodzeniu (dwa clematisy, które wsadziłam nie przeżyły starcia z moimi pieskami), a przed nimi hortensje, byliny i trawy. Wyszło jak wyszło, misz-masz totalny W wiosennym amoku kupowałam wszystko, co mi wpadło w ręce W tym roku planuję tę rabatę ujednolicić.

Niestety od sierpnia nie byłam w stanie zajmować się ogrodem w pełni i mam świadomość, że część z tych roślin nie przetrwała zimy. Część nie wygląda też tak dobrze, jak zakładałam (przez brak pielęgnacji na początku), ale jestem dobrej myśli i już mam plany na przeróbki i dosadzenia
Ogrodowe przebudzenie 22:55, 24 lut 2022

Do góry
Ogród nie jest duży, ale powiedziałabym, że trudny Na połowie działki, od strony południowej, rosną kilkunastoletnie (albo i lepiej ) świerki, które rzucają sporo cienia na cały teren. Pod nimi założyłam rabatę cienistą, na której nie dzieje się (jeszcze) nic ciekawego, co mogłabym pokazać.

Po drugiej stronie mam dosyć dużą rabatę, którą założyłam w zeszłym roku. Usunęliśmy cały szpaler starych tui, a w ich miejsce powstała rabata i stanął domek narzędziowy.

Tak to wyglądało:

A tak było w zeszłym roku, kilka miesięcy po założeniu rabaty:

Już wtedy byłam zachwycona efektem, ale teraz wiem, że popełniłam mnóstwo błędów i rabata jest do przerobienia, praktycznie w całości
Mam już na nią plan, nawet zrobiłam kilka projektów, które później tu wrzucę.

Nie mam za wiele zdjęć z zeszłego roku, ale postaram się dodać jeszcze kilka kadrów.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:12, 24 lut 2022

Do góry

Mam i ja

Obyśmy my i następne pokolenia mogły cieszyć się życiem i ogrodami w pokoju ...
Glina i zielsko 21:46, 24 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

To dobra wiadomośc. Zrobilam 9 sadzonek a potrzebuje 14/15. Albo dokupie albo poczekam aż podrosną i znów podzielę.
Chce je wsadzić pod tujkami przy ścieżce z tarasu do ogrodu głównego.

Włóknina jest sprzed ogrodowiska.
Nie krzyczcie - wyjme jak tylko pogoda pozwoli.

Będziemy krzyczeć, jak pogoda się poprawi, a Ty tego nie wyjmiesz .
A nie możesz zlecić tego mężowi? Dopisz mu na listę, pewnie chłopak się nudzi .
Ogród w Klein Kottorz 20:36, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:27, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:18, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:11, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:05, 24 lut 2022

Do góry
Szumią trawy na trójkąciku frontowym

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:01, 24 lut 2022

Do góry

Siewki pojawiają się zazwyczaj w kwietniu nie przegapisz raczej,bo wschodzi srylion siewek

O królu złoty żeby choć raz tyle mi się wysiało.Zawsze jakieś pojedyncze siewki a nigdy nie ścinam jesienią.
W tym roku się zabezpieczyłam i zabrałam jedna na zimę do domu i mam już spory krzaczek. Będę robiła sadzonki a co
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 19:31, 24 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Mam odręcznie zrobiony w paincie

Zieloną linią zaznaczoy aktualny układ rabat, na żółto wstępny bardzo układ po zmianach. Na froncie mogą być dwie szerokie rabaty tylko z przejściem między nimi. Po bokach domu, pod oknami też chciałabym coś posadzić.
Teraz to wygląda tak:

Fajnie mieć działke w kwadrat i dom centralnie umieszczony.
Zazdroszcze Ci tego bo u mnie sie nie dało.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:05, 24 lut 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Kasia u Ciebie wiosna pełną gębą pięknie

Zieleń nabiera koloru ale jeszcze trochę trzeba poczekać na eksplozję wiosny
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:04, 24 lut 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wiosna cieszy nawet taka przyniesiona a krokusami z poprzednich lat się rozrastają?

Tak, nawet ładnie. Bardzo rozmnażają się ranniki, do tego chyba myszy je przenoszą w rózne części

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:02, 24 lut 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Cudownie chłonę każdy kawałek Twojego ogrodu

Dziekuję bardzo
To dla zmysłów
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:55, 24 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ok, dzięki

Porządeczek już masz idealny .

Zapisałam sobie zdjęcie mini-werbeny . Cobym z rozpędu nie opieliła

Na fotkach idealnie, muszę jeszcze odkurzyć kamień,zagrabić trawniki itp. No i jeszcze kilka rzeczy do zrobienia...

Siewki pojawiają się zazwyczaj w kwietniu nie przegapisz raczej,bo wschodzi srylion siewek
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:50, 24 lut 2022

Do góry

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:43, 24 lut 2022

Do góry
Pomiędzy gradem i nawałnicami na chwilę wychodzi słonce i nie mogłam się oprzeć paru dodatkowym fotkom .

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:34, 24 lut 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Prawie prawie

Moja ma przy ziemi zielone listki...jedna mniej ,druga więcej...
[/quo

Aha czyli moje nie przezimowały. Bo są całe suche.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies