Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 21:56, 21 lip 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Dziewczyny i chłopaki! Wiele wskazuje na to, że wasza diagnoza słuszna... wygląda na to, że przesadziłam z podlewaniem. Muszę rzec: hakonechloa zalane w trupa!

Rozkopałam i co widzę: podłoże wilgotne, wyjęłam bryłę, tak jak Wiklasia radzi, powąchałam i może faktycznie tą zgnilizną lekko daje, mam słaby węch na takie sprawy. Korzenie wyglądają tak - a dla porównania obok donica, w której nabyłam sadzonkę.

A tak od spodu:

Dodatkowo widzę, że koty kopią obok w korze i siusiają na hakone, które to biedne jeszcze bardziej biedne. Na to już nie ma rady.

Przedobrzyłam, przecackałam i niestety, stało się, 15 hakonechloa bye. Myślałam, że w takie upały to trzeba podlewać prawie codziennie... Zmieniam podejście, zrobię tak jak mówicie, raz na tydzień, najwyżej zasuszę…

Też Wam to wygląda na przelanie? Pędraków nie znalazłam, pogrzebałam dookoła, chyba że już sobie poszły do tych żywych???

Ja się czegoś innego "spodziewałam". Spodziewałam się bryły w kształcie doniczki.
Jakoś mało korzeni ma. Jak sadziłaś to też tak było? Reszta ziemi nie trzymała się korzeni?
Jak tak jeszcze patrzę na zdjęcia sadzonek z momentu zakupu to się zastanawiam, kiedy te sadzonki były wsadzone do doniczek. Takie zwichrowane są jakby nie rosły w tych doniczkach zbyt długo.
April podbija las... 21:55, 21 lip 2021

Do góry
April napisał(a)

O tak. Ale szczerze przyznam, że gdybym nie widziała jej u ciebie, to by mnie nie zauroczyła. Może dlatego że jeszcze maleństwo. Ściągali z placu, bo jeszcze ponoć nie do sprzedaży. Ale miałam siłę perswazji.
Szybko ta twoja urosła? Masz jakieś fotki porównawcze? Nie pamiętam żebyś ją eksponowała na zdjęciach. Dopiero jak na żywo u ciebie zobaczyłam to mnie zachwyciła. Prawdziwy Lime Monster.
rośnie bardzo szybko i szeroko. Ona prawie nie kwitnie, ozdobą są liście. Pokazywałam ją. Kiedyś

Taka była rok temu w maju
Mój ogrodowy pamiętnik 21:50, 21 lip 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ostatnia ulewa mi przechyliła różowe hortki za to białe Strongi się jeszcze nie dały . Kłosy śmiałka cudnie złote ale zgodnie z przewidywaniami trawa złapała rdzę.

Ale masz ładne hortensje, podoba mi się ta piłkowana, ładny ma kolor jeżówki też bardzo ładne na pozostałych fotkach
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:35, 21 lip 2021

Do góry
I jeszcze takie z botanika
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:34, 21 lip 2021

Do góry
Agania napisał(a)
Jak ja już tęsknię za hortensjami takimi gigantami jak masz u siebie

Oj w tym roku bardzo urosły i deszcz im dobrze zrobił, kwiecia sporo
A dla Ciebie takie kociaki
To z wczoraj Kocia Kawiarnia
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:32, 21 lip 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
]

O w morde, ale to pięknie wygląda w masie I ta gipsówka - wariatka normalnie W jakich warunkach lubi rosnąć? U mnie kiedy w suchym rosła i taka nijaka była i się szybko pozbyłam.. bardzo poźno od posadzenia zaczeła kwitnąć i do tego rachitycznie... a Twoja? Bosssska
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:31, 21 lip 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Kasia ślicznie

fotki jeziorkowe też fajne

Buziaki

Dzieki, po jeziorze wciąż gdzieś jeździmy
Dziś w centrum uwagi była mimoza i ogromne palmy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:29, 21 lip 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kocham te Twoje leśne klimatyMasz talent do ich komponowania, nie każdemu dany

Dzieki
Dziś szkoliłam się w leśnych klimatach w Botanicznym
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:27, 21 lip 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

Bardzo fajne te lilie, ciekawy kolorek.
Ta gipsówka to monstrum. To jedna sadzonka?
Mój ogrodowy pamiętnik 21:27, 21 lip 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Ależ ja Ci zazdroszczę tych kloników . Takie już rozrośnięte masz

Świetne są te obręcze betonowe .

I cudne jeżówki.

W ogóle, cały ogród wymiata!
W ogródku Martki 21:12, 21 lip 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Normalnie powinnaś reklamować te hakonki ale czy szkółka by przyjęła taką reklamację?

Aga, napiszę do nich i pokażę zdjęcia. Ale nie oczekuję, że reklamacja zostanie uwzględniona... przesuszone mogły być, to fakt. Przywiozłam je w takim stanie 15.05.

Jako początkujący ogrodnik nie obejrzałam oczywiście korzeni...... ale podczas sadzenia też nic nie wzbudziło moich podejrzeń.
W ogródku Martki 21:08, 21 lip 2021

Do góry
Wiklasiu, dziękuję za dobre słowo... jeszcze nie lubię tych rabat jakoś szczególnie, jeszcze nie wiem co mi się podoba, za to bez poprawek i bezwarunkowo uwielbiam warzywnik pozbyłam się dziś wprawdzie porażonych grzybem ogórków, ale dynia momentalnie i ochoczo na ich miejscu się rozpanoszyła.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:59, 21 lip 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Nareszcie jesteś z powrotem. Nie denerwować mnie hakonkami, u mnie tylko marnieją

Jestem ale czasu na O. nie mam za bardzo, w pracy młyn jak to po urlopie.
Oj, moje hakone metrowe, aż za duże. Zapraszam, ukroisz sobie sadzonki.
Co się dzieje z Twoimi?
Mam tylko takie aktualne foto zwykłych Macra

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:56, 21 lip 2021

Do góry
Zobaczcie jak mój powojnik JP2 oszalał

Nigdy nie miał tylu kwiatów Zachwyca!

Moje jeżówki siewki, stopy również z własnego chowu

W ogródku Martki 20:53, 21 lip 2021

Do góry
I skoro tak wrzucam fotki, to jeszcze kilka obrazków z ogrodu, niby nic nowego, ale coś tam się dzieje.
Koper w warzywniku z siewek i zachwyca!

Przywrotnik z kwiatkiem, będzie kwitł?

Wciąż te gaury pokazuję, ale tak mnie cieszą. Teraz do bzyków dołączyły motyle na jeżówkach. Moja ulubiona rabata.

A tu proszę, nie chciałam ich, nie lubiłam, nie cackałam się, a one rosną jak szalone, turzyce palmowe. Oj, czuję, że nie zechcą mnie opuścić...muszę ponownie przemyśleć, jaki mam do nich stosunek.
W ogródku Martki 20:48, 21 lip 2021

Do góry
Wyobrażacie sobie, jak głęboki musiał być to kryzys, skoro byłam w CO i wróciłam BEZ żadnej roślinki, żadnej trawki, żadnego kwiatka??

Zadziałałam, kupiłam biohumus i delikatnie podlałam nim wszystkie hakone. Poza tym opryskałam graby i grujecznika Topsinem. Oj, jak poczytałam, to bardzo mi w przypadku grabów wygląda, że to pordzewiacz... czuję, że za tydzień pojadę po kolejne drzewko na wymianę... czy może lepiej czekać do wiosny, bo teraz już dość późno na sadzenie?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:46, 21 lip 2021

Do góry
Mam plan, zawsze, plus dwa zapasowe i jakiś alternatywny też

Pracuję nad moim imperium buahaha

Na tym domku planuję zarobić jakieś 100 tys, za całość po sprzedaży kupić młodej kawalerkę w Krakowie. I tyle przygód hehe

Mini cukinię, mają jakieś 7 cm

W ogródku Martki 20:41, 21 lip 2021

Do góry
Edytko, dziewczyny jechały z Gdańska, Wrocławia, na pewno kiedyś się uda obejrzeć Przypki, a warto... Będzie odpowiedni czas i sposób.

Iwona100, miło, że zaglądasz, nawet okoliczności już mnie tak nie smucą  i Twoja diagnoza to strzał w 10 chyba?

Joann, masz rację, czas jest ważny, nie można się tak napalać jak nastolata. Nie martw się swoją Hakone, opielisz i będzie się prezentowała to są przepiękne trawy, moja najładniejsza wygląda teraz tak (jeżówki i Chopin się załapały):

Mary, Marysiu, Ty jak pogotowie ratunkowe, jak coś się dzieje jesteś  czy widok wykopanej bryły coś Ci mówi? A nawóz - faktycznie to mogło być dodatkowym problemem... widzisz, gdzieś wyczytałam, zastosowałam, ale nie rozumiałam zasady działania i tak to poszło. Dziękuję Ci za wyjaśnienia. Nawóz granulowany starałam się mieszać z glebą, ale w niej już było trochę obornika, to mogło być też za dużo... A drzewom dam czas, jak mówisz.

Wiklasiu, obfografuję Ci limonkową w każdym możliwym szczególe a Tobie, Maglesko, zrobię "piekło" Ponownie trzeba koniecznie tam wciąż inaczej, wciąż zmiany...

Daredevil, zdecydowanie wybredne są rośliny co do gleby. Hakonki o których tu mowa lubią mieć luźno, a u mnie z tym problem, sypałam im piasek. (Ale lałam też niestety wodę...)

Iwonko, ale mnie ubawiłaś, ale historie z tym 126P dziś jechałam za jednym takim! Z perspektywy czasu - uroczy! Bardzo mnie uleczył Twój tekst: "nie rycz, albo raz a dobrze!" Tak się stało, od dziś ogłaszam KONIEC KRYZYSU!

Mój ogrodowy pamiętnik 20:34, 21 lip 2021

Do góry
Nowe jeżówy. Meditation Cerise i Sunmagic Vintage Red. Kurdupelki jeszcze .
Różane ostatki. Trzeba będzie teraz czekać na powtórkę.

Ostatnia fota i już nie truję .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies