Mój dereń kousa przez dwa lata po posadzeniu miał suche końcówki liści. Któregoś roku suche było prawie pół listka. Nie przyrastał. Próbowałam pryskać.
W tym roku nagle wypuścił wielkie odrosty. Wydaje mi się, że on po prostu potrzebował czasu.
Drzewa potrzebują czasu na ukorzenienie się. Dopiero jak się ukorzenią to przestają chorować i ruszają.
Stosowałam kiedyś obornik granulowany przy sadzeniu. Ale przestałam tak robić. Kiedyś wyczytałam, że nie może dotykać korzeni.
Jakoś z porad Toszki pamiętam też, że świeżo posadzonych roślin nie należy nawozić azotem. Świeżo posadzona roślina musi się najpierw ukorzenić, a do tego potrzebny jest fosfor, a nie azot. Ja do tego celu stosuję superfosfat wzbogacony. Jak sadziłam cisy to stosowałam jakiś taki preparat w płynie, Korzonek Superstart chyba, z dużą dawką forforu i dawką mikroelementów.
Czy hakone namoczyłaś przed posadzeniem? Może spróbuj wykopać i sprawdzić czy korzenie nadal mają kształt doniczki.
Fenkuł w tym roku wyrósł na 2 metry. Ciekawa czy się wysieje? Za nim w tle po prawej widać miskanta memory.
Do siewek rudbekii dosadziłam cynie. W tamtym roku były czerwone i pomarańczowe. W tym - wściekły róż. A ładnie się już przyjęły i szkoda ruszać, zwłaszcza przy tej pogodzie.
Przesadzone przetaczniki w końcu ładne. One chyba nie przepadają za konkurencją innych roślin.
Rozkwitły hortensje Polestar. Jestem bardzo zadowolona z ich zakupu. Jeszcze muszę sobie kupić jakieś inne wcześnie kwitnące.
Tą dziewannę bardzo lubię. Pasowałaby mi w jeszcze innych miejscach. Obok na różowo kwitnie wierzbówka kiprzyca. Sarny zrobiły wiosenne cięcie Chelsea. Stwierdziłam, że to nie głupio przycinać część roślin w maju w ten sposób, tylko kępy roślin powinny być już rozrośnięte, aby był efekt.
Krwiściąg Pink Elefant zaczyna kwitnienie. Na zdjęciu nawet lepiej wygląda, bo w rzeczywistości jest jeszcze mało widoczny.
Nie wiem czemu, ale aparat w telefonie robi mi coraz gorsze fotki.
Mam już nowy telefon od kilku miesięcy, ale jest tak wielki że leży w szufladzie, bo nie mogę się zmusić zacząć go używać
Czemu znowu robią takie cegły???
Winorośl nn ma trochę gron.
Cyprysik groszkowy - nawet nieźle mi wyszło podcinanie
Kocham tę karłową sosenkę Barmsted, mam ją od 2015 roku, a ma ok. 0,6 m wysokości.
I ma mięciutkie igły, takie do miziania
Perłówka orzęsiona
Cienisty kącik w całej okazałości, dziś tu odpoczywałam
Trzy dni temu była burza i już tak sucho, że jeżowki zwijają liście, a hortki mdleją.
Jutro rano podlewanie, bo dzisiaj zdążyłam podlać tylko nowy "ogród"
Gdzie Danusiu znalazłaś takiego dorodnego faceta. Piękny jest powinnaś w przyszlym roku rozmnożyć stado może jakaś kwoka się znajdzie. Pisklaki maluchy jak się wyklują też przyciągają wzrok. Kwoka siedzi na jajach 3-4 tygodnie.
Bez problemu, żeśmy dojechali 20 czerwca przy pomocy mapy Gugla. Wystarczy wpisać Tarczyn Przypki Ogrodowisko nawet wskazówke (Ogrodowisko) na słupku była zaznaczona.
Hej Miluniu
Właśnie dzisiaj ściełam ostatnie lawendy, to taras już nie jest zatopiony w kwiatach... ale jeżówek coraz więcej na horyzoncie.
Przy tarasie tylko takie kwiatki
Kolory takie dziwne, bo to po burzy trzy dni temu.
Świeżych fotek brak
Bukszpany mają dziwne fryzury i już mnie denerwują, ale ciągle na nie nie mam czasu.
Kulki na kijach.... nie wiem. Kupowane w brico, a tam nigdy odmian nie ma