Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wiejski ogród Magdy 15:49, 27 wrz 2024

Do góry
Wygląda na to, że przez całe wakacje nie miałam czasu na ogród. Albo może miałam, ale tyle się u mnie działo złych rzeczy, że po prostu nie miałam na ogród siły i chęci. Pojawiłam się w nim dopiero we wrześniu. Jak się spodziewałam, rabaty kompletnie zarosły chwastami. Jedną z nich całkiem zakrył ciągle wyłażący z ziemi winogron, którego od lat nie mogę się pozbyć.

Wzięłam się do pracy.

Co się zmieniło?
Zginął miłorząb rosnący w obwódce z Pashmin i lawendy. Całkiem suchy, nie do odratowania - a w zeszłym roku jeszcze rósł tak ładnie. Poza tym wycięłam całkiem wisterię, którą posadziłam niefortunnie w nieodpowiednim miejscu - myślałam, że wystarczy jej drewniana pergola, cóż, pomyliłam się. Całkiem ją przekrzywiła i zaczęła wspinać się na sąsiednie drzewa. Z ciężkim sercem powiedziałam jej "bye, bye". Przy pergoli poprowadzę różę Giardinę.

Zebrałam moje pierwsze w historii kasztany - całe trzy sztuki.

Huśtawka jest nadal niedokończona. Wprawdzie pomalowałam ją na wiosnę, ale do zrobienia nowych szczebelków nie starczyło już weny. Rzecz do zrobienia w przyszłym roku.

Poza czyszczeniem rabat z chwastów czeka mnie jeszcze jesienne sadzenie cebul. Zakupiłam już irysy żyłkowane, narcyzy i krokusy. Tym razem żadnych tulipanów. Narcyzy kupiłam same białe odmiany: Thalia, Mount Hood, White Petticoat. Przynajmniej nie będę musiała sadzić ich w koszyczkach, bo z moich obserwacji wynika, że nornice je omijają. Skusiłam się też na nowe odmiany irysów żyłkowanych, Pauline i Harmony. Katharine Hodgkin też oczywiście dokupiłam.

Ponieważ nie przyspieszałam dalii w domu, niektóre z nich dopiero zbierają się do kwitnienia. Ciekawe, czy zdążą przed przymrozkami.

Na balkonie rosną sadzonki naparstnic i kilka malw, które wysiałam na próbę po raz pierwszy.

Grzebiuszka ziemna 12:03, 27 wrz 2024

Do góry
Juzia jak możesz moją pamięć tak narażać

Na ulubionym pint znalazłam prowadzenia szczepki lawendy na drzewko, chyba pobawię się na przyszły rok

https://pl.pinterest.com/pin/140806231742714/

Ha, ha, a to mnie rozłożyło na łopatki (https://pl.pinterest.com/pin/14636767534958687/) :

Za drzwiami do ogrodu... 11:43, 27 wrz 2024

Do góry
Wczorajszy zbiór do przetworzenia:
Pietruszka ( drugie tyle jeszcze na grządce(

Sałata, szczypior, papryki , pomidory, ogórki, jabłuszka,fasolka i dalie
Grzebiuszka ziemna 11:26, 27 wrz 2024

Do góry
Niech się dzieje co chce, ściachałam magnolię, właściwie to robi się to po przekwitnieniu, ale już drugi rok nie udało mi się trafić w czas. Dlatego teraz, nie chcę doprowadzić do wielkiego drzewiszcza, które zakrywa całkowicie kuchenne okno. Będę ją prowadzić na wielopienne drzewko w formie parasola, od czasu do czasu prześwietlone, zabezpieczyłam maścią ogrodniczą.
przed i po:

Świetne są te białe wielopłatkowe kosmosy, muszę zabrać nasionka, jak się uda przed deszczami:

Truskawki z dzisiaj 29 wrzesień

30 arów wietrznej pustyni 10:52, 27 wrz 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Hej, specjalistą nie jestem, ale wygląda mi to na jesień właśnie. A suche liście to brak wody. Dużo podlewałaś?

Moje też zmieniły kolor na rudy. Ale u mnie ewidentnie mączniak. A młode przyrosty zielone. Chyba starsze liście szybciej reagują na jesień. Zobacz.

Marcin a jak ten mączniak wygląda? Tak jak na kwiatach-że takie obsypane jakby mąką?czy po czym to poznaleś i zdiagnozowaleś?bo tez zaczelam sie zastanawiac czy to nie jakaś choroba na moich.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 10:50, 27 wrz 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pamiętam jak sama nie mogłam sie doczekać zakończenia równania i porządkowania działki.

I jak potem te roboty cieszyły.

Podjazd i murki robicie teraz?

Dopiero od strony garażu widze że Wasz dom nieregularny i duży.

Masz spore doświadczenie ogrodnicze, do tego plan i będzie pięknie.

ojjj bo to sa ekscytujace i duże tematy. Trzeba się cieszyć. Mury oporowe -mam nadzieję, że jesienią się uda to zrobić.

dom z przodu, od podjazdu to mała chatka jest . jeszcze ta część co jest czarna trochę optycznie znika więc juz w ogóle.

cieszy mnie że po równaniu i rozparcelowaniu terenu ogród jest w miare płaski z lekkim spadkiem. do części warzywnej trzeba będzie pare schodków zrobić, ale co tam - zrobi się.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:47, 27 wrz 2024

Do góry

Kiwi po 5 latach
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:52, 27 wrz 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Wiola, jak zawsze perfekcyjnie .
Jakie meble tu planujesz? Stół i krzesła czy raczej kanapę/fotele?

Podobno mam gust

Meble już są
Ale stół i krzesła tymczasowo z altany. Nowy zestaw do kupienia i fotel kokon mi się marzył zawsze

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:50, 27 wrz 2024

Do góry
Chciałam wam wszystkim podziękować za pochwały zadaszenia fajnie, że nie tylko nam się podoba

Na pewno będzie się miło spędzać na nim w końcu czas

Jest tam narożnik , do tego będzie nowy stół + krzesła i jeszcze chcę fotel kokon i tyle

Jeśli lubicie biforki i afterki to proszę jeszcze jedna metamorfoza
Pierwsza fotka dla ludzi o mocnych nerwach

Największa metamorfoza tego roku!
Ps.jeszcze studnia do pomalowania

30 arów wietrznej pustyni 08:36, 27 wrz 2024

Do góry
Hej, specjalistą nie jestem, ale wygląda mi to na jesień właśnie. A suche liście to brak wody. Dużo podlewałaś?

Moje też zmieniły kolor na rudy. Ale u mnie ewidentnie mączniak. A młode przyrosty zielone. Chyba starsze liście szybciej reagują na jesień. Zobacz.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:04, 27 wrz 2024

Do góry

Czy ktoś siał niskie kosmosy ?????/

30 arów wietrznej pustyni 23:16, 26 wrz 2024

Do góry
Trochę sie rozbujały te budleje-w ogóle mam wrażenie, że fajnie przyrosły. Pierwszy raz mam budleje-i nie wiem jak je ciąć na wiosnę, te miniaturowe odmiany?

Ogrodowo nie podziałałam za dużo-była pogoda,więc wykorzystaliśmy na wykopki u mamy. Oczyściłam truskawki bo zachwaszczone były i rozrosły sie tak, że już nie wiadomo gdzie rządek...
Wczoraj przyciełam ciski i derenie-nie wiem czy juz nie za późno z tymi cisami, no ale w sierpniu te upały były, więc tylko część wtedy przycięłam i faktycznie tak jak Wiola pisała-troszke te końcowki przypiekło słonce. No mam nauczkę na przyszlość.
Nie wiemy czy coś nie atakuje naszych grabów. Były przycięte w lipcu, wypuściły dlugie przyrosty, ale te liście z początku wiosny juz latem takie brzydkie się robiły. Lato to chyba za wcześnie na brązowienie liści.

Ogród w dolinie 21:59, 26 wrz 2024

Do góry

W towarzystwie, ta obok jest 2w1

Ogród w dolinie 21:56, 26 wrz 2024

Do góry
Czy to może być rozplenica red head?

Kupowałam jako Hameln ale ma szersze liście, jest wyższa i szerszą i ma czerwone koty.

Ogród w malinówkach 21:04, 26 wrz 2024

Do góry
Teraz mam ogromną prośbę o poradę, bo czasu mało

Przesianego kompostu mam ostatecznie tylko 46 litrów. Ponad drugie tyle to to, co zostało na sicie, a wygląda tak:

Są to gałązki po ściętej wiśni, zarówno cienkie i grubości ołówka (łatwo się łamią), kora dębowa o grubości 1-3 cm (to co odpadło mi z drewna kominkowego 2 lata temu), niektóre kawałki są spore nadal i widać nawet fragmenty drewna. Do tego trochę słomy z miskantów z wiosny i wszystko zielone co wrzucałem na kompost i się już przerobiło.

Pytanie jest takie, czy te grube części mogę przekopać w pasie żywopłotu cisowego? Kiedyś czytałem, że nieprzerobiony kompost może być szkodliwy? Robi się jakiś test z wysiewem sałaty i obserwuje się, czy wykiełkuje. Tak samo czytałem, że kora dębów ma jakieś garbniki, czy coś tam, co źle wpływa na rośliny lub proces kompostowania. Do tego te gałęzie nieprzerobione. Niby powinno się to wszystko rozłożyć bez żadnego ALE (tak samo jak zrębka świeża). Dawać, czy nie dawać?

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:35, 26 wrz 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Truskawki. Planuję odmłodzić moje poletko truskawkowe, a raczej jego najstarszą połowę. Polecacie szczególnie jakieś odmiany? Kupię ze źródła polecanego przez Muszelkę i TAR.

W kategorii wczesne mają:
Vibrant
Honeoye
Rumba
Christine
GrandaRosa
Kent

Średniowczesne:
Elsanta
Elkat
Limalexia
Polka
Senga Sengana

Późne:
Florence
Malwina
Judibell

Powtarzające owocowanie:
Selva
Albion
San Andreas

Wstępnie plan jest taki:
mam jakieś NN od sąsiadki wczesne, więc z tej kategorii nie potrzebuję (owoce miałam już w maju), potem Senga Sengana, na koniec Malwina. Jako te powtarzające Albion (wygrały w rankingu Muszelkowym). Rośnie też u mnie deserowy Bogota Gigant.

Miał ktoś te Judibell czy Florence? Lepsze od Malwiny?

San Andreas i Albion powtarzają owocowanie. Mam wrażenie że to obecne jest lepsze niż pierwsze. Polecam

Christine dla mnie najsłodsza jest. Rozmnożyłam sobie bo jestem zachwycona.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:24, 26 wrz 2024

Do góry
Ogród w malinówkach 19:48, 26 wrz 2024

Do góry
W dwuszeregu zbiórka

A tutaj rozkminka na temat gęstości sadzenia. Mam tak wyliczone sztuki, że są dwie opcje sadzenia.

Tutaj fragment przykładowy o długości 260 cm.

Opcja 1 - co 60 cm, nadmiar sadzonek będzie na stożki cisowe

Opcja 2 - co 50 cm, wszystkie zakupione cisy będą jako żywopłot

Odmiana rośnie dość szybko jak na cisa, docelowo może mieć 2,5 szerokości. Czyli prędzej, czy później poszczególne krzewy zejdą się ze sobą na dole. Co robić?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:43, 26 wrz 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:42, 26 wrz 2024

Do góry
Lipcowy siew w tunelu

Szkoda ze grzybkow w ogrodzie nie mamy godzinka po pracy, na naszej ulicy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies