Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:34, 15 lip 2014

Do góry
Nie widze dokładnie czy jest jakiś rysunek na liściach, ale wygląda mi na Peach Flambe ale nie jestem pewien
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:07, 15 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko obstawiam jeszcze rok i będziesz forumową ekspertką różaną i bardzo dobrze, czym więcej ekspertów danej grupy roślin tym forum bardziej wartościowe, a jeszcze jak dodać moją ulubioną oprawe w postaci Twojego ogrodu... to mamy duet, a chyba raczej tercet idealny bo ogrodniczka to też częśc ogrodu

Tylko co ja moge na to, że róże mnie nie przekonują może gdybym miał na nie miejsce i nie miał piasczystej gleby pokusiłbym się o kilka sztuk.

Łuki bądż naszym ekspertem żurawkowo-liliowcowym, nie musisz byc różanym.,
Pozowlisz że ja zostanę KO czyli specem od klubokawiarni
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:05, 15 lip 2014

Do góry
Marzenko tak jest
Cenna uwaga z tym wypiętrzaniem, bo to bardzo zła cecha niektórych żurawek. Wiadomo, że z czasem każda szybko rosnąca pójdzie do góry, ale tak jak napisałaś nie powinien to być drugi rok po posadzeniu.
Mam kilka typów w tej kolorystyce, ale dla pewności zajrzę im jutro do wnętrza
Postawić trawkę nad i... 22:35, 15 lip 2014

Do góry
Po kulki bukszpanowe najbardziej opłacalny wypad do Wrocka
Podlewanie też ma swój urok, można wszystko dokładnie zobaczyć, ale też wolałbym podlewać tak może raz w tygodniu sam bo codzienne stanie w upały po 2 godziny z wężem troszke męczące
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:59, 15 lip 2014

Do góry
Marzenko obstawiam jeszcze rok i będziesz forumową ekspertką różaną i bardzo dobrze, czym więcej ekspertów danej grupy roślin tym forum bardziej wartościowe, a jeszcze jak dodać moją ulubioną oprawe w postaci Twojego ogrodu... to mamy duet, a chyba raczej tercet idealny bo ogrodniczka to też częśc ogrodu

Tylko co ja moge na to, że róże mnie nie przekonują może gdybym miał na nie miejsce i nie miał piasczystej gleby pokusiłbym się o kilka sztuk.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:19, 15 lip 2014

Do góry
Ewo dziękuje Żurawki mogą nie wytrzymać w takich warunkach bez podlewania. Ja mam piaszczystą glebe, żurawki wyściółkowane, a podczas upałów trzeba podlewać codziennie.

Kasiu a proszę bardzo

Zuza takie warunki dla każdej żurawki są idealne, więc możesz sadzić bez obaw
Moja bajka 23:58, 14 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu specjalnie dla Ciebie zapraszam na polecane przeze mnie żurawki, masz 16 do wyboru i wszystkie chyba są dostępne w wiadomym miejscu

Łukaszek baaardzo Ci dziękuję, kochany jesteś - pozapisywałam sobie chyba wszystkie (no bo jak tu wybierać, skoro one wszystkie takie piękne ). Pozostaje tylko czekać na wypłatkę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 14 lip 2014

Do góry
Paweł Midnight Ruffles przyszłą do mnie bardzo malutka, ale dobrze się rpzyjęła i już pokazuje, że warto ją mieć, liście są świetne... zrobie jutro zdjęcie. Lime jeszcze nie mam, ale myśle, że będzie dobrze rosła bo tegoroczne nowości jakoś o wiele lepsze od zeszłorocznych. Bardzo dobrze rośnie też Cracked Ice, ale ona w srebrny wpada.

Aniu cieszy mnie to Alabama z Berry Smothie bardzo ładnie wygląda, lubie to zestawienie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:38, 14 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Alabama Sunrise(żuraweczka) - tworzy bardzo łądne kępy, w cieniu jest limonkowo zielona, w słońcu intensywnie żółta gdzie może się troszke przypalać, ale nie nadmiernie

Luki tu u Ciebie skarbnica wiedzy... super kopiuję sobie linka do tej strony do siebie bo zapamiętać nie zapamiętam a taka wiedza bezcenna.
Bardzo mi się podoba połączenie tej zieleni z fioletem... fajne.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:34, 14 lip 2014

Do góry
Ewo warto o tych kilku rzeczach pamiętać jeżeli chce się mieć żurawki na słońcu, no chyba, że ktoś ma gline badzo dobrze trzymającą wilgoć, wtedy np ściołkowanie już nie takie konieczne

Paweł chyba w tym samym momencie napisałem u Ciebie wiadomość
To dorzuce dwa zdjęcia bo akurat załapały się na sesje
Black Beauty

Gotham

No i zapomniałbym o tegorocznych nowościach, Black Taffeta i Midnight Ruffles na prawde ciemne żurawki, ale za dużo nie moge powiedzieć bo małe sadzonki do mnie dotarły, ale do tej pory bardzo ładnie przyrosły

EwoNallar cieśzy mnie to, że informacje cenne
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:27, 14 lip 2014

Do góry
Hortensje niesamowite, ta 2 metrowa robi ogromne wrażenie.
Pytałeś o ciemne żurawki. Obsidian jak najbardziej jest dobrą odmianą i dobrze rośnie, po prostu jakoś za nią nie przepadam możesz jeszcze popatrzeć na Gotham o matowych liściach, Galaxy lub Midnight Rose o nakrapianych liściach. Troszke większe Dark secret lub Binoche szybko przyrastają. Black Beauty też dobrze rośnie.
Kira Black Forest, ładna ale do Balck to jej daleko, mimo to ciemna z przebłyskiem zieleni. Coś sobie wybierzesz
Moja bajka 23:22, 14 lip 2014

Do góry
Kasiu specjalnie dla Ciebie zapraszam na polecane przeze mnie żurawki, masz 16 do wyboru i wszystkie chyba są dostępne w wiadomym miejscu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:20, 14 lip 2014

Do góry
Bogdziu dziękuje bardzo, po liliowce chce się wybrać do znajomego kolekcjonera, od którego mam większośc sowich odmian.

Ewo żurawka zapewne podeschla bo nie miała wilgotnego podłoża. Żurawki lubią być wyściółkowane korą i podstawą na słońcu jest wilgotne podłoże, nie mogą być przesuszane

Violu tak dla odmiany troszke żurawek wypadało pokazać, a krótkie opisy mam nadzieję, że komuś się przydają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:16, 14 lip 2014

Do góry
Gunsmoke(żuraweczka) - piękna kolorystyka wiosną, wygląda jak z metalu, później jak widać na zdjęciach, na słońcu gdzie radzi sobie wzorowo nabiera delikatnej różowej poświaty.

Galaxy - zdrowo rośnie, liście bordowe w jaśniejsze plamki różnej wielkości, dobrze znosi słońce.

Bronze Beauty - potrafi osiągać ogromne rozmiary, wielkie liście, zmienna kolorystyka w zależności od ilości słońca, na którym radzi sobie dobrze.

Beaujolais - duże liście jasne kontrastujące kwiaty, w słońcu do 15 i jak widać liście nie są przypalone... jedna z moich ulubionych.

I jeszcze panoramka fali żurawkowej, od lewej:
Brass Lantern, Electra, Kimono, Berry Smothie, Alabama Sunrise, Georgia Peach, Green Spice, Caramel, Obsidian, Southern Comfort, Hercules, Beaujolais, Sashay, Rio, a reszte zasłania znak wodny

Kondziowy ogrod cz II 23:15, 14 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No i na taką relacje czekałem masa cudnych zdjęć. W przyszłym roku nie mam mocnych wycieczka na dolny śląsk obowiązkowa
polecam bo naprawdę warto ja będę tam częstym gościem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:05, 14 lip 2014

Do góry
Mango - podobna do Marmalade, rośnie bardzo dobrze, również na słońcu.

Green Spice - rośnie u mnie 4 lata, bardzo dobrze się sprawuje, radzi sobie na słońcu

Alabama Sunrise(żuraweczka) - tworzy bardzo łądne kępy, w cieniu jest limonkowo zielona, w słońcu intensywnie żółta gdzie może się troszke przypalać, ale nie nadmiernie

Kimono(żuraweczka) - łądne kępy, do słońca i do cienia, ciekawy kształt liści.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 14 lip 2014

Do góry
Delta Dawn - bardzo dobrze rośnie, piękna kolorystyka liści, która najlepiej widosczna jest w półcieniu. Najlepsze miejsce pod drzewami, do słońca się nie nadaje.

Buttered Rum(żuraweczka) - tegoroczna nowość, bardzo łądnie przyrasta, żywa kolorystyka, rośnie na patelni od 2 miesięcy i jak widać radzi sobie wzorowo

Cooper Cascade(żuraweczka) - tak jak poprzedniczka rośnie od dwóch miesięcy na patelni i zero przypałeń, bardzo dobrze się rozrasta. Ma dodatkową ceche: tworzy boczne rozłogi. Z czystym sumieniem moge powiedzieć, że zdjęcie nie przekłamuje kolorystyki, na prawde ma tak intensywny kolor.

Honey Rose(żuraweczka) kolejna tegoroczna nowość, tak jak poprzedniczki idelanie radzi sobie na słońcu. Tworzy bardzo gęste zwarte kępy powycinanych liści, bardzo ładnie kwitnie na biało.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:50, 14 lip 2014

Do góry
Ostatnio same liliowce i lilie to dla odmiany kilka żurawek z słonecznej Niedzieli

Pinot Gris - piękna odmiana, tworzy zgrabne kępy średniej wielkości, cały dzień na słońcu i zero przypaleń.

Gaugin - jedna z moich tegorocznych ulubienic, łądnie przyrasta, kolorystkya bardzo ciekawa... co najważniejsze cały dzień w słoneczku i zero przypałeń.

Mocha - duże liście, ładne kępy, wzorowo na słońcu.

Kassandra - duża żurawka wilkością podobna do Southern Comfort, ale ma bardziej powycinane liście, rośnie na słońcu, ale troszke się przypala. Małe sadzonki w innym nasłonecznionym miejscu mocno się spaliły

Kondziowy ogrod cz II 22:38, 14 lip 2014

Do góry
No i na taką relacje czekałem masa cudnych zdjęć. W przyszłym roku nie mam mocnych wycieczka na dolny śląsk obowiązkowa
Leśne Wzgórze 01:25, 14 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jej spojrzenie przypomina mi nauczycielke z polskiego w liceum te oczy gdy nie znałem odpowiedzi na pytanie 'Co autor miał na myśli'

Oczy mają obłędne jak trafnie zauważyłeś bardzo przenikliwe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies