Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Viola 23:03, 14 lip 2014

Łukasz, cudowne, zdrowe żurawki. Dzięki, że tak fajnie opisujesz. Bardzo przydatne informacje
Luki 23:05, 14 lip 2014

Mango - podobna do Marmalade, rośnie bardzo dobrze, również na słońcu.

Green Spice - rośnie u mnie 4 lata, bardzo dobrze się sprawuje, radzi sobie na słońcu

Alabama Sunrise(żuraweczka) - tworzy bardzo łądne kępy, w cieniu jest limonkowo zielona, w słońcu intensywnie żółta gdzie może się troszke przypalać, ale nie nadmiernie

Kimono(żuraweczka) - łądne kępy, do słońca i do cienia, ciekawy kształt liści.

Luki 23:16, 14 lip 2014

Gunsmoke(żuraweczka) - piękna kolorystyka wiosną, wygląda jak z metalu, później jak widać na zdjęciach, na słońcu gdzie radzi sobie wzorowo nabiera delikatnej różowej poświaty.

Galaxy - zdrowo rośnie, liście bordowe w jaśniejsze plamki różnej wielkości, dobrze znosi słońce.

Bronze Beauty - potrafi osiągać ogromne rozmiary, wielkie liście, zmienna kolorystyka w zależności od ilości słońca, na którym radzi sobie dobrze.

Beaujolais - duże liście jasne kontrastujące kwiaty, w słońcu do 15 i jak widać liście nie są przypalone... jedna z moich ulubionych.

I jeszcze panoramka fali żurawkowej, od lewej:
Brass Lantern, Electra, Kimono, Berry Smothie, Alabama Sunrise, Georgia Peach, Green Spice, Caramel, Obsidian, Southern Comfort, Hercules, Beaujolais, Sashay, Rio, a reszte zasłania znak wodny

Luki 23:20, 14 lip 2014

Bogdziu dziękuje bardzo, po liliowce chce się wybrać do znajomego kolekcjonera, od którego mam większośc sowich odmian.

Ewo żurawka zapewne podeschla bo nie miała wilgotnego podłoża. Żurawki lubią być wyściółkowane korą i podstawą na słońcu jest wilgotne podłoże, nie mogą być przesuszane

Violu tak dla odmiany troszke żurawek wypadało pokazać, a krótkie opisy mam nadzieję, że komuś się przydają
pasjonatkaam... 23:21, 14 lip 2014

Łukaszu bardzo dziekuję za te informacje,notuję natychmiast!!! Pozdrówka serdecznie ))
Pawlus 23:22, 14 lip 2014

Po obejrzeniu Twoich zdjęć chce się mieć wszystkie. Masz niesamowicie dorodne kępki. Zwłaszcza te pomarańczki. Już wiem czym zastąpię Paprikę.

Coś z bordowych/fioletowych jeszcze polecisz?
Nallar 23:30, 14 lip 2014

Bardzo cenne informacje, Twojej wiedzy Łukaszu chwalić nie będę bo już to robiłam wielokrotnie, a żurawki cudne.
Luki 23:34, 14 lip 2014

Ewo warto o tych kilku rzeczach pamiętać jeżeli chce się mieć żurawki na słońcu, no chyba, że ktoś ma gline badzo dobrze trzymającą wilgoć, wtedy np ściołkowanie już nie takie konieczne

Paweł chyba w tym samym momencie napisałem u Ciebie wiadomość
To dorzuce dwa zdjęcia bo akurat załapały się na sesje
Black Beauty

Gotham

No i zapomniałbym o tegorocznych nowościach, Black Taffeta i Midnight Ruffles na prawde ciemne żurawki, ale za dużo nie moge powiedzieć bo małe sadzonki do mnie dotarły, ale do tej pory bardzo ładnie przyrosły

EwoNallar cieśzy mnie to, że informacje cenne
Pawlus 23:36, 14 lip 2014

Dzięki wielkie za zdjęcia poglądowe. Miałem właśnie o Midnight Ruffles zapytać. Może się skuszę.

Masz Lime Ruffles? Na stronach sklepów fajnie wygląda a nie wiem jak się sprawdza.
anna_g 23:38, 14 lip 2014

Luki napisał(a)

Alabama Sunrise(żuraweczka) - tworzy bardzo łądne kępy, w cieniu jest limonkowo zielona, w słońcu intensywnie żółta gdzie może się troszke przypalać, ale nie nadmiernie

Luki tu u Ciebie skarbnica wiedzy... super kopiuję sobie linka do tej strony do siebie bo zapamiętać nie zapamiętam a taka wiedza bezcenna.
Bardzo mi się podoba połączenie tej zieleni z fioletem... fajne.