Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Moje ukochane miejsce na ziemi 13:05, 22 mar 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Magnolia wariuje ?

O, coraz bliżej. Jaką kupiłaś magnolię?
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:48, 22 mar 2016

Do góry
JUSTYNA
rano ustalamy i planujemy
często ja wpadam na dobre rozwiązania, choćby dziś z lustrzanymi oknami na tył Imprezowni
już mąż lata i zakupuje materiały

MARTAIBARTEK
ciszę się że zaglądasz, bardzo dziękuję i pozdrawiam

AGA-BLEEBLA
wybornie pewnie kawa smakowała, tez stale przycupnę, stale w innym miejscu
w święta ma byc pogoda, to rodzinnie na ogrodzie tez będzie
magnolia posadzona na miejsce Sunrise, a tę dałam na trójkącie na wprost tarasu Imprezowni
Duża ta Black Tulip, po zniżce wyszło 157, za taki okaz to dobra cena, chyba zakwitnie, kilka pąków jest
bociek wylądował w koszu

znowu dokupię te żonkile, kwitnące i wsadzę w kolejne miejsca
zachwycają mnie, bo nawet jak nie ma słońca, kwiaty widać
mam ich pełno, zaczynają

idzie szczypior i trawa pampasowa
siałam ją 2 lata temu, aż dziw, że żyje
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:43, 22 mar 2016

Do góry
Oj tak, zgadzam sie w 100%
Magnolia wlasnie bardzo fajnie asymetrycznie projektuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:52, 21 mar 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękne wiankowanie. Wianki urocze. Gosi taki barokowy a Twój strzelisty, lekki. Oba piękne.

Danuś ratuj, czy wg Ciebie miłorząb pasuje jako drzewo do żywopłotu z laurowiśni (to jest raczej taki parawan z laurowiśni 5 szt. wys. 140 cm wzdłuż ogrodzenia)? Jeśli tak, to należy drzewko posadzić za żywopłotem czy przed żywopłotem, czy w żywopłocie czy obok tego szpalerku? Bo nie wiem, jak wybrnąć z tego?

Wg mnie nie pasuje, laurowiśnia to taki błyszczący glamour, dobrze aby była strzyżona w mur zielony, ale i tak będzie "glamourem", mucha nie siada.

A miłorząb wiadomo, czasem krzywy, pokarbowany, poryty, relikt nie z tego świata, z epoki dinozaurów... żywa skamielina. Jak dla mnie do laurowiśni pasuje magnolia.

Moja niezawodna intuicja mi tak mówi.

Ale zaraz pójdę i popatrzę, może mi się odmieni
Przerwa na kawę... 14:08, 21 mar 2016

Do góry
i moja ostatnio największa na razie niespełniona miłość - magnolia Genie - absolutnie obłędne kwiaty. Zakochałam się i wydałam na nią ostatnie pieniądze. Niestety wsadziłam ją dosyć późno i chyba w zbyt nasłonecznione miejsce i przypaliło jej liście, potem końcówki gałązek. Na chwilę obecną jakichkolwiek pąków brak. Na wszelki wypadek opryskałam ją na grzyba i modlę się, aby odbiła. Jedna Susanka 2 razy mi odbijała a ja ją choć wiem, że nie powinnam przenosiłam. Druga niewiadomej maści magnolia wykopana od mamy z działki uschła cała (a była spora) ale odbiła od pnia i ma teraz ok. 70 cm. Na kwiaty muszę jeszcze poczekać. Więc ponieważ ta też ma zdrowy pień po cichu liczę, że odżyje. I gadam do niej i nawet płotek jej obiecałam dający cień
Coś jeszcze, coś więcej... 08:13, 21 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Czytam właśnie o mojej Catalpie Bignoniowej Aurea..posadzonej kilka lat temu jeszcze przed Ogrodowiskiem. Do tego momentu nie znałam odmiany...czytam,że ma kwiaty ..u mnie nigdy. Muszę się zająć podłożem dla niej...ale czy warta uwagi?? rośnie bo rośnie.
Magnolia parasolowata to druga taka roślina zaniedbana przeze mnie...muszę się poważnie nią zająć...raz kiedyś wydała spory kwiat na samym czubku...a ja taka dla niej.Też będzie wymiana podłoża i przesadzanie.Teraz inaczej patrzę na roślinki.

Katalpie dałbym spokój, a magnolie nie lubią grzebania w korzeniach... Jeśli jest mała to OK, jeśli duża to najwyżej zadbaj o odpowiednie nawożenie.
Coś jeszcze, coś więcej... 22:05, 20 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Moja ziemia chyba im nie pasuje... Trudno - jest tyle innych roślin wartych uwagi

Czytam właśnie o mojej Catalpie Bignoniowej Aurea..posadzonej kilka lat temu jeszcze przed Ogrodowiskiem. Do tego momentu nie znałam odmiany...czytam,że ma kwiaty ..u mnie nigdy. Muszę się zająć podłożem dla niej...ale czy warta uwagi?? rośnie bo rośnie.
Magnolia parasolowata to druga taka roślina zaniedbana przeze mnie...muszę się poważnie nią zająć...raz kiedyś wydała spory kwiat na samym czubku...a ja taka dla niej.Też będzie wymiana podłoża i przesadzanie.Teraz inaczej patrzę na roślinki.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:55, 19 mar 2016

Do góry
Magnolia wariuje ?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:41, 19 mar 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Nie dziwię się Emowi że patrzył. Cudny krokusowy paseczek. No ale roboty to zrobiliście. Podziwiam

Małgosiu jeszcze mie twarz od słońća piecze, ale było chłodno, nie zdjęłam kurtki, bo jakieś mroźne powietrze było.
Dla ciebie pękającą magnolia gwieździsta
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:34, 19 mar 2016

Do góry
Potem poszly tuje
Roze sie moczą
Ale lyso teraz, obym nie załowała tej decyzji

Zakupy czekały
Azalie i magnolia i znowu bratki...posadzone
Stare skrzynki juz spalone

Ciut sie dymilo, ale pachnąco
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:26, 18 mar 2016

Do góry
Czy ja Ci mówiłam, że piękne zrobiłaś dekoracje wejściowe? Piszę-piękne!

I te stokrotki w walcach donic i w puszkach, ach!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:43, 18 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
no nie! jutro pewnie przywiozą.

paczka przyszła! jestś kochan baba jednak!!! dziś sadzę
Moja bajka 18:20, 17 mar 2016

Do góry
To juz sama przyjemnosc, ja tak dzis ganialam z nowa magnolia.
Bawarka 12:14, 17 mar 2016

Do góry
Wiecie ze nazwa magnolii pochodzi od francuskiego botanika Pierra Magnolia (1638-1715) dyrektora ogrodu botanicznego w Montpeller ?

I u mnie juz magnolie sie budza

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:06, 17 mar 2016
Do góry
Madzenka napisał(a)
Przejrzałam zdjęcia z poprzednich sezonów. Dwa lata temu krokusy wielkokwiatowe i magnolia gwieździsta kwitły 22.03 a rok temu 29,03.

u mnie w zeszłym roku magnolia gwieździsta najintensywniej kwitła miedzy 9-16 kwietnia 2015 a 30.03-8.04. 2014 ....co potwierdza teorię ze u mnie wiosna około 2tyg później niż we Wrocławiu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:07, 16 mar 2016

Do góry
Tak narzekamy na zime w tym roku, ze wiosna daleko. Przejrzałam zdjęcia z poprzednich sezonów. Dwa lata temu krokusy wielkokwiatowe i magnolia gwieździsta kwitły 22.03 a rok temu 29,03.
Jak dobrze pójdzie to w tym roku powtórzymy harmonogram poprzedniego roku. Pewnie nie było epizodów zimowych ze śniegiem ale temperatury były zdecydowanie bardziej zmienne , raz ciepło (miałam M na zdjęciach w krótkim rękawku) a potem zimo. W tym roku chyba bardzie równomiernie temperatury się rozkładają.

Kasia to irys żyłkowaty - reticulata. Sadzi się go w cebulkach jesienią, kupione NN w marketach. Już były wprawdzie na innych wątkach zidentyfikowane ale nazwy nie zapamietałam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:28, 16 mar 2016

Do góry
Róże przed domem chyba dobrze rokują

Magnolia w pąkach ale ostatnio się dowiedziałam, ze nawet omszony pąk nie jest gwarancją kwitnienia. Potrafią z nich wrozwinąć się po prostu liście :/

Przycięłam stipy, bałam się krócej by nie uszkodzić zielonych źdźbeł bo noce jeszcze mroźne u mnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:26, 16 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

moja w większości jest martwa. Wyciełam jej dużą część, a niektóre, młodsze, co rokują, zostawiłam. Wygląda to paskudnie, ale chcę jej dać szansę, może bez cięcie się wyliże. Choć nie wiem czy wytrzymam taki widok dłużej

U mnie też w większości martwa i też wycięłam i wyskubałam...zaobaczymy co będzie

Cudnie te Twoje iryski w niej wyglądają!
Miejsko & sielsko 17:19, 16 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
zapomniałam- buziaki zosatwiam

i wzajemnie Martuś, ściskam, przytulam !
Miejsko & sielsko 17:17, 16 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
no, nie, tutaj też wiosna śliczna!
Pójdę spać, przemknę przez ogród żeby nie patrzeć na moje przedwiośnie mało wiosenne

chcesz to ja się zamienie na Twój ogród ))))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies