Klon Oridono przybiera już barwy wojenne . A rozchodniki zaczynają. Jedynie Herbstfreude i September Glut się u mnie utrzymały. Ostały się jeszcze jakieś pojedyńcze ciemne a reszta wypadła.
Drobne porządki w ogrodzie. Wymieniłam wrzosa bo go zjadły mrówki. Znajduję mrowiska a to w różach a to w kostce, w trawniku a teraz we wrzosach. Pełno ich co roku.
Sylwia, gratuluję osiągnięć, przy okazji dowiedzieć się można, że i w pośladkach może łupać Jak tam u Ciebie jest pięknie, Sylwia! Do teraz myślałam, że Twój ogród jest tu gdzie dom. To masz ostre dawki ruchu Czytam też o tych opryskach i bardzo mnie smuci, że teraz inaczej się nie da, że na ostro wszystko na polach, że roundap już w nasionach, że opryski za opryskami, ale że u Was nie tylko wieczorem, bardzo dziwne, mam zaprzyjaźnionych rolników w Lubuskiem i twierdzą, że nie ma opcji, aby ktokolwiek robił opryski w dzień, za to są też kary i nikt by się choćby z tego względu nie odważył. A w innych miejscach to uchodzi? ... Ach... gdzie nie spojrzysz, tam absurdy.
To zdjęcie mnie ujęło, główki hortensji przytulone do ławki, piękne. To zacytowane przez Juzię chyba i mnie zachwyciło najbardziej, ale już nie cytuję drugi raz, przepiękne plamy kolorów w grze ze słońcem.
Zaglądam do wątku i widzę, że tu same pytania bez odpowiedzi, zapewne rzadko zagląda do wątków chorobowych, kto ma zdrowe drzewa. Ale może jednak ktoś zajrzy?...
W tym roku w kwietniu posadziłam u siebie klona Dissectum Garnet. Bardzo ładnie rósł, ale od 2-3 tygodni obserwuję najpierw zaschnięte końcówki na listkach, których to jest coraz więcej, a w ostatnich dniach również zaschnięte pojedyncze listki w różnych miejscach. Czy macie może pomysł, co może się dziać? Obejrzałam przekrój gałązki, ale nie widzę plamek. Bardzo proszę o poradę.
Ciągnęło mnie do niego, no i w końcu uległam prawy ciążenia.
Skrzyp zimowy.
Pięknie skrzypi na wietrze.
Skarpa prosi się o chwilę mojej troski i odchwaszczenie.
Teraz po roszadach to jeszcze bym magnolie zamieniła z parocją. Parocja wpisałby się w obowiązującą kolorystykę.
No i skimia i zielony rozchodnik na cenzurowanym.