Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Anna i Ogród 19:28, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, gdzie masz to miejsce z pęcherznicą, co teraz jest puste? Masz fotki z lata i obecne? Może wstawisz? Do analizy ...

no wlasnie
Asi ogródek pod świerkami 19:27, 06 kwi 2016

Do góry
Asiu, skoro ci się spodobały buki, to moze weź buki na tą rabatę?

I pisałaś wcześniej, że podoba ci się bagatelle ze stipą. I planowałaś z boku przy świerku szałwię... Może coś takiego?

Przy hortensjach chyba masz rozchodniki, to by pasowały berberysy bagatelle albo admiration. Do tego kilka kulek bukszpanowych.

Jak dasz radę, dokup kilka cisów. I chyba ciut odstępu od płotu. Zostawiłabym dwie - trzy dziury dla miskantów... Niesymetrycznie. Tylko pamiętaj, ze wiosną będzie tam pusto.
Anna i Ogród 18:59, 06 kwi 2016

Do góry
Aniu, gdzie masz to miejsce z pęcherznicą, co teraz jest puste? Masz fotki z lata i obecne? Może wstawisz? Do analizy ...
Ogród z pergolą 18:57, 06 kwi 2016

Do góry
No i w tych planach też były wielokrotności kwadratów
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:35, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Dominiko. Mi Hameln nie wzeszła. Moundry za drugim podejściem mam
ciekawe jak mi pójdzie - czy Moudry wzejdzie i czy Hameln przetrwa
Ogródek Iwony II 18:32, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ha, ha, Weroniko, właśnie wróciłam od Dorotki, która sadzi derenie. Ciężko idzie tam planowanie, a u siebie zaraz zrobiłam projekcik rabaty przy domu wzdłuż chodnika. Właśnie derenia chciałam gdzieś upchnąć.

Musisz u siebie na wątku pisać i relacjonować na bieżąco, to dobra kronika nawet dla siebie samej. Fajnie się potem zagląda rok wstecz
Wpadnę w wolnej chwili

Tym czasem u mnie plan jest taki:

1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo ML, albo rozplenica Moundry (?)
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły

Zestawienie roślin troszkę, jak na inspiracji:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/be/26/e3/be26e349d23fc014492e0793ce3851e6.jpg

I jakieś uwagi by były?

Niektórzy to mają zmysł do projektowania. Mnie się bardzo podoba.
Ogródek Iwony II 18:20, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dorotko, on przerobiony jest? Jak tak, możesz:
1.zalać wodą i zrobić gnojówkę do rozcieńczania i podlewania
2. powtykać na rabaty (zakopać) między roślinki
3. Pod nowe roślinki zakopać w dołek, ale koniecznie zakryć go kompostem albo ziemią, żeby korzonki na nim bezpośrednio nie stały
4. Jak masz za dużo, dodać do kompostu. Ja wrzuciłam na kompost warstwami, ładnie pracuje, kompost jest ciepły przy dotyku

Fuj..brrr....chyba z tych kuszących propozycji jednak gnojówkę wybiore.
A fuj... ale ciężkie to ogrodnictwo strasznie. Na samą myśl o tym zapachu natury, troszkę mnie cofa.
Co to za czasy nastały, żeby za kupe tyle kasy płacić, bo za 50 l zapłąciłam 24 zeta. A ja za darmo w kanał spuszczam. A z bydlęcia kupuję. To mało ekonomiczne chyba jest.
Obornik juz tydzień leży za domem w worku i jakoś nikomu nieśpieszno ten prezent rozpakować. Mąż już sie wykpił, syn uciekł na studia i zostałam ja i pies. Pies worek na 3 metry obchodzi a mówią że pies to przyjaciel człowieka. Ładny mi przyjaciel jak mnie samą z tym gównem zostawił.
Do szwagra dzwoniam ale nawet on mi pomocy nie da.
I jak to w życiu bywa gó...no wszystkich mój problem obchodzi
Ogród pewnej ogrodniczki 18:07, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bardzo dobry pomysł. Wracamy do trawek. Id może? Albo daj z jednej strony to ... cyprysik groszkowy aurera nana:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1744-cyprysik-groszkowy-filifera-aurea-nana

Mi się podoba to połączenie:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389360942/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389360934/

I wiesz, przez te twoje derenie - zaprojektowałam sobie rabatkę z dereniem, cyprysikiem, rozchodnikami i Vanilkami
Właśnie kończę moje wypociny. Wiem, co zrobię z rabatką przy wejściu

Iwonka, to tak jak ja Ponieważ zdecydowałam pomiędzy derenie wrzucić rozkochniki, może białe a może różowe...Jeszcze nie wiem ale zdecydowałąm na rozchodniki. One szybko startuja i po zimie fajnie takie zielone kulki kapusty mieć
Niestety nie lubię idlaków i thujo-podobnych a więc cyprysik odpada.
Wciąż myślę nad wykończeniem rabaty....Coś niskiego, najlepiej kuliestego, wzdłuż całęj rabaty z jednej i drugiej strony - myyyyśśśślę.

Póki co zakupiłąm trzcinnik FK sztuk 14, będzie zasłaniał mój taras przd sąsiedztwem wszelakim - i czekam na przesyłkę z niecierpliwością.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:24, 06 kwi 2016

Do góry
Cudna twoja Pisardii. Ile ma kwiatków
A bratki w donicach - mniam
Ogródek Iwony II 17:19, 06 kwi 2016

Do góry
Ha, ha, Weroniko, właśnie wróciłam od Dorotki, która sadzi derenie. Ciężko idzie tam planowanie, a u siebie zaraz zrobiłam projekcik rabaty przy domu wzdłuż chodnika. Właśnie derenia chciałam gdzieś upchnąć.

Musisz u siebie na wątku pisać i relacjonować na bieżąco, to dobra kronika nawet dla siebie samej. Fajnie się potem zagląda rok wstecz
Wpadnę w wolnej chwili

Tym czasem u mnie plan jest taki:

1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo ML, albo rozplenica Moundry (?)
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły

Zestawienie roślin troszkę, jak na inspiracji:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/be/26/e3/be26e349d23fc014492e0793ce3851e6.jpg

I jakieś uwagi by były?
Ogród z pergolą 17:02, 06 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
takie coś mi do głowy wpadło
kostki z bukszpanu a tam gdzie kropy to drzewa. i jak?

a tu wersja z wstępnymi roślinami. pomyślałam o dereniu bo zza ławki to może nie bedzie widac tych hortek a tak to z boku będą. i jeszcze rozchodnik. byliny od Ewy Andy tez gdzieś tam by były tylko czy dobrze z drzewami kombinuję?

czy to sie trzyma kupy?
czy lipa tak jak mój wcześniejszy pomysł z pergola na środku ogrodu...

Teraz ja się zgubiłam. Brzozy będą, czy rezygnujesz? Gdzie je teraz planujesz?
Kostki bukszpanowe w drugiej linii będą widoczne? Hmmm...

Mi się te dwa plany podobały i były realne:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1073312/original.png
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1073316/original.png
Do raju daleko - u Ewy 16:55, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślę, ze poczekam na Krzysia. Pierwszy raz trzeba zrobić to poprawnie, a potem już mogę sama. Teraz już rośnie w docelowym miejscu. Tak mocno nie straszy, więc ruszać nie będę.

Iwonko, to musimy się tylko zgadać
Bardzo mi się podoba ostatnio pogoda - wszystko tak się zieleni
Ogródek Iwony II 16:46, 06 kwi 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Ale popracowałaś. Pięknie masz. A ja planuję część żwirku na tej rabacie nowej przy sadzie.Ja też podzieliłam Ice dance ale wygląda słabo jakby wszystkie liście suche . Obcięłam ją krótko. Jakie masz ładną szkółkę , jakie duże. Moja stipa po dzieleniu słabo przyrasta . nie wiem co źle robię. Może ziemia nieodpowiednia. Za to krwawnik dobrze rośnie.Wstawiłam u siebie zdjęcia drzew jakie mam w szkółkach.

Idę do Ciebie
siu, ja dziś odpoczywam. Nie mam sił. Wszystkie mięśnie mnie bolą. Nawet tam, gdzie nie powinny. Pogoda dziś podeszczowa, to mogę ... Tylko deski czekają na malowanie. Może mi się jeszcze zachce
Ogródek Iwony II 16:44, 06 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko mam moje zamówione róże
Summer Song wielka jest Zajrzyj do mnie

Mirelko, jeśli to ta duża róża u ciebie, to wielka jest. Nie wiem, czy nie powinna być przycięta

Ja wczoraj pisałam do F, dlaczego jeszcze nie mam mojego zamówienia. Mam podobno jutro dostać Nie chciałabym sadzić w upały
Ogródek Iwony II 16:42, 06 kwi 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Przy takiej wiośnie to jest co fotografować
Iwonko, szczególną sympatią darzysz niebieski (bo jakoś nie kojarzę), czy zbieg okoliczności?

Ja korekcyjnie bukszpany muszę ciachnąć, bo poczochrane całe. Ale faktycznie, zawsze w czerwcu cięłąm, jak już ładnie podrosły

Beatko, niebieski lubię, bo pasuje do wielu roślinek daje fajne połączenia Lubię kolorowo mieć. Ale rabaty tworzę w dwóch tonacjach, ma trzech I niebieski jest fajnym połączeniem między rabatami Sporo kwiatów jest niebieskich tak swoją drogą
Ogród Mirelli 16:40, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A tej róży na wiosnę w szkółce nie przycięli? To jest ta Summer Song? Jak ona jest duża? Zmierz mi ją od doniczki, proszę
Miała iść u mnie na pierwszy plan.
W opisie ze szkółki jest 1,2 m
Nasi mężowie chyba przechodzą wiosenny kryzys. Mój też.

Iwonka bez doniczki w najwyższym punkcie ma 80 cm. Docelową wielkość w opisie 1,2 m. Ona jest już przycięta, to jest już duża odchodowana róża. Ty pewnie będziesz miała mniejsze
Ogródek Iwony II 16:39, 06 kwi 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Iwonka kupiłam worek obornika bydlęcegk. Co z nim robić dalej?

Dorotko, on przerobiony jest? Jak tak, możesz:
1.zalać wodą i zrobić gnojówkę do rozcieńczania i podlewania
2. powtykać na rabaty (zakopać) między roślinki
3. Pod nowe roślinki zakopać w dołek, ale koniecznie zakryć go kompostem albo ziemią, żeby korzonki na nim bezpośrednio nie stały
4. Jak masz za dużo, dodać do kompostu. Ja wrzuciłam na kompost warstwami, ładnie pracuje, kompost jest ciepły przy dotyku
Ogródek Iwony II 16:35, 06 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Iwonko, jak Twoja Giardina? Czytałam kiedyś, że w kiepskim stanie. Wypuszcza nowe pędy? Wczoraj z lekką obawą rozgrzebałam kopczyk mojej, bo nad kopczykiem pędy były brązowe. Ale na szczęście w ziemi ukryte były świeże pędy i zielone gałązki.

Gosiu, wg mojej oceny - ciemna jest od stóp do głó. Nic zielonego, żadnego żywego oczka, ale zostawiłam w ziemi na uboczu. jeśli dycha, to się ruszy. Jak nie, to trudno ...
inne róże w kopcach są zielone, ale kilka dostało popalić. Gdyby nie kopce, nic by z nich nie było
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:32, 06 kwi 2016

Do góry
Cześć Dominiko. Mi Hameln nie wzeszła. Moundry za drugim podejściem mam
Ogród Mirelli 16:26, 06 kwi 2016

Do góry
A tej róży na wiosnę w szkółce nie przycięli? To jest ta Summer Song? Jak ona jest duża? Zmierz mi ją od doniczki, proszę
Miała iść u mnie na pierwszy plan.
W opisie ze szkółki jest 1,2 m
Nasi mężowie chyba przechodzą wiosenny kryzys. Mój też.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies