Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:00, 03 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

mnie by grało żeby jakis motyw łaczył 3 i 7 i 2. Nie musi byc dokładnie tak samo, ale jakby cos je spajało, to by ładnie było

Tu musze pomyśleć bo nic mi tak na szybko nie świta.
Może wkleję rośliny które uwielbiam
I z roślin które chcę jeszcze w ogrodzie to musi być:
rozplenice
werbena
trzcinnik karl
zawilce honorine te białe
jarzmianki
hortki białe
może miskant morning light
molinia bo to teraz obowiązkowy obowiązek na O
jakies kwitnące do tego i będzie git
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:00, 03 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.

Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.

Trzcinnika tam kupię tak jak piszesz jeden rząd a później jak porośnie to podzielę I jeśli chodzi o ziemię to ta działka leży pół na glinie tak jakby przeciał ją na pól wzdłuż. Ta część bardziej po lewo jest bardziej gliniasta a ta po prawo już nie.

Liatra to tam na rabacie z trzcinnikiem Ci chodzi czy na brzozowej ?

I czy upchać tam gdzieś te 3 derenie białe czy całkiem się ich pozbyć. Mam zamiar je teraz przyciąć żeby tworzyły 3 kule trochę mniejsze niż są teraz.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:47, 03 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No dobra bo mnie wiosna zastanie ponumerowałam rabaty i myśle co gdzie sadzić

1) tutaj sie zastanawiam czy na całości dawać tego trzcinnika Karl Forester
2)i 3) tutaj sie zastanawiam czy nie posadzić takich samych traw jakichś nie bardzo wysokich coby mi zabardzo nie zaslaniały brzózek
4 , 5, 6 tutaj ciagle myślę czy zachować te same nasadzenia czy nie. Ja to bym chyba na 4 i 6 zrobila nasadzenia pod brzozami a na 5 po prostu kilka brzóz w żwirku żeby można było tamtędy przechodzić na ściężke do warzywnika z tarasu
7)tutaj sie zrobil taki trojkąt ale mam tam posadzony szpaler miskantów gracków i nie wiem czy nie zostawić ich tam
8) tutaj myśle o hortkach rozplenicach tylko tam będzie a z 40 metrów tej rabaty trzeba będzie jakoś to zróżnicować i zawilce z tymi morning light może by tu wcisnął

Wszystko do przemyślenia jeszcze ale takie mi się nasuwają pierwsze wnioski CDN

mnie by grało żeby jakis motyw łaczył 3 i 7 i 2. Nie musi byc dokładnie tak samo, ale jakby cos je spajało, to by ładnie było
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:42, 03 mar 2016

Do góry
trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.

Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:31, 03 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Magnolia pisala ze jesli maja sie sadzonki lekko stykac to co 60 cm. Wiec w Teoim przypadku 40/50

Podobno rosnie bardzo szybko i latwo sie dzieli ale to wiem z lektury

ale lekko stykac czubkami?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:30, 03 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
mam szybkie pytanie i nie mam czasu szukac..poratujcie:

1. co ile sadzi się seslerie jesienna żeby tworzyła jednolita bryłę? co 40 cm

2. czy na wiosne łatwo się ją dzieli na mniejsze sadzonki, szybko się regeneruje?

Magnolia pisala ze jesli maja sie sadzonki lekko stykac to co 60 cm. Wiec w Teoim przypadku 40/50

Podobno rosnie bardzo szybko i latwo sie dzieli ale to wiem z lektury
Pan Maluśkiewicz 09:19, 03 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
A może magnolia Genie? Piszą o niej, że ma bardziej zwarty, kolumnowy pokrój, a kwitnie pięknie i powtarza kwitnienie.

Piękna jest! Szukam Pięknie kwitnie, dodatkowy + za zielony kolor, bo u mnie mocno kolorowo

O matko jaka cena 300zł ...poszukam jeszcze

W Krotonie 150, już lepiej
Pan Maluśkiewicz 09:15, 03 mar 2016

Do góry
A może magnolia Genie? Piszą o niej, że ma bardziej zwarty, kolumnowy pokrój, a kwitnie pięknie i powtarza kwitnienie.
W Gąszczu u Tess 08:09, 03 mar 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Pomocy!
Wybieram pluskwicę (świecznicę) do mojego wilgotnego i ciemnego zakątka.
I zgłupiałam. Kompletnie.

Waham sie pomiędzy:

Hillside Black Beauty
Brunette,
White Pearl.

A może jakąs inną polecacie?

Nie mam duzych doświadczeń ze świecznicami, jednak przy Brunette zniechęca mnie tak bardzo późny termin kwitnienia- przełom wrzesnia i października.

Hillside Black Beauty- o tej czytałam że lipiec/sierpnień kwitnie, jednak czy tak jest, czy to nie swobodny opis ...
White pearl- zachwycając, taka strzelista,inna. Tylko przy niej powinno być tło na którym 'zaświeci' , najlepiej w większej grupie.
Ja mam Atropurpureę- radzi sobie w półcieniu. Kępa jej rośnie dopiero, bo mam ją rok i to z doniczki p9, ale widzę że jest większa, silniejsza niz Brunette ( tę ma moja siostra). Także jak ma byc duuża, mocna, to Brunette polecam, z tym że ona jest mocno zmienna, może byc bordo lub zielone tylko nabiegłe bordo
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:04, 03 mar 2016

Do góry
Roznica znaczna wygladu wysokosci...trzcinnik szybciej rusza dlatego pewnie Magnolia o nim pisała
Zielonym od linijki - ogród Ivony 07:42, 03 mar 2016

Do góry
Musze sprawdzić różnice między trzcinnikiem Karl a molinia pisałam trzcinnikiem bo magnolia mi go proponowała.
A tuje tam na razie nie będą zobaczę czy te trawy będą mi spelniac funkcje wyslonienia tego warzywnika .zawsze mogę dosadzic.

Wklejam sobie trzcinnik :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3063-berberysy-i-liliowce-pod-stara-grusza?page=56
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=337
TRZCINNIK U MALKUL posadzony jest co 45 cm
Sesleria jesienna ukradziona od siaku :
http://www.amerinursery.com/content/AN/2013/09/A9890_8_full.jpg

Obrzeża:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=310
Małymi kroczkami do celu... 14:53, 02 mar 2016

Do góry

rozchodnik

magnolia

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:27, 02 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
mnie tawlina bardzo się podoba, ale ona jednak spora rośnie jak na mój ogródeczek .

kup odmianę Sem- sporo mniejsza, a tez ładna
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:25, 02 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)
i jeszcze coś zostało
dzwonek Sarasto mój nowy nabytek od Doroty już się pokazał

nie ma kiedy pryskać promanalem a potrzeba jest

W trakcie obchodu w sobotę zapadła decyzja odnośnie twego jalowca
ma opuścić to miejsce i tu ma być jakaś tuja robiąca za kolumnę

a może są jakieś inne propozycje

Kruszyna Fine Line może...

ale wiosennie u Ciebie, ach!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:53, 01 mar 2016

Do góry
raczej że mam miałam juz dawno w pinach dopiero teraz zaczaiłam że to Twoja brzozowa. Widzę że zostanę u Ciebie na dluuugo

Ta Robusta jest faktycznie dość wąska . Mi Magnolia pisała żeby dać fastigiate ale zobaczę jeszcze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:36, 01 mar 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Przyszłam na te szafirki kwitnące....a tu nie ma fotek
Szkoda....
Ale za to są fotki od Magnolii....z cudnego ogrodu....pamiętam te lawendowe łany kwitnące....jak kiedyś Magnolia je pokazywała...w dzisiejszych szarych kolorach też ładne

kwitna irysy musze obfocic bo jeszcze nei zdążyłam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:38, 01 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

coś, Ty, dobrze to duże słowo. Pół wieczora się gryzłam, że paskudny ten obiad zrobiłam, że nie wyszedł.

Martuś.. ty po głowie chyba chcesz zebrać Piękne te Twoje lawendy.. nawet zimą.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:16, 01 mar 2016

Do góry
I ja potrzebuje porady. Mam w ogrodzie dosc spore drzewko magnolii.

O takie

Niestety otoczenie tej magnolii jest strasznie zachwaszczone. Wygląda to tak:

Wyczytałam w tym wątku ze magnolia jest płytko ukorzeniona i żeby nie wzruszać wokół niej ziemi. I teraz moje pytanie. Jak mam doprowadzić to miejsce do porządku tak żeby nie uszkodzić korzeni magnolii? Jak się do tego zabrać? Byłabym wdzięczna za rady
Filipiny Azja 09:45, 01 mar 2016

Do góry
Gosia jakie piękne widoki. I ludzie, choć biedni bardzo.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:33, 29 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Wracając z lotniska Martusia Magnolia ugosciła nas pysznym obiadem i mimo że byłam w biegu mam fotki od niej ale tylko pięc sztuk. mam nadzieję że mnie nie zabje że wstaawiam tu

Miałam jedno zdjęcie zacytować, ale nie da się
Magnolka nawet w ponury dzień u Ciebie cudnie!
A żywopłot! Brak słów...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies