Tu musze pomyśleć bo nic mi tak na szybko nie świta.
Może wkleję rośliny które uwielbiam
I z roślin które chcę jeszcze w ogrodzie to musi być:
rozplenice
werbena
trzcinnik karl
zawilce honorine te białe
jarzmianki
hortki białe
może miskant morning light
molinia bo to teraz obowiązkowy obowiązek na O
jakies kwitnące do tego i będzie git
Trzcinnika tam kupię tak jak piszesz jeden rząd a później jak porośnie to podzielę I jeśli chodzi o ziemię to ta działka leży pół na glinie tak jakby przeciał ją na pól wzdłuż. Ta część bardziej po lewo jest bardziej gliniasta a ta po prawo już nie.
Liatra to tam na rabacie z trzcinnikiem Ci chodzi czy na brzozowej ?
I czy upchać tam gdzieś te 3 derenie białe czy całkiem się ich pozbyć. Mam zamiar je teraz przyciąć żeby tworzyły 3 kule trochę mniejsze niż są teraz.
trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.
Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.
Nie mam duzych doświadczeń ze świecznicami, jednak przy Brunette zniechęca mnie tak bardzo późny termin kwitnienia- przełom wrzesnia i października.
Hillside Black Beauty- o tej czytałam że lipiec/sierpnień kwitnie, jednak czy tak jest, czy to nie swobodny opis ...
White pearl- zachwycając, taka strzelista,inna. Tylko przy niej powinno być tło na którym 'zaświeci' , najlepiej w większej grupie.
Ja mam Atropurpureę- radzi sobie w półcieniu. Kępa jej rośnie dopiero, bo mam ją rok i to z doniczki p9, ale widzę że jest większa, silniejsza niz Brunette ( tę ma moja siostra). Także jak ma byc duuża, mocna, to Brunette polecam, z tym że ona jest mocno zmienna, może byc bordo lub zielone tylko nabiegłe bordo
Musze sprawdzić różnice między trzcinnikiem Karl a molinia pisałam trzcinnikiem bo magnolia mi go proponowała.
A tuje tam na razie nie będą zobaczę czy te trawy będą mi spelniac funkcje wyslonienia tego warzywnika .zawsze mogę dosadzic.
I ja potrzebuje porady. Mam w ogrodzie dosc spore drzewko magnolii.
O takie
Niestety otoczenie tej magnolii jest strasznie zachwaszczone. Wygląda to tak:
Wyczytałam w tym wątku ze magnolia jest płytko ukorzeniona i żeby nie wzruszać wokół niej ziemi. I teraz moje pytanie. Jak mam doprowadzić to miejsce do porządku tak żeby nie uszkodzić korzeni magnolii? Jak się do tego zabrać? Byłabym wdzięczna za rady