Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:35, 06 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Mam to samo mimo, ze na szpeciele robiłam moim młodym grabom oprysk promanalem, potem w maju Ortusem a w lipcu Envidorem. Bardziej podejrzewam niedostatek wody, aktualnie moje w upały dostaja konewkę wody pod dzrewko ci drugi, max trzeci dzien. Od razu odżyły i zaczęły wypuszczać drobne nowe liscie
Ja nie panikuję, za rok graby dadzą czadu

Moj "stary " 6 latetnia zwyoplot grabowy zaatakował mączniak! Wez i opryskaj 33 M żyopłotu z dwóch stron....otruję sie przecież....

Promanal byl wczesną wiosną, sucho raczej nie mają bo jest nawadnianie ... ale jutro jeszcze sprawdzę ... może faktycznie powinnam je wiecej podlewać ... choć musze przyznać, że bardziej stawialam na chorobę grzybową ale wtedy chyba liście nie zwijałyby się tak ... może jednak brakuje im wody i substancji odżywczych ... hmm
Dziękuję bardzo Marzenko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:32, 06 sie 2016

Do góry
Danucha napisał(a)
Reniu Jest tu przepięknie. Co to za kwiatki rosną na tle ścianki?, chodzi te wysokie. Fajnie to wszystko wykombinowałaś, bardzo mi się podoba. Psiak jak żywa maskotka

Cieszę się, ze zaglądasz Co u Ciebie? Caly czas czekam na aktualne foty ogrodu Miło mi słyszeć te wszystkie pochwały ... a za Tosię dziękuję
Przy kulkach bukszpanowych na tle ścianki są jeżówki Caribbean Green, dzielone w maju i przesadzane jeszcze w czerwcu ... trochę ucierpialy ale zbierają się
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:27, 06 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Na zdjęciu nie wygląda mi to na szpeciele. Ja mam od lat szpeciele na wiązie przed domem. Walczę z nimi 3 rok, pryskając wczesną wiosną w fazie tzw.nabrzmiałego pąka, ale temperatura musi być na plusie. Trochę ich mniej mam ale wciąż jeszcze są.
Na twojej fotce nie widzę takich charakterystycznych dla obecności szpecieli zgrubień na liściach i zniekształceń w postaci takich bąbli na powierzchni liści.
Obserwuj czy się nie pojawią. Dobrze by było gdyby to jednak nie szpeciele były....bo to trudna i długa walna. Może to jakaś choroba grzybowa z którą szybko się uporasz

Małgosiu Chciałabym żebys miała rację. Prysnęłam juz topsinem bo nic mądrzejszego nie przyszło mi do głowy ... żadnych gąsienniczek, latających owadów w pobliżu nie widzę ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:24, 06 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu wstawiłam, to jak będziesz miała chwilkę to zajrzyj

Byłam i ... wrócę jeszcze bo to trzeba trochę przemyśleć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:23, 06 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Zaraz poczytam co to za robalek

edit. poczytałam http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113393,3244499.html
Bardzo prawdopodobne że i u mnie i u Reni graby mają tego szpeciela ale teraz już nic z tym nie zrobimy bo oprysk robi się wiosną jak robale zaczynają wyłazić czyli gdybym zrobiła oprysk Promanalem to pewnie grab byłby zdrowy. Niestety nie zrobiłam bo termin oprysku nie pokrywał się z temperaturą pow. 10st.

Niekoniecznie bo ja zrobiłam ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:22, 06 sie 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Tulańce dla Tosiuli!

Ale ogród.....przy tej ściance.... echhhh....
Bajka!

W wielkich bólach rodziła sie ta część ogrodu ale warto było się pogłowić Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:20, 06 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
O matko, jak tu nieprzyzwoicie pięknie!! Wrzosy, rozchodniki, szałwie w tych trawach, hortensje... sama nie wiem na co patrzeć, jedno piękniejsze od drugiego. A psiunia przesłodka

No bo nie pokazalam wszystkiego
Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:20, 06 sie 2016

Do góry
beta napisał(a)
bliższe i dalsze perspektywy bajka
piesio uroczy...oby się dobrze chował

Merci beaucoup
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:19, 06 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
jak blady to mogą być szpeciele, właśnie tak wyblaknięte, szarawo wyglądają wtery.

KAsia mimo, że wiosną pryskałam promanalem?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:18, 06 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
do Wojsławic się wybierasz? ..że będę taka bezczelna i zapytam tak mimochodem

No wiedziałam, że tak to się skończy
Nie wiem jeszcze czy się wybieram
A rozchodniki te zwykle i te bordowe chcesz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:17, 06 sie 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)

Piękne szałwie, a ta ścianka w tle hmmm cudo, powiedz proszę czy szałwię ścinasz krótko po przekwitnięciu?

Agata dzięki wielkie
Jeśli chodzi o szałwię ścinalam tylko wybiórczo bo pojawiło się już sporo nowych kwiatostanów ale Krys robiła ostre cięcie i są piękne Zauważylam, że moje trochę zżółkły ... zapodałam im topsinu i mam wrażenie, że jest lepiej

PS Jśli jesienią zostawisz przekwitnięte kwiatostany to bedziesz miała siewki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:12, 06 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, mój Zbyszek pyta się o rasę waszego pieska, a mi się szukać wstecz nie chce.
Ogród cudny. Nie wiedziałaś, że jest na pinteresie???

Tosia to west highland white terrier
Coś tam swojego widziałam ale wiesz jak to brzmi, że ktos Cię po pincie znalazl?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 06 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem czy bardziej zachwycać się psem czy ogrodem

Aaa zachwytu nigdy za wiele możesz jednym i drugim
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:08, 06 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu na cudnie normalnie, a ścianka super, uzywałaś już?

Miód na moje serce ameli Cały czas jeszcze pracuję nad tym aby udoskonalić resztę rabat
Ale używalam czego?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:06, 06 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Mój grab też jest taki podeschnięty i do tego blady ale rośnie w dużym przewiewie a wiem że on tego nie lubi i pewnie ma za sucho. Więc nie będę szukała innych chorobowych przyczyn.

Tylko trochę mi szkoda Aniu bo mógłby przyrastać a stoi w miejscu
Muszę zgłębić temat tym bardziej, że mam zamiar dokupić grabów
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 23:59, 05 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
na jeżówki bym się skusiła Green Jewel lub Honeydew, donica moze juz w przyszly tydzien dostanie panel na plecy (wzdłuż chwilowo zdemontowanej siatki coby donice obrobić):

bo tak jakoś smutno się bez czosnków zrobiło

Fajnie będzie z tym panelem I stipa piękna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:35, 05 sie 2016

Do góry
Zostawiam mój wpis u Ren nt grabów sadzonych wiosną
ren133 napisał(a)
I żeby nie bylo tak kolorowo ... chyba mam problem z grabami ... zauważyłam ostatnio, że nie przyrastają za wiele i mają część takich przyschniętych i zwijających sie liści Wiecie może co to może być i jak z tym sobie poradzić?

Mam to samo mimo, ze na szpeciele robiłam moim młodym grabom oprysk promanalem, potem w maju Ortusem a w lipcu Envidorem. Bardziej podejrzewam niedostatek wody, aktualnie moje w upały dostaja konewkę wody pod dzrewko ci drugi, max trzeci dzien. Od razu odżyły i zaczęły wypuszczać drobne nowe liscie

Moj "stary " 6 latetnia zwyoplot grabowy zaatakował mączniak! Wez i opryskaj 33 M żyopłotu z dwóch stron....otruję sie przecież....
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:33, 05 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
I żeby nie bylo tak kolorowo ... chyba mam problem z grabami ... zauważyłam ostatnio, że nie przyrastają za wiele i mają część takich przyschniętych i zwijających sie liści Wiecie może co to może być i jak z tym sobie poradzić?

Moja codzienność - ogród Oli 21:57, 05 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No to będą solo dzięki

PS Ale masz fajne czarne pomidory i pewnie smaczne? bo u ciebie wszystko nie dość że ładne to jeszcze funkcjonalne

solo fajnie
pomidorki przepyszne
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:33, 05 sie 2016

Do góry
Marzenko
Looknęłabyś u mnie na graba? Niewyraźnie coś wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies