Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe kreacje 12:50, 20 cze 2019

Do góry
Bohater i inne rosliny piekne. Troche czasu upłynęło i tez panorame mozesz pokazywac. Ta rabato/wyspa z kamiorkami dokola ladnie sie prezentuje.
Ten mikolajek taki wysoki? Ile ma kwiatow. Wolaj jak bedzie w rozkwicie.
Moze tez posieje bo ladny.

Myslalsm, ze moja hortka ogrodowa nie bedzie kwitla bo przymrozek byl. Pstrzylam wczoraj a ona ma tyle pakow kwiatowych. Nie takie duze jak twoje ale sa i sie rozwina.
Przytaczniki wysialam jaki kolor nie wiem pogubilam opakowania, ale jakie by nie byly to sa ladne. Niezapominajki mi tez powschodzily.
Popatrzylam w nasiona a tam tyle nakupione wystarczy wysiac jak u Mirki.
Teraz ogrod urzadza i rosliny jak znalazl.

Aurelia pozdrawiam
Ptasi gaj 12:37, 20 cze 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ta czerwona przy altanie zupełnie jak moja, którą uznałam, że to Sympathie. Znasz nazwę swojej?

Trawki super i cała reszta też. A Bougenvilla przywołuje masę wspomnień Żałuję, że u nas nie rośnie pod gołym niebem. Długo ja już masz?

Kasiu mam gdzies nazwe tej rozy. Kupiona w obi pewnie w 2013/14 rok altana zbudowana w tych latach.
Bougenvilla kazdy rok schowana na zime na szczescie mam gdzie klatka scodowa dosyc duza. Na dzialce tez ladna, ale troche pozniej zawsze kwitnie. Mialam tez zwisajaca piekna jasno rozowa byla na dzialce bo obszerna ktorej jesieni wczesnie przyszedl przymrozek i zmarzla wiec na nie trzeba uwazac.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:13, 20 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Sylwia czy to tego roczny wysiew bo taki kolor slazu ci wysłałam powinno ich być dużo. Jeżeli tak to sie ciesze będą kwitnąc do mrozów.

Tak to ten, tylko niestety jak powschodziły powódź zalała, zamuliło i ten jeden miał siłę się przebić przez to bagno, ale i tak sie cieszę, że choć jeden uratowany i nasionka będę miała z czego zebrać
Chwasty w trawniku 11:54, 20 cze 2019

Do góry

Pewnie nie zrozumiales tego co napisalam w ostatnim zdaniu.

Chodzi o to, ze koszac chwastnica sie rozrasta nisko i wypuszcza nisko kwiatostany prawie przy ziemi. Kwiaty dojrzewaja i sie rozsiewaja w przyszlym roku jak znalazl masz chwastnice znowu rozsiana. Stare pewnie mroz zmrozi to zalezy od zimy, ale nasiona w glebie zostana i wiosna odrosna.
Chwastnica ma ciemnobrazowe kwiatostany. Zobacz w necie jak dokladnie wyglada.
Jak bedziesz kosil regularnie wszystkie inne chwasty znikna bo to jednoroczne np lebiodka skoszona nie zakwita i jej w przyszlym roku nie ma.
Z chwastnica jest problem ze krzewi sie przy ziemi razem z kwiatostanami.
Zrob doswiadczenie to zobaczysz.

Mam nadzieje, ze teraz kumasz.
Pozdrawiam

Dziekuje. Wszystko jest teraz jasne
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:35, 20 cze 2019

Do góry
Anita znowu zaglądam ale gospodyni brak.
Obejrzę program/odcinek bo dopiero załapałam, że to ty z Silesia Bytomia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 20 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I mój ślaz dla Pszczółki

Sylwia czy to tego roczny wysiew bo taki kolor slazu ci wysłałam powinno ich być dużo. Jeżeli tak to sie ciesze będą kwitnąc do mrozów.
Ptasi gaj 11:13, 20 cze 2019

Do góry
Dzięki wszystkim tu zagladajacym, za miłe słowa, że się podoba.
Jak tylko znajdę więcej czasu rusze na wasze wątki. Przeglądam dokładnie aby później się wpisać więc czasu trzeba.

Pozdrawiam miłego swietowania

Ptasi gaj 11:07, 20 cze 2019

Do góry
Można odpoczywać ale ciągle kołacze w głowie to nie zrobione to trzeba zrobić.
Przez te ostatnie dni nawet tam nie dało się posiedzieć. Kamienie nagrzane. Wieczorem tną komary zadne środki nie pomagają. To nie wina oczka bo w Wawie jest tak samo dopiero po 22 wieczorem jest spokój z komarami.

U nas niebo zachmurzone nie pada nie zanosi się na burze. Bardzo parno lepiej siedzieć w domu przy wiatraku.
Procesja każdego roku chodzę w tym odpuszczę za parno.
Ptasi gaj 11:00, 20 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
Uroczo...

Elu ile lat ma Twój ogród:?
Co to za biała różyczka na ostatnim zdjęciu

Basiu już miałam napisane ci gdzie kiedy w jakich latach coś przycisnelam w telef i poszło. Napiszę wieczorem na stacjonarnym.

Róża Asprin kwitnie non stop do mrozów.
Ptasi gaj 09:46, 20 cze 2019

Do góry

Jak w parku!!! Przepięknie .
Ptasi gaj 08:37, 20 cze 2019

Do góry

To nie chwasty w żwirze to smagliszka

Ślicznie
Ptasi gaj 08:11, 20 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 07:56, 20 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 07:51, 20 cze 2019

Do góry

To nie chwasty w żwirze to smagliszka

Bawarka 07:42, 20 cze 2019

Do góry

Kolejne...Roza LO, pieknie pachnie ale szybko lapie plamistosc...Na liscie do wyrzucenia...Szkoda, w sumie ja lubie, piekna jest, ale, co roku mocno choruje i potem stoi taka szaro bura w ogrodzie. Zapach za to...Oszalamiajacy

Kasiu trzeba wczesna wiosna jak tylko pojawią się paczki na róży opryskać róże miedzianem. Później po 2-3 tygodniach znowu.
Dobrze jest też obsypać róże sypkim cynamonem jest antybakt i i przeciw wirusom. Możesz te zabiegi zrobić po okwitnieciu. Ściąć ja dosyć radykalnie i spryskaj też koło róży a za tydzień cynamon.

Powodzenia
Ptasi gaj 23:45, 19 cze 2019

Do góry
To jest 37 letnia kapalta przepiękna. Fotke robiłam wieczorem

A tooja obecnie bugenwilla

Ptasi gaj 23:40, 19 cze 2019

Do góry
Trochę fotek

W środku Memory w zeszłym roku kupiona

Pokazuje bo rosną ładnie

Chwasty w trawniku 23:18, 19 cze 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Elu, czy puma jest sprawdzonym środkiem na chwastnicę i nie zniszczy trawy?
Wyczytałam kiedyś, że orkan niszczy chwastnicę - okazało, że wypalił wszystko do cna.

Mam jeszcze problem ze szczawikiem za płotem przy drodze. Czy znasz na niego skuteczny sposób?

Adela nigdy nie sprawdzalam "pumy" nie bylo takiej potrzeby.
Raz trafiala sie obficie eM zasial spory kawalek trawnika jak robilismy skalniak traktorek jezdzil koleiny. Nawiozl ziemi i zasial trawe. Po tygodniu zaczela wychodzic chwastnica nie do ogarniecia. EM z nozem chodzil i wycinal trwalo to prawie miesiac caly czas wschodzila kilka taczek.
Albo ziemia byla z nasionami, albo nasiona trawy podejrzewam, ze ziemia.

Adelo w zeszlym roku na tym watku czesciej bywalam i co niektorzy pryskali tym srodkiem ze skutkiem pozytywnym.
I dlatego doradzam, aby sie zainteresowali czy pryskac, czy nie i z jakim skutkiem chwastnica zniknie.

To tyle pozdrawiam

Chwasty w trawniku 23:01, 19 cze 2019

Do góry
Erik napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź i radę.

Tak, już dwukrotnie kosiłem trawę.

Mam jednak inne pytanie:
Jeśli będę regularnie kosić trawę tak, aby chwasty nie mogły kwitnąć, czy nie zniknie w przyszłym roku, ponieważ nie wytrzyma mrozu? Czy też ryzykuję, że nadal będzie się rozprzestrzeniać i że problem będzie nadal wzrastał?

Pewnie nie zrozumiales tego co napisalam w ostatnim zdaniu.

Chodzi o to, ze koszac chwastnica sie rozrasta nisko i wypuszcza nisko kwiatostany prawie przy ziemi. Kwiaty dojrzewaja i sie rozsiewaja w przyszlym roku jak znalazl masz chwastnice znowu rozsiana. Stare pewnie mroz zmrozi to zalezy od zimy, ale nasiona w glebie zostana i wiosna odrosna.
Chwastnica ma ciemnobrazowe kwiatostany. Zobacz w necie jak dokladnie wyglada.
Jak bedziesz kosil regularnie wszystkie inne chwasty znikna bo to jednoroczne np lebiodka skoszona nie zakwita i jej w przyszlym roku nie ma.
Z chwastnica jest problem ze krzewi sie przy ziemi razem z kwiatostanami.
Zrob doswiadczenie to zobaczysz.

Mam nadzieje, ze teraz kumasz.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:53, 19 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
Kurcze? ja też mazowszanka a deszczu ani kropelki

Elu róża będzie a nawet już jest wyślę razem z Gobasią

Bardzo sie ciesze Basiu. Napisze jutro dzisiaj prawde mowiac jestem zmeczona ta pogoda. Przyjdzie i do ciepie i pokropi tak jak u nas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies