Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:14, 23 maj 2019

Do góry
CD

Złocieniec zaczynają kwitnac

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:09, 23 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu jestem

Juz masz ladnie zagospodarowane. Piszesz, ze jeszcze duzo do zrobienia. Przy realizacji ogrodu trzeba myslec powoli bo potem niepotrzebnie przesadzanie.
Praca w ogrodzie to wiecznosc nigdy nie ma oddechu szczegolnie o tej porze. Popadalo i trzeba pielic zalew chwastow. W niedziele hakowalam jade dzisiaj pewnie znowu zachwaszczone.

Aniu twoj eM to zlota raczka. Podpatrzylam pomysl doniczkowy moze i ja zrobie sama narzedzia mam.
W zamku bylam jak mialam 12 lat na koloniach nad morzem i zrobili wycieczke.
Bardzo przezylam film Krzyzacy jak mialam 8 lat wiec wspomnienia wrocily.

Dziekuje za odwiedziny.

U nas pogoda zmienna codzienni kilka ulew 15 minutowych jest cieplo, parno. U nas byla duza susza wiec woda ma gdzie wsiakac. Nie jest zle.

Pozdrawiam

Właśnie tak, czas okazał się dla mnie sprzymierzeńcem. Cały czas walczę z przed ogródkiem. Nie mamy płotu i nie będzie. Pewnie zaskoczę tym. Posadziłam cisy. Zwarte ze sobą stworzą żywopłot. Pomiędzy nimi przejścia chodnikiem do wejścia i podjazd. Planowany jest murek i usadowienie dużej wolnostojącej skrzynki na listy. Tak jak w Holandii czy Belgii.To tyle z planów, które klarują się od początku kiedy znalazłam się na Ogrodowisku.

A pogoda. Mam wrażenie, że szykuje nam się dość obfity w deszcze w sezon. Czy to dobrze. Z jednej strony tak a z drugiej choroby grzybowe i chwasty. Nie wspomnę o dramatach związanych z podtopieniem. My mieszkamy na górce, więc nic nam nie grozi.
Ptasi gaj 22:07, 23 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu obejrzałam śliczne fotki ….u mnie leje non stop ,kora spłynęła ,trawnik rośnie jak głupi,a kosić nie da się ….dość mam tej pogody ….

Od nadmiaru głowa boli. Deszcz u nas był bardzo potrzebny była potworna susza. W górach no na Podgórzu jednak był śnieg i częściej padało. Teraz przyszły ulewy i jest za dużo tej wody w niektórych rejonach Polski.

Mam nadzieję, że to już końcówka tych ulew

Dzisiaj po południu u nas padało pod wieczór się uspokoiło ale już pracy nie bylo tylko spacer.

Trzmielina bardzo rośnie

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 20:08, 23 maj 2019

Do góry
Nie sądzi teraz tych cisów lepiej jak są w donicy niech obeschnie trochę.
Od piątku ma przynajmniej nie padać. Cisy ładne to Wojtki.

U mnie mokro, ale nie jest zalane.
Rozumie ten ból jak wszystko pływa nie można chodzić bo pluszcze pod stopami. Też tak kiedyś miałam. Zrobiłam wewnętrzna melioracje i wszystko ścieka do rur

Nie wiem czy przy takich ulewach jak na południu Polski moja meliracja by dała rady nie przeszła jeszcze takiego deszczu.

Bożena kilka dni słońca i wszystko obeschnie.

Życzę słońca, cierpliwości pozdrawiam

Elu u nas było najgorzej w 2010roku
Nie mogliśmy wyjść z domu worki z piachem miałam przed schodami wejsciowymi i przy garażach

W polach był jeden wielki staw strażacy przez dwa dni dowozili nam chleb łodzią ,to był dopiero meksyk ,mam nadzieję że tym razem sytuacja się nie powtórzy

Cisy to hilli
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:40, 23 maj 2019

Do góry
Nie sądzi teraz tych cisów lepiej jak są w donicy niech obeschnie trochę.
Od piątku ma przynajmniej nie padać. Cisy ładne to Wojtki.

U mnie mokro, ale nie jest zalane.
Rozumie ten ból jak wszystko pływa nie można chodzić bo pluszcze pod stopami. Też tak kiedyś miałam. Zrobiłam wewnętrzna melioracje i wszystko ścieka do rur

Nie wiem czy przy takich ulewach jak na południu Polski moja meliracja by dała rady nie przeszła jeszcze takiego deszczu.

Bożena kilka dni słońca i wszystko obeschnie.

Życzę słońca, cierpliwości pozdrawiam
Ptasi gaj 19:33, 23 maj 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Elu ty musisz czekać do jutra żeby kosić ,a ja chyba będę czekać ze dwa tygodnie żeby coś móc zrobić
Woda stoi wszędzie,wszystkie rabaty w wodzie ,powiem Ci że odechciewa się wszystkiego ,strach się bać co będzie dalej
Niebo zaniesione i niezapowiada się żeby przestało padać rzeki pełne wody niemal równe z wałami przeciwpowodziowymi

U nas przeważnie przeszła ulewa słońce wyszlo wyschło i po deszczu.
Obecnie deszcz marzy ale wcześniej dosyć mocno lało.

Ptasi gaj 19:30, 23 maj 2019

Do góry

Ptasi gaj 19:22, 23 maj 2019

Do góry
CD

Pluskwica wysoka ale kwiatów nie widać pewnie pozniej.

Ptasi gaj 19:14, 23 maj 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:01, 23 maj 2019

Do góry
Od dłuższego czasu pada. Przyjechałam na wieś i oczy przycieranie trawa rośnie jak na drożdżach. Miałam kosic, ale się rozpadało. Nie jest źle, ale nie da rady nic robić. Trzeba czekać do jutra.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:06, 23 maj 2019

Do góry

Sylwia wiem co piszę. Nie chodzi o to aby rosła kępa irysów, tataraku, sitowie to ma być akcent z irysa którego klacze bardzo wodę oczyszcza nie sadzić do ziemi. Wszystko musi być pod kontrolą w takim małym oczku.

Piszē i dobrze radzę bo mam duże oczko i sprawdzone rośliny. Może Sylwia masz inne doświadczenia i znasz się lepiej. Dorotka kup to co ci się podoba.

Pozdrawiam
Moje miłe skorzystam z Waszych rad, według mnie obie macie rację.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:35, 23 maj 2019

Do góry
Nie kupuj hiacyntów wodnych bo mszyce na to siadają i się panoszą (wchodzą na inne rośliny) miałam i wyrzuciłam. Tak jak napisałam oczko maleńkie bardzo ładne nie zagracać roślinami (rybki nie będą miały miejsca) - tylko irys, sitowie no i tatarak. Możesz wyciągnąć na zime dać do wiadra i wiosną znowu włożyc.

Przypomnij sobie 2010 i 2011 r. powodzie lało każdy dzień.

Roślinki będę miała darmowe, myślałam że dziś po nie pojadę, ale znowu leje. Nawet ja już mam dość tej wilgoci. Wszystkie rady biorę pod uwagę.

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:48, 23 maj 2019

Do góry
Torun piekny, Ciechocinek tez. A przy tezniach pobiegala ty przy grzybku byla?
Basiu jezdzi ile sie da tyle Twojego ja mam ograniczenia tez bym jezdzila.

Dzielo ojca dyrektora tego szkodnika pomijam milczeniem.
Pamiętajcie o ogrodach 11:43, 23 maj 2019

Do góry
Mozesz balie troche wyzej podniesc postawic na ceglach, bloczkach i pod balia ustawic kastre na zasadzie schodka i tez bedzie dobrze. Kabel ektryczny mozesz dosztukowac.

Pomysl sa rozne rozwiazania.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:02, 23 maj 2019

Do góry
Aniu jestem

Juz masz ladnie zagospodarowane. Piszesz, ze jeszcze duzo do zrobienia. Przy realizacji ogrodu trzeba myslec powoli bo potem niepotrzebnie przesadzanie.
Praca w ogrodzie to wiecznosc nigdy nie ma oddechu szczegolnie o tej porze. Popadalo i trzeba pielic zalew chwastow. W niedziele hakowalam jade dzisiaj pewnie znowu zachwaszczone.

Aniu twoj eM to zlota raczka. Podpatrzylam pomysl doniczkowy moze i ja zrobie sama narzedzia mam.
W zamku bylam jak mialam 12 lat na koloniach nad morzem i zrobili wycieczke.
Bardzo przezylam film Krzyzacy jak mialam 8 lat wiec wspomnienia wrocily.

Dziekuje za odwiedziny.

U nas pogoda zmienna codzienni kilka ulew 15 minutowych jest cieplo, parno. U nas byla duza susza wiec woda ma gdzie wsiakac. Nie jest zle.

Pozdrawiam
Ogrodowy song 09:53, 23 maj 2019

Do góry
Obejrzałam do mojego ostatniego wpisu do str 706.
Więc mój rododendron odżył nie do poznanie i przepięknie kwitnie.
Kiku... nie za bardzo w tym roku kwitł mimo tyle pączków kwiatowych było u nas bardzo zimno może dlatego. W ogóle mam w tym roku same nieszczęścia w ogrodzie jak nie przymrozek który mi zmroził prawie wszystkie krzaki razem z magnolią która nie może ruszyć to wiatr.

Miałaś piękną wycieczkę też bym chciała pojechać może w przyszłym roku. Ale coś mam wbite do głowy lepiej w domu bo może być zamach. Jest tyle cudownych miejsc na świecie a ja siedzę w domu. Czy ten wyjazd był urządzany przez biuro podróży czy jakaś organizacja. Napisz skąd jesteś na priv bo widać u ciebie, że rośliny już daleko w rozkwicie zaawansowane.
Moje różnie, ale wg poprzedniego roku jest opóźnienie ok. 2 tygodni.

Van eijki to piękne tulipany, też mam. Kupuje w Lidlu worek cebulek i sadzę. W tym roku muszę nasadzić więcej niech rosną. W donicach trochę nasadziłam tych ciemno fioletowych i nie wszystkie mi wyrosły, wyciągając cebulki tak jakby jakaś zgnilizna zielonkawa na nich była.

To tyle - czekamy na piękną słoneczną pogodę u nas przechodzą ulewy, ale nie jest tak źle było bardzo sucho więc woda ma gdzie wsiąkać.

Pozdrawiam Ewa
Chcę jeszcze dodac, że stosuję ekologię w ogrodzie.Zero chemii i częste opryski HT i OW wykonuję oraz podlewanie Florowitem całwgo ogrodu. Roślinki zdrowsze.
Muszę kupić w Lidlu te tulipany i przekonać się do nich. Moje przywiezione z Holandii zakwitły... ścięłam więc do wazonu.Co dalej z cebulami..myślę.

Popatrz

Ogrodowy song 00:02, 23 maj 2019

Do góry
Obejrzałam do mojego ostatniego wpisu do str 706.
Więc mój rododendron odżył nie do poznanie i przepięknie kwitnie.
Kiku... nie za bardzo w tym roku kwitł mimo tyle pączków kwiatowych było u nas bardzo zimno może dlatego. W ogóle mam w tym roku same nieszczęścia w ogrodzie jak nie przymrozek który mi zmroził prawie wszystkie krzaki razem z magnolią która nie może ruszyć to wiatr.

Miałaś piękną wycieczkę też bym chciała pojechać może w przyszłym roku. Ale coś mam wbite do głowy lepiej w domu bo może być zamach. Jest tyle cudownych miejsc na świecie a ja siedzę w domu. Czy ten wyjazd był urządzany przez biuro podróży czy jakaś organizacja. Napisz skąd jesteś na priv bo widać u ciebie, że rośliny już daleko w rozkwicie zaawansowane.
Moje różnie, ale wg poprzedniego roku jest opóźnienie ok. 2 tygodni.

Van eijki to piękne tulipany, też mam. Kupuje w Lidlu worek cebulek i sadzę. W tym roku muszę nasadzić więcej niech rosną. W donicach trochę nasadziłam tych ciemno fioletowych i nie wszystkie mi wyrosły, wyciągając cebulki tak jakby jakaś zgnilizna zielonkawa na nich była.

To tyle - czekamy na piękną słoneczną pogodę u nas przechodzą ulewy, ale nie jest tak źle było bardzo sucho więc woda ma gdzie wsiąkać.

Pozdrawiam Ewa
Ogrodowy song 23:33, 22 maj 2019

Do góry
Jestem na razie oglądam.

Patrzyłam na opis tej róży bardzo ładna ma wszystkie walory aby ją mieć - zdrowa i kwitnie ładnie no i zapach.
Pamiętajcie o ogrodach 23:28, 22 maj 2019

Do góry
Elu spójrz u mnie parę stron wstecz na moją sadzawkę i doradź jak posadzić roślinki
Kupiłem kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita
mięta nadwodna pontederia sercolistna niebieska oczeret sztyletowaty
jeżogłówka gałęzista tatarak zwyczajny czermień bł

tatarak chcialbym dać tuż przy fontannie a reszte po drugiej stronie.

80x50 to mała powierzchnia i w środku kamień będzie ciasno dla tych roślin które wypisałeś.

Mam taki pomysł skoro pojemnik nie będzie wkopany w ziemię dookoła zrobiłabym wykop na ok. 20 cm głębokości i szerokości ok. 50 cm wyłożyła folią w ten dołek wsypała kamieni frakcji ok. 1-2 cm (żwirku) i w to powsadzała te rośliny (kom0nicę błotną, krwawnicę pospolitą,- wszystkie wyższe rośliny) oczywiście zrobiłabym takie bagienko przykryte żwirem.

Jak wsadzisz wszystkie te rośliny co napisałeś to będzie jeden galimatias kamienia widać nie będzie - zresztą nie wiem czy chcesz aby go było widać.
Nie podejmuję sie doradzania co wsadzić do wanny lubię luz w roślinach. Te wszystkie rośliny jak będa miały dobre warunki będa się mnożyć i będziesz ciągle grzebał w tej wannie i je usuwał.
Do wanny tak jak pisałam włóż miętę, kosaćca żółtego (dobrze filtruje wodę) i tatarak.
Resztę roślin posadź obok. Poniżej opisałam te rośliny. Podoba mi się bardzo "pontederia sercolistna" jak się zmieści to wsadź do bajorka.

Komika błotna bardzo się rozsiewa jest to roślina która zakwita w połowie czerwca ja bym ją posadziła w ziemi w tym zwirku

Mięta - jest bardzo ekspansywna możesz miętem rzucić na wodę będzie pływała i rosła.

Pontederia może rosnąć na głębokości do 60 cm to możesz ją posadzić do bajorka ale jest wysoka więc to zależy od ciebie czy chcesz aby kamień było widać bo rośnie nawet do 120 cm. To co wyczytałam dla bujnego wzrostu i bezproblemowego zimowania tej rośliny jest żyzne, muliste podłoże.

Oczeret gł sadzenia do 40 cm. Wyczytałam, że najlepiej prezentuje się posadzony osobno, z dala od innych roślin.

Jeżogłówka gałęzista sadzenie na gł do 20 cm, rośnie do 60-80 cm kwitnie w tym samym okresie co "komonica błotna" czerwiec - sierpień
Możesz ją właściwie posadzić z każdą rośliną którą kupiłeś ale najbardziej odpowiadała by mi ta "Komonica" wokół pojemnika z jeżogłówką.

Czermień bł ma dosyć duże liście i jest to roślina błotna nie dawałabym jej do tej wanny.

Nie opisuję irysa żółtego ani tataraku bo to wiadomo.

To tyle Grzegorz może ci to rozjaśni trochę co gdzie posadzić.

Pozdrawiam

Pamiętajcie o ogrodach 22:28, 22 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Jaki wyslal 100 więźniów do pomocy na zalany teren w Dąbrowie Tarnowskiej

Niech sam się weźmie za worki z piaskiem a do pomocy broszkę weźmie może przestaną p......
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies