Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 18:51, 04 sie 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

Ha, od czego by tu zacząć, bo mam galopadę myśli, czy jakoś tak
1. Cytowane widoki powodują u mnie szybsze bicie serca i tęsknotę za czymś bliżej nieokreślonym...
2. Floksa o piękne nazwie Kwiat Jabłoni zapisałam
3. Podobne odczucia budzą się we mnie - wszędzie coś do cięcia, coś się pokłada, o grzybach tu i tam staram się nie myśleć
4. Na Kaszubach od około 20 lat spędzam co roku przynajmniej tydzień urlopu, a kolejny tydzień - na żaglach
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 18:23, 04 sie 2021

Do góry
Właśnie wróciłam z wycieczki do paczkomatu.
Effka dziękuję

Znalazłam dziś siewki stipy u siebie i pomyślałam że niepotrzebnie ciebie fatygowałam ale moje to sieweczki maleńkie a te od ciebie to pełnoprawne rośliny. Moje to może za rok takie będą.
Jeszcze raz dziękuję za jeżóweczki również
Sezon 2017 u Hanusi 16:51, 04 sie 2021

Do góry
Basiu. Za wiele pracy nie było, bo miałam trawniczek do skoszenia. Nie lubię kosić mokrej trawy. Udało się na sucho.

Posiałam rzodkiewkę, fasolka szparagowa na późny zbiór już wzeszła. Buraczki na botwinkę, też już gotowe do zabrania, ale nie dziś.

Zaczęły spadac brzoskwinie, dostały więcej wilgoci i wzrósł ich ciężąr. A im jeszcze ze 2 tygodnie potrzeba, zapakowałam pół wora na wywiezienie do miejskiej kompostowni. Przeważnie rożane gałęzie, i kwiaty rudbekii. TYch staram się nie kompostować u siebie.
W ogrodzie urodziła się z siewu ogrodowego jeżówka bliźniaczka. Mam takie dwa pędy.

No i tyle. Kawa wypita, posiedziałam pod parasolikiem, obejrzałam motylki i do domu.

A w domu? Nastawiona nalewka z czarnej porzeczki-sporo, i tak zwana ratafia, czyli zbieranina- jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie- tego słoik litrowy. I dość.

Miłego popołudnia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:47, 04 sie 2021

Do góry
Witajcie. Chciałabym się was poradzić co posadzić w obrzeżach pod płotem. Niestety jestem laikiem w tym temacie i nie za bardzo wiem jak połączyć rośliny. Ogród jest od strony południowej, od strony północnej zasadziłem tuje ale nie chcę mieć zrobionego całego żywopłotu z tych roślin. Myślałam o trzmielinie pnącej lub berberysach kolumnowych. Czy moglibyście proszę doradzić na podstawie szybko narysowanego ogrodu jak skomponować rośliny z już istniejącymi?
Nie zależy mi na wysokim żywopłocie (najlepiej tak do 150cm) dookoła mamy pola i pustostany więc bardzo dużo tam chwastów które rozsiewają się na naszą posesję.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:46, 04 sie 2021

Do góry
Nowe kurki

Plamy na trawniku 16:34, 04 sie 2021

Do góry
Kurczę nie dodały się zdjęcia
Do raju daleko - u Ewy 15:55, 04 sie 2021

Do góry
Kuklik Cosmopolitan

Dostałam też gratis. Nie wiem co to za roślinka. Napisałam zapytanie do sklepu. Może dostanę odpowiedź, a może ktoś z Was mi podpowie

Do raju daleko - u Ewy 15:52, 04 sie 2021

Do góry
Moje nowe internetowe zakupy. Jestem bardzo z nich zadowolona.
Jeżówki Sunseekers Rainbow i Sunseekerd Salmon

Własny Vengerberg 15:16, 04 sie 2021

Do góry
Aga, dzięki. Z przyjemnością zadomawiam się w tym gronie

Główna oś widokowa na ogród na razie nie wygląda za pięknie.

Ponieważ obecnie tylko mogę siedzieć i myśleć, to wymyśliłam sobie tak.

Żywopłot z cisów (hmm za niski namalowałam, ale tak ok 2m chcę go trzymać). Do tego graby fastigiata (niech to będzie powtórzenie grabów z innego końca działki), obok nich klon drummondi.
Plus trochę trawniczków (mniej więcej zgodnie z planem). Nad rabatami jeszcze myśleć będę.
ogród (nie)Mocy 14:49, 04 sie 2021

Do góry

Tak, Little Lime jest niziutka, przynajmniej na razie, ale z trzech krzaczków jeden który jest w najciemniejszym kącie tak śmiesznie wyciąga szyję:

Aż się zastanawiam, czy to nie zwykła limka jest?

właśnie mam tak samo kupiłam 2 szt w innym ogrodniczym 2 w innym, wszystkie jako little lime i 2 są dwa razy wyższe.
W ogródku emerytki 14:47, 04 sie 2021

Do góry
Kasiu, dzięki, musiałam być kreatywna, bo jałowce to były potwory.

Tak to wyglądało, zdjęcia z 2016, a do czasu radykalnego cięcia /w 2017 i 2018/ rosły i były tylko podcinane.
Tu po lewej pająk nr 2, miał ok. 3 m średnicy i zawsze wpadał w oko, w stosunku do reszty małych roślin.

A tu po prawej pająk nr 1, ten miał ok. 1,5 m i cięłam mu gałęzie, bo wchodziły na ścieżkę.
W samym słońcu 14:39, 04 sie 2021

Do góry
Mam rozkminy nad ogrodem...
- czy kupować ławeczkę - podoba mi się w Waszych ogrodach, ale nie wiem czy widzę ją u siebie? Hmmm...
- jak uporządkować wąską rabatę- mam tam między innymi derenia IH- ( szer rabaty poniżej 2 metrów i ma być cisowy żywopłot ( cisy są i rosną). Derenia zostawić czy przesadzić??
- chciałabym szklarnie z poliwęglanu, ale nie bardzo mam miejsce- jeśli wcisne ja przy ogrodzeniu sąsiada to wtedy muszę przesadzić derenia Siberica,jaśminowiec i derenie rozlogowe. Jakie miejsce i ustawienie jest najlepsze dla szklarni?

Czy tu gdzie jest to pomarańczowe pasowałby dereń IH? Do jezowek- różowych,białych,hortek limelight, miskanty, szałwię itp?

Mój ogrodowy pamiętnik 14:38, 04 sie 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Delicious Candy - moje chyba największe zaskoczenie w tym sezonie .

Cudownie, zachwyt po prostu. Świetne połączenia kolorów i struktur. Zdolniacha
Dębowe zakątki 14:34, 04 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Guzikowiec nad stawem

Bardzo lubię ten krzew. Mam go u siebie. Jest coś magicznego w tych jego "guziczkach". Chyba nie jest bardzo popularny. Albo moi goście nie spotykają się z nim zbyt często, bo zawsze wywołuje zdziwienie i pytania. Co to za roślina
W samym słońcu 14:32, 04 sie 2021

Do góry
Czy taka Royal Burgundy powinnam przyciąć? Żeby się rozkrzewila??
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:30, 04 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Czy u Was też dziś tak zimno i ponuro? U mnie przez większą część w nocy padało, nad ranem dość intensywnie. Miałam dziś zamiar sadzić po pracy, może się zmobilizuję ale pogoda nie zachęca...
A wczoraj takie oto panny mi wskoczyły do samochodu

To delicious candy? Piękna będzie.
Byłam dziś w Castorama i obi,ale nie ma żadnych roślin, tzn są,ale zdechlaki kupiłam kwiatek do domu...
Zastanawiam się nad ławeczka do ogrodu, bo u Ciebie i Dziewczyn tak fajnie to wygląda, tylko czy ja tam będę siadać? Nie mogę się zdecydować bo Ja z reguły mało siedzę w ogrodzie bo ciągle tylko ryje
Blaski i cienie nowego życia 13:37, 04 sie 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

No tak, biała budleja nie jest też taka pokazowa. Ja też chyba wolę kolory, najlepiej prezentuje się purpurowy kolor. Znajoma mi powiedziała że źle widzi i fioletowego nie sadzi na rabaty. U mnie fioletowa fajnie zza hortensji wystaje ale jeszcze bardziej ją lubię na obrzeżu i często przechodzę, w tym roku mało rozkrzewiona bo długo się zbierała po przesadzeniu. Też raczej oglądam się za niskimi.

Na fotce zobaczysz placyk rozgrzebany pod buka

I muszę Ci jeszcze napisać co wyjątkowego się zdarzyło uchowała się jedna z lilii którą z przecen kupowałam razem z tulipanami. Kupiłam Zambesi i Exotic Sun, ciekawe która z nich??? Uchowała się w najgorszym miejscu sadzona- najtwardszym, suchym i koło traw. Kto by pomyślał....sama radość Pokażę jak się otworzy

Ja mam taką samą ciemną granatową budleję.
I z daleka jej ciemne kwiaty nie są tak widoczne.
Jaśniejsze kolory sa ładniejsze.
U ciebie na tle hortensji ładnie nawet wygląda.
Może swoją powinnam gdzieś przesadzić? Chociaż raz już ja przesadzałam .Bo w poprzednim miejscu miałam za ciasno.
Pozdrawiam
W ogródku emerytki 13:31, 04 sie 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Jeżówka terminatorka, ogryzły ją ślimaki, a ona zakwitła, choć jest niziutka

Z kwitnienia jedynego zawilca cieszę się jak dziecko

Ostatnie lilie.

No brawo, jeżówki coraz piękniejsze.
Ale i ładne lilie widzę
I jak ładnie pachną .Umm
Tajemniczy Ogród 12:51, 04 sie 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

O rety jakie obrazki!!!

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:45, 04 sie 2021

Do góry
Ogród w deszczu ... pierwszy raz moje hortensje nie leżą po deszczu... dobrze ,że zdecydowałam się obciąć je wyżej,bo kwiatostany są mniejsze ale za to kwiaty nie kladą się po deszczu na ziemię z ciężaru...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies