Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:17, 14 cze 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)

Tak ma 3 tygodnie, nie koszona, miejscami kiełki trawy maja dopiero 2 cm, nie równe wschodzi. Martwia mnie te źdźbła trawy żółte, przy schniete

Podlewaj aby woda dotarłą na co najmniej 10 cm wgłab a nie powierzchniowo. Nasiona różnych gatunków traw nie wschodzą w jednym czasie, niektóe dopiero po 3 tygodniach czyli teraz powinny się pokazać. To za krótki czas aby mieć efekt dywanowego trawnika, Poczekasz na to co najmniej pół roku
Aż się boję zalecić nawożenie, bo z braku umiejętności rozsypania go równomiernie- możesz mieć plamy albo spalić miejscowo. Ale należałoby się nawozić i podlać celem rozpuszczenia nawozu.
Bylinowa łąka 01:09, 14 cze 2021

Do góry
I na koniec parę panoram.

Dobranoc
Bylinowa łąka 01:05, 14 cze 2021

Do góry
Żylistek Strawberry Fields zapączkowany.

Tu trochę podziałałam w sobotę. A dwie trzecie jeszcze zostało.

Mój jarząb szwedzki z obdartą korą na pniu przez sarny zdecydował jednak, że będzie żyć, a już miałam go usuwać.

Długosz królewski rośnie, już zaczyna być widoczny.

Pachnący różami, malowany bylinami 01:01, 14 cze 2021

Do góry
ewsyg napisał(a)

Dziękuje

Ewa irys przepiękny, wiesz może co to za odmiana?
Bylinowa łąka 00:54, 14 cze 2021

Do góry
Kwiaty kaliny Wanatabe zlewają się w margerytkach. Jak kalina urośnie będzie lepiej, a może do tego czasu zmienią się nasadzenia.

Hortensje Blaumeise będą miały kwiaty. Na tegorocznych przyrostach. Pozostałe ogrodowe niestety tylko listki.

Krwiściąg Pink Elefant rozrósł się ładnie od zeszłego roku.

Smotrawom taka pogoda pasuje. Rosną potwory.

Bylinowa łąka 00:47, 14 cze 2021

Do góry
Przegląd irysków syberyjskich.
Tegoroczna sadzonka Concord Crush. I zeszłoroczne białe w pąku.

Od mamy takie ciemne, wyższe i ciut późniejsze od tych z kolejnego zdjęcia, też od mamy.

A te są chyba fioletowe, ale nie syberyjskie.

Bylinowa łąka 00:40, 14 cze 2021

Do góry
Krzewuszka pod ciężarem kwiatów nabrała dziwnego pokroju.

Powojnik JPII musiał dostać dodatkową kratkę, bo złożył się w pół. Przy nim rośnie perowskia, którą udało się rozmnożyć z patyczków wsadzonych jesienią. Na zdjęciu matka

Bodziszki mocno nieuczesane. Na zdjęcie załapała się karpa z gaury. Szkoda, że nie daje rady u mnie.

Po raz pierwszy zakwitnie rodgersja pierzasta. Narecznica czerwonozawijkowa wiosną zdecydowanie się wyróżnia.

Za drzwiami do ogrodu... 00:37, 14 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Pięknie tu i elegancko.
A rabaty też bardzo mi się podobają, kolorowe i bogate.

Lubię tą swoją różnorodność
W warzywniaku ziemniakom towarzyszy taka rabata:

Bylinowa łąka 00:31, 14 cze 2021

Do góry
Jeszcze przetacznikowiec wirginijski Fascination. Mam jeszcze przetacznikowce syberyjskie i można powiedzieć, że dopiero w tym roku porządnie rosną. Już sięgają mi do ramion.

Moja najbardziej rozwinięta piwonia, w sobotę już prawie rozkwitła, niestety w zimną i chłodną niedzielę stuliła płatki. Coral Sunset.

A to na rabacie piwoniowej, kolor pąka identyczny, a drugiej takiej nie mam, z niecierpliwością czekam aż rozkwitnie. Zresztą czekam na wszystkie.

Za drzwiami do ogrodu... 00:23, 14 cze 2021

Do góry
Bylinowa łąka 00:22, 14 cze 2021

Do góry
Elu nazwy tylko bylin, a i to posiłkuję się internetem. Trawy w tym roku wielkie. Dziś wiało i po deszczu wiatr je trochę na dużej łące położył, będzie sąsiadowi gorzej kosić (tam zamawiamy kosiarkę rotacyjną).
Mój montana jeszcze ma parę kwiatów.

Piwonia pierwsza rozkwitła i inne kwiecie również, ale najpierw pochwalę się zakupami z Wrocławia.

Obiedka szerokolistna, zgapiona od Sylwii i turzyca palmowa Little Midge.

szarobródek syberyjski w liczbie 3 szt. - na niego już od dawna się czaiłam, chyba od pobytu z dziewczynami w Bolestraszycach.

Bodziszek Vision Pink (jasny róż) i Vision Violet, tego Violet jak się okazało mam, ale przed wyjazdem jeszcze nie kwitł i myślałam, że to biały, bo listki identyczne.

Na zdjęciu mój

Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 14 cze 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 00:19, 14 cze 2021

Do góry
Ja również dziękuję za miły czas.
Moje zdjęcie to ogród Ani oczami mojej 8 letniej córki.
Ogród bez reguł 00:11, 14 cze 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)

Piwonia jest z Babci mojej ogródka i nie wiadomo, co to jest

To może być festiva maxima-one mają takie różowe maźnięcie na bieli

Ta kolkwicja to jeden kwiat!!! Hihi, co wymieniałas kolejne róże, to każdą (poza first lady) mogę odhaczyc u siebie no może tylko Chandos Beauty muszę skreślić, bo mi nie obudziła się po zimie. Piękna róża, obłędnie pachniala...
Za drzwiami do ogrodu... 00:08, 14 cze 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)

Taka pozytywna energia bije z tych kolorów

Lubię takie energetyczne, ale i te delikatne również. Ale i biel! Neutralna???
Jak feniks z popiołów 23:54, 13 cze 2021

Do góry
Frontowa herbowa w najlepszej odsłonie. To jest jej czas.
Za drzwiami do ogrodu... 23:52, 13 cze 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, czytam, że w ogrodzie będzie oprócz bieli też niebieski. Też tak lubię. Niebieski, piękny w roślinach, delikatny.
Zdjęcie prze drzwi przepiękne.
Dawno u Ciebie nie byłam, ostatnio do wieczora podlewam ogródek. Potem to człowiek zmęczony pada na kanapie. U nas od dawna nie spadła ani kropla deszczu.

Basiu, u nas dopiero od wczorajszego wieczoru pada, a raczej leje! Ale dziś się bardzo ochłodziło, a przecież przez ostatnie dni grzało powyżej 20 st. i już zaczęłam się cieszyć ciepełkiem...
Jeżeli chodzi o niebieski w ogrodzie, to będzie on właśnie tylko w roślinach, a architektura dalej w większości w bieli
Dzięki za wpis Basiu, ja ostatnio zasypiam nad komputerem i tez mam zaległości w pisaniu. fotki tez mam zaległe, jeszcze w słońcu:
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:49, 13 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie podlewaj, nie gorączkuj się, trawa ma dopiero 3 tygodnie, będzie się zagęszczać po koszeniu, Wygląda na niekoszoną wcale?

Tak ma 3 tygodnie, nie koszona, miejscami kiełki trawy maja dopiero 2 cm, nie równe wschodzi. Martwia mnie te źdźbła trawy żółte, przy schniete

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:24, 13 cze 2021

Do góry

inka74 napisał(a)
Wiesz, jakby kiedyś ci ten bodziszek za bardzo się rozrósł to wiesz, pomyś o koleżance
Uwierzysz, że tylko 1 różę kupiłam? A mam miejsca na 3... Po wykopaniu tulipanów okazało się, że więcej bylinek gdzieś zanikło niż myślałam. Albo przez to, że róże bardzo krótko były cięte to są bardziej zwarte na razie. mnóstwo nowych przyrostów mają ale nisko. Może stąd wrażenie pustki na rabacie. Ech...

Kochana, oczywiście, mam go kilka kępek więc jak nie od Łucji to ode mnie spokojnie się go uskubie .
Ja po zimie odkryłam brak kilku szałwii. Dziwne. Do tej pory szałwie co najwyżej bywały podżarte przez ślimaki ale się wcześniej wiosną pokazywały a tu zero.
Zaczynam się przyzwyczajać, że w ogrodzie żadna rabata nie jest na zawsze...
Dokupisz sobie te brakujące, zaraz wynajdziwsz jakąś piękność .

tulucy napisał(a)
Iwonka, ktory bodziszek? Bo jakby ten ode mnie, to wiesz, ja go mam dużo

Na Ciebie zawsze można liczyć .

Johanka77 napisał(a)

Moja droga, jak ta półka zarosła! W szoku jestem!!!
Pokaż z przodu.

A jak tam frontowa Twoja, bo mało mi.
Nie chcesz tych grabów na frontowej formować troszkę, żeby je zbliżyć pokrojem?

Fakt, pod karaganą mam busz, nie widać ziemi . Będę musiała trochę przetrzebić bluszcz bo zarasta wszystko inne.
Z przodu wygląda tak (dopiero jak się podejdzie bliżej widać kwitnące bodziszki i żurawki ):

A na frontowej ruszyła szałwia ale tak jak pisałam - brakuje ze dwóch-trzech kęp w części bliżej domu, zanikły po zimie albo psy zadeptały. Do uzupełnienia jak szałwie przekwitną bo ta dziura strasznie mnie wnerwia.
Jutro może cyknę kilka fot espeszyli for ju .
A co do grabów - muszę dokupić trzeciego brakującego. Tych dwóch nie przycinam na razie, boję się .

Makao_J napisał(a)
Ten bodziszek to może być Karmina. Tez go mam i wygląda podobnie. Ten kolor kwiatów tylko mnie zmylił bo na zdjęciu wygląda na różowy a mój wpada w lekki fiolet.

I możesz mieć rację, opisem pasuje i kolorem też się zgadza, to taki róż wpadający w fiolet .

Kasia_CS napisał(a)

Piękny kontrast tawuł z soczystą zielenią!! Śliczna ta rabata o każdej porze

Dzięki Kasiu .
Ogród Basi 23:22, 13 cze 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies