Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podwórkowa rehabilitacja 19:15, 13 cze 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny pomysł na to zestawienie białości.

Nora Barlow
Podwórkowa rehabilitacja 19:12, 13 cze 2021

Do góry
gosika67 napisał(a)
Renia ten wieczornik to z nasion czy sadzonki kupiłaś. U nas nigdzie nie było nasion.
Kupiłam 2 kocimiętki, jedną już zajął się Biszkopt, coraz jej mniej w donicy.
Nie mogę się dochować, koty cały czas przy niej węszą.
I kto wygrał w konkursie? Dla mnie to chyba róża jest faworytem i wieczornik.

Mam z nasion, kupiłam na allegro.
Mogę Ci zebrać jak dojrzeją
Nasz piesek mały biały też reaguje na kocimiętkę.
Ale tylko wącha
Róża wygrała.
Podwórkowa rehabilitacja 19:06, 13 cze 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Pięknie Ci rośnie kocimiętka, masz kilka odmian? Jedna widzę jakaś jaśniejsza, piękna jest.
Moje się pokładają i i rozkładają w środku.
Co robisz że szałwie tak pięknie się rozrastają, u mnie w tym roku większość tych odmianowych nie odbiła po zimie, najładniej rosną te co się same wysiały i to w kostce
Ostrogowca też bardzo lubię,

To tylko złudzenie. Mam jedną odmianę kocimiętki, nie wiem jaką.
A tniesz szałwie i kocimiętki metodą Chelsea Chop?
To jest dobry sposób na rozkładanie się.
Ta fioletowa szałwia na zdjęciu obok piwonii to też siewka
Mam je od 2017
12 białych, 4 niebieskie, 1 fioletową i 1 lekarską.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:03, 13 cze 2021

Do góry
mest napisał(a)
Witam serdecznie,
mija 5 lat odkąd założyłem trawnik. Od zeszłego roku niestety wygląda on coraz gorzej, w tym roku jest tragiczny. Zaczęło się od czerwonej nitkowatości traw.
W tym roku trawnik wygląda tak jak na zdjęciach (ciężko to uz nazwać trawnikiem). Wyczesać go z tej martwej darni wertykulatorem ale z końcówką ze szpikulcami? Opryskać np. Scorpionem 325sc? Później dosiewki?
Nawoziłem go tydzień temu. Pryskałem też wcześniej Polversum ale jest jak widać na zdjęciach. Nie miałem jeszcze takiego tragicznego trawnika

Rozkop i sprawdź czy nie ma pędraków pod trawą. Czy trawa łatwo wychodzi z ziemi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:55, 13 cze 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)
Trawa siana 20 dni temu, nasiona Barenbrug Water Saver, podlewana regularni max co dwa dni, nie nawożona.
Przed sianiem rozrzucony obornik granulowany bydlęcy i wymieszany z ziemia (po wysianiu przyszedł deszcz, obornik się rozłożył).
Zaczyna się dziać coś z trawa obecnie jakieś żółte źdźbła trawy, całe kępki miejsca porażone czymś ? To jakas choroba ? Brak wody chyba odpada ? Obornik nie ma tyle azotu żeby spalić trawę przynajmniej tak mi się wydaje. Co teraz zrobić ? Oczywiście trawnik opielony ręcznie z chwastów będzie. Może rozrzucić nawóz? Brak azotu w glebie? Kupiłem nawóz Florovit szybki efekt do trawników i tam pisze ze można siać na nowo założę trawniki. Pomocy !

Na razie podlewaj, nie gorączkuj się, trawa ma dopiero 3 tygodnie, będzie się zagęszczać po koszeniu, Wygląda na niekoszoną wcale?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:53, 13 cze 2021

Do góry
magdalena_papke napisał(a)
Cześć,
mam kilka pytań
Borykam się z problemami w moim trawniku od początku jego założenia (wiosna 2020).
Wciąż nie mogę wyjść na prostą.
Teraz mam teorię, że coś robię nie tak z automatycznym systemem koszenia - w trawie jest ogrom filcu (na zdjęciu żółtawe plamy to zalegający filc):
.

Pierwszy błąd to robot, robot mulczuje i będzie zawsze ogrom n filcu. Jestem przeciwnikiem robotów koszących.
Rób wertykulację co miesiąc.

Trawa zagłodzona - rób nawożenie co miesiąc.
Podnieś wysokość koszenia.
Metasekwoja chińska (Metasequoia glyptostroboides) 18:50, 13 cze 2021

Do góry
AniaP napisał(a)
Dzień dobry,
Dzisiaj zauważyłam, że na metasekwoi (wsadzonej wczesną wiosną) pojawił się problem z pędami. Załączam zdjęcia.
Na pewno nie było problemu kilka dni temu. Mam jeszcze w ogrodzie inną metasekwoję oraz metasekwoję Goldrush, ale nie ma tam problemów. Nie zauważyłam też robaków. Co robić?

EDIT Przepraszam za błąd w tytule postu, niestety zauważyłam zbyt późno i nie potrafię zmienić

Nie wiem co to, obcinać do zdrowego, tylko taka rada mi się nasuwa.
Podwórkowa rehabilitacja 18:44, 13 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Renatko, genialny Twój konkurs! Ależ zestawienie, dodatkowo w słońcu i cieniu, olbrzymia wartość poznawcza: nie ma bieli. Są jej odcienie, każdy niepowtarzalny. Biel szałwii w zestawieniu z innymi może wydawać się lekko „szara”, jednak na rabacie zupełnie nie odnoszę takiego wrażenia, wręcz przeciwnie, jest to jak dla mnie dość żywa biel. Ostatnie zdjęcie bardzo mocno rozwiązuje mój dylemat: fioletowa szałwia mocno kradnie peoniom show, biała jest zdecydowanie bardziej neutralna i subtelna. Na rabacie z różami potrzebuje białej szałwii Schneehuegel a w innym miejscu fioletowej do hortensji Annabelle, tam będą fiolety. Reniu, dziękuję … i podziwiam Twoje biele! Napisz, która biel jest Twoim faworytem?

Nie ma bieli
Ja najbardziej lubię z nutą śmietanki. Róża wygrywa
Szałwie wszystkie urokliwe, nawet ta lekarska, co to jest u mnie wabikiem na zapylacze. Rośnie obok szklarni.

Czarnuszka jej towarzyszy.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:43, 13 cze 2021

Do góry
Kolekcja piwonii oznaczona, końcem sierpnia je uporządkuję. Muszę je uratować spod malin

Tych ostatnich babcinych nie oznaczyłam, przesadzę je w dół stoku, mam już tam trzy i będzie ładny szpaler.
Glina i zielsko 18:39, 13 cze 2021

Do góry

Artemisy maja pączki
Po mleku mszyc na razie nie ma.

Róża na pniu bez nazwy - prezent- w zeszłym roku była śliczna i kwitnie na biało.
Wsadzona pod pergolą. Koło róż bodziszki i zapączkowana maruna.

Kamień koło róży dziś wykopany na różance. Cieżki jak diabli. Ale we dwie dałyśmy rade go wydobyć.

Irenko z Miłkowa - DZIĘKUJE. wszystkie roślinki rosna.
Choć niektóre jeszcze w doniczkach.

Takie różne iglaki mam na rabacie południowej.

Chyba trzeba będzie sprawdzic jakie fotki robi mój stary aparat.
Te wszyskie z tel.
A może Mikołaj przyniesie nowy jakiś? Hmmmmm list napiszę....
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:39, 13 cze 2021

Do góry
Przy pozyskiwaniu siewek pęcherznicy znajdywałam też zielone, bez barwy wyjściowej,wykorzystałam je też w parkanie, kwitną i wydają owoce, ciekawe jakie z nich wyrosną roślinki

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:36, 13 cze 2021

Do góry
mam taki kwiatek, prawdopodobnie od Joku i zapomniałam nazwy Jolu pomożesz?

Moje miejsce na ziemi -początek 18:21, 13 cze 2021

Do góry
Jedna z moich róż.. W pąkach
Glina i zielsko 18:14, 13 cze 2021

Do góry

Rabata zachodnia -budlejowa-na oczyszczalni
(Derenie, lawendy, rozchodniki, rozplenice black beauty,szmaragdy, tuje danica)

Rabata różana
( 4 szt artemis, 1 szt pnącej etude,1 szt nn pnącej, bodziszki korzeniaste, maruny, 3 szt tawuly japonskiej)

Rabata poludniowa
(Szmaragdy , pojedyńcze iglaki , 2 platany
2klony crimsony . 1 klon odesmanum jakis tam.
Lawendy , tuje danice)

I tu planuje szpaler hortensji albo hortki z miskantem na przemian.
Od szmaragdów do iglaków jest ok 2 m wiec miejsce pomiedzy mam.

Rabata bukowa ( 5 bucków 7 hortensji 2 trawy pampasowe.

W celu oddzielenia rabaty od szpalerów tuji na poczatku rośnie jasmin szczepiony na pniu a na koncu jakis lilak też na pniu.
Na,razie sa - sprzed ogrodowiska- maz chciał zatrzymac.

Pod bukami bedą byliny.

Sezon 2017 u Hanusi 18:04, 13 cze 2021

Do góry
Irenko, Mam po prostu zorganizowanego zięcia, po studiach ergonomicznych. On czas ma wyliczony, i jest moim szoferem, który nie uznaje spóźnień.

Stąd sprężenie w godzinę, nie jest trudne. Po prostu nie zawracam głowy pracami na które muszę przeznaczyć więcej czasu.

Co do piwonii- wygoda z nimi jest taka, że normalnie rosną bez podpórek. Natomiast na czas kwitnienia zakładam im linkę pod piersi, na której się opierają. Wzdłuż rabaty, mąż umieścił słupki 60 cm, wysokie, do których tę linkę mocuję. Może być jakakolwiek, najlepiej zielona, i tak jej teraz nie widać. A jak kwiaty skończą pokaz i je zetnę, to ją zdejmę do następnego kwitnienia. Taniej mnie to wyniosło, niż metalowe podpórki, pod każdy krzak kilka. Kiedyś ojciec robił takie drewniane płotki dookoła krzewu piwoniowego, tez praktyczne. Rosły piwonie jak w kojcu.

Ostnica - Stipa 18:03, 13 cze 2021

Do góry
frezja napisał(a)
Jeszcze tu...

Piękna Stipa .
Moje stare po ścięciu wiosennym prawie nie odbiły.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:55, 13 cze 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu masz pięknie tak sobie patrzę na tę złotą pęcherznicę, śliczna jest, ja je lubię bardzo
Irenko pierwszą pęcherznicę Diabolo i kalinolistną dostałam od córki, z roku na rok udawało mi się pozyskiwać sadzonki, prze odkład i na ogrodzie pojawiły się też siewki. Wykorzystałam je na parkan osłaniający ogród od strony zachodniej i wschodniej, te wiatry robią duże spustoszenie w ogrodzie szczególnie zimą i wiosną.
Fotka ubiegłoroczna, teraz są trochę ogarnięte, bo po kwitnieniu były przycięte

a tak wyglądają teraz

Mam jeszcze w kolorze zbliżonym do czerwieni. Kupiona była na taras ale dusiła się w donicy i wylądowała u mnie, podzieliłam ją na pięć sadzonek i są już dorosłymi krzewami i kwitną

Rozpoznawanie roślin balkonowych 17:54, 13 cze 2021

Do góry
Wie ktoś co to za kwiat?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:52, 13 cze 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Żałuję, że nie mam lepszego miejsca dla wyeksponowania uroku hortensji pnącej. Brakuje jakiegoś wysokiego pnia. Toszka miała rację, że ona potrafi 3-4 lata stać w miejscu, żeby się ukorzenić, po czym nabiera wiatru w żagle.

A ja raz w życiu dobrze wybrałam, chciałam osłonić słup i udało się.
To że ona musi mieć czas, wiem już od 20 lat. Po posadzeniu nie rosła, chciałam wyszarpać i wywalić i nie dało się. A dziś ma 24 lata, jest pięknym drzewem na słupie, nie wymaga żadnych zabiegów i obecnie obłędnie pachnie
Moja ma większe i gęściejsze kwiaty, to chyba zależy od wieku.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:50, 13 cze 2021

Do góry
Vega nie mam magicznej instrukcji, wyłuskałam nasiona, bo tam gdzie mam ciemierniki mam bardzo grubą warstwę ściółki i nic by nie wykiełkowało a nawet jeśli to siewki by uschły.
Zebrałam, rozsypałam na wcześniej wzruszonej ziemi i będę obserwować czy coś wyrośnie

Zbiory całkiem niezłe, cieszę się

Zdjęcie dnia

Palmiarnia wow

Zbiory

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies