Zamówiłam azalie, bo mi 4 przemarzły i mam dziury w tych miejscach. Drażni mnie to.
Z kalinami chyba jest taki problem. Jeszcze jej nie posadziłam. Może trzeba zastanowić się, czy warto ją sadzić.
Z hortensjami ogrodowymi dramat. Nigdy tak nie miałam przez 16 lat. Wycięłam już wszystkie badylki, bo nie mogłam na to patrzeć. Zdjęcia wrzucę wieczorem
No właśnie - larwy opuchlaków mogłyby zjeść - smacznego. Chociaż pewnie miałabym zryty ogród jeszcze bardziej. Jeden rododendron wygląda w tym roku okropnie. Podejrzewam opuchlaki, bo co roku ma liście bardzo pożarte. Nie będę go trzymała na siłę. Będzie miejsce na hortensję
Ewo, zdradź mi co masz pod doniczkami w warzywniku? to patent na coś ,który u ciebie przeoczyłam ?
A kos zupełnie jak mój Janek
Róże jak zawsze piękne u Ciebie Jesteś Matką Chrzestna mojej Munsted Wood a ona tez szykuję się być piękna w tym roku
Reniu, a co to za dwie kępy kwitnące na różowo po prawej stronie? Tą po lewej przerzuciłabym jedynie zupełnie na lewą stronę. A te trzy cisowe kulki o których wspomniałaś, mogłyby być właśnie łącznikiem między obiema stronami. Można by je rozrzucić w jakimś trójkącie albo posadzić po brzegu mieszając z trawą.
Wyznacz sobie najpierw strefy, w których będzie to co lubisz, np. strefa dzieci, warzywnik, taras zacieniony lub altana, oczko wodne itp. Potem zastanów się nad kształtem i dojściem do tych stref. Potem zastanów się nad miejscem dla dużych drzew i krzewów, a potem sobie wyrysujesz rabaty
Jeszcze niedawno stałam się przez przypadek posiadaczką poszarpanej myśląc, że źle oznaczyli w ogródku i kupuje gaure-mają identycznie cętkowane wąskie listki
edit...
jezu, mój umysł jakiś poszarpany chyba - nie ta, tylko firletka lepka
Zanim zakwita, myślałam, że to gaura, bo liście w tym stadium bardzo zbliżone wg mnie
I kwiat
Wolę coś wysokiego od krzewu, tym bardziej, że ta od w całości wygląda tak-musiałam zaznaczyć ręcznie mniej więcej gdzie to drzewko, no dereń chwilowo zadołowany z boku
Widok wprost z mieszkania
Z kanapy na tarasie
Kwiaty są na wysokości tak ok 70cm
Liście na początku tworzyły zwartą kępkę takich długich, waskich i okrągło zakończonych. Niestety ktoś zdeptał albo zeżarl pół kępy, ale widać po resztkach jak to mniej więcej wygląda pierwotnie