Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:59, 11 cze 2021

Do góry
Anusia napisał(a)

Ewa drewniany taras mamy szesc lat. Wiadomo drewno trzeba co roku pokryc olejem. My mamy sosne skandynawska ale modrzew bylby najlepszy. W tamtym okresie liczyl sie kazdy grosz. Jak dobrze zostanie zamontowany to nic sie nie powinno z nim stac. Deska ma to do siebie, ze nawet jak jest upal to nie nagrzewa sie tak jak betom i smialo mozna boso po nim chodzic. Inni chwala deske kompozyrowa ale plastiku to nie chcielismy montowac.
Moje roze na murku.

Dzięki, Aniu, że się podzieliłaś swoim doświadczeniem. Myślałam o modrzewiu. Mają w ofercie deski gładkie i deski ryflowane. Które są lepsze?
Jak feniks z popiołów 12:59, 11 cze 2021

Do góry
wiklasia napisał(a)
No to będę odchudzać portfel.
Gaura grzechu warta -mowicie.
To zgrzeszę.

Piękne to zdjęcie! Oko masz!
Do raju daleko - u Ewy 12:43, 11 cze 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

Chyba Angelique.
Niepotrzebnie zamówiłaś azalie, te co masz rozrosną się przecież, nawet jak je będziesz cięła.

Kiedyś miałam kalinę tę z białymi pomponami, zawsze ją mszyce opanowały, nie dała rady z nimi walczyć, marniała w oczach a była już wielka. Musiałam wyciąć.
Nie martw się hortensjami, taka zima, u mnie też przemarzły, będą kwitnąć nielicznymi kwiatkami.
Dziki wchodzą do tych co mają zadbane ogrody a w nich rarytaski dla nich. Mogłyby chociaż larwy opuchlaków przy okazji zjeść

Zamówiłam azalie, bo mi 4 przemarzły i mam dziury w tych miejscach. Drażni mnie to.

Z kalinami chyba jest taki problem. Jeszcze jej nie posadziłam. Może trzeba zastanowić się, czy warto ją sadzić.

Z hortensjami ogrodowymi dramat. Nigdy tak nie miałam przez 16 lat. Wycięłam już wszystkie badylki, bo nie mogłam na to patrzeć. Zdjęcia wrzucę wieczorem

No właśnie - larwy opuchlaków mogłyby zjeść - smacznego. Chociaż pewnie miałabym zryty ogród jeszcze bardziej. Jeden rododendron wygląda w tym roku okropnie. Podejrzewam opuchlaki, bo co roku ma liście bardzo pożarte. Nie będę go trzymała na siłę. Będzie miejsce na hortensję
Stylowe Nordowisko 12:36, 11 cze 2021

Do góry
Stylowe Nordowisko 12:34, 11 cze 2021

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:29, 11 cze 2021

Do góry
Joku napisał(a)
To białe to jakiś zawilec?
Tak Jolu to zawilec tylko ta fotka taka jakaś kie[ska
ta wyraźniejsza
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:05, 11 cze 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Ok, jutro jest dzisiaj, czas na fotki

Mój mini-warzywnik i pracowity pan kos

Ewo, zdradź mi co masz pod doniczkami w warzywniku? to patent na coś ,który u ciebie przeoczyłam ?
A kos zupełnie jak mój Janek
Róże jak zawsze piękne u Ciebie Jesteś Matką Chrzestna mojej Munsted Wood a ona tez szykuję się być piękna w tym roku
Rododendronowy ogród II. 12:02, 11 cze 2021

Do góry

Osiedlowy ogródek 11:51, 11 cze 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)

Reniu, a co to za dwie kępy kwitnące na różowo po prawej stronie? Tą po lewej przerzuciłabym jedynie zupełnie na lewą stronę. A te trzy cisowe kulki o których wspomniałaś, mogłyby być właśnie łącznikiem między obiema stronami. Można by je rozrzucić w jakimś trójkącie albo posadzić po brzegu mieszając z trawą.
Własny Vengerberg 11:48, 11 cze 2021

Do góry
Yenna napisał(a)
To jeszcze raz.
Czerwony to drzwi i bramy, niebieski to okna, granat to okna balkonowe.

Plus wstępnie planowane chodniki i podjazd oraz tarasy.

A dookoła masz żywopłot?

Wyznacz sobie najpierw strefy, w których będzie to co lubisz, np. strefa dzieci, warzywnik, taras zacieniony lub altana, oczko wodne itp. Potem zastanów się nad kształtem i dojściem do tych stref. Potem zastanów się nad miejscem dla dużych drzew i krzewów, a potem sobie wyrysujesz rabaty
Kosaćce, irysy (Iris) 11:39, 11 cze 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Ale piękny kolor
Zieleń, drewno i antracyt 11:32, 11 cze 2021

Do góry
Kawa napisał(a)
ślicznie ci wszystko rośnie
ta gilenia ciekawa nawet ładna rzekłabym
nie mam...hmm

Idealna do półcienia... nie żebym namawiała, ale wyobraź sobie, że jest cała w tych delikatnych kwiatach, niczym chmurka

Przerabianie ogródka pod swój gust 11:27, 11 cze 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Pan pies

Muszę zacytować te dwa zdjęcia, bo są piękne. Lustro cudownie odbija ogród. Chętnie bym posiedziała na tym krzesełku, a przy moich nogach wierny pies
Tak się zastanawiam gdzie bym mogła lustro powiesić w swoim ogrodzie - może na wiacie? Oj dałaś mi do myślenia. Zapisałam sobie to zdjęcie jako inspirację

Na pewno tak, zeby ptaki nie mialy wolnego pasa lotu bo inaczej bedziesz zbierac martwe pod lustrem W lustrze beda odbijac sie kwitnace hortensje
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:12, 11 cze 2021

Do góry
Aa Gosiu, chyba trafiłaś z tą chalcedońską

Jeszcze niedawno stałam się przez przypadek posiadaczką poszarpanej myśląc, że źle oznaczyli w ogródku i kupuje gaure-mają identycznie cętkowane wąskie listki

edit...
jezu, mój umysł jakiś poszarpany chyba - nie ta, tylko firletka lepka

Zanim zakwita, myślałam, że to gaura, bo liście w tym stadium bardzo zbliżone wg mnie

I kwiat
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:11, 11 cze 2021

Do góry
Wolę coś wysokiego od krzewu, tym bardziej, że ta od w całości wygląda tak-musiałam zaznaczyć ręcznie mniej więcej gdzie to drzewko, no dereń chwilowo zadołowany z boku
Widok wprost z mieszkania

Z kanapy na tarasie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:00, 11 cze 2021

Do góry
Kwiaty są na wysokości tak ok 70cm

Liście na początku tworzyły zwartą kępkę takich długich, waskich i okrągło zakończonych. Niestety ktoś zdeptał albo zeżarl pół kępy, ale widać po resztkach jak to mniej więcej wygląda pierwotnie
Ogród do odnowy 10:57, 11 cze 2021

Do góry
kolejny jedynak

wiosenne podkrzesanie kolkwicji pozytywnie wpłynęło na jej wygląd i kwitnienie

Ogród do odnowy 10:52, 11 cze 2021

Do góry
kolejne peonie powoli się otwierają

Coral Charm i pierwszy irysek

Ogród do odnowy 10:49, 11 cze 2021

Do góry
biały wielosił

i próba ogarnięcia suchego, gorącego miejsca pod świerkiem - gdzie nie kopię natrafiam na korzenie. Część kocimiętek nieźle sobie radzi

Ogród do odnowy 10:46, 11 cze 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies