Przeczytałam cały watek bo zamierzam posadzić żywopłot z buka.
Jeszcze rano byłam przekonana, że z czerwonego, teraz jak obejrzałam kilka zdjęć w tym wątku na którym jest żywopłot z czerwonego buka ...to chyba zmienie zdanie i jednak zdecyduje zielony..... sama nie wiem który
Jesli ktoś ma w swoim prywatnym ogrodzie żywopłot z buka Fagus sylvatica ....czerwony lub zielony to poproszę o wklejenie zdjęć najchętniej z rożnych pór roku (wiosna lato jesień zima).... dla czerwonego buka bedzie pewnie widac róznicę i zmiane wybiarwienia w ciągu roku.
A teraz kilka pytań na które odpowiedzi nie znalazłam w tym watku lub nie sa dla mnie do końca jasne.
1. w jakiej odległości sadzić buka? pojawiaja sie rózne sugestie ale najczęściej widzę co pól metra (50cm)
i teraz jak patrze na to zdjęcie ...to wydaje sie że te buki maja jednak wiekszy rozstaw ? a ile ?
2. jaka mozna utrzymac w miare sensowną szerokość takiego żywopłotu - np za 5 czy 10 lat od posadzenia ? czy jestem w stanie utrzymac na 50cm szerokości taki żywopłot zeby nie świecił pniami ? czy jednak mysleć bardziej o 1m ? ...jak to wychodzi wam z praktyki ....albo jakiej szerokości te zywopłoty i po ilu latach macie u siebie?
3. Czy może być tak, że żywopłot z buka czerwonego pod wpływem słońca zielenieje? ( to jest pytanie skopiowane z pytań juz umieszczonych w tym wątku ) nie znalazłam na nie odpowiedzi na nie.
Jedynie co widze po moich bukach Dawyck Purple i Rohan to czasem pod koniec lata to wybarwienie bordowe lekko zielenieje ale oba te buki w fazie bordowej i zzieleniałej wygladaja jedak inaczej. Osobiście bardziej mi sie podoba Dawyck ...dlatego pytam czy buk pospolity bordowy tez sie tak zachowuje i czy blizej mu do Dawycka czy Rohana?
4. i chyba najtrudniejsze pytanie .....wybarwienie jesienne / zimowe ...chodzi mi o ten pomarańczowy kolor liści teraz w mc listopadzie/grudniu czy jest różnica w wybarwieniu jesiennym miedzy bukiem zielonym a czerwonym....i Czy jest ktoś kto może mi to zobrazować zdjęciem porównawczym liści ? może gdzies w necie taka wiedza jest? ...jakies linki może?
W tej części ogrodu nie mam zbyt dużej ilości roślin (póki co) myslałem o takim podświetleniu, tym bardziej, ze mam już doprowadzony prąd do naroża tarasu. Myślałem o 4 kinkietach na narożnych słupach dających wąską wiązkę światła w dół i do góry.
Przeczytałam komentarze, jak wiele się od tego czasu zmieniło, że nie wierzę
Zapraszam wszystkich do ponownego komentowania pod artykułem Wyrażania swojej miłości do róż. Gorąco zapraszam.