Bogusiu u mnie też szałwia się rozrosła, ładnie kwitnie, a miałam wątpliwości czy nie za późno ją wysiałam
Na pewno szałwia będzie moim stałym gościem,jest niezwykła.
ja ją poznałam dzięki tobie, wprawdzie kupiłam siew bo były kolorowe kwiatki, a wysiałam dopiero jak zobaczyłam u ciebie , już wiem jak wysoka wyrasta i też będę ją gościć u siebie
ja czytałam i mam sprzeczne opinie o perovskii. Jedni radzili dawać kompost i żyzną ziemię inni kazali w sam piach. Więc zgłupiałam. Ponieważ nie miałam pod ręką dobrej ziemi to wsadziłam w piach. Lubi podłoże zasadowe.
Właśnie przeczytałam artykuł o niej w The Telegraph. Pisze, że trzeba mocno ciąć po ustąpieniu zimna i że można ją rozmnażać przez półzdrewniałe pędy -chyba podobnie jak lawendę, a do podłoża dodawać mączki kostnej. Proponują ją łączyć z koprem włoskim i verbeną bonariensis - mniam. U mnie werbena rośnie już obok, ale zastanawiałam się gdzie wsadzić koper i mam! Piękne połączenie będzie, a obok kwitnąca wcześniej szałwia i oczywiście ostnica.
W artykule proponują też do zestawienia z nią trawę Deschampsię- czyli śmiałka- tak się składa, ze chyba mam w ogrodzie kilka nieśmiałych sztuk
Rzucam linkę do artykułu i idę oglądać zdjęcia http://www.telegraph.co.uk/gardening/howtogrow/3313128/How-to-grow-perovskia.html
Oj Sebek, coś długo odklejasz tą nazwę z języka...hi hi
Zainspirowana ogrodowiskowymi zawijaskami, też taki zrobiłam u siebie w ogrodzie. Narazie jest w wersji mini- mini- z własnych sadzonek bukszpanowych.
Środek zawijska jeszcze bez nasadzeń
Proponuję także robić zdjęcia przy różnych pracach, kto wie? Może w jakiejś gazecie się znajdziecie?
nie wiem czy dobrze widzę, czy pomiędzy żurawkami zmieniły się roślinki? była szałwia, a może i jest (bo znawca ze mnie żadny ) tylko przekwitła?
Szałwię tnę systematycznie - skubię przekwitnięte i podlałam Florovitem - zagęściła się strasznie. Jutro wkleję ile ma pąków. Będzie drugi wysyp kwiatów
Proponuję także robić zdjęcia przy różnych pracach, kto wie? Może w jakiejś gazecie się znajdziecie?
nie wiem czy dobrze widzę, czy pomiędzy żurawkami zmieniły się roślinki? była szałwia, a może i jest (bo znawca ze mnie żadny ) tylko przekwitła?
Szałwię tnę systematycznie - skubię przekwitnięte i podlałam Florovitem - zagęściła się strasznie. Jutro wkleję ile ma pąków. Będzie drugi wysyp kwiatów
Ale kadzą, rzekł szczur, siedząc na ołtarzu.... dzięki dziewczyny
Elu będziesz potrzebowała nasionek dam namiary
Ewo po kolei zaliczałam wszystkich klasyków, ale zakochałam się w Mozarcie, chętnie słucham muzyki współczesnej, no i uwielbiam tango argentyńskie
Chopin
kwiat cali ułożył się w serce, zapraszając do siebie owady
szałwia" gorące usta" Hot Lip
mieczyk
Duchness of Edinburg, drugie kwitnienie, pojedyncze