Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 18:55, 29 mar 2016

Do góry
Mirelko, lawendę i kocimiętkę jak najbardziej. Ja idę w niebieski
Gipsówki nie mam
Może być zatem:
lawenda,
werbena,
kocimiętka,
perovska,
szałwia,
dzwonek karpacki,
agachstache o niebieskich kłosach,
floksy,
przetaczniki,
przymiotno,
ostróżki,
kamasje (cebulowe),...
jest więcej niebieskich bylin, te mi do głowy przyszły teraz

Ogród Mirelli 18:53, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak, to prawda, zamawiałąm róże o podobnej tonacji na tą samą rabatę. Na innej będą w tonacji różowej.
Mam przy tarasie 12 róż jednakowych i bardzo łądnie wyglądają, jak w czasie kwitnienia ilość potęguje efekt. Tutaj też liczę, że jeśli nie będą kwitły jednocześnie, to zawsze na rabacie coś będzie się działo. Mam taką nadzieję. Do tych róż dosadzę jeszcze szałwię, kocimiętkę, ...

Iwonka pięknie będzie u Ciebie, tak elegancko i z klasą

Ja już nie mam tyle miejsca na 12 jednakowych róż, a w tym samym odcieniu to trochę szkoda mi sadzić skoro tyle mam chciejstw, a miejsca brak

Tak jak pisałam będzie na kolorowo Powsadzam je w różnych miejscach na rabacie bylinowej, dodam trawy, coś z tych bylin co od Ciebie spisałam ku pamięci i będzie myślę przyzwoicie

eMowi będzie się podobało, bo uwielbia róże Bardzo mi zależy, żeby był zadowolony to w końcu też jego ogród
Pszczelarnia 18:47, 29 mar 2016

Do góry
Masz pieknie zagospodarowany - uporządkowany warzywnik
Słoneczko było i dodało uroku.
Jak oglądam różaneczniki po zimie, zawsze mi ich żal za te zwinięte listki
Ogródek Iwony II 18:36, 29 mar 2016

Do góry
Pierwsza tura róż już jedzie do mnie.
Zamawiałam na 3 miejsca: dwie pnące na ścianę domu od strony wjazdu, kilka do kącika bylinowego - połączę z ognistą rabatą, a tutaj w rogu domu będą herbaciane róże
Do tego byliny:
Szałwia, liatra, ostróżki, werbena, orliki ...

Roślinki, które wymieniasz, mam w ogrodzie. Zaczynam się łapać też na tym, ze są to tak sprawdzone kompozycje, że za chwilę każda rabata będzie podobnie wyglądać. Tego chciałabym uniknąć
Ogródek Iwony II 18:30, 29 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
plan rabaty ma fajny układ ...ty jednak do tych układów masz fajny zmysł

ale dlaczego chcesz wrzosy? ...ja tam bym dała dwa rodzaje szałwii albo inne byliny które będą kwitnąc cały sezon ... nawet jeżówki jakieś niskie odmiany ..wrzosy szybko się starzeją i będą ładne właściwie tylko we wrześniu ...a jak przyjdą wrześniowe przymrozki to krócej.

Ta rabatka Justynko z odzysku (uskubałam trochę e-Mowi)
ma na celu zagospodarowanie moich wrzosów i Irgii na pniu z rabaty, na której mają być róże :
Stąd zabieram:

Mam taką ciekawą odmianę wrzosów, które zmieniają kolor: wiosną są cytrynowe, a jesienią i przez całą zimę bordowe.
Wiem, że wrzosy brzydną, za kilka lat już nie będą ładne, wtedy je wymienię na coś lepszego. Teraz mają rok i szkoda mi się ich pozbywać.

Żwirek przed deszczem zdążyłam zdjąć, rabata jest już jednolita, kostka zdjęta (Zbyszek upierał się na ten żwirek w kole, mi od początku nie pasował ). Może jutro będzie lepsza pogoda, to przekopię roślinki i przygotuję rabatę pod róże.
Ogród Mirelli 18:17, 29 mar 2016

Do góry
I jak? Zdecydowałaś się? Czytam na innym wątku, ze będzie kolorowo
Kosolkowa Pasja 18:14, 29 mar 2016

Do góry
U Ciebie Olu chyba wiosna szybciej niż u mnie
Ogród Mirelli 17:42, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Takie herbaciane ja zamówiłam:

Przepiękny kolor tych róż to są te summer song? Ja dzisiaj wzięłam od teściowej dwie, nazwy nie znam, ale są pnące i całe lato kwitną, zostały posadzone przy kojcu psa do towarzystwa będa miały bratki
Ogród Mirelli 17:13, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka Summer Song też mam na liście

Abraham Derby lubi chorować, więc rezygnuję z niej.

Ty zamówiłaś kolorystycznie prawie takie same, ja zamawiam różne - na kolorowo

Tak, to prawda, zamawiałąm róże o podobnej tonacji na tą samą rabatę. Na innej będą w tonacji różowej.
Mam przy tarasie 12 róż jednakowych i bardzo łądnie wyglądają, jak w czasie kwitnienia ilość potęguje efekt. Tutaj też liczę, że jeśli nie będą kwitły jednocześnie, to zawsze na rabacie coś będzie się działo. Mam taką nadzieję. Do tych róż dosadzę jeszcze szałwię, kocimiętkę, ...
Typografia ogrodu 17:06, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie moja wina, ze szwagierka za szybko poobcinała patyczki
no wiadomo ze nie Twoja
Ogród z pergolą 16:54, 29 mar 2016

Do góry
Aniu, będzie pięknie. Już w tym roku będą róże kwitły, a za rok będą zadomowione i jeszcze ładniejsze. Głowa do góry. Ania Makao ładnie ci napisała
Do mnie przyjadą róże w tym tygodniu
Ogród Mirelli 16:15, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonka Summer Song też mam na liście

Abraham Derby lubi chorować, więc rezygnuję z niej.

Ty zamówiłaś kolorystycznie prawie takie same, ja zamawiam różne - na kolorowo
Ogród Mirelli 16:01, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka zastanawiam się jeszcze. Mam kilka na liście, do jutra mam czas na zastanowienie

Stwierdzam, że mam stanowczo za mały ogród

Teraz żałuję, że rabatę igiełkową zrobiłam. Mogłam pomieszać igiełkową z bylinową.

Ogród Mirelli 15:27, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jakie róże wybrałaś?

Iwonka zastanawiam się jeszcze. Mam kilka na liście, do jutra mam czas na zastanowienie

Stwierdzam, że mam stanowczo za mały ogród

Teraz żałuję, że rabatę igiełkową zrobiłam. Mogłam pomieszać igiełkową z bylinową.
Ogród Mirelli 14:38, 29 mar 2016

Do góry
Jakie róże wybrałaś?
Ogródek Iwony II 14:06, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka magnolia lubi kwaśne podłoże?

Myślałam, że już nie masz miejsca w ogrodzie, a Ty planujesz następną rabatę

Widzisz, ze ukradłam trochę, zanim podjazd będzie zrobiony
Zbyszek przekopał mi krawężniki, zyskałam trochę miejsca. Jeszcze mam plan rabaty pod magnolię, ale to później, bo najpierw blachę trzeba założyć. I właśnie zdecydowałam, ze tą magnolię kupię później, bo przy pracach budowlanych mogliby mi ją połamać
A jeszcze mam miejsce na malutką ściankę wodną, nic tam nie sadzę, ale też na razie musi poczekać
Ogródek Iwony II 14:02, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka magnolia lubi kwaśne podłoże?

Myślałam, że już nie masz miejsca w ogrodzie, a Ty planujesz następną rabatę

Iwonka tam gdzie robisz różankę to jest osobna rabata czy wydzielone miejsce pod róże na rabacie gdzie są już inne rośliny?
Mirelko, osobna rabata, na której teraz jest Irga i wrzosy. Dziś przenoszę je. Potem muszę przekopać rabatę, nawieź, zasilić kompostem.

W innym miejscu planuję kilka róż na rabacie bylinowej. Tam będę mieszać z ostróżką, szałwią, orlikami, pysznogłówką i innymi bylinami.
Typografia ogrodu 13:58, 29 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Iwonka strach Was przyjmować jako gości, pół ogrodu wykopiecie

Nie moja wina, ze szwagierka za szybko poobcinała patyczki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:56, 29 mar 2016

Do góry
Oooo, mam trzy młode sadzonki, muszę koniecznie dziś je obciąć, bo nie zdążyłam dotrzeć do nich przed świętami
Ogródek Iwony II 13:49, 29 mar 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Bogdzia chyba tez ma Stellatę....ja mam od ub wiosny podobna do niej Piruettę ( jest mniejsza niz Stellata - specjalnie do małych ogrodów) Genie tez mam od ub wiosny - ciekawe czy obie zakwitna w tym roku u mnie ...
Widziałam krokusiki - fajne, małe kwiatki a tyle radochy co ?

Sezon juz rozpoczełaś ogrodowy bo meble ogrodowe już na tarasie stoja...ja tez miałam takie plany ale się pochorowałam, wczoraj miałam prawie 39 stopni więc nici z posiadywania na tarasie i i z ogródkowania w najbliższych dniach też....

Małgosiu, zdrówka życzę. Od niego zależy nasza kondycja.
A dziś nic nie straciłaś, wieje, co chwilę pada, przyszłam z ogrodu i czekam na lepszy moment, by dokończyć i też się nie pochorować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies