Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

polinka 21:43, 28 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Cześć Agatko, u mnie wszystko spóźnione, dlatego to dopiero pora u mnie na krokusy
U innych zaczynają być wspomnieniem

U mnie krokusy dopiero wychodzą Nawet pączków nie mają.
Nie ma co się martwić, na wszystkie przyjdzie czas

Donia72 21:57, 28 mar 2016

Ja też zastanawiam się nad tą odmianą magnolii. Mi chodzi o małą.
Zana 22:26, 28 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html

A tę to chyba ma Madżenka? Ona pięknie wcześnie kwitnie. Gdybym miała ogród koło domu to też bym brała pod uwagę taką wcześnie kwitnącą. Po zimie chce się mieć jak najszybciej obfitość kwiecia.
Iwk4 11:23, 29 mar 2016

I juz po Świętach, znowu zostałam tylko z młodym...

Rano obudził mnie deszczyk , teraz jest dość chłodno, ale i tak za chwilę idę podziałać w ogrodzie.

Polinko
, to chyba zależy, ile słoneczka cebulki mają, jak dobrze nagrzana jest ziemia i kiedy były sadzone. Ja cebulki sadziłam w listopadzie i te jeszcze są malutkie. Tylko krokusów nie wykopywałam i one szybciej startują

Doniu
, masz już jakieś kandydatki magnoliowe do swojego ogródka?

To były moje zeszłoroczne typy.
'Old Port'
'Spektrum'

'Aleksandrina'
'George Henry Kern'
'Rustica Rubra'
'Satisfaction'

Zakupiłam w zeszłym roku dwa drzewka: małe Old Port i większe: Spektrum.

Aniu, masz rację. Madżenka ma Stellatę.

Stellata (gwiaździsta) jest fajna, kwitnie na biało lub jasny róż,zależy od odmiany. Jest to najwcześniej kwitnąca magnolia, nie straszne jej przymrozki majowe bo już wtedy jest po kwitnieniu u niej. Kwiaty wyglądają jak origami i bardzo rozjaśnia zieloną ścianę gdy rośnie na tle iglaków.
Margarete 13:27, 29 mar 2016

Bogdzia chyba tez ma Stellatę....ja mam od ub wiosny podobna do niej Piruettę ( jest mniejsza niz Stellata - specjalnie do małych ogrodów) Genie tez mam od ub wiosny - cikawe czy obie zakwitna w tym roku u mnie ...
Widziałam krokusiki - fajne, małe kwiatki a tyle radochy co ?

Sezon juz rozpoczełaś ogrodowy bo meble ogrodowe juz na tarasie stoja...ja tez miałam takie plany ale sie pochorowałam, wczoraj miałam prawie 39 stopni więc nici z posiadywania na tarasie i iz ogródkowania w najbliższych dniach też....
Iwk4 13:33, 29 mar 2016

Wybrałam żwirek pod Irga pienną. Mam zamiar ją dziś przesadzić. Zadziwiające, jak człowiek kocha dokładać sobie roboty. Obiecałam sobie, ze już więcej nie wysypię żwirku, jeśli nie będę pewna, że tak ma zostać. Ten żwirek w piasku - to Syzyfowa praca.
Teraz zaczęłam jeszcze wybierać żwirek pod magnolią, jest tam niewiele, większość z rabaty zdjęłam jesienią, teraz muszę dokończyć. Rosną tam sadzonki bukszpanu, które będę potrzebowała na nową rabatę. Stwierdziłam, ze niedaleko magnolii bukszpan, który potem ma spore korzenie - być nie powinien. Łatwiej mi tez będzie zakwasić podłoże, jak magnolia nie będzie w żwirku.

W zeszłym roku tak bardzo chciałam mieć żwirkową rabatę i pewnie ją będę miała, ale nie tutaj przy magnolii

Jeszcze dużo pracy mam w ogrodzie, a deszcz zmusił mnie do zrobienia sobie przerwy
Iwk4 13:41, 29 mar 2016

Dziś, jak pogoda pozwoli, planuję popracować nad tą rabatą:

Ziemia nawieziona, zasilona obornikiem, i kompostem, tydzień temu przekopana.
Plan jest taki:

Znak zapytana - to kulki - jakie?

A może powtórzyć kostkę bukszpanową z sąsiedniej rabaty?
Iwk4 13:49, 29 mar 2016

Margarete napisał(a)
Bogdzia chyba tez ma Stellatę....ja mam od ub wiosny podobna do niej Piruettę ( jest mniejsza niz Stellata - specjalnie do małych ogrodów) Genie tez mam od ub wiosny - ciekawe czy obie zakwitna w tym roku u mnie ...
Widziałam krokusiki - fajne, małe kwiatki a tyle radochy co ?

Sezon juz rozpoczełaś ogrodowy bo meble ogrodowe już na tarasie stoja...ja tez miałam takie plany ale się pochorowałam, wczoraj miałam prawie 39 stopni więc nici z posiadywania na tarasie i i z ogródkowania w najbliższych dniach też....

Małgosiu, zdrówka życzę. Od niego zależy nasza kondycja.
A dziś nic nie straciłaś, wieje, co chwilę pada, przyszłam z ogrodu i czekam na lepszy moment, by dokończyć i też się nie pochorować
MirellaB 13:56, 29 mar 2016

Iwonka magnolia lubi kwaśne podłoże?

Myślałam, że już nie masz miejsca w ogrodzie, a Ty planujesz następną rabatę

Iwonka tam gdzie robisz różankę to jest osobna rabata czy wydzielone miejsce pod róże na rabacie gdzie są już inne rośliny?
Iwk4 14:02, 29 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka magnolia lubi kwaśne podłoże?

Myślałam, że już nie masz miejsca w ogrodzie, a Ty planujesz następną rabatę

Iwonka tam gdzie robisz różankę to jest osobna rabata czy wydzielone miejsce pod róże na rabacie gdzie są już inne rośliny?
Mirelko, osobna rabata, na której teraz jest Irga i wrzosy. Dziś przenoszę je. Potem muszę przekopać rabatę, nawieź, zasilić kompostem.

W innym miejscu planuję kilka róż na rabacie bylinowej. Tam będę mieszać z ostróżką, szałwią, orlikami, pysznogłówką i innymi bylinami.