Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bawarka 18:10, 27 maj 2021

Do góry
Wedrujac przez pola...Znalazlam taki okaz...Czy to zaskroniec?

Znowu na wsi 17:57, 27 maj 2021

Do góry
Marzanka sama przewędrowała w korzystniejsze dla niej miejsce. Oby tu się zadomowiła bo fajnie wygląda

C. d. delikatnych kolorów z przewaga wiosennej zieleni

Jak feniks z popiołów 17:53, 27 maj 2021

Do góry
Z ogrodu matki Natury:

Znowu na wsi 17:52, 27 maj 2021

Do góry

Czosnek główkowaty strasznie się rozpanoszył, jest bałaganiarski. To te szczypiorkowate listki. Planuję się z nim rozstać po kwitnieniu. Podejrzewam że łatwo nie będzie bo ma bardzo drobne cebulki. Do kwitnienia szykuje się wieczornik damski.

Niezapominajki już złapały mączniaka, trzeba będzie wyrzucić żeby zaraza nie przeniosła się na sąsiadów. Trochę szkoda bo fajnie wyglądają.

Martwiłam się o epimedium przycięte wczesną wiosną. Jak się okazało niepotrzebnie. Wszystkie trzy odmiany mają się dobrze, jedynie białe nie kwitło.

Znowu na wsi 17:44, 27 maj 2021

Do góry
Powojnik u Ryśka okazał się być innym powojnikiem, chyba dość rzadkim ale jego białe kwiaty zapadły mi w pamięć.
Pogoda nadal byle jaka, często pada. Ale w ogrodzie zrobiło się bujnie, zielono. Na razie oszczędzam na wodociągach .

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 17:42, 27 maj 2021

Do góry
nyna76 napisał(a)

.

Ten daszek nad pieńkiem jest świetny! Pomysł na wykończenie pnia drzewa bardzo oryginalny.
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:41, 27 maj 2021

Do góry

Ogród Basi i Romka 17:36, 27 maj 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Trochę kwiatów

Jak to cudo tobie się sprawuje? Wydaje mi się że dość wymagające, nigdy go nie miałam.
Ogród z koroną w tle 17:08, 27 maj 2021

Do góry
A tu wyszperałam foto z września 2020...

chyba nawiet jest jej więcej niż 160cm...

Zieleń, drewno i antracyt 16:59, 27 maj 2021

Do góry
Nie samym ogrodem człowiek żyje... "moje" łąki cudownie soczyste. Ptaki hałasują tak, że uszy bolą. Wtórują im płazy, w tym mój ulubiony kumak nizinny W weekendy tego miejsca już nie odwiedzam, strasznie popularne się zrobiło. Na szczęście mogę je mieć na wyłączność w środku tygodnia.
Z powodu wysokiego poziomu wody nie mam w tym roku dostępu do żywokostu, kwitnie w najlepsze na błotnych wysepkach

Blaski i cienie nowego życia 16:44, 27 maj 2021

Do góry
Z nowości posadziłam 2 identyczne piwonie Sarah B. Czekały na liście już kilka lat

Przegląd brunerek: pierwsza najbardziej dekoracyjna z liści, ma je duże i niezmienne, jest taka rozkładająca się.

Druga limonkowa, trochę niekształtna bo kwitnie, słabo rośnie, nie dałam rady jej w zeszłym roku podzielić

Trzecia tradycyjna, szybkorosnąca, z 7 zeszłorocznych podziałów zostało 5. I tak nieźle do lata urosną
W ogródku Martki 16:24, 27 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Martka ja nie robiłam nic przy sadzeniu haconek. Jedyne co wiem, to, żeby traw nie sadzić za głęboko i nie zalewać ich wodą, bo mogą zgnić - i tego się trzymam. Ty namoczyłaś, zalałaś - czyli zupełnie inaczej niż ja. Moje rosną mam nadzieję, że Twoje też się przyjmą

Milunia, moczenie miało na celu wyeliminowanie powietrza z korzeni, wyobrażam sobie taki efekt, że woda wsiąknie głębiej i stworzy się podciśnienie, a wtedy ziemia lepiej przylgnie do korzeni. Ale skoro sadziłaś bez tych ceregieli, to może faktycznie nie ma sensu tak nadskakiwać tym hakone???

Trawy sadzę wyżej od gruntu, tego nie widać na zdjęciu robionym z góry, gdy wszystko w dodatku mokre, ale z boku wygląda to tak:
.
Robię to intuicyjnie, bo sama nie lubię stać po kosteczki w wodzie

Jaki będzie efekt, zobaczymy

Ogród z koroną w tle 16:23, 27 maj 2021

Do góry
Milunia dzięuję ja też uwielbiam proste linie, kształy i wogóle taką nowoczesność ale nie jednolitość Twój ogród też cudowny a te ostatnie cebulowe to istny sztos

Judith no akurat w przypadku tej trawy trudno jest odeźć Cię od tego zmiaru

Martka Obecnie trawka ma jakie 80-90 cm wysokoci bez kwiatostanu. Ja traktuje ją jak pośrednią.. nie jest mała ani wysoka. Z kwiatostanem będzie miała jakiś 150-160 cm... Wtedy to dobiero jest sztos... U mnie sadzona co 40 cm. Sadziłam ja w październiku 2019 i była taka...

na początku kwitostany są delikatne i wyginają się po deszczu i są zielone.. Ale chwilke później robią się zółte a dół ziolony i wtedy są najpiękniejsze! No i sa zwartą kępą - kwitostany sztywne a trawka mieciutka....
Bawarka 16:12, 27 maj 2021

Do góry
Bawarka 16:11, 27 maj 2021

Do góry
W donicach wodnych, woda jest...Jaka jest. Kazdy widzi

Ogród z koroną w tle 16:05, 27 maj 2021

Do góry
Annna12 napisał(a)
O takie już są w innym miejscu - ta lampka ma 40 cm wysokości
Myślę że jeszcze chwila i zacznie kwitnąć. To jest moja najwcześniej startująca odmiana traw.

Miałam już w tym roku żadnych trawek nie kupować...
Po obejrzeniu tego zdjecia muszę mieć KF
Bawarka 15:59, 27 maj 2021

Do góry
Tu i tam, sprzed jakiegos tam

W ogródku Martki 15:28, 27 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Juzia, wrzucam mój kulko-balonik cisowy, który jednak nie rośnie okrąglutki Co z nim mogę zrobić w lipcu? Jak radzisz? Zmniejszyć i spłaszczyć? Ma wysokość ok. 40 cm.

Jak chcesz żeby dół się zagęścił... to musisz go obciąć jeszcze bardziej.
Wiem... będzie straszyć przez jakiś czas, ale odrośnie.

Albo zrób kulkę na krótkiej nóżce
To tak na szybko będzie

Edit: doczytałam o dwóch nóżkach Czyli wersja pierwsza
Ogrodowe wariacje 15:23, 27 maj 2021

Do góry
Uporałam się z rozgrzebanymi rabatami, teraz czas na miejsce gdzie ma być ściana zasłonięta pergolą z lustrami. Powiększyliśmy ją trochę, jest bardzo blisko tarasu i nie zdziwię się jak w przyszłości połączymy ją właśnie z tarasem Obecnie myślałam, aby ułożyć płyty w trawniku, które zrobią ścieżkę.

Tutaj jest zamysł na kulkowisko i hakonechloa zwykła, najbardziej podobają mi się bukszpany, tylko podczas nawadniania woda leci też na tą rabatę i martwię się na zapas, czy nie będą łapały grzyba. Alternatywą są kule danica, ale one za młodu są takie trochę niekształtne. Wyściółkuję szarym granitowym żwirem, wcześniej jeszcze muszę wzbogacić glebę. Marzy mi się tutaj czerwony klon palmowy, a może dwa. Nie wiem jak to rozmieścić. Teraz jak patrzę to smutniście jest. Te kulki rosły już wcześniej, jest tam jeszcze trawa red baron, której nie widać.

Może macie jakieś inne propozycje i pomysły

Ogrodowe wariacje 15:07, 27 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Różanka za dnia, pod takim kątem widzę ją z domu i z tarasu, róże już troszkę widać wydaje mi się, że dobrze się wkomponowała z narożną, która jest minimalistyczna, ale w jednolitych barwach. Kule bukszpanowe są po rehabilitacji i mają mnóstwo nowych listków, dobrze im tutaj nie wiem ile miejsca zajmą docelowo róże, ale kule chętnie powtórzyłabym jeszcze gdzieś w środku.

Mi się bardzo podoba Piękny widok masz z domu na to miejsce
Czytam co napisałaś powyżej i mam tak samo tzn. w domu styl nowoczesny z akcentami starodawnymi i wyszło super
Podobnie jak u Ciebie moja różanka to też najbardziej kolorowy akcent w ogrodzie, ale Ty róże jednak dobierałaś kolorystycznie, a ja mam różany misz-masz i też w tym poukładanym ogrodzie ten akcent mi się podoba.
Będziesz zadowolona - gratuluję
Hortensja piękny egzemplarz - pójdzie na rabatę czy do donicy?

Ładny awatarek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies