Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Typografia ogrodu 13:27, 27 sty 2016

Do góry
możesz tak zrobić, wyznaczyć główną linię, pasy moliniowe, a ile będzie odjeżdżać w boki ten trakt zdecydować w trakcie.
Być może to jest kwestia skali -ja się boję, że to będzie tak mocne, że aż przytłaczające, ale mogę się mylić. Bo widzę molinię w tych pasach jako rytmy, a ścieżkę jako lekkie przecięcie ich, a nie jako kształt równie mocny jak te pasy
Typografia ogrodu 13:21, 27 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ale w skróconej wersji to może twój zygzak początkowy lepszy....

A ja bym byla chyba za druga wersja bo ten zygzak jest mniej widoczny i wydaje mi sie ze mniej nienaturalny
Typografia ogrodu 13:19, 27 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
skrócona ścieżka jest super- z tym skróceniem to dla mnie może być i zygzak poprzedni.
Ta wersja ostatnia byłaby dobra bardzo gdyby te pasy molinii byłby sporo cieńsze- wtedy byłaby taka teatralna z kurtynowaniem molinią .
W tej skali to raczej nie będzie się tego tak czytało, raczej jako placyki między pasami. Może wersja Lukiego... tylko czy nie za szeroka ta scieżka- miałaby pewnie ze 6 metrów... za szeroka, trzeba zwęzić

I musi dokądś prowadzić, nie w ogrodzenie

Magnolio zaczne od konca. Oczywiscie nie bedzie prowadzila do ogrodzenia moze konczyc sie troche wczesniej-tam pod brzozami mam darniowe nasadzenia (jeszcze mlode) ale zostawilam male poletko na lawke.tam moglaby sciezka prowadzic.

Co do szerokosci traktu to myslalam o 4 metrach.wiem ze to duzo ale u mnie wszystko duze
Wolalabym bardziej rozwiany ten zygzak nierownymi poziomymi liniami.dodam z bedac w domu i na tarasie bedzie sie na wszystko patrzylo z wysokosci prawoe 2 metrow
Typografia ogrodu 13:18, 27 sty 2016

Do góry
ale w skróconej wersji to może twój zygzak początkowy lepszy....
Typografia ogrodu 13:16, 27 sty 2016

Do góry
jeszcze tak narysowałam

Typografia ogrodu 13:11, 27 sty 2016

Do góry
skrócona ścieżka jest super- z tym skróceniem to dla mnie może być i zygzak poprzedni.
Ta wersja ostatnia byłaby dobra bardzo gdyby te pasy molinii byłby sporo cieńsze- wtedy byłaby taka teatralna z kurtynowaniem molinią .
W tej skali to raczej nie będzie się tego tak czytało, raczej jako placyki między pasami. Może wersja Lukiego... tylko czy nie za szeroka ta scieżka- miałaby pewnie ze 6 metrów... za szeroka, trzeba zwęzić

I musi dokądś prowadzić, nie w ogrodzenie
Typografia ogrodu 12:47, 27 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
zygzak inaczej to co jasnoszare to nawierzchnia, to co ciemno szare (tło to trawnik).pozbyłam się odcinka od tarasu - chyba lepiej bez niego, będziemy deptać trawnik.

ścieżka dodam ma pełnić finkcję spacerową. dla jakiegość celu to chodzimy do domku ogrodnika, do przyszłej altany. w głębi działki będą raczej części rekreacyjne, ławki itp.

nie bój się, ja krzyczę raczej rzadko
Napewno tak jest znacznie lepiej.

Jeszcze analizuję....
Co z tym ogródeczkiem począć 11:34, 27 sty 2016

Do góry
Juzia ja bym była za tym że wszystko won

Polinko miałam ,i mam nadzieje że plan zrealizuję .
Za nim to zrobię to magnolia i rh przekwitną i będą gotowe do ewentualnego przesadzenia .

Ale plan na ten przedogródek juz bym wolała mieć
Co z tym ogródeczkiem począć 11:25, 27 sty 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Polinko bardziej mysle o zestawie roślin który bedzie okrywał te pusta ścianę cały rok .
Trawy pewnie i będa ale jako wypełniacz

Juziek jak ma zostac magnolia i Rh to tam nie ma juz miejsca na rewolucje .
Bo co mozna zrobic na takim pasku dł 13 metrów a szerokim 2?
Jeszcze tam rosną Anabelki i Vinki Pinki

I to wszystko rośnie przez środek tego paska

Ewka a Ty nie miałaś w planach na ten rok elewacji?
Co z tym ogródeczkiem począć 11:24, 27 sty 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Polinko bardziej mysle o zestawie roślin który bedzie okrywał te pusta ścianę cały rok .

To co? Wszystko won????
Co z tym ogródeczkiem począć 11:20, 27 sty 2016

Do góry

Typografia ogrodu 10:03, 27 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
nie martw się.
Wiosną kup sobie wapno ogrodnicze za kilka zł, załóż rękawiczki, ustaw ścieżkę palikami, a potem zrób linię z wapna. Potem sobie oglądaj, patrz czy Ci gra czy 'zgrzyta'.
Zajrzę później, teraz mnie nie ma.

Magnolio teraz to tym bardziej licze na Twoja rade jakos kwestia tej sciezki wybila mnie z torow jak malo co.ona nie tylko ma wygladac ale tez prowadzic do konkretnych miejsc.ma sie po niej wygodnie isc do celu a nie jakos na okolo.a to tez utrudnia planowanie,albo ulatwia..? A moze wogole traktu nie robic albo zupelnie inaczej do niego podejsc.ta fala bedzie mi sie snila po nocach...
Czekam na Twoj powrot zatem
Typografia ogrodu 09:52, 27 sty 2016

Do góry
nie martw się.
Wiosną kup sobie wapno ogrodnicze za kilka zł, załóż rękawiczki, ustaw ścieżkę palikami, a potem zrób linię z wapna. Potem sobie oglądaj, patrz czy Ci gra czy 'zgrzyta'.
Zajrzę później, teraz mnie nie ma.
Co z tym ogródeczkiem począć 08:45, 27 sty 2016

Do góry
Ewa,magnolie jak wiesz są różne pod względem wzrostu.
Jedne są wielkimi drzewami a inne mają zwarty pokrój.
Jeśli twoja magnolia jest z tych większych to poradzę przenosiny.
Jeśli jest to np."Susan"albo "Bety"(choć nie wygląda),moze zostać. Masz tam przecież sporą ścianę bez okien.
Na moje oko jest to ta magnolia z tych średnich np. "Rustica Rubra", albo "Nigra".
Typografia ogrodu 08:33, 27 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ciesze sie ze jestes
Ja najpopularniejszy? Nie zartuj sobie.
Za gratki dziekuje to bardzo cieszy nawet jesli regulamin tego nie przewiduje

To jestes za prosta czy za fala? Fale wymyslila Magnolia wlasnie.a ja mam wszystko proste.
Pomozcie to narysowac!

wbrew regulaminowi?...w takim razie dużo mnie ominęło

ja w zasadzie jeszcze nie wiem za czym jestem u ciebie...pisałam tylko, że człowiek trochę może niepotrzebnie zamyka się w swoich pomysłach

ja też sobie nie wyobrażam jak można połączyć linie proste z falistymi ...ale ja mam słaba wyobraźnię
ale osobiście uwielbiam pomysły Marty ...kupiłabym od niej wszystko
Co z tym ogródeczkiem począć 08:21, 27 sty 2016

Do góry
Jakie ładne tj tam rosną.Ja ze swoją magnolia miałam tak ze prawie wcale nie rosła i mało kwiatka. Wkurzala mnie niemiłosiernie Przesadzilam ja dałam jej dobrego podłoża i jak strzeliła skubana.Jeśli nie zmarła teraz to będzie miała masę kwiatów bo pąków było mnostwo
Typografia ogrodu 08:17, 27 sty 2016

Do góry
beta napisał(a)

cześć...od kilku dni nie można się przebić do ciebie ...chyba najpopularniejszy wątek na forum
w każdym razie gratki na tysiączka

zacytowałam posta, bo miałam podobnie jak ty ...tyle, że w drugą stronę ...nie wyobrażałam sobie linii prostych w swoim ogrodzie ...w wyobraźni były za to piękne fale ....jednak dość szybko zaakceptowałam kąty proste w moim ogrodzie ...i już innych sobie nie wyobrażam...
czasem warto podjąc ryzyko i zmienić swoje oczekiwania ...a Marta to już z całą pewnością wie co mówi

pozdrawiam ciepło
u nas odwilż
wiosnę czuć w powietrzu

Ciesze sie ze jestes
Ja najpopularniejszy? Nie zartuj sobie.
Za gratki dziekuje to bardzo cieszy nawet jesli regulamin tego nie przewiduje

To jestes za prosta czy za fala? Fale wymyslila Magnolia wlasnie.a ja mam wszystko proste.
Pomozcie to narysowac!
Co z tym ogródeczkiem począć 21:33, 26 sty 2016

Do góry
Kasiu nie przeszkadzają mi Twoje zdjęcia, niech zostaną.

Ta magnolia ma chyba trzy lata i dosyć szybko rośnie, ale nie upieram się że musi tam zostać
Co z tym ogródeczkiem począć 19:01, 26 sty 2016

Do góry
Nie mam zdjęć z szerszej perspektywy ,zawsze go traktowałam po macoszemu ...co nawet Marzenka zauważyła i delikatnie opierdzieliła

Nawet rośliny rosna tam przypadkowo

Ta magnolia rośnie pomiędzy oknami ,ale zanim ona urośnie tak aby te ścianę wypełnić .......

To zdjęcie chyba najlepiej zobrazuje jaki tam skrawek

Kosolkowa Pasja 18:58, 26 sty 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Ogród Moniki był teraz w gazecie Magnolia uwielbiam jej ogród i w ogóle ją bardzo lubię

Muszę się rozejrzeć za gazetką! Może jeszcze dostanę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies