Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 22:09, 10 cze 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ja zawsze lubie piwonie, a podziwiać nie zawsze zdążę. Właśnie się szykuję na wyjście. Może jeszcze zdążę zobaczyć, zanim płatki się osypią.

Miłego dnia.

Niestety to ich wada... za szybko przemijają. A ja nawet nie wyskoczyłam na minutkę ich pooglądać Jutro postaram się nadrobić.

W wolnych chwilach czerpię inne przyjemności.. są nie do nadrobienia.. potem pójdą w swoją stronę.. wiec póki jeszcze mnie potrzebują
Do nauki jazdy dużym rowerem..

Do krykieta...

Figli migli...

A w rewanżu trawka pierwszorzędnie skoszona Środowe popołudnia do nas należą I część weekendów ..

Jurajski Ogród 22:07, 10 cze 2021

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
z goryczką w tle...

Witam Agnieszko

Jak ja szukałam twojego ogrodu na początku maja nie mogłam sobie przypomniec nazwy ani imienia.

Cudowne skarpy. Floksy, mydlnica chyba powyżej floksów i ta goryczka której nie mam, ale będę miała. Pięknie.
U mnie też takie poduchy floksów, ale w tym roku muszę je trochę poskromić bo za bardzo się rozrosły kępy już kamyków nie widać.
Czy goryczka to długo kwitnie?

Pozdrawiam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:05, 10 cze 2021

Do góry
Ogród w dolinie 22:04, 10 cze 2021

Do góry
Zakwitły bodziszki kantabryjske Cambridge, ładnie korespodują z czosnkami , podobne odcienie.

Sałatka pokrzywowa 22:02, 10 cze 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)
Juzia, patrzaj

- najbardziej czekam teraz na tego na pierwszym planie, prawdopodobnie Silverado, kupiony dawno temu, zaraz rozkwitnie. Jednego kosaćca załatwił mi taki malutki, uroczy ślimaczek - wygryzł dziury w łodydze kwiatu, łodydze, która miała trzy pąki i wszystkie straciła.

No smacznie wygląda
A jakiej on wysokości?
Ogród w dolinie 22:01, 10 cze 2021

Do góry
Piwonia Luis van Houtte

Irga Coral Beauty, Queen of the carpet dopiero się zbiera

Lilaki Palibin w donicach już chyba kwitną

Ogród w dolinie 21:48, 10 cze 2021

Do góry
Żeby smutno nie było to wstawię parę kwiatków, szerokich kadrów nie będzie, bo jak pieliłam choiny to mi reszta zielskiem zarosła

takie ładne siewki szałwii
, matki dopiero się zbierają

Kocimiętka Junior Walker, teraz kwitnie porządniej

Krzewuszka cudowna Victoria

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:42, 10 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Kocham stipy...

Moja Venus też je kocha

Piękne egzemplarze masz
Ogród w dolinie 21:41, 10 cze 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)
U mnie też jest obfitość opuchlaków, szczególnie do domu się pchają. Taki szkodnik, kto by pomyślał, a mają taki poczciwy wygląd...U mnie głównie bergenia ma pogryzione liście, trochę lałam wrotyczem w zeszłym roku, w tym też będę, bo skoro są widoczne, znaczy, że za mało lałam.
Z planowej uprawy truskawek zrezygnowałam, bo słabo owocowały. Zostały mi tylko krzaczki, które się same wysiały, albo przeszły kłączami. Rosną na rabatach z innymi kwiatami i kwitną. Zobaczymy, co będzie dalej.

znalazłam taką informację - zwalczaniu kwieciaka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1806-naturalne-zwalczanie-szkodnikow-bez-chemii?page=13

Dobrze się za niego wziąć, bo larwy żyją w ziemi, uszkadzają korzenia, a potem wyłażą i wiadomo, co dalej...

Właśnie zastanawiamy się, czy nie ma opuchlaków, bo platan jakiś ponadgryzany

Starałam się zebrać większość pąków, żeby nie spadły na ziemię ale z pewnością coś spadło.

Magda, truskawek mam jedną skrzynkę paletową, symbolicznie, bo miało być dla dzieci ale truskawki miały w tym roku mnóstwo pąków. Jak na złość.
W przyszłym roku zastosuję jednak oprysk przed owocowaniem, jak zauważę dziurki na liściach (już teraz wiem, że to od nich).
Dzięki za linka, trzeba będzie coś sporządzić, tylko z czasem kiepsko u mnie, nie wyrabiam na zakrętach

mrokasia napisał(a)
Śliczne orliki! A truskawek szkoda, chłopcy mieliby co skubnąć.
Ja też czekałam w napięciu czy mi iryski zakwitną .

Kasiu, coś tam będzie, dzieciaki będą wiedzieć, skąd są truskawki
Na irysy wciąż czekam w napięciu Będą już za chwilę, już za momencik

Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 21:40, 10 cze 2021

Do góry
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 21:35, 10 cze 2021

Do góry

Jurajski Ogród 21:35, 10 cze 2021

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Kicia piekna i obrazki jak zwykle codowne czy na tej fotce jest stokrotka karwiskiego? Ostatnio kupilam 3 sadzonki ciekawa ich jestem

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:34, 10 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Ela dziękuję za zdjęcia wiąza. Mnie się podoba
Nie zwracam szczególnej uwagi na przebarwienia drzew liściastych jesienią ponieważ przez cały rok mam kolorowe iglaki

U mnie na polach widzę dużo jęczmienia, więc jak dojrzeje przygotuję sobie kilka wiązek słomy

No widzisz przecież Opolszczyzna to słynie z siania pszenicy, buraków i jęczmienia.

A ja zwracam po to kupilam piękne dęby Grinn pilar. Jak będziesz miała burasa jesienią wśród kolorów to zmienisz zdanie.

Bury czy czerwony co wybierasz

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:33, 10 cze 2021

Do góry
Pierwsze poziomki
W ogródku emerytki 21:33, 10 cze 2021

Do góry
Chiastofil naprzeciwlistny.

Powojnik My Darling.

A to trójkącik 2,6x2,6x3 m dla jałowca Wilseder Berg, myślę, że mu wystarczy miejsca
W ogródku emerytki 21:25, 10 cze 2021

Do góry
Dziś padało i to nieźle, podlało rośliny
A potem zaświeciło słońce i ładnie wyszły funkie w kropelkach

Kwitną krzewuszki nn.

Aster nn. i gwiazdorzące irysy.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:25, 10 cze 2021

Do góry
Kupiłam dziś bodziszka czerwonego korzeniastego x 3 (to chyba pomysł Roocika)

oraz dzwonka campanula x 2

Śmiałka darniowego posadziłam przy klonie i zaczęłam tworzyć.

Czy to ma wg was jakiś sens? Tam gdzie koła będzie ścieżka.
Przy tarasie żurawka.
Bodziszki przy lilaku.
Na zewnątrz dzwonek na przemian z jakimiś trawami (z tego co widziałam dzwonek rośnie tworząc ładne kulki)
Jeśli tak to co dalej? Jakieś tuje? Tawuły? Widziałabym w tym miejscu coś małego iglastego. Kule? Stożki? Coś innego?

Ptasi gaj 21:25, 10 cze 2021

Do góry
Makao_J napisał(a)
Te irysy żółte tak Ci rosną w kamieniach ładnie. Mają tam wodę w nogach? Dużo słońca?

Moje fioletowe (stara odmiana) już mnie wkurzają bo w półsłońcu nie dawały rady a w cieniu słabo kwitną. Nie mogę im dopasować a u Ciebie rewelacyjnie rosną.

Mam też variegaty ale z nimi nie mam problemu. Rosną w słońcu a ta stara babcina odmiana mnie rozczarowuje.

Co robisz ze swoją? Może ja spróbuję.

Aniu sama się zastanawiam co im tak służy że tak dobrze rosną. Napisałam wcześniej że w żwirze, podlewam od wielkiego gwizdu. Wszystkie w oczku to są z tej kępy. W zeszłym roku połowę irysów z tej kępy po okwitnieciu przesadziłam w różne miejsca już tak nie rosną ale to pierwszy rok muszą się zaaklimatyzować.
W oczku w wodzie na gl ok 8 cm tak nie rosną.

Jeżeli chodzi o syberyjskie te kępy posadzone w 2013 roku i tak się rozrastają. Też miałam usunąć przynajmniej pierwsza z brzegu, ale wrośnięte że szpadel można połamać.

O ta ma średnicę ok 60 cm. Chętnie bym tu posadziła jakieś drzewo, ale eM nie daje ruszyć. Te irysy też nie są specjalnie podlewane ani nawożone. Pełne słońce.

Aniu jeszcze może być jedną przyczyną nie kwitnięcia twoich irysów. Jak one posadzone. Moje mają prawie korzenie na wierzchu. Mówią, że irysy wtedy kwitną dobrze jak korzenie ma wygrzane.
Sprawdź jak variegaty posadzone.

To podobna sytuacja jak z piwoniami.

Zrobię fotki korzeni to zobaczysz

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:21, 10 cze 2021

Do góry
Kilkudniowy kompost z trawy i wiorkow-po kilku dniach temperatury 65 stopni.Az dymial

Nawet rzezucha rosnie jak na drozdzach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies