Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:27, 19 lis 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

Danusiu, Holender widział bukszpanowy a my kiedy ?? Bardzo chciałabym zobaczyć go po dłuższej przerwie. W ogrodzie zawsze jest coś nowego, zmienia się.
Pozdrawiam.

Dzisiaj
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:26, 19 lis 2018

Do góry
kasia1 napisał(a)

Kiedy będziecie wiązać trawy? Ja u siebie już powiązałam, jeszcze przed przymrozkami, ale widzę teraz, że się pospieszyłam.

Nie będę wiązać traw. W zeszłym roku nie wiązałam.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:24, 19 lis 2018

Do góry
Ale teraz drzewa wydają się wielkieeee. Ogromne.
Zajrzyj do mnie na mrozowe fotki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:20, 19 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

No tak, to jest bardzo ważne, jak się ma większą ilość. Ale młode dalie lubią płatać figle i okazuje się w następnym roku, że łodygi są o wiele wyższe, a tu człowiek posadził na przodzie rabaty, skoro dalia była niska. Jedyne rozwiązanie tego problemu, to przestać kupować nowe egzemplarze.

To prawda, ale kilka pomyłek to nic, w porównaniu z tym, że całkiem nie wiesz gdzie co posadzić. Miałam kilka nietrafionych niskich dalii z tyłu rabaty..czyli akurat na odwrót. Wydawało się po karpie, że wysokie, a tu niespodzianka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 19 lis 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zdjęcia przypudrowanych roślin przepiękne dalie uwielbiam i wciąż mam ich mało, po tym jak się u Ciebie Danusiu napatrzyłam, chcę ich więcej, przecudne masz okazy pozdrawiam

Koniecznie dokupuj nowe, ilość odmian jest przeogromna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:14, 19 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Przenieść bukszpanowy..innej opcji nie ma.. zapłakalibyśmy sie za nim

Taki mam plan, przenieść bukszpanowy, nie całkiem, ale chociaż front.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:13, 19 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Egzotyczna, czyli jaka? Z jednorocznych czy z bylin? Kaktusy, palmy, cytrusy? Czy może raczej pacioreczniki - w końcu i one są egzotyczne.

Duże, egzotyczne liście (tęgosze, kordyliny, eukaliptusy, fatsje, palmy szorstkowce, może bananowce?), dalie, trytomy, krokosmie, titonie, pacioreczniki, duże szałwie, bazylia o ciemnych liściach, jakieś wypełniacze, wiem, super były szarłaty więc będą też.

Melianthus major jak znajdę.

Tutaj moje typy roślin https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=226#post_5
Pasożyty w korzeniach roślin 08:05, 19 lis 2018

Do góry
adnawka napisał(a)
Dzień dobry, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale dotyczy to gleby więc spróbuję. Na jednej rabacie, pod klonami (ale takimi najpospolitszymi-- sadzonymi jako zieleń miejska)pojawiają się niesamowite ilości "korzonków" oplatających wszystko co tam rośnie. Oczywiście rośliny ledwo co dychają. Za nim założyłam rabatę całą ziemię przesiałam przez sito, aby nie zostawić żadnych korzonków. Za rok było już troszkę, a po 2-ch tragedia. Te korzonki oplatają roślinę od góry. Jak wykopuję ,to główne kłębowisko jest na górze. To nie jest perz bo nie ma nic zielonego latem.
Tak wyglądają te korzonki, ale tego jest masa.
Z tego nic nie wyrasta tylko oplątuje rośliny.
Pytałam innych "ogrodniczek" ale nikt z tym się nie spotkał.
Pozdrawiam
Adnawka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:14, 18 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ależ oczywiście, jak zdrowie dopisze to się przeprowadzam. Tylko jak pożegnać bukszpanowy? Na razie jeszcze sobie nie wyobrażam.

Przenieść bukszpanowy..innej opcji nie ma.. zapłakalibyśmy sie za nim
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:30, 18 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam Pana, a nawet dwóch który mi różne rzeczy sprowadza z Holandii. jak coś ma, dzwoni, wysyła Mmsa.

W zeszłym roku miałam wizytę osobistą z tłumaczem w domu moim nie uwierzysz - Holender z ciekawości wizytował mój ogród, ale nigdy osobiście do niego nie pojechałam. Widziałam się z nimi w Essen na wystawie w styczniu.

Danusiu, Holender widział bukszpanowy a my kiedy ?? Bardzo chciałabym zobaczyć go po dłuższej przerwie. W ogrodzie zawsze jest coś nowego, zmienia się.
Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:43, 18 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękny widok...
Ogród Małej Mi 2017 23:24, 17 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, na pewno przyjadę, muszę

Nie wiem czy musisz, ale na pewno zapraszam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:27, 17 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabata jednoroczna przed wykopaniem. W przyszłym roku będzie to rabata egzotyczna

Egzotyczna, czyli jaka? Z jednorocznych czy z bylin? Kaktusy, palmy, cytrusy? Czy może raczej pacioreczniki - w końcu i one są egzotyczne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:24, 17 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogę nie zdążyć, chyba lepiej teraz na spokojnie skatalogować dalie względem kształtu kwiatów i wysokości.

No tak, to jest bardzo ważne, jak się ma większą ilość. Ale młode dalie lubią płatać figle i okazuje się w następnym roku, że łodygi są o wiele wyższe, a tu człowiek posadził na przodzie rabaty, skoro dalia była niska. Jedyne rozwiązanie tego problemu, to przestać kupować nowe egzemplarze.
Ogród w budowie - nieustającej 19:18, 17 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wielka sztuka ozdabiać/tworzyć własne bombki. Ja nie umiem.

Kiedyś też tak myślałam i okazało się że to wcale nie taka wielka sztuka. Robienie bombek wycisza i uspokaja, bo nie da się przy tym spieszyć, trzeba poczekać aż farba czy tam klej wyschnie, pomyśleć co i gdzie przykleić, polecam na długie domowe, adwentowe wieczory. Kiedyś zabawki na choinkę robiło się ręcznie.
Postanowiłam że w tym roku w końcu będę miała drugą, małą choinkę jodłową wyłącznie z własnym rękodziełem, o!. I może nawet z pierniczkami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:51, 17 lis 2018

Do góry
Rabata jednoroczna przed wykopaniem. W przyszłym roku będzie to rabata egzotyczna

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:49, 17 lis 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:49, 17 lis 2018

Do góry
Witek był wcześniej. Oto kilka jego zdjęć z 8 rano.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:48, 17 lis 2018

Do góry
Mogę nie zdążyć, chyba lepiej teraz na spokojnie skatalogować dalie względem kształtu kwiatów i wysokości.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:37, 17 lis 2018

Do góry
Witek wpadł po 7-mej, zaraz dzwonił do mnie, że mam natychmiast przyjechać. Byłam o 9-tej no i efekty jeszcze były. To cud natury.

Choć obiecałam sobie, że przynajmniej policzę dalie, ale nie, czasu zabrakło, bo trzeba je było schować koniecznie.
Ale opisać zdążyłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies