Tulipany są takie właśnie jak mówisz, niby Queen of night ale one czarne nigdy nie były, będę je przesadzać po kwitnieniu
Wyobraź sobie, że drugą magnolię mam co razem je kupowałam 2 lata temu i pożal się Boże, jeden patyk i to łysy. Rośnie za oczkiem, tu zdjęcie od łąki w stronę domu.
Tak Kasiu, przesadziłam je w zeszłym roku z suchego cienia w bardziej jasne miejsce i widocznie im się spodobało W dużym cieniu zupełnie nie chciały mi rosnąć, a na nowej miejscówce nowe życie Okazuje się, że mam trzy odmiany, pomarańczową, różową i białą (wszystkie miały być białe) Największa jest pomarańczowa "Orange Konigin", mega wybiła na rabacie. Najmniejsze i najdelikatniejsze są białe ("Epimedium Niveum"), najpóźniej z tych trzech odmian miały kwiatki.
Walczyłam z wdzierającą się trawą na rabatę z różami. Ogólnie ogarniałam najbliższe okolice domku.
Wybierałam chwasty z nowej części półcienistej. Niestety nie skończyłam, a następnego dnia już popadało. Na pewno dosadzę tam hortensje bukietowe, bardziej z tyłu, w te miejsca jeszcze nie obrobione. Myślałam też o floksach, monardach, irysach syberyjskich, miodunce i brunerze. W tej części jest więcej słońca więc mogą tam rosnąć jeszcze inne rośliny.
pokaż bliższe kadry tych jasnych placków, czy przypadkiem to nie jest inny gatunek trawy...?
u mnie jest tego pełno, może to wiechlina roczna....
35mm to krótko kosisz, ja koszę na 50 mm i tylko 2-3 razy w sezonie obniżam koszenie aby trochę przewietrzyć trawnik
Chyba najstarszy na osiedlu około 30 letni bukszpan ukorzeniony z gałązki przez ŚP babcię po świętach Wielkanocnych
Kula z cisa wychodowanego z nasionka
W półcienistym zakątku turzyce Silver Sceptre już ładnie świecą.
Czeka mnie dzielenie molinii Variegata i host. Pouzupełniam nimi puste miejsca w cienistych zakątkach. Muszę tylko zaczekać na rozwój liści- w przypadku tych drugich.
Elisko, dzięki w imieniu ciurkadełka, gliniana bryła to dzieło siostry eMa
Pierwotnie woda spływała po kamieniach, a że były luzem, to ciągle spadały i miałam dość układania.
Takie było.
W tygodniu ma w całej Polsce padać i w sumie chłodno.