Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

30 arów wietrznej pustyni 07:58, 05 wrz 2024

Do góry
Danusia na swoim Insta wstawiała ostatnio terminarz sadzenia cebul i zapisałam go sobie.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 07:08, 05 wrz 2024

Do góry
Jeszcze wstawię rozplenice z werbeną - muszę to gdzieś powtórzyć - prawdopodobnie w tych nieudanych kwadratach, jest bardzo w moim guście i dodać więcej werbeny, o ile sama się nie doda
Boso przez ogródek 05:47, 05 wrz 2024

Do góry
Dziękuję za podpowiedzi

Aniu, ile cm mniej więcej masz na tej rabacie od hortensji do szafirków? Czy czosnki są pośród tulipanów?
Zdjęcia jeśli możesz to zostaw, proszę.

Hortensje zadołowałam w doniczkach na kilka dni, bo nie wiem co z tymi plamami na miskantach.

Lidka, hortensje ściąć wiosną na totalne zero?

Juzia, tulipanów będzie 150. Czy to już hurt?
Boso przez ogródek 00:53, 05 wrz 2024

Do góry
Mam szafirki na brzegu rabat. Przekwitając tworzą nasienniki, według mnie ładne. Nawet je jakiś czas zostawiam. Tak wyglądają pod koniec maja( 28-30.05)Potem ścinam je razem z liśćmi nie czekając aż zeschną. I tak ładnie się mnożą cebulki szafirków.(jak zobaczysz mogę usunąć zdjęcia,jakieś stare które znalazłam u siebie ) W tej rabacie trawy hakone - zakrywają potem je w całości, więc nawet nie musiałabym usuwać, ale po co mają się cebulki wysilać i karmić nasiona dłużej!?

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:44, 04 wrz 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Work in progress - ściągam sobie bez pośpiechu paseczek za paseczkiem

Przypomina to tęczę . I spontaniczny pomysł - obsadzić kolorowymi jednorocznymi w tęczowe pasy . Się zobaczy

Bardzo ładny ten Work in progress. To wewnętrzne półkole takie równiutkie...
30 arów wietrznej pustyni 21:23, 04 wrz 2024

Do góry
Klaudia, u mnie bryndza ogrodowa od weekendu-praca zawodowa zżarła mi znaczną część soboty-zdążyłam tylko przekopać tą rabatę której nadal nie narysowałam-planuje w pt.wieczorem się tym zająć.

Zła jestem jak sto piorunów. Wdrażamy sie też w kolejny rok szkolno-przedszkolny, więc ten tydzień jest na ogarnięcie się. Dałam sobie przymusowy urlop ogrodowy:/ Nawet nie miałam kiedy fotek zrobić, choćby tak na przyszłość żeby porownać jak się zmieniało wszystko... Wskoczyłam w tryb kuchenny i zawekowałam soku z owocow czarnego bzu-u nas sprawdza się jak dzieci coś pobiera. I dzisiaj zebrałam u mamy 4sloiczki malin, więc też zawekowałam na zimę.
Mąż też pochłonięty innymi tematami i jak widać wysiewy trawnika w dalszej części podwórka stoją w miejscu, wszędzie goły piach z kupkami kompostu do rozciagnięcia. Upały 30st.też nie zachęcają do wysiewów, więc czekamy na sobotni deszcz, rzekomo jakiś ma być.
Lecę czytać o wrzosach w takim razie
Spełnianie marzeń - ogród czas start 20:02, 04 wrz 2024

Do góry
Kilka zdjęć z bylinowej rabaty, no cudna jest, bardzo mi się podoba. Fajnie jakby stipy jeszcze podrosły, bo jest ich tam więcej niż widać na zdjęciach.
Glina i zielsko 19:06, 04 wrz 2024

Do góry
Nie mogę chodzić do biedry …
Już nie napisze ile znowu kupiłam tulipow, ale taki zestaw jest
pisałaś o białych, może ten zestaw byłby ok?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:01, 04 wrz 2024

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:03, 04 wrz 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Ścieżkę i boki trawnika można obsadzić ładnymi trawami lub niskimi krzewami. Zależy od tego, czy ma być coś widać po drugiej stronie

No właśnie takie mniejsze kółko ja bym wybrała. A czy je ustawić stycznie do rabaty z huśtawką, czy do tarasu, to się już można pobawić. Może z rabatą oddzielającą taras od trawnika byłaby fajnie? Ania jakiś czas temu pisałaś, że chcesz jakąś przesłonę tarasu od trawy, więc może to kółko dać w odległości pozwalającej na delikatną przesłonę?
Tam gdzie ścieżka przy basenowej może być rabatą ze ścieżką, z niskimi roślinami tak jak w propozycji Andy. Wtedy ta ścieżka miałaby sens, bo prowadziłaby do basenowej przez środek czegoś, a nie obok trawnika.

Edit: rabata i ścieżka koło trawiastej, wg mnie idealna
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 16:43, 04 wrz 2024

Do góry
Ścieżkę i boki trawnika można obsadzić ładnymi trawami lub niskimi krzewami. Zależy od tego, czy ma być coś widać po drugiej stronie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:43, 04 wrz 2024

Do góry

Boso przez ogródek 15:56, 04 wrz 2024

Do góry
Czy to plamistość liści? Przyszły takie sadzonki miskanta morning light.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:54, 04 wrz 2024

Do góry
Tegoroczne rozplenice z allegro zagrosze szaleją cd.
Ogród prawie wymarzony … 15:53, 04 wrz 2024

Do góry
To z lipca i z dziś

Kostrzewa Gautiera usycha z dnia na dzień 14:57, 04 wrz 2024

Do góry
Zabrałem się za temat wedle zaleceń. Wybrałem kamień, wybrałem ziemię z górnej warstwy i walczę z wybieraniem gliny spod całej rabaty. Wydaje mi się, że problemem była glina pod rabata a konkretniej za mało jej wybrałem przy nawożeniu działki i zaraz pod korzeniami zalegała jej kolejna warstwa co w perspektywie czasu skutecznie usmiercalo rośliny. Wybieram glinę na dwie wysokość szpadla, dodaje piasku, nową ziemię i aktywatory. Zobaczyny co się uda ugrać.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 14:29, 04 wrz 2024

Do góry
Aniu, tą ścieżkę zrobiłabym pókolistą, zgodnie z zakolem basenowej

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:50, 04 wrz 2024

Do góry
Anda, dorysujesz mi tam gdzie żółta linia ścieżkę, bo ja nie umiem? Wyślę eM.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:46, 04 wrz 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Pomysł Kordiny jest super. Pasuje jak ulał.

Przejścia mogłyby być takie

Anda, jesteś NIESAMOWITA! Dorobiłabym tylko ścieżkę między trawiastą pod oknami, a piaskownicą. Nie wiem co na to mój mąż, ale ja w to wchodzę Kordina buziaki za koncepcję Co ja bym bez was zrobiła?

Judith, my tu zawsze wszystkie podniecamy się jak tworzą się nowe rabaty. Niekoniecznie u nas
Spełnianie marzeń - ogród czas start 13:41, 04 wrz 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Jeśli komuś by się przydała to mam sadzonki szałwii omszonej, takiej, którą siałam sama z nasion. Bardzo ładne krzaczki i obficie kwitnie, ale bardzo się sieje

Też chętnie przygarnę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies