Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:48, 11 maj 2025

Do góry
Jak zakwitną będzie czad

Oczko pochłonęło 22 kubiki wody … ups…
7,5m w najszerszym miejscu , 12m długości, 2m głębokości w najgłębszym miejscu

Jeszcze trzeba będzie brzeg przykryć włókniną i obłożyć kamieniami

Wisteria przy domu się przyjęła

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:45, 11 maj 2025

Do góry
Piwonie najpierw nudziłam ciemiernikami, teraz czas na piwonie

Jak magnolia kiedyś urośnie, piwonie będą w półcieniu

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:42, 11 maj 2025

Do góry
Hehe

Choroba nieuleczalna i postępuje w szaleńczym tempie

Aż poszukałam moich Itoh, żyją po przenosinach

Magnolia parasolowata ładnie rośnie. Rok temu jak ją sadziłam strasznie wiatr i słońce ją potargały

Przy ścieżce 12:35, 11 maj 2025

Do góry
Stopowce.

'Spotty Dotty'

tarczowaty

emodi kwiaty ma schowane

To Dysosma versipellis

Ogrod nad bajorkiem 12:30, 11 maj 2025

Do góry
TAR napisał(a)
...

Przepiękne! I fotograf zacny a ogród niewątpliwie w pierwszej 10-tce na Ogrodowisku i nie tylko
Przy ścieżce 12:26, 11 maj 2025

Do góry
Ładnie zadarniają u mnie epimedia.

Na pierwszym planie Niveum, wrasta w sangwinarie i runiankę. Nie zakwitło w tym roku, czy to możliwe, że ma zbyt sucho?

Przy takiej zimnicy kazdy kwiateczek cieszy

Wszystkiego po trochu 12:20, 11 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
...Mayleen zakwitł

O właśnie! Jest to cudo, kiedyś sobie zapisałam to zdjęcie, ale bez nazwy powojnika. Na balustradzie wygląda imponująco
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:13, 11 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Aga, Patrycja, Beatka, Aga, Ania, dobrze piszę?

Jakiś rabat był? Też jestem ciekawa zawartości tych wózeczków

Patrycja, dobrze widzę, że dorwałaś irysa z fioletowymi liśćmi? Gerald Darby, czy inny? Bo ostatnio migneła mi jakaś inna odmiana z podobnymi. Parocje upolowałaś?

Z tych fioletowolistnych był on i jakaś odmiana NN roboczo podpisana „fioletowy”. Wzięłam więc tego co Ty masz 3 doniczki, więc powinno wystarczyć na to miejsce przy białej ściance co kiedyś powstanie. Da ładny kontrast kolorystyczny. Parocji nie było na mojej liście. Jakoś mnie nie kusi, choć ładnie przy ołowianym u Danusi wyglądają. Za to z bukiem Rohan Obelisk się okazało, że mają go na polu w gruncie i będą kopać na jesieni do sprzedaży dopiero.

Bardzo mnie kusi dać na rabacie poprzecznej z tyłu klona tatarskiego Ginnala. Tylko czy to dobry pomysł? Nie czytałam jeszcze o jego minusach.
https://www.instagram.com/reel/DBYKUQ_IKX5/?igsh=cjF3ZzdkbGNyaDN4
Screen z powyższego reelsa:
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:06, 11 maj 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
No prosze
Zakupoholizm w czystej postaci
Prosze się chwalić

U mnie finalnie wyszły zakupy bylinowo-trawiaste.

Calamagrostis brachytricha Trzcinnik krótkowłosy
Deschampsia cespitosa Śmiałek darniowy 'Tardiflora'
Actaea simp. Pluskwica prosta 'Black Negligee'
Brunnera macrophylla 'Silver Heart' ® Brunera wielkolistna
Echinacea purpurea 'Alba' Jeżówka purpurowa
Iris versicolor 'Gerald Darby' Kosaciec różnobarwny
Rodgersia aesculifolia Rodgersja kasztanowcolistna
Salvia nem. 'Deep Blue Field' Szałwia omszona
Rozchodnik ‚Stardust’

Do tego dwie gaury NN, które Ania kupiła dla mnie w swoich okolicach.
Pomidorowy Zawrót Głowy 12:05, 11 maj 2025

Do góry
Na niektórych liściach pomidorów zauważyłem tunele i nie mam pojęcia co to jest?

Obstawiam, że jakiś szkodnik, ale nic nie widać na liściach. Pomocy.

Edit:
W międzyczasie doczytałem w necie. Typowe ślady żerowania miniarek. Będę musiał usunąć te liście i obserwować, czy larw jest więcej. Ciężki start mają pomidory w tym roku
Anna i Ogród 2 11:57, 11 maj 2025

Do góry
Makao napisał(a)
A tak wyglądają czereśnie po przymrozkach

Aniu Ty masz nieprzerwane pasmo sukcesów ogrodniczych
A Twoje pazurki wyglądają bardziej apetycznie niż czereśnie chyba u nas wszystkich mrozik pojechał po bandzie...
Ogrod nad bajorkiem 11:16, 11 maj 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Piękne zdjęcia
Czytam że tematyka klonowa poruszona, piękne są o każdej porze, nawet zimą Ciekawe jak u Ciebie się sprawdzą. U mnie Garnet schowany daje radę, jeszcze Z Artropurpureum będę próbować od siewki. Inne delikatne chyba nie przetrwałyby mojego klimatu. Mam mało zaciszny ogród.
Ogród Basi i Romka 11:00, 11 maj 2025

Do góry
No i hosty lubię jak startują, już je całkiem fajne widać, nie wszystkie ale niektóre już są całkiem ładne
Ogród Basi i Romka 10:58, 11 maj 2025

Do góry
Pierwszy irys, chabry, orliki w pąkach, fajnie rośnie sobie leszczyna, męczyła się pomiędzy rokitnikami,
cieszę się, że je wyrzuciłam
Ogród Basi i Romka 10:54, 11 maj 2025

Do góry
Tak trochę dzisiejszego ogrodu Z kwitnących, taka trochę przerwa się zrobiła, te ostatnie chłody, chyba trochę wszystko zatrzymały, ale coś tam kwitnie
Narazie złotokap, w tym roku mało dużo kwiatów.
Aronia też ma dużo kwiatów, w zeszłym roku słabo kwitła.
Pierwszy malutki rodek
Ogród z plażą 10:31, 11 maj 2025

Do góry
ajka napisał(a)
Powojniki w tym roku ruszyly ostro z kopyta. To anabelle, powojnik płożący.

Chyba 'Arabella'? Napisałaś 'płożący', co podsunęło mi pewien pomysł, bo ten powojnik może też zadarniać. W tym miejscu będzie doskonale wyglądał, ma wystarczająco dużo miejsca i chwast nie będzie ci przerastał Doskonały pomysł na tego typu powojnika
Ogród z plażą 10:24, 11 maj 2025

Do góry
ajka napisał(a)

Amsonia to nowa roślinka, wspomniałaś o zakupach?
Ciekawe rozwiązanie ze ścieżką, wygląda bardzo naturalnie
Przy ścieżce 10:09, 11 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje najstarsze czyli 11 letnie piwonie też tylko po jednym dwóch kwiatkach i coraz mniejsze kępy liści mają. Ale rosną pod magnolią, wykopać nie da rady bez uszkadzani korzeni drzewu. Nawożę co sezon, ale to niewiele już daje chyba braki wody w sezonie mają bo magnolia spija. Czytam o Twoich pomysłach na ograniczanie roślin. Ja stwierdzam, że u mnie z czasem zostanie to co samo przetrwa, bo walka z zielskiem na rabatach przegrana od wiosny. Zmieniają się w łąki kwietne przez to nasiewanie chwastów. Ale serce by mnie bolało pozbywać się piwonii, raczej bym przesadziła. U mnie irysy bródkowe też strajkują z kwitnieniem. Co do plewienia w glinie ten co nie ma to nie będzie miał pojęcia o czym piszesz. Ja sobie załatwiłam w ten sposób nadgarstki, łokieć i bark. Glina jak zabetonuje korzeń to prędzej roslinę urwiesz nim wyrwiesz.

Obserwuję to też u moich, w podobnym wieku. Mam kilka bardzo witalnych, które dobrze przyrastają i kwitną (zrobię sobie notatki, przydadzą się zimą), ale np. 'Ewelinę' podzieliłam i przesadziłam, siedem lat temu i od tego czasu ledwo zipe, o kwitnieniu nie ma mowy.
Sadzenie pod drzewami na pewno piwoniom nie służy, ale kto takiego błędu nie popełnił?

U mnie jest na pewno problem z grzybem (szara pleśń) i chyba za głębokie sadzenie.
Sadziłam na odpowiednią głębokość, tylko mam wrażenie, że osiadły i to może też hamować tworzenie pąków kwiatowych. Mam plan na sierpień

Mamy takie same doświadczenia co do plewienia na glinie. W sezonie bardzo bolą mnie nadgarstki. Problem z łokciami i barkami, widać jeszcze przede mną

Chciałabym aby wszystkie moje piwonie wyglądały tak jak 'Lemon Chiffon' metr wysokości, obsypana pąkami, zdrowe, błyszczące liście, idealna piwonia Jeszcze

Przy ścieżce 09:12, 11 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Kompozycja z kamasją i marchewnikiem jest cuuuuuuudna!!!

Na pierwszym zdjęciu z kamasją była piwonia, marchewnik na dole, po prawej
To marchewnik anyżkowy Myrrhis odorata, lecznicza bylina, ma bardzo aromatyczne liście, lekko słodkie. Można je wykorzystywać w kuchni, jak też nasiona i korzeń.
Przy ścieżce 08:54, 11 maj 2025

Do góry
Kasya napisał(a)

A o jagodowcu slyszalas ?

Nie tylko słyszałam, ale i uprawiam długo. Jagodowiec był jedną z pierwszych roślin jakie kupiłam na cieniste rabaty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies