Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 06:59, 08 cze 2025

Kiwi - no musiałam trochę pogrzebać w starych zdjęciach i mailach, bo już nie pamiętam wszystkiego, czyżby PESEL ?

Sadzonkę kupiłam w czerwcu 2020. Zdjęć nie mam, krzaczek był mikrusi na tyle, że nie widać go nawet na zdjęciach z tamtego okresu. Pierwsze w miarę widoczne jest z marca 2023, bo już z pergolą i w końcu zaczęło się piąć.

W kolejnym roku pierwszy raz pokazały się pąki kwiatowe. Bardzo liczyłam na spróbowanie owoców, ale przyszedł kwietniowy mróz i z kiwi zostało takie coś

Można jednak zobaczyć różnice w przyroście rok do roku.

Po tym przymrozku wycięłam sporo przemarzniętych pędów. Było to pierwsze i jak na razie jedyne cięcie, bo wcześniej w zasadzie nie było co ciąć. Teraz się rozszalało i muszę przynajmniej powycinać to, co przeszkadza w przejściu.

W tym roku też pierwszy raz nasypałam trochę azofoski (pozytywny wpływ forum - Haniu ). Mam też nadzieję w końcu spróbować owoców, bo kwiatów jest cała masa. Okaże się też, czy mam egzemplarz damsko-męski, oby
Juzia 08:25, 08 cze 2025

Emulpar to olej rydzowy. Możesz i po owocach pryskać
Marcin89 08:29, 08 cze 2025

Juzia napisał(a)
Emulpar to olej rydzowy. Możesz i po owocach pryskać
Chyba sam się skuszę zakupić Wolę jednak zrobić oprysk na początku sezonu i mieć spokój. Tak samo planuję opryskać drzewa Miedzianem w stanie bezlistnym. Potem tylko interwencyjnie jak coś się pojawi
Makao 13:25, 08 cze 2025

Muszę się rozejrzeć za tym empularem
Marcin89 15:06, 08 cze 2025

Czytam w innym wątku, że zainteresowały Cię powojniki. Proponuję Ci znaleźć jakiś artykuł o nich i podziale na grupy. Wtedy łatwiej znajdziesz to co Ci pasuje, z terminem kwitnienia i wskazówkami kiedy ciąć. A wtedy łatwo dopasujesz odmiany, a jest ich bardzo dużo

Nie podpowiem konkretnie, bo sam zapomniałem ten podział botaniczny. Pamięć już nie ta
ajka 21:38, 08 cze 2025

To jest szansa, że moje kiwi w końcu ruszy w górę. Też mam niby egzemplarz damsko-męski, kupowany na Partynicach
Polon 13:10, 09 cze 2025

Preparaty na mszyce i mrówki w drodze do paczkomatu. A na razie oglądam rozmnazalnik z bazylią i jest bardzo dobrze
Do widy wsadziłam 30 maja, a po 10 dniach już są bardzo ładne korzonki. Woda trochę mętna, bo wlewałam tam deszczówkę i trochę paprochów się załapało.
Polon 13:24, 09 cze 2025

Postanowiłam też podzielić się z Wami moimi działaniami ogrodowymi. W niemal wszystkich ogrodach piękne kwiaty, zadbane i dorodne rośliny, a u mnie ??? Tu na zdjęciu widać kolejne etapy

1. Przekopane, odchwaszczone, wyrównany teren, z roślinami, kartonami i korą
2. Przekopane, odchwaszczone, wyrównany teren, z tymczasowymi pomidorami - jeszcze bez ściółki, chyba też dam korę

3. Przekopane, odchwaszczone, wyrównany teren
4. Przekopane, odchwaszczone
5. Zachwaszczone, chwasty zagłuszone workami z korą, czeka w kolejce

Polon 13:28, 09 cze 2025

Na pocieszenie więc kupiłam szałwię
Napadła na mnie , stała przy chodniku
Najpierw kupiłam, później dopytałam o odmianę
Niby była opisana jako wieloletnia, a odmiana w necie „Amistad” opisana jako jednoroczna

No cóż - ale i tak bym kupiła

mrokasia 14:27, 09 cze 2025

Kochana, każdy kiedyś to miał - zachwaszczone, przekopane, odchwaszczone .
A potem nie ma gdzie nogi postawić…