Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:03, 30 kwi 2015

Do góry
Zresztą na mnie Źle wpŁywa takie czekanie tzn nie na mnie a na mój portfel, bo jak nie robię przy rabatach teraz to myślę a jak myślę to głównie o tym co by tu jeszcze zrobić.. no i .... wymyśliłam... wszyscy maja rabaty z brzozami ja też chcę (jedna ma być koło rzeczki , ale dlaczego drugiej nie zrobić koło domu :!!!?)..... to pomysł z wczoraj,
ale na teraz na wysokie brzozy pożyteczne miejsca brak więc sobie przypomniałam, że Madżen coś mówiła że te jej pendula to też są pożyteczne no i dogrzebałam się że to betula utilis long trank
No i od razu szukanie, w necie drzew nie lubię kupować bo ja wolę sobie je wybrać ....dotknąć ... a że ja niecierpliwa jestem i muszę mieć na już to dzisiaj z rana skoczyłam do mojej szkółki ... i niestety brak ... no więc po drodze była kolejna szkółka rzadko tam zaglądam ale skoro poszukuję to i tam się zatrzymałam ....a tam ...... stoją piękne ... dość wysokie i zakresie cenowym moje brzozy!!!!!!!
Płatność kartą .... więc od razu 3 szt. do wozu (bo ja tylko w ilościach ogrodowiskowych kupuję) i mam MOJE WŁASNE OSOBISTE BRZOZY .....
Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:08, 30 kwi 2015

Do góry
Piękna wiosna u Ciebie
Widziałam,że Twój pies taki sam ogrodnik jak mój Wszędzie musi zajrzeć
Podobają mi się Twoje brzozy płaczące.
Wilcza Góra 08:32, 30 kwi 2015

Do góry
a tu ... nasze brzozy już prawie, prawie zielone ... z tyłu forsycja kończy swoje "5 minut"
a nogach ...przymule, które są u nas już od lat...wysadzone z doniczek...

tak się boję ciąć bukszpanów...są takie ładne....
miodunka już przekwita, ale zawsze tan kobierzec łapie mnie za serce

kącik berberysowy już się pokrył listkami

Moja "przyziemna" :) pasja 07:50, 30 kwi 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Moje brzozy, choć jeszcze tak cienkie, że nie mają białych pni, uwielbiam .

a powiedz mi czy doorenboski nie maja tych wiszących kotków???

a rozplenice rozsiały się w donicy!

jak Tyś to rozpoznała????
Co i jak? Nowicjuszka 00:08, 30 kwi 2015

Do góry
Koncepcja jest I nie ukrywa, że wpływ Danusi jest duży- książka jak również ogrodowisko zrobiły swoje
Na ścianie naprzeciw tarasu będą: jabłoń ozdobna, 2 rodzaje hortensji ( niska i wysoka) brzoza szczepiona na pniu ( to drzewko będzie dominować na całej działce), magnolia - genie, różaneczniki, wiąż holenderski. To uzupełnię trawami, lawendą, szałwią omszona, hosty, żurawki, wiosną - tulipany i w trawie krokusy. Skarpa przy tarasie - surmia, trawy, lawendy, szałwia omszona może werbena. Między studnią, a budką gospodarczą będzie warzywnik w skrzyniach, borówki amerykańskie. Natomiast po lewej stronie od studni będą brzozy, trawy, zioła, maki. Naprzeciw jest skarpa koło domu- tam chce dać oczko wodne, z drzew powtórzę magnolię - tylko inna odmianę, hosty, begonie, kalin ( już sobie rośnie). Coś tam dołożę bo mam sporo miejsca i zostaje mi jeszcze przód ( dalszy od domu) muszę nad nim jeszcze popracować głową
Jak widzisz dużo siedzę w necie, bo szukam odmian, czytam, oglądam wystawy, projekty. Będę się trzymać 3 kolorów, sadzić grupowo, powtarzać rośliny. Myślę, że wtedy będzie się to trzymać, czy tworzyć 1 całość. Zamówiłam też hortensje, zobaczymy jakie przyjdą na razie będą w donicy w cieniu
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:18, 29 kwi 2015

Do góry
brzydula napisał(a)

Witam piękne są Twoje brzozy
ja dzisiaj zakupiłam 3 szt chińskiej 'fascination'. Zobaczymy co z tego wyrosnie

No to będzie fascination , inaczej być nie może ... One są również piękne ...
Dwa ogrody 23:03, 29 kwi 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Mariolu a ty wiesz że ja chyba straciłam jedną brzozę pożyteczną? Wtedy kiedy ci pisałam że ratowałam brzozy podczas tej strasznej wichury kiedy to palikowałam je uważając czy mi coś na łeb nie leci a potem cała noc w strachu czy się utrzymają. Wszystkie miały lekko naderwane bryły ale teraz widzę że jedna nic nie puszcza i wygląda na suchą :'( Gdzie ja teraz znajdę taką samą na podmianę? Do dooopy ten nasz klimat teraz A tak już się ładnie robiło przy nich... Gdzie oprócz tracza mogłabym znaleźć duże sadzonki w Łódzkiem? Mają z 5 metrów wysokości i grubość pnia jak przedramię dziesięciolatka. Jakbyś na coś takiego trafiła podczas zakupów to daj znać proszę. Miłego dnia

Wyślę Ci tel na priv
Moja "przyziemna" :) pasja 21:55, 29 kwi 2015

Do góry
Twoje zdjęcia twoje brzozy, miskanty, lawendy to niesamowite uporządkowanie ... brak słów harmonia do której nigdy nie dotrę
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:41, 29 kwi 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Hej Brzydulka to doorenbos ... A są odmiany brzóz niskie ? może z tych pendula ?

Witam piękne są Twoje brzozy
ja dzisiaj zakupiłam 3 szt chińskiej 'fascination'. Zobaczymy co z tego wyrosnie
Moja "przyziemna" :) pasja 21:39, 29 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
POkaż no te brzozy w całości!!!!

A mogę jutro, bo nie mam takiego mocnego flesha?
Moja "przyziemna" :) pasja 21:35, 29 kwi 2015

Do góry
POkaż no te brzozy w całości!!!!
Moja "przyziemna" :) pasja 21:16, 29 kwi 2015

Do góry
Moje brzozy, choć jeszcze tak cienkie, że nie mają białych pni, uwielbiam .

Małe wiśnie kwitną, duże też, ale im nie zrobiłam zdjęć.

Lawenda w końcu wyraźnie się zazielenia, odbija z suchych badylków.

Żurawki podrosły

a rozplenice rozsiały się w donicy!

Tu ma być ogród :) 18:58, 29 kwi 2015

Do góry
piękne brzozy
ślicznie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:23, 29 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aguniu cudowne te twoje widoczki Brzozy choć sąsiadowe piękne sąBuziaki

Brzozy są piękne, choć mnie uczulają i czereśnie są cudne jak kwitną i sąsiadów miałam w sobotę
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:56, 29 kwi 2015

Do góry
brzydula napisał(a)
Sylwia przypomnij prosze jakie sa te Twoje brzozy ?? Ja potrzebuje trzy szt ale najniższe z możliwych

Hej Brzydulka to doorenbos ... A są odmiany brzóz niskie ? może z tych pendula ?
Tu ma być ogród :) 14:27, 29 kwi 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
brzozy w ogrodowiskowych stylizacjach pojawiają się bardzo często - myślę, że gdyby były kłopotliwe to Szefowa by ich nie polecała, jedyne co, to są potwornymi pijakami, bo mają płytki system korzeniowy no i gdy ktoś ma alergię to będzie problem.
Wszystko się upchnie, za kilka tygodni jak dosadzę resztę roślin to zobaczysz - zapraszam też do oglądania na żywo

Myślę, że spokojnie możesz sobie brzozę Doorenbos lub Long Trunk sprawić.
Mi jeszcze bardzo się podoba parasolowata Youngii.

Brzozy jak najbardziej polecam Sa cudne, urokliwe, romantyczne, zwiewne, same plusy oprócz zwykłego sypania przez zwykłe, dlatego polecam szczególnie te odmianowe brzozy.
Grubej dyni zmagania z naturą 13:09, 29 kwi 2015

Do góry
Do tej pory ogrody interesowały mnie generalnie jako sposób zorganizowania przestrzeni wokół domu, połączenie architektury i roślin. Nie ekscytowałam się urodą poszczególnych egzemplarzy, ale dziś muszę pokazać tulipany, które zaczynają rozkwitać

I jeszcze najwyższe drzewa w moim ogrodzie (3 brzozy)

A na koniec skoszony i wykancikowany trawnik oraz przystrzyżona kulka

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:17, 28 kwi 2015

Do góry
Danusiu, pod brzozami mam kulki Danica, bo przesadzałam je z innego miejsca i jakoś trzeba było je zagospodarować
Na mojej brzozowej rośnie w ogóle mnóstwo wszystkiego - większość to rośliny przesadzane z innych miejsc. Miskanty, cisy, Danici, między nimi rozplenice i teraz narcyzy. Przed brzozami jest łączka "Ice Dance" a między nimi berberysy "Bagatelle".
Wg mnie brzozy (i każde inne drzewa) sadzone bezpośrednio w trawniku to nie jest dobry pomysł - zawsze będzie niedokoszone przy pniu... No, ale może Twój M. ma więcej czasu i cierpliwości niż my
Kiedyś liczyłam powierzchnie "trawników" (choć u mnie to się raczej powinno nazywać nawierzchnie trawnikopodobne ) ok. 20 arów. Całość do cotygodniowego koszenia. Skoszoną trawą "nawozimy" łąkę obok.
Malutki pod lasem 21:49, 28 kwi 2015

Do góry
Kochani, dziś nic w ogródku nie podziałałam, a miałam plan wsadzić pory. Lało strasznie, ale przynajmniej roślinki zadowolone. Trawa po posypaniu nawozem zyskała super kolor i rośnie jak na drożdżach. W sobotę M jej nie kosił, bo w niektórych miejscach podosiewał (np. na plackach po kretowinach) i bał się, że kosiarka wciągnie nasionka.
Trochę czasu dzisiaj było na rozmyślania. Jednym z bolących bardzo miejsc u mnie jest ten nieszczęsny blaszak.

Na razie nie ma możliwości, żeby go nie było, więc wymyśliłam jak go "upięknić". Pomyślałam, że może jak będziemy budować garaż na samochód przy domu w wakacje, to panowie od dachu zrobiliby mi taki mały daszek z takiej samej blachy jak na domu. To miałaby być drewutnia, bo w sumie kiedyś taki był zamysł i dlatego została wylana ta posadzka obok garażu. Bardzo się przyda, bo nie mamy gdzie trzymać drewna do naszej kozy Wylewka jest krótsza niż garaż, więc weszłaby tam taka narożna donica, a od niej pergola. Z drugiej strony też kratka. No i przede wszystkim tego blaszaka muszę pomalować na zielony kolor, taki zielony mchowy
Miałoby to wyglądać mniej więcej tak:

Sory za jakość projektu, ale robiony na szybko w programie na P. Te brzozy obok faktycznie tam rosną, tylko na projekcie dałam większe niż są w rzeczywistości. Kiedyś pod nimi coś posadzę W tym białym kółku (górze od połamanej beczki) jest mały dąbek. Co o tym sądzicie?
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:11, 28 kwi 2015

Do góry
Sylwia przypomnij prosze jakie sa te Twoje brzozy ?? Ja potrzebuje trzy szt ale najniższe z możliwych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies