Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:17, 26 paź 2018

Do góry
Ta druga z lewej to anemonowa, pstrokata, nie zawirusowana, a z Anglii ten "kot" pochodzi
Wybraź sobie że porwałam się nieświadomie na sklep z sadzonkami dalii. Przyszły po Bożym Ciele w plastikowych pojemniczkach - sadzoneczki małe. Teraz spore potwory na kompoście urosły, niektóre dopiero pokazują w ogóle jakiś kolor. Generalnie ładne wybrałam.

Dahlia 'Pink Giraffe'

Mam w zasobach wiele zdjęć dalii, z zeszłego roku, będę odkopywać a gotowce mam takie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:59, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pogrzebię w korzeniach, jak jest etykietka to robię zdjęcie, nie wiem czy tam była, ale sprawdzę.

dużo masz jeszcze tych kolaży ?

naprawdę jak widzę to czuję jak serce wali
jak będziesz się nudzić zimą to może się pobawisz i wszystkie pompony w jeden kolaż wstawisz albo jakoś jeszcze inaczej - tymi obrazkami można się bawić - nie wiem czy są jakieś kwiaty które tak pięknie się prezentują - o kurcze chyba przesadziłam

ta druga z lewej to taka czy jakaś zawirusowana - ciekawa

pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:52, 25 paź 2018

Do góry
Driakiew mam np. z ciemnymi, niziutkimi floksami. W innym miejscu mam z Hakonechloa Áll Gold. A jeszcze gdzie indziej mam chyba z czarnym konwalnikiem
Pszczelarnia 14:48, 25 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Już z się zastanawiam, czy na termin zwiedzania wybrać wiosnę z tulipanami, czy jesień z daliami.

Myślę, że byłabyś rozczarowana bo Twój ogród ładniejszy Właśnie w tej sprawie dzwoniłam Polskie ogrody zaczynają nabierać stylu, obrastać w światowej klasy dodatki ogrodowe. Rośnie konkurencja dla znanych ogrodów angielskich i holenderskich.
Ja też się szykuję ...kiedyś. Dodatki są, plenerów jeszcze brakuje.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:26, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dawno mnie nic nie zachwyciło, ale dziś to cmokam nad tym.

Śmiałek należy do moich ulubionych traw, ale z molinią go nie łączyłam. Teraz będę i to zaraz
Zajrzyj do "Mojej Anglii". Pozdrawiam i cmokam.

A ta niska trawka po lewej to sesleria?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym zasłoniła rynny. Dała niewielkie drzewo kuliste, w jego nogach co najmniej dwie jednakowe hortensje, żeby zniwelować rynnę, niech hortensje idą wysoko.
Na drugą rynnę bluszcz (Hedera), na brzeg coś bardziej rozjaśniającego, albo zielone, ciemna żurawka jest smutna tutaj.
Z tyłu trawy np. miskant Morning Light, i jeszzcze jedno drzewko na pniu, albo trzmielina albo klon Shirasawy, ale właśnie na pieńku.

Zobacz jak się zmieniło od razu. Z okna zdejmij skrzynkę, albo daj z białymi kwiatami.

Dziękuje Danusiu za pomysł, miskanty brałam pod uwagę pasowałyby tam. Mam tylko problem z zaproponowanym drzewem . Co to mogłoby być bo tam jest za mało miejsca na regularne drzewo .Tam jest od ściany do ścieżki zok 1.2 cm tylko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:49, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No kocham driakiew japońską za to, że niestrudzenie kwitnie aż do mrozów i ma kwiaty takie urokliwe. Zastanawiam się czy za plecami nie dosadzić jej tej wyższej driakwi kaukaskiej a może przydałby się jakiś przerywnik? Może coś podpowiesz?
Danusiu, uważaj na nasienniki, bo sieje się bardzo obficie, na wiosnę miałam tyle siewek, że mogłabym obdarować pół O. Teraz astry i trawy grają pierwsze skrzypce na rabatach. Cudnie je skomponowałaś .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:58, 25 paź 2018

Do góry
adinka84 napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie zwabiona pięknością Waszych ogrodów również postanowiłam coś stworzyć I tak powstał projekt rabaty, która ma 5 m x 0,6 (strona południowa) Byłabym wdzięczna za wszelkie opinie i uwagi bo sama raczej nie jestem w stanie ogarnąć tego tematu i obawiam się czy nie przesadziłam z ilością roślin.

1. Bukszpan kulka
2. Jeżówka cheyenne spirit
3. Liliowiec stella de oro
4. Trzmielina fortune’a sunspot lub coloratus
5. Cyprysik Groszkowy Plumosa
6. Jeżówka green twister
7. Cyprysik lawsona blue suprise
8. Azalia japońska maruschka lub rosinetta hachrosi
9. Pięciornik trójząbkowy lub hosty
10. Hosta ventricosa lub golden tiara
11. Krzewuszka na pniu
12. Liliowiec on and on
13. Jeżówka Big Kahuna
14. Wiciokrzew japoński Purpurea

Krzewuszka, liliowce i bukszpany już są na tej rabacie i nie chciałabym ich przesadzać. Jeżówki mam z innej rabaty, która ulegnie przeorganizowaniu.

Przesadziłaś jednak z ilością gatunków, byliny masz po jednej sztuce, tak nie może być, pięciokrotnie co najmniej przesadziłaś.
Zrób plan tej rabaty, bo tak wygląda jakby wszystko na brzegu rosło Aaa. już wiem, tam jest chodnik a to wąski pasek? Jaką ma szerokość??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:55, 25 paź 2018

Do góry
Elinka napisał(a)
dziewczyny doradzcie proszę co wsadzić między kule bukszpanowe? myślałam i klonie palmowym na kiju ale czy pasuje ?

Ja bym zasłoniła rynny. Dała niewielkie drzewo kuliste, w jego nogach co najmniej dwie jednakowe hortensje, żeby zniwelować rynnę, niech hortensje idą wysoko.
Na drugą rynnę bluszcz (Hedera), na brzeg coś bardziej rozjaśniającego, albo zielone, ciemna żurawka jest smutna tutaj.
Z tyłu trawy np. miskant Morning Light, i jeszzcze jedno drzewko na pniu, albo trzmielina albo klon Shirasawy, ale właśnie na pieńku.

Zobacz jak się zmieniło od razu. Z okna zdejmij skrzynkę, albo daj z białymi kwiatami.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:45, 25 paź 2018

Do góry
Ta polecana przeze mnie to inna odmiana, ma sztywne pędy i nieco inne kwiaty.
Pszczelarnia 09:32, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven

Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.

Już z się zastanawiam, czy na termin zwiedzania wybrać wiosnę z tulipanami, czy jesień z daliami.
Pszczelarnia 08:43, 25 paź 2018

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven

Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:03, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale ja dałam hortensję drzewiastą, która kwitnie wcześniej niż bukietowe, a podejrzewam że masz bukietowe. Nie zamienię hortensji, bo tylko hortensje pasują pod katalpą.

Ostra jesteś. Lubię to ! Anabelle 2 sztuki mam takie: Hydrangea arborescens Annabelle, czy to to? Jeżeli nie to kupię właściwą PS Dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas.
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 00:13, 25 paź 2018

Do góry
W L.M. 50% zniżki. Też zgarnęłam koszyk.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:12, 25 paź 2018

Do góry
Ale ja dałam hortensję drzewiastą, która kwitnie wcześniej niż bukietowe, a podejrzewam że masz bukietowe. Nie zamienię hortensji, bo tylko hortensje pasują pod katalpą.
Wychodzące korzenie z ziemi 23:41, 24 paź 2018

Do góry
Za dużo podlewasz więc zachowują się tak, że szukają powietrza, stąd wychodzą na powierzchnię. Zachowują się tak, jak pod szmatą. Brak właściwych stosunków wodno-powietrznych w glebie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:37, 24 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

No to mnie teraz Danusiu zabiłaś Dałaś namiary na dwie zupełnie mi nieznane rośliny, co właściwie nie powinno mnie dziwić, bo przecież jesteś fachowcem. Jarzmianka - cudo - koniecznie muszę ją mieć Zrobię dokładnie tak jak radzisz. Tylko proszę o zmianę hortensji na coś innego. Mam na innej rabacie 11 hortensji i wydaje mi się, że to dość
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:36, 24 paź 2018

Do góry
"Panny cielesne" są warte posadzenia. Zachwycają. Kwiaty jak główki sałaty. Niesamowicie piękne.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:47, 24 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też nie obcinam piwoniom liści, warto zostawić na jesień dla takich widoków

Też nie obcinam ale nie wszystkie tak ładnie się przebarwiaja.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:58, 24 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze teraz mam te: zwię je mięsiste oprócz tej pojedynczej czarnej Dahlia 'Veronne's Obsidian'

To chyba niemożliwe, ale wiosną jakąś dalię posadzę.
Te mięsiste też fajne, nazwałabym - panny cielesne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies