Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:31, 25 paź 2018

Poppy napisał(a)

Ewo, To jest zurawka owlosiona?

Czesto nie wiem, czy to zdjecia z Twoich ogrodow, czy innych, sama wiesz, o czym to swiadczy

Tak żurawka owłosiona. Nie znam odmiany, ma takie limonkowe liście i kremowe kwiaty.

Jak pokazuję inne ogrody, nawet pojedyncze zdjęcia z innych ogrodów, zawsze zaznaczam, że to gdzieś tam. Wszystkie inne są z mojego.

Pszczelarnia 09:32, 25 paź 2018

Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven

Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.

Już z się zastanawiam, czy na termin zwiedzania wybrać wiosnę z tulipanami, czy jesień z daliami.
Poppy 13:13, 25 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak żurawka owłosiona. Nie znam odmiany, ma takie limonkowe liście i kremowe kwiaty.

Jak pokazuję inne ogrody, nawet pojedyncze zdjęcia z innych ogrodów, zawsze zaznaczam, że to gdzieś tam. Wszystkie inne są z mojego.

Dzieki, szalenie efektowna!

A co do zdjec z ogrodu, to sama widzisz, wygladaja jak z inspiracji
Danusia ma racje co do konkurencji
Poppy 13:16, 25 paź 2018

April napisał(a)

Ja mam odmianę villosa "Brownies". Jest gigantyczna. Fajna do dużych ogrodów

Brazowawa? tez ladna, ale ta limonkowa to juz w ogole wow. Do mojego cienia
April 14:07, 25 paź 2018

Poppy napisał(a)

Brazowawa? tez ladna, ale ta limonkowa to juz w ogole wow. Do mojego cienia

Tak brązowawa, matowa. Pięć lat jej nie musiałam ruszać, świetnie radziła sobie w suchym. W tym sezonie pierwszy raz robiłam z niej sadzonki.
Ta limonkowa też mnie zaciekawiła, chyba poszukam.
Gardenarium 14:48, 25 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Już z się zastanawiam, czy na termin zwiedzania wybrać wiosnę z tulipanami, czy jesień z daliami.

Myślę, że byłabyś rozczarowana bo Twój ogród ładniejszy Właśnie w tej sprawie dzwoniłam Polskie ogrody zaczynają nabierać stylu, obrastać w światowej klasy dodatki ogrodowe. Rośnie konkurencja dla znanych ogrodów angielskich i holenderskich.
Ja też się szykuję ...kiedyś. Dodatki są, plenerów jeszcze brakuje.

Instagram Ogrodowiska
Margerytka40 20:29, 25 paź 2018

Żurawką owłosioną już dawno zafascynowałam się u Ciebie Ewo, niestety jest trudno dostępna ale będę na nią polować
mira 23:41, 25 paź 2018

Poppy napisał(a)

Miro, masz racje. TYle za ja akurat Sarze ufam pod tym wzgledem, ona ma wyczucie, nie tylko kolorystyczne. Moge sie zloscic na pomylone, albo za male dalie w jej sklepie, ale na rabacie sie jej propozycje sprawdzaja generalnie. Zreszta, sam mistrz Christo bardzo sobie cenil jej kompozycje, a dla mnie to jedna z lepszych rekomendacji.

Edit.
Miro, zaintrygowaly mnie tez porzeczki kolumnowe Masz takie u siebie moze?

Nie mam. Te porzeczki które pokazałam widziałam były w ogrodach pokazowych w Freising Sichtungsgarten Weihenstephan.

Pszczelarnia 09:37, 26 paź 2018

mira napisał(a)

Nie mam. Te porzeczki które pokazałam widziałam były w ogrodach pokazowych w Freising Sichtungsgarten Weihenstephan.

Krótko i na temat.

Pszczelarnia 09:47, 26 paź 2018

Gardenarium napisał(a)

Myślę, że byłabyś rozczarowana bo Twój ogród ładniejszy Właśnie w tej sprawie dzwoniłam Polskie ogrody zaczynają nabierać stylu, obrastać w światowej klasy dodatki ogrodowe. Rośnie konkurencja dla znanych ogrodów angielskich i holenderskich.
Ja też się szykuję ...kiedyś. Dodatki są, plenerów jeszcze brakuje.

Danusiu, miłe, to co piszesz ale "stylowa"rzeczywistość mojego ogrodu pozostawia wiele do życzenia.

Nie ten poziom pielęgnacji i nasycenia roślinami. Ale nic to, pracujemy nad tym.

Plan na jutro, rozorać całą trawiastą szeroką ścieżkę w sadzie - wyrównać, wybrać kamienie, rozpulchnić i posiać trawę. A przy okazji obstalować furtkę.