Ta druga z lewej to anemonowa, pstrokata, nie zawirusowana, a z Anglii ten "kot" pochodzi
Wybraź sobie że porwałam się nieświadomie na sklep z sadzonkami dalii. Przyszły po Bożym Ciele w plastikowych pojemniczkach - sadzoneczki małe. Teraz spore potwory na kompoście urosły, niektóre dopiero pokazują w ogóle jakiś kolor. Generalnie ładne wybrałam.
Dahlia 'Pink Giraffe'
Mam w zasobach wiele zdjęć dalii, z zeszłego roku, będę odkopywać a gotowce mam takie
naprawdę jak widzę to czuję jak serce wali
jak będziesz się nudzić zimą to może się pobawisz i wszystkie pompony w jeden kolaż wstawisz albo jakoś jeszcze inaczej - tymi obrazkami można się bawić - nie wiem czy są jakieś kwiaty które tak pięknie się prezentują - o kurcze chyba przesadziłam
ta druga z lewej to taka czy jakaś zawirusowana - ciekawa
Myślę, że byłabyś rozczarowana bo Twój ogród ładniejszy Właśnie w tej sprawie dzwoniłam Polskie ogrody zaczynają nabierać stylu, obrastać w światowej klasy dodatki ogrodowe. Rośnie konkurencja dla znanych ogrodów angielskich i holenderskich.
Ja też się szykuję ...kiedyś. Dodatki są, plenerów jeszcze brakuje.
Dziękuje Danusiu za pomysł, miskanty brałam pod uwagę pasowałyby tam. Mam tylko problem z zaproponowanym drzewem . Co to mogłoby być bo tam jest za mało miejsca na regularne drzewo .Tam jest od ściany do ścieżki zok 1.2 cm tylko.
No kocham driakiew japońską za to, że niestrudzenie kwitnie aż do mrozów i ma kwiaty takie urokliwe. Zastanawiam się czy za plecami nie dosadzić jej tej wyższej driakwi kaukaskiej a może przydałby się jakiś przerywnik? Może coś podpowiesz?
Danusiu, uważaj na nasienniki, bo sieje się bardzo obficie, na wiosnę miałam tyle siewek, że mogłabym obdarować pół O. Teraz astry i trawy grają pierwsze skrzypce na rabatach. Cudnie je skomponowałaś .
Przesadziłaś jednak z ilością gatunków, byliny masz po jednej sztuce, tak nie może być, pięciokrotnie co najmniej przesadziłaś.
Zrób plan tej rabaty, bo tak wygląda jakby wszystko na brzegu rosło Aaa. już wiem, tam jest chodnik a to wąski pasek? Jaką ma szerokość??
Ja bym zasłoniła rynny. Dała niewielkie drzewo kuliste, w jego nogach co najmniej dwie jednakowe hortensje, żeby zniwelować rynnę, niech hortensje idą wysoko.
Na drugą rynnę bluszcz (Hedera), na brzeg coś bardziej rozjaśniającego, albo zielone, ciemna żurawka jest smutna tutaj.
Z tyłu trawy np. miskant Morning Light, i jeszzcze jedno drzewko na pniu, albo trzmielina albo klon Shirasawy, ale właśnie na pieńku.
Zobacz jak się zmieniło od razu. Z okna zdejmij skrzynkę, albo daj z białymi kwiatami.
Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.
Ostra jesteś. Lubię to ! Anabelle 2 sztuki mam takie: Hydrangea arborescens Annabelle, czy to to? Jeżeli nie to kupię właściwą PS Dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas.
Ale ja dałam hortensję drzewiastą, która kwitnie wcześniej niż bukietowe, a podejrzewam że masz bukietowe. Nie zamienię hortensji, bo tylko hortensje pasują pod katalpą.
Za dużo podlewasz więc zachowują się tak, że szukają powietrza, stąd wychodzą na powierzchnię. Zachowują się tak, jak pod szmatą. Brak właściwych stosunków wodno-powietrznych w glebie.
No to mnie teraz Danusiu zabiłaś Dałaś namiary na dwie zupełnie mi nieznane rośliny, co właściwie nie powinno mnie dziwić, bo przecież jesteś fachowcem. Jarzmianka - cudo - koniecznie muszę ją mieć Zrobię dokładnie tak jak radzisz. Tylko proszę o zmianę hortensji na coś innego. Mam na innej rabacie 11 hortensji i wydaje mi się, że to dość