Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nawożenie, zasilanie trawnika 00:45, 14 maj 2021

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Cześć wszystkim. Od kilku lat stosuje nawozy granulowane i efekt był znakomity

W tym roku postanowiłem przejść na humus active w baniakach 20l. Stosowany był dwa razy, nawet dałem większą dawkę niż zalecana a efekt mizerny, prawie żaden. Moje pytanie do Was, może szczególnie do Waldka bo wiem, że on stosuje wywar z kompostu. Jak długo trzeba czekać na dobry efekt? Czy można naprzemiennie stosować sztuczne i naturalne nawozy? Czy ma to sens? Pozdrawiam

Masz bardzo ładny trawnik i ja na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał. Nawożenie organiczne jest trudne i pracochłonne. Nie da się uchwycić jakiejś granicy, że dzisiaj jest tak sobie a za tydzień pięknie. Wyciąg z kompostu stosuję cały czas ale to zabezpiecza przed patogenami chorobotwórczymi i nie służy do nawożenia roślin.
Jak najbardziej można łączyć nawozy mineralne z organicznymi tylko należy sobie wcześniej sporządzić plan nawożenia tak, aby wartości poszczególnych pierwiastków w glebie nie zaczęły przekraczać liczb granicznych. Do tego bardzo pomocne są wyniki analizy gleby.
Za drzwiami do ogrodu... 00:37, 14 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Bosko z tymi czerwieniami.
U mnie też lista od nowa wciąż tworzona

Czerwień bardzo lubię. Są też fiolety!

Misiącznica z berberysem:
Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 14 maj 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ania ślicznie i kwitnąco. Tulipanów szkoda, ale hiacynty (zwłaszcza te prawie fioletowe) prześliczne.
Serduszka wspaniała ci już kwitnie? Kupiłam w tym roku 3 szt. w woreczku i nic nie wychodzi do tej pory, chyba nic z nich nie będzie.
Ale napisz jak te serduszka rosną u ciebie, nadają się do zadarniania?

Nareszcie zrobiło się bardzo kolorowo Serduszka kwitnie , nawet nie wiedziałam ,że ona "Wspaniała" Ładnie przyrasta! Może się kiedyś do mnie wybierzesz, to chętnie się podzielę. Sama dostałam kawałeczek od sąsiadki i się mnoży Ja posadziłam dzieląc jedną kępkę w niewielkich odstępach od siebie i już na drugi rok wszystkie się połączyły, czyli jedna roślinka szybko przyrasta w kępkę. Bardzo wdzięczna roślinka. Rośnie u stóp clematisów. Nawozu dostaje jej się przy okazji ich nawożenia. Ziemia szykowana pod clematisy rodzima z kompostem i podłożem popieczarkowym.
Za drzwiami do ogrodu... 00:07, 14 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Ania, bardzo ciekawy ziołownik masz.
Bardzo szkoda tulipanków, u mnie też nornice i nie wiem czy sadzić tulipany czy nie.
Ostatnio spotkaliśmy na działce gronostaja i nie wiem czy truć nornice, mam obawy.

Praca w ogrodzie się nie kończy ale chyba wszyscy tutaj to lubią

Ziołownik, to ogrodowiskowa inspiracja Bardzo mi się spodobała taka szachownica z płyt.
A pracę w ogrodzie to ja lubię, tylko na razie mam wszystko poobstawiane doniczkami do wysadzenia, taras, przy ścianach domu za domem, wkoło studni, w cieniu brzóz i wokół kranu, a jeszcze niektóre poustawiane w rabatach : "w przymiarce" Duża część tego, to pomidory , papryki, podpędzane dalie, kanny, rozmnażane pelargonie i różne moje siewki Em się śmieje ,czy ja to wszystko do jesieni zdążę posadzić Ale, co ja zdobię ,że czasu wolnego mało, a pogoda nie współpracuje??? A dziś w drodze ze szczepionki dokupiłam: Perisa i wiśnię Kiku...Ale zauważyłam jedną rzecz: już coraz mniej roślin przyciąga( zachłannie) mój wzrok, po prostu nie tylko kończy się miejsce w moim ogrodzie, ale większość roślin które chciałabym mieć koniecznie, już mam(dotyczy to oczywiście bliskich szkółek , czy sklepów ogrodniczych) Ale to chyba dlatego ,że u nas jest skromny jednak wybór w porównaniu, ze szkółkami w innych rejonach kraju

Ogród Małej Mi 2017 23:56, 13 maj 2021

Do góry
Azalie i rh wystartowały, gonią stracony czas..

Ogród Basi 23:55, 13 maj 2021

Do góry

Ogród Basi 23:55, 13 maj 2021

Do góry
Przesadzony rododendron chyba odzyskuje wigor.

Ogród Basi 23:53, 13 maj 2021

Do góry
Fortegilla.

Musiałam dzisiaj przyciąć hortensje ogrodowe całkiem nisko. Pomarzły im pędy.

Tu hortensja piłkowana.

Ogród Małej Mi 2017 23:52, 13 maj 2021

Do góry
Wszystko czytam.. miło mi...
Dziś wpadłam tylko zostawić kronikę ogrodową.

Magnolie.. było ciepło to szybko przemijają..

Ogród Basi 23:50, 13 maj 2021

Do góry

Ogród Basi 23:49, 13 maj 2021

Do góry

Tu rosną sałaty czerwone.

Ogród Basi 23:48, 13 maj 2021

Do góry
Moje sałaty rosną tu.

Ogrodowy Kalejdoskop 23:43, 13 maj 2021

Do góry
Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Jak się coś nie udaje to trzeba to polubić i wytłumaczyć sobie że to taki atut ogrodu U mnie to oczko wodne i rzęsa, nie walczę już z nią, teraz mi się podoba

Cudowny widok...jesteś posiadaczem prawdziwej sadzawki, pewnie masz tam kumkającą niejedną rodzinkę
Ja muszę mieć czyste oczka, wczoraj wodowałam zakupione w marcu japońskie Koi
Czują się dobrze, rybia integracja stworzyła fajny team
Teraz nic tylko dokarmianie i pilnowanie sprzętu filtrującego
Pozdrawiam Darku
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:30, 13 maj 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Koniec .

Przepiękne kadry, ta brązowa trawa faktycznie robi wrażenie, może też sobie kupię. Ona się rozsiewa mocno? A te kuliste krzaczki za nimi pod czerwonymi drzewkami to co?
Ogród bez roweru 23:25, 13 maj 2021

Do góry
A tak wyglądał miniaturowy różanecznik Wren wczoraj

Dziś już żółty, ale zapomniałam fotkę zrobić.
Ogród bez roweru 23:21, 13 maj 2021

Do góry
Kalina Watanabe dziś
Ogród między brzozami i sosnami 23:06, 13 maj 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Witaj, osobiście skupilabym sie również na początku na żywopłocie/drzewach pod plotem na wprost tarasu. Wtedy tuje mogłyby być przejściowe, a zasłona powstałaby na granicy z sąsiadem. Myślę, że kiedyś tuje i świerk zaczną Ci jednak trochę zawadzać .

Żywopłot wzdłuż ogrodzenia już zasadzony. Mam nadzieję że przyjmą się moje graby. Sa dziłam w kwietniu sadzonki ok. 1,2m i przycielam do 40cm, nie wiem czy bardziej nie powinnam przyciąć
Mirkowy ogród (początki) 22:56, 13 maj 2021

Do góry
szczypiorek niebawem zakwitnie

Mój kwitnący żywopłot w warzywniku.

I na koniec pokaże mój wysiewany zeszłej wiosny trawnik z koniczyną.
Jestem mega zadowolona z tej mieszanki.

Dobranoc
Ogród między brzozami i sosnami 22:48, 13 maj 2021

Do góry
Maglime napisał(a)

Budując dom musieliśmy wyciąć sporo drzew. Tuje zostaną bo są idealną zasłoną . Bez nich bylibyśmy całkowicie odslonieci. Foto poniżej pokazuje widok z tarasu z jadalni i z salonu. Dlatego kombinuje z obsadzeniem pergoli ze zdjęcie zeby czuć się bardziej komfortowo

Witaj, osobiście skupilabym sie również na początku na żywopłocie/drzewach pod plotem na wprost tarasu. Wtedy tuje mogłyby być przejściowe, a zasłona powstałaby na granicy z sąsiadem. Myślę, że kiedyś tuje i świerk zaczną Ci jednak trochę zawadzać .
Mirkowy ogród (początki) 22:48, 13 maj 2021

Do góry
I tu brzozy mam .
Amanogawa i Trzcinnik KF.

Orlik i w konewce jakaś roślinka od Eli(Ptasi Gaj)

Stipa rośnie a kilkuletnie suche do tej pory nie ruszyły i chyba nie ma już nadziei.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies