Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:10, 05 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

co ty Renia kupiłaś preparat a nie wiesz na co? widzę lepsza gigantka jesteś

Spokojnie, na forum nikt nie zginie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:09, 05 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Już obcięłaś wiśnie?? Za wczesnie...
Przepisowo ciecie przeprowadza sie po kwitnieniu. W tym roku gdy bedą łyse, najwcześniej w marcu, krztynę moje gdyz chce im nadać forme. Moje tne bardzo radyklanie bo rosna jak chwast. Tnę moje dwa razy w sezonie
Mam nadzieję że mrozów nie będzie.

Madżen, moje wiśnie mają już niezłe pączki. W tym roku nie zależy mi na kwitnieniu a na gęstej koronie. Mam już też wyciętego jednego gracka i kilka ML, przesadzone proso i kilkadziesiąt roślin w donicach.
Zdaje sobie sprawę, że to za wcześnie ale od końca lutego prawdopodobnie nie będę mogła ruszyć palcem w ogrodzie...eM przy dwóch sobotach wolnych nie da rady przyciąć traw, drzew, wyczyścić i przyciąć smaragdy a do tego zrobić altanę i zagospodarować drugą część... muszę zapierniczać
W Kruklandii 23:04, 05 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

A patrząc się na tą fotkę to idealnie byłoby wkomponować drzewa u Ciebie tak aby zgrały się z krajobrazem zapożyczonym. Pięknie masz tam na górze

Tam same sosny, świerki i ..... brzozy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:03, 05 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Polinko
Planujesz oprysk miedzianem ... a mogłabyś mnie oświecić jakie rośliny tym traktujesz?

Reniu, planuję Miedzianem pryskam wszystkie drzewa liściaste, plus bukszpany. Byliny i trawy pomijam.
W Kruklandii 23:03, 05 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Poszalałaś w tymi drzewami Zacytowałam aby łatwiej było dojrzeć wszystko. Nie pomogę bo ja bym została przy dwóch, trzech gatunkach

Brzozy i wiśnie.... grab i buk to prawie to samo i jeden ambrowiec
To tak dużo?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:56, 05 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wszystko zależy jakie duże mają być te płyty. Gdybyś chciała tak płyty metr na metr to będzie ok 30mb. Jeżeli pola będą większe to wiadomo cięcia będzie mniej. Jedna osoba spokojnie powinna się z tym wyrobić w jeden dzień przy czym na pewno będzie mnóstwo kurzu Polecam też zainwestować w lepszą tarcze by się szybko nie stępiła.
No i tak, budownictwo

Na szczęście kurz tam nam nie straszny. Póki co to część gospodarcza, która w przyszłości ma się stać miejscem rekreacyjnym.

Planuję właśnie takie większe płyty, 30x 30 mnie nie interesują ale dokładne wymiary dopiero po zburzeniu kilku ścian.

Łukasz naprawdę dziękuję bardzo za poświęcony czas i wiedzę! W razie pytań pozwolę sobie odezwać się na pw.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:54, 05 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Toszko -Iwonko, ostro przycięłam. Co prawda eM był troszkę zdegustowany jak zobaczył swoje "piękne" wiśnie po cięciu

Fajnie, że pracujesz z synem.

Ostro przycięłaś jak na pierwszy raz pełen obaw i braku doświadczenia , ale za długo Zazwyczaj w szkółkach kupujemy drzewka specjalnie nieprzycięte po to by korona była większa i lepiej się sprzedała.Jednak - jeśli kiedykolwiek kupowałas i sadziłaś drzewko owocowe to nie wiem czy wiesz, że zaleca się mocne przycięcie korony po posadzeniu. Właśnie po to by ją zagęścić.
Twój eM przywyknie. Mój przywykł, nie płacze już, a wręcz sam łapie za sekator.

Co do dziecka - on ma 12 lat i jeździ ze mną dla nauki języka i programowania. Teraz okazało się, że przerósł z programowania swojego nauczyciela A po angielsku już dość swobodnie i bez namysłu gada. Czyli ja pracuję, a on jak to dziecko korzysta z okazji
W Kruklandii 22:47, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Taka ładna pogoda, a taka brzydka fotka wyszła
Do d....

A patrząc się na tą fotkę to idealnie byłoby wkomponować drzewa u Ciebie tak aby zgrały się z krajobrazem zapożyczonym. Pięknie masz tam na górze
W Kruklandii 22:46, 05 lut 2016

Do góry
ale właśnie ku temu zmierza rozmowa Polinka
W Kruklandii 22:41, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
No to jeszcze raz...

A. Ambrowiec
B. Brzoza Doorenbos
Bp. Brzoza Youngii i Long Trunk
G. Grab
W. Wiśnia Amanogawa

1. Żeby skrócić listę gatunków to pasowałoby posadzić wiśnię Umbraculiferę lub Kanzana (czemu wcześniej na nią nie wpadłam?) lub graba fastigiatę, ale podoba mi się też klon polny Elsrijk.

2. Jest buk Dawyck Purple, ale mam chęć posłać go pod 4. a tu dać wiśnię Royal Burgundy.

3. Jeśli buk zostanie na 2., to tu wiśnia Royal Burgundy lub śliwa wiśniowa, a jeśli buk pójdzie na 4. to tu będzie brzoza wielopniowa Doorenbos.

4. Buk Dawyck Purple lub grab ?

5. chyba nic....ale jeszcze nie przekreślam

Poszalałaś w tymi drzewami Zacytowałam aby łatwiej było dojrzeć wszystko. Nie pomogę bo ja bym została przy dwóch, trzech gatunkach

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:34, 05 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Oj napisałam tylko o Miedzianie. Lecę looknąć na dawkowanie Promanal, wg innych źródeł dopiero przy 12 stopniach. Wg mnie jeszcze za zimno

Miedzianem kiedy przewidujesz zrobić oprysk? Dobrze kojarzę, że w fazie pękających pączków?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:30, 05 lut 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Luki mnie rozbroił. Ależ masz fajnego doradcę
Uściski, Poli!

Kochana widziałam, że się pojawiłaś! Dzięki, że mimo wszystko jesteś!

eM ostatnio zmęczony na maksa to muszę za niego myśleć
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:28, 05 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
To dodam by takie nacięcia zrobić w ciągu 48, a nawet 24 godzin po wylaniu gdy powierzchnia będzie już twarda jeżeli chcecie uniknąć pęknięć skurczowych w innych miejscach. Można zrobić to na dwa razy, pierwsze nacięcie cienkie po 24 godzinach i póxniej do 7 dni kolejne poszerzające szczelinę

Takie wiadomości na wagę złota!
Dobrze, że są jeszcze ludzie którzy chcą się dzielić wiedzą i doświadczeniem.

Myślisz, że na 25 m2 będzie dużo roboty z tymi wycięciami? W jeden dzień,jeden człowiek jest w stanie się wyrobić?

Łukasz wiem, że jesteś inżynierem. Kierunek budownictwo?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:15, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
O widzisz Paulinko jacy tu fachowcy!!!!

Tak, Luki dzisiaj już drugi raz pomógł. Dalej bym się zastanawiała, główkowała a eM już zasnął od tych moich cudownych pomysłów A ja setki gazet już przejrzałam, katalogi z płytami betonowymi w "fajnych" cenach i dalej pustka w głowie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:10, 05 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tarczą do betonu wykonać nacięcia co bez sprzętu z szynami może być trudne, aby linie były idealnie prosto. Chociaż jak sobie wyrysujecie linie i nacinać będziecie powoli to nie powinno być problemu. Przy okazji takie nacięcia będą idealnymi nacięciami dylatacyjnymi i wylewka już nie powinna w żadnych miejscach pękać poza tymi naciętymi oczywiście

Luki dzięki! Em nagle doznał olśnienia Czasami mam ochotę udusić...
Sprzęt też jest...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:05, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Wcisnąć coś cienkiego...

Justynko a jak to pózniej wycisnąć?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:53, 05 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Jak będziesz miała chwile czasu to chodz do mnie i doradz jak wiśnie ciąć na przedplociu

A widzisz rano miałam napisac
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:49, 05 lut 2016

Do góry
Myśleliśmy aby wylać na całości beton i co dalej??

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:47, 05 lut 2016

Do góry
Zastanawiamy się eMem w jaki sposób wykonać takie przedzielenia w betonie aby uzyskać wrażenie, że są płyty?

https://pl.pinterest.com/pin/510595676484382768/

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:39, 05 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wazne jest aby ciecie carex morrowi wykonać dopiero gdy zaczyna z serca rośliny wypuszczać młode przyrosty. Wtedy widać które liście można ciąć. Nawet jak się strasz to ok 2 cm zostawiasz i potem tego nie widać. Jak ogoliła całkiem na łyso to pewnie carex nie ruszy. Ale ostrzegam lepiej dopytac Wieloszki bo ja sie jeszcze nie odważyłam ...
Toszka pytałam o Patasie łapki. Na everillo na pewno w tym roku zapoluje do donic. I potwierdzam carexy sa tak piekne ze warto sie przy nich troche pomęczyć. Mnie najbardziej zaskoczyły ptasie łapki i evergoldy, nie przypuszczałam ze bede nad nimi tak wzdychac

Dementuje, córka skończy w kwietniu 23 lata, o mój wiek nie pytajcie.... Bo ja juz z tych co Peselu pod grożbą stracenia nie podaje znaczy się zasłaniam się amnezja bo przeciez nie demencja!

Kilka artykułów już czytałam o zbyt niskim cieciu carexów i możliwości uśmiercenia carexów dlatego przy najbliższej okazji muszę wypytać Wieloszkę.
Aż tak dużo też nie mam ID, to w ostateczności mogę się bawić w wyskubywanie.

O wiek nie pytam kojarzyłam, że K. coś po 20 urodzinach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies