Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:16, 28 lis 2015

Do góry
Dzisiaj najbardziej rzuciły mi się w oczy piękne laurowiśnie, szkoda że takie wrażliwe ...ale magnolia ma pąków
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 09:35, 28 lis 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
A czy u u kogoś rośnie magnolia zimozielona? Jest piękna, ale czy wytrzymuje nasze temperatury w cieplejszym rejonie Polski?

Ja miałam ogromny okaz w ogrodzie, niestety zmarzła, a wyglądała pięknie. W Anglii natomiast spotykam wielkie drzewa.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 09:29, 28 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Jest tu ktoś z okolic Suwałk, kto ma w swoim ogrodzie magnolię? Która na dodatek mu nie przemarza i nie sprawia żadnych problemów?

Chciałabym u siebie posadzić jakąś, ale jedyna co by się teoretycznie nadawała to Suzan, a ta nie za bardzo mi się podoba... U sąsiada rośnie piękna, zdrowa magnolia, ale niestety niewiadomo jako

Magnolie można zahartować do niższych temperatur, jeżeli zakupi sie młody egzemplarz. Wprawdzie wymaga dobrego zabezpieczania początkowo przez kilka lat, ale w póxniejszych latach sprawuje się doskonale już bez okrycia. W tak chłodnych rejonach jak u Ciebie mozna przemysleć posadzenie którejś z odmian kompaktowych, które w okresie wiosennych przymrozków ( najniebezpieczniejszych dla kwiatów) można by ewentualnie dodatkowo okryć geowłókniną.
Dobrym rozwiązaniem jest też posadzenie jej w osłoniętym miejscu na wystawie południowej. U mnie stellata rosnie na przy samym domu od południa i corocznie kwitnie już na początku kwietnia, zdarzyło jej się zakwitnąc pod koniec marca - więc chyba jej tam jest ciepło
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 07:55, 28 lis 2015

Do góry
A czy u u kogoś rośnie magnolia zimozielona? Jest piękna, ale czy wytrzymuje nasze temperatury w cieplejszym rejonie Polski?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 23:23, 27 lis 2015

Do góry
Jest tu ktoś z okolic Suwałk, kto ma w swoim ogrodzie magnolię? Która na dodatek mu nie przemarza i nie sprawia żadnych problemów?

Chciałabym u siebie posadzić jakąś, ale jedyna co by się teoretycznie nadawała to Suzan, a ta nie za bardzo mi się podoba... U sąsiada rośnie piękna, zdrowa magnolia, ale niestety niewiadomo jako
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:56, 26 lis 2015

Do góry

Nie wiem czy widać, ale między i trochę przed głazami rośnie magnolia-to fotka z jesieni zeszłego roku. Jakaś tam trawka sobie rosła, no teraz jest pobojowisko po kostce brukowej.

A tutaj fotka zaraz po zamieszkaniu w domu-czyli 2013-stary roboczo utwardzony podjazd, który trochę zmienił kształt i na pierwszym planie górka ukrywająca szambo. Coś tam nasadzonego na tej górce jest-jakieś wrzosy, małe rododendrony-ale to będzie wszystko do wyprwadzki.

Hmmm. NIe wiem za bardzo jak zrobić zdjęcia, żeby jak najwięcej pokazać.
Leśny ogród z plażą 17:05, 26 lis 2015

Do góry
jeszcze magnolia, którą uwielbiam

i tulipanki
Pszczelarnia 14:10, 26 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
wizualanie zamiast szpaleru świerków będą ich grupy i przejście do kolejnego wnętrza ogrodowego. Ja tak wolę- jest bardziej naturalnie.
Chyba jest też bardzo blisko domu, a jak masz pozwolenie to pewnie coś mu dolega i osłabia go- jesli tak, to tnij, trudno.
W starych ogrodach poterzebny jest balans światła i cienia,nie da się wszystkiego zostawić jak jest.
Wiem co świerki robią pod sobą- ciemną pustynię

Mam podobne odczucia. Z perspektywy na zdjęciu z korzyścią wydaje mi się przełamanie szpaleru świerkowego i wprowadzenie światła i powietrza, można będzie też w tym kierunku pomyśleć o nawiązaniu bliżej domu do pierwszoplanowej tu drewnianej bramy.
Kocham drzewa, sama mam ich sporo w ogrodzie,ale równowaga jest wskazana wszędzie.
Reasumując: ja jestem za wycinką.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:10, 26 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

a suche opadały czy zostały ?

opadły, chlip , chliop, chlip
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Marta to dołownie ostatnei liscie na grabie

a suche opadały czy zostały ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 26 lis 2015

Do góry
i żurawa nie zmrożona, jej!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:08, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Marta mam ten nowy obiektyw więc sie bawię nim dzisiaj

fajnie!
rozplenice wygladają jak mini spichlerze.
I masz jeszcze zielone liście w ogrodzie!- jednak u nas jest sporo zimniej.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:58, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
lenia mam (i nie mam tu na myśli kota)

lenia nie widać. Za to szron i beżowe impresje piękne
Pszczelarnia 13:57, 26 lis 2015

Do góry
wizualanie zamiast szpaleru świerków będą ich grupy i przejście do kolejnego wnętrza ogrodowego. Ja tak wolę- jest bardziej naturalnie.
Chyba jest też bardzo blisko domu, a jak masz pozwolenie to pewnie coś mu dolega i osłabia go- jesli tak, to tnij, trudno.
W starych ogrodach poterzebny jest balans światła i cienia,nie da się wszystkiego zostawić jak jest.
Wiem co świerki robią pod sobą- ciemną pustynię
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:45, 26 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
dobre, pasuje Wam do sypialni

to co? realizujemy
Pszczelarnia 13:23, 26 lis 2015

Do góry
Nie podejrzewam Was o chęć usunięcia jej. Cieszę się ,że obroniła dach- dzielna i piękna, zgadzam się.
5 lat obornik z dostawą?- juhuu! Wiedział Pan czym Was obłaskawić.
Pszczelarnia 13:15, 26 lis 2015

Do góry
Jakże bym odważyła się magnolii czepiać? .
Magnolia uratowała nam dach.
Świerk (obiekt oznaczony jako chroniony ze względu na pomnikowy bluszcz, który na nim rósł ale jednak po oględzinach przeznaczony do wycinki; a ja zwlekałam z wycinką - to kontekst wypowiedzi), no więc ten świerk 11 listopada kilka lat temu, ok. godz. 22.00 zwalił się nam na dom. Magnolia obroniła nasz dach. Zatrzymała moc uderzenia świerka (świerk miał 100 lat), krokwie nie pękły. Dach ocalał. Szkody nie były katastrofalne.
Skosiło jej gałęzie i konary z jednej strony ale to nic.

Magnolia ma dożywocie u nas.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:55, 26 lis 2015

Do góry
dobre, pasuje Wam do sypialni
Pszczelarnia 12:39, 26 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Renia, a widzisz to szambo na osi pergoli . A 2 słupy w ogrodzie? A studnia na środku trawnika? A olbrzymia magnolia dosłownie w tarasie?
A szopki i szopy?

Ja to wszystko zwizualizuję ku pokrzepieniu serc.

W chwili obecnej jagodnik się rozleciał (rośnie tu i ówdzie a nie razem) - to nie jest fajne. Ale myślę sobie, że na pewno (bio)-różnorodnie.

Magnolii to się czepiasz- przecież to jest super kompozycja- duża magnolia/parasol który jest wręcz ważniejszy optycznie niż dom z tej strony. A wokół piękna nawierzchnia z drobnego kamienia granitowego- delikatnie, czysto, ale nie 'wylizane', z duszą.
Reszta drobiazgów, nawet słupy tez się gubi w nastroju ogrodu- swietlistych cieniach, przemyślanych kolorach, łanach i mocnych bryłach.

Historia z bramą może budzić ... wściekłość, przez bezmyślność właśnie.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:36, 26 lis 2015

Do góry
iwka magnolia była sadzona 2 lata temu-zrobię fotkę.Chociaż może uda się ją obronić w tym miejscu, gdzie teraz rośnie?

filemon firma była z poleceniaMam nadzieję, że jazda zagęszczarką zniweluje te nierówności o których tu pisze Piotrek.

Dziewczyny trzmielina mnie nie porywa. Może jakiś modrzewik na pniu?Tylko, czy one nie porosną jak szalone?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies