Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:27, 03 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Polinko, macham z rana. Cudownego samopoczucia ci życzę. Jedź na Gardenię, jak tylko dasz radę. Ja mam nie po drodze, to choć u was poczytam

Macham Iwonko wieczorową porą
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:26, 03 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Pamietam ten dzień, byłam na I roku,szłam na zajęcia z socjologii i zastanwiałam się czy na krótki rękaw nałożyć bluzę czy nie. Tak mi to utkwiło w głowie, ze do dzisiaj pamietam ten ciepły lutowy, słoneczny dzień

Życzę nam aby taki dzień nastał i w tym roku!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 03 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Poli dobry nastrój ogrodowiskowych twarzyczkę z pewnością Ci się przyda w Poznaniu dla zwieńczenia dzieła efektem Zamiast myśleć i się martwić musisz sie śmiać. Psychika jest baaaardzo ważna.niekiedy nie doceniamy jak to co sie dzieje w głowie wpływa na nasz organizm.
Zatem szykuj sie na Gardenię. Mam nadzieje, ze z Wrocławia przyjedzie wesoły pociąg

Madzenka, od początku roku jestem optymistycznie nastawiona i wiem, że psychika ma ogromny udział akurat w moich przypadłościach ale jak będę uziemiona na łóżku szpitalnym to będę mogła co najwyżej w telefonie Was pooglądać

Wszystkie wybieracie się pociągiem??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:21, 03 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Poli tak dużo były podlewane, one przed hortkami rosną, więc wody miały pod dostatkiem. Nawet się zastanawiam czy nie za dużo, bo jesienią zaczęły lekko gnić
Nie wiem może do tego też ta strona północna im nie służy

W zeszłym tygodniu obcięłam dwie najgorsze kępki, zobaczę czy odbiją.
Daje im jeszcze czas

A Ty Carexy Ice Dance obcinasz?

Za nazwę kwiatków dziękuję zanotowałam

Mirelka , prawdopodobnie Tess ma rację, że za głęboko posadzone.A stroną północną bym się nie przejmowała. U Wieloszki na słońcu nie chcą rosnąć.
Próbowałyśmy kiedyś dojść do tego dlaczego nie dają rady u Wieloszki i mimo szerokiej dyskusji do niczego mądrego nie doszłyśmy...

W tamtym roku przycinałam końcówki Ice Dance-wszystko to co było suche ale jak dobrze pamiętam to i tak chyba w czerwcu wyskubywałam. Te liście, które były podcinane i tak usychały do końca. Nie jestem teraz tego pewna, musiałabym cofnąć się do poprezdniego roku.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:16, 03 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Toszka ja dzisiaj w ramach doświadczenia wycięłam jednego gracilimusa. Chcę sprawdzić czy szybciej ruszy. Reszty traw póki co nie ruszam.

Jak już jesteś napisz kiedy można najwcześniej przesadzać drzewa? Zakładając, że zima nie wróci a tylko jakieś lekkie nocne przymrozki będą.
Interesuje mnie grab i buk, są u mnie 2 lata.

i wiśnia umbra (to dla mnie)
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:15, 03 lut 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
teraz przed wyjazdem (bo w domu mnie nie ma) scielam ML i troche pozalowalam - zielony i zywy byl w srodku. I teraz sie martwie, czy nie pozbawilam go naturalnej oslony. Tu gdzie jestem i bywam od wielu lat zawsze 1 miesiac wczesniej startuje wegetacja. Zawsze! A tym razem nic - mokro, buro i ponuro. W zeszlym roku forsycje juz startowaly, a teraz ciszaaaa
Boje sie, ze cieplo wcale tak szybko nie przyjdzie.
Trawy zwyczajowo tne w polowie kwietnia procz SC i stipy. Te dopiero z poczatkiem maja.

Toszka ja dzisiaj w ramach doświadczenia wycięłam jednego gracilimusa. Chcę sprawdzić czy szybciej ruszy. Reszty traw póki co nie ruszam.

Jak już jesteś napisz kiedy można najwcześniej przesadzać drzewa? Zakładając, że zima nie wróci a tylko jakieś lekkie nocne przymrozki będą.
Interesuje mnie grab i buk, są u mnie 2 lata.
Ogród Mirelli 14:43, 03 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Toszka, u mnie ziemia ciężka, zbita. Pod wiele roślin nie mam gleby odpowiednio przygotowanej niestety

Tam gdzie mam ID to już nie ma szans na przekopanie, wszystko mam wysypane kamyczkiem Tam gdzie będę sadziła to zapisałam, żeby tak podłoże przygotować

Małe rozłogi mają, ale to wszystko jest takie mizerne

Daję im czas, ciekawe co będzie z tymi co obcięłam?

Sama dalas sobie odpowiedz co jest do doopy.
Zelazna zasada - tak jak zaprawisz dolek tak beda ci rosliny rosly.
W Polsce ponad 60% gruntow to jak to nazwalas ciezka, zbita ziemia. Myslisz, ze jaka ja mam lub np. Madzenka, Tessa, Polinka i tak dalej, i tak dalej
Ale powiem ci, ze to doskonala baza do przygotowania, bogata w mineraly i trzymajaca wilgoc. Trzeba ja tylko rozluznic wzbogacajac o prochnice i maczke bazaltowa. Napisze brutalnie - nic ci na dluzsza mete dobrze rosnac nie bedzie jesli ziemi w swoim ogrodzie nie wypracujesz. Trzeba przekopac z kora, kompostem, obornikiem, a potem systematycznie sciolkowac i przegrabiac z kompostem. Bron Boze torf!
Sama musisz podjac decyzje czy chcesz raz a dobrze w najblizszym czasie poprawic glebe i cieszyc sie bujna roslinnoscia, czy tez zostawic tak jak jest i patrzec najblizsze kilka lat jak ci rosliny choruja i zamieraja.
Mirellko, przepraszam, ze tak sierpowym ci prosto w nos daje, ale jak nie ja (ew. Waldek) to kto?

IMHO - mam chwilowo na kilka dni nie polska klawiature i tak musze belkotac bez polskich liter
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 06:37, 03 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Dzisiaj czytałam, że w 1990 r. w lutym zanotowano na Dolnym Śląsku +20 st. i jest duża szansa, że już nie będzie przymrozków w tym roku.

O spotkaniu u Stefana trąbcie głośno! Jeśli będzie miał cisy, które potrzebuję to pojadę

Pamietam ten dzień, byłam na I roku,szłam na zajęcia z socjologii i zastanwiałam się czy na krótki rękaw nałożyć bluzę czy nie. Tak mi to utkwiło w głowie, ze do dzisiaj pamietam ten ciepły lutowy, słoneczny dzień
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 03:59, 03 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Mirelka a dużo podlewałaś? Moje trawy dostają naprawdę wielkie ilości wody

Wysokie kwiatki to werbena patagońska.

Poli tak dużo były podlewane, one przed hortkami rosną, więc wody miały pod dostatkiem. Nawet się zastanawiam czy nie za dużo, bo jesienią zaczęły lekko gnić
Nie wiem może do tego też ta strona północna im nie służy

W zeszłym tygodniu obcięłam dwie najgorsze kępki, zobaczę czy odbiją.
Daje im jeszcze czas

A Ty Carexy Ice Dance obcinasz?

Za nazwę kwiatków dziękuję zanotowałam
Ogród Mirelli 03:37, 03 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Mirelka jak już wszystkich obdzielisz tą stipą to i ja się do Ciebie uśmiechnę

Poli nie ma sprawy. Jak będę miała urodzaj dostaniesz ile zechcesz

Lecę do Ciebie zobaczyć czy o kwiatkach mi odpisałaś
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:41, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hoopa
Na forum mamy sezon ogórkowy wiec umilamy sobie czas pogaduchami. Wprawdzie tysiące postow wywołało planowanie drzew wielopniowych w tysiącu molini u Navigatorki ale.... Niestety juz podjęła decyzje i znów znajdujemy inne tematy. Naigatorka dzielnie skopała 60 M 2 ogrodka z braku laku. Polinka rozpoczela rewolucje i metamorfoze warzywnika. Ola Leon planuje trójkąt przy gospodarczym budynku, Ewa Agentka waha sie czy posadzic wisnie czy i jak zabrac sie za rabate od ulicy. Juzia wybiera krzesła, ja lampy, Magda70 duma czy przemalować czerwone schody. Poł Polski wybiera sie wesołym autobusem na zwiedzanie ogrodów Ślaska ale czekamy aż Siakowa założy oświetlenie ogrodu. Karolina dała sygnał do wysiewów i zanim znow wyfrunie do Azji to juz jej stipa wzeszła. Aczkolwiek forum pierwszy ra zobaczy wietnamskie warzywa w tym sezonie, to az starch sie bać czy cos przytarga ze Sri Lanki. Pół zachodniej Polski ostrzy sobie zeby na ciemierników na Gardeni i ciekawe o ktorej pierwszy osobnicy będa pod wejsciem Sebek zalicza egzamin ze wskaźników Steinhausa (nawet google tego nie ogarnia) a niektorzy dowiedzieli sie co to dziara. Z braku laku lepszych ode mnie komentatorów życia na forum (ciekaw czy Konstancja podczytuje cichaczem) to ja Madzenka zrobiłam dla Ciebie skrot.

Wybaczcie wszyscy ktorych nie wymienialam, mozna uzupełnić skrót dla Ani

Aha pierwszy przebiśnieg wystawił głowe u Magnoli, u mojej tesciowej rannik a u Kasik juz od tygodnia kwitnie pierwszy krokus.

Genialne!!!
Ogród Mirelli 22:50, 02 lut 2016

Do góry
Mirelka jak już wszystkich obdzielisz tą stipą to i ja się do Ciebie uśmiechnę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:48, 02 lut 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Red Barona czasami wcale nie trzeba ciac, bo sie wykrusza. A czasami trzeba - wazne by uchwycic moment zanim wystartuje, bo potrafi dosc szybko startowac.

Iwonka, mój póki co sztywno się trzyma. Nawet dzisiaj próbowałam pociągnąć go trochę ale zero kruszenia. Prawdopodobnie będę wycinać.
I teraz pytanie? Miskanty czyli Gracilimusy i ML będę ścinać pod koniec lutego (jeśli dalej pogoda się taka utrzyma). Czy Red Barona też wtedy ciąć czy czekać z nim dłużej? W tamtym roku wszystkie miskanty wycięłam 27.02.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:44, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Spoko rozumiem

buziaki.
Typografia ogrodu 22:42, 02 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Fajnie, że nie tylko ja wariat
Napiszę coś na przekór wszystkim- zimy już nie będzie!
Bynajmniej w naszych sercach zagościła już na dobre wiosna.

Buziaki za te slowa.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:42, 02 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ok Ja też dawałam kompost z piaskiem pod evegoldy i AM ... szkoda, że red baronom pozałowałam ... ale się poprawię w tym sezonie bo pewnie będę musiała je przesadzić

Reniu czyli też się zastosowałaś do Toszkowych rad Pamiętam jak w tamtym roku Toszka objaśniała jakim trawom co dać.
A dlaczego będziesz Red BArona przesadzać?
Typografia ogrodu 22:40, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Prosze bardzo

Fajnie, że nie tylko ja wariat
Napiszę coś na przekór wszystkim- zimy już nie będzie!
Bynajmniej w naszych sercach zagościła już na dobre wiosna.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:37, 02 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ochotę to ja mam już ale akurat tutaj nic nie będzie zależne od nas. Rozumiesz?

Spoko rozumiem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:35, 02 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Reniu pod wszystkie trawy dawałam kompost i obornik granulowany a pod carexy i Red Barona dodatkowo jeszcze piasek.

Ok Ja też dawałam kompost z piaskiem pod evegoldy i AM ... szkoda, że red baronom pozałowałam ... ale się poprawię w tym sezonie bo pewnie będę musiała je przesadzić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:35, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ale M e wszystkie trawy lubia tak silne nawozenie.niektore np trzcinnik moze sie od tego pokladac-informowal mnie Tomek Grochowski

Zgadzam się. Czytałam,że proso również pokłada się od zbytniego nawożenia i zbyt dużej wilgotności.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies