HANIU bardzo to miłe co piszesz Tu na forum nauczyłam się sadzenia roślin najniższych przy trawniku i rosnących w górę w głąb rabaty. Widzę, że to się sprawdza i cała rabata jest dobrze widoczna. Musiałam na przestrzeni lat zrobić wiele przeprowadzek roślinnych, ale się opłacało.
Pozdrawiam Haniu
Jestem tu nowa i zaczynam pomaleńku tworzyć swój ogród. Rozrysowałam swoją pierwszą rabatę, na której będą świerki serbskie 6 sztuk, oczywiście hortensje, które bardzo skradły moje serce, trawy i 2 śliwy wiśniowe. Patrząc na rysunek czegoś mi brakuje. Nie jestem specjalistką od rysowania, wybaczcie. Co byście dołożyły albo ewentualnie zmieniły, dzięki za pomoc, liczę na was i dziękuję.
Wywalać każdą szmatę . Ja o tym przekonałem się 2 lata od posądzenia , czyli mniej więcej tyle ile można znaleźć info . na forum . Prawie każda tuja ładnie rosła ,ale po czasie praktycznie każdy czubek , bardziej lub mniej obesechł , nie wspomnę o dolnych partiach .
Wczoraj wywaliłem szmatę , posypałam kompostem i ponownie posypałam korą.
W prawie każdym miejscu musiałem mocno odrywać szmatę od podłoża / korzeni
Na bukszpanach mam to samo.
Miałam dużą różnorodność narcyzy, ale kwitły mi tylko w pierwszym roku. Później pojawiają się tylko pojedyncze kwiatki.
To nie jest magnolia gwieździsta, nazwy nie znam. Ona ma duże kwiaty, kielichowate z różowym nalotem.
W końcu widać wiosnę
Lekko przerobiony przedogródek muszę jeszcze poprostiwać te irgi na pniu. Coral beauty
Jedna z donic jest zawsze wyjątkowo sucha - stos pomysł na rojniki
Cesarskie korony na dniach sie rozwiną i fajnie wyglądają za to rabata jest do całkowitej przeróbki - jest niezimozielona, jakaś taka niepoukładana i mnie wkurza jak wszystko wyjdzie to jest lepiej ale rabata która straszy zima nie jest dla mnie
A to miejsce na nowe donice
I same donice ale jeszcze bez folii kubełkowe bo nie przyszła
Magnolia w tym roku pięknie zapączkowała, w ubiegłym roku miała mało kwiatów.
W tym roku jeszcze nie byłam na sandomierskiej giełdzie. Czasem tam bywam, ale muszę się bardzo dobrze czuć, żeby się odważyć tam jechać. W Sandomierzu jest duży teren i rośliny są porozrzucane po całej giełdzie, a ja nie zawsze mogę dużo chodzić. Jak kupię więcej niż 2 doniczki z roślinami to muszę mieć tragarza. Ja rano muszę łykać leki w pewnych odstępach czasowych, później jest problem z wc.
Po rośliny jeżdżę 5 km od domu do lokalnego producenta, a czego tam nie kupię to dokupuję w Tarnobrzegu. Sama mało jeżdżę samochodem, a mąż nie za bardzo lubi za kwiatkami jeździć
Hehe nie dziwie się, zwariować można zmieniaj, dopasowuj
Widzisz w aranżacjach jak to wygląda, jak wygląda dobrze to nie ma co się bać. Oj tam na grupach jest szał, ktoś poprosi o inspirację i bach setki komentarzy co jeden to ładniejszy i trudno się zdecydować.
Fajnie, że trafiłaś to co chciałaś pewnie ciasteczka cookies podziałały i taki Ci się wyświetlił
Tak, zawsze. Chyba że chcesz mieć bardzo wysoki krzew kwitnący jedynie u góry, to nie. Budleje kwitną na pędach jednorocznych Ty masz chyba miniaturkę?
W ubiegłym roku pozbierałam większość cebulowych i prawie wszystkie prymulki na jedną rabatę. Gdy są razem robią lepszą robotę. Po za tym chciałam mieć te wczesne odmiany kwiatuszków. Po zimie bardzo się czeka na kolory w ogrodzie.