Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:50, 29 mar 2015

Do góry
No właśnie Sebuś...

Madżen..a czy tam gdzie brzozy zamawialaś mają graby kolumnowe?? Daj namiar to sobie zerknę
Typografia ogrodu 21:33, 29 mar 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

A nie znasz plantacji , która ma i wysyla graby kolumnowe

Niestety nie.a może tam gdzie Marzena kupiła brzozy? U nas graby fastigiata dość popularne są a u Was taka z tym bieda? A może kulas gdzieś u Was jest? Patrzyłam chyba nie ma...
Brzoza - Betula 20:46, 29 mar 2015

Do góry
już się poprawiam doczytałam jakie to niewysokie brzozy. jak myślicie czy w sąsiedztwie trzech brzóz, może się znajdować Buk "rohan obelisk". zastanawiam się czy pasuje czy zupełnie z innej bajki są ??
Brzoza - Betula 19:40, 29 mar 2015

Do góry
martika napisał(a)
Chcę posadzić 3 brzozy pożyteczne obok siebie, jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji, ale
1. w jakiej odległości od siebie mają być posadzone- myslę o takich niezbyt wysoko wyprowadzonych
2. Będą na tle zywopłotu zs smaragdów, wiec jak daleko od tujek je sadzić?

mnie również to interesuje, czytam ale nie doczytałam jakie są nie wysokie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:28, 29 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To samo to jest. Doorenbos została uzyskana z brzozy himalajskiej. Wielopniowa jest bardzo ciekawa forma

Dziękuję, dołączam do oczekujących na książkę i pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:33, 29 mar 2015

Do góry
To samo to jest. Doorenbos została uzyskana z brzozy himalajskiej. Wielopniowa jest bardzo ciekawa forma
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 11:33, 29 mar 2015

Do góry
Ogród na tarasie to ekstremalna uprawa i ryzykowna, ale warto poświęcić się dla efektu.

Na tarasie ustaw skrzynie ocieplone od środka. Im większe skrzynki, tym większa szansa na przetrwanie roślin. Na nic nie ma gwarancji że przetrwa, ale to może właśnie taki urok? Bo będziesz ją zmieniać w zależności od tego co pozostanie a co musisz wyrzucić.

Możesz uprawiać wszystko, krzewy (bukszpany, derenie, tawuły, ostrokrzewy) i drzewka liściaste (świdośliwa, klony palmowe wrażliwe na mróz, śliwę wiśniową, brzozy, jabłonie ozdobne), iglaste (kosodrzewiny, świerki różnej maści, cyprysiki groszkowe, żywotniki odmianowe) - to wszystko z dodatkiem traw, bluszczu zwisającego, kwiatów sezonowych wymienianych 4 razy w roku. Również polecam byliny kwitnące (lawenda, jeżówki, krwawniki, peonie) plus trzmieliny na pniu i normalne, płożące, irgi zwisające. Może być burza kwiatów i gąszcz roślinności.

Baza stała z krzewów- plus wiosną: cebulowe kwitnące, bratki, stokrotki, latem petunie pelargonie lub begonie, jesienią drobne chryzantemki, trawy niskie, wrzosy.

Na zimę wrzosy, golteria, turzyce zimozielone plus dodatki świąteczne.

Na nic nie ma gwarancji, że przetrwa.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:22, 28 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dlaczego masz uczulenie , to takie piękne polskie drzewo.

Obawiam się, że zanim medycyna pozna odpowiedź na to pytanie jeszcze trochę poczekamy.

U mnie w rodzinie jestem pierwszym alergikiem i jedynym w swoim pokoleniu.
Ale już w następnym są kolejni .

Najwięcej uczuleń jest na trawy a potem w kolejce są właśnie brzozy.
Drzewo piękne, tylko niech nie pyli proszę .
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:03, 28 mar 2015

Do góry
Ja juz jakieś czas mam gałązki brzozy i jeszcze jakieś już ładnie rozkwitają
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 14:45, 28 mar 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)
Ale tu u mnie przestój...
Ale sama nie zglądałam i nie pisałam, bo u mnie na ugorze nie ma co focić, wiec se tylko poplanować mogę.

Za to do waszych wątków zaglądam regularnie choć ślad nie zawsze zostawiam.

A teraz proszę po raz kolejny o pomoc:
Doradźcie mi proszę czy na tle żywopłaotu grabowego dobrze będą się prezentowały brzozy?
Nadal mam dylemat z tym żywopłotem z jednej strony i tak myślę, że grabowy byłby najlepszy, bo mogę go prowadzić na wysokości ok 1,7 m, ale jest też to jedyna strona gdzie mogę posadzić brzozy i się właśnie zastanawiam czy lepiej będą się prezentowały na tle szmaragdów czy grabów?

Latem na pewno bedzie piekny kontrast pomiedzy zielenia zywopłotu a białymi pniami brzoź, ale zima bedzie to przeciętnie wygladac. Wiec mimo źe szamragadów nie mam ale jesli jest to jakies wyeksponowane miejsce to lepiej będzie tebiel na tle szmaragdów widac. Pomiedzy gabionami zamiast grabow - cisy posadziłam, bo chciałam zima cieszyc oczy ciemna , soczystą zielenia. Graby fajnei wygladaja ale gdy w ogrodzie masz dużo zimozielonych . Znasz moj ogrod wiec wiesz o czym pisze. Zima byłoby smutno gdyby nie bukszpanowe kulkowisko u mnie
latem wszystko pieknie wyglada
Wieczorem doczytam wszytsko u Ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:21, 28 mar 2015

Do góry
Kochana wirtualna koleżanka:LOCZEK Agniecha przysalała mi w piątek paczkę z sadzonkami berberysów an przedpłocie, ma sie rozumiec że w piątek posadziałam wszystkie.
zdjęć nie am i nie będzie bo ze dwa lata zanim zacznie tam wyglądać serio.

ps. u mnie wyrosły też piękne duże brzozy praktycznie na schodach
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 10:30, 28 mar 2015

Do góry
Ale tu u mnie przestój...
Ale sama nie zglądałam i nie pisałam, bo u mnie na ugorze nie ma co focić, wiec se tylko poplanować mogę.

Za to do waszych wątków zaglądam regularnie choć ślad nie zawsze zostawiam.

A teraz proszę po raz kolejny o pomoc:
Doradźcie mi proszę czy na tle żywopłaotu grabowego dobrze będą się prezentowały brzozy?
Nadal mam dylemat z tym żywopłotem z jednej strony i tak myślę, że grabowy byłby najlepszy, bo mogę go prowadzić na wysokości ok 1,7 m, ale jest też to jedyna strona gdzie mogę posadzić brzozy i się właśnie zastanawiam czy lepiej będą się prezentowały na tle szmaragdów czy grabów?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:26, 28 mar 2015

Do góry
Marzenko mam prośbę, doradź mi proszę czy na tle żywopłaotu grabowego dobrze będą się prezentowały brzozy?
Wycinka drzew 00:44, 28 mar 2015

Do góry
Mam pytanie: kupiłem działkę na której jest sporo drzew. Drzewa są pozostawione same sobie, nikt od dziesięciu lat albo i dłużej palcem tam nie ruszył. Czy potrzebuje pozwolenie tylko jeśli chce wyciąć całkowicie drzewo? Jest tam sporo brzozy. Nie przycinane gałęzie mają od 10-15 cm od ziemi. Niektóre mają wiele pni, z czego jeden rośnie prosto, a kilka bardzo grubych ale pochylonych. Mogę je wyciąć bez zezwolenia? Jak mocno mogę "ogolocic" drzewo, żeby mnie któryś z sąsiadów nie podkablowal i żebym potem chorendalnych kar nie musiał płacić.
Ogród z tatarakiem w tle 13:58, 27 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Prawie jak brzozy

Hihi Widzę, że nie tylko ja miałam taki pomysł z planowaniem brzóz na rabacie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:22, 27 mar 2015

Do góry
Długo mnie u ciebie nie było, ale nadrobiłam, brzozy dosadziłaś i powojniki, czekasz na kwitnienie gwiaździstej u ciebie powinna być już w kwiatach, moja już się bieli
Pozdrawiam i czekam na fotki z ogrodu, bo zapowiedź była
Ogród z tatarakiem w tle 23:29, 26 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Fajny pomysł z tymi kijami.

Prawie jak brzozy
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:24, 26 mar 2015

Do góry
Ciociu Małgoś - klony rosną duże. A Pisardi nie mam, wiec się nie wypowiem .. znam tylko z internetu..czyli czysto teoretycznie.

Kacha - będziesz ciąć, na szczęście klony zroszą cięcie dobrze. Tylko jak brzozy .. jak nie w porę ucięte to strasznie płaczą.

Babka - Ola - jeżówki wysyłam jak podrosną, jest to gdzieś jak kwitną piwonie. Potem wysyłam je w kosmos.. bo by mi zarosły całe rabaty, a nie mam gdzie ich hodować, ogród duży ale upchany Muszę pilnować porządku. A co do ślimaków... jakbym miała taki mały ogród jak Twój i tylko tyle rabat, większość w kamieniu.. to bym każdego ślimaka upilnowała.. A ja nie dość, że mam tego sporo, a niestety pracuję zawodowo i nie mogę siedzieć w ogrodzie cały czas . Dwa długie boki działki są w zasadzie nieużytkami, łąka koszona raz na jakiś czas... tam się mnożą na potęgę. Tam gdzie sąsiedzi pilnują porządku to takiego wielkiego problemu nie ma.. Położyłam na parkingu (kamień, kostka) worek z trawą.. po pół godzinie był cały obleziony w ślimakach .. które przelazły przez murek.. wyczuły jedzonko, jakby im mało u siebie było. Problemem są ślimaki które przyłażą zza płotu. W jedną noc potrafią zjeść dużą roślinę. Dorosły ślimak mierzy ok 10 cm, a widziałam i większe. Chociaż najgorsze są te młode i małe.. bo trudno wypatrzyć. Nasz rejon ma z nimi palgę.. nawet pisali do ministerstwa rolnictwa by uznać je za plagę.. http://luzna.info/old/aktualnosci/id/180/
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3512559,tarnowskie-paskudne-slimaki-zzeraja-wszystko-to-juz-plaga,id,t.html?cookie=1

I drugi artykuł.. pisze, ze nie lubią macierzanki, krwawnika i czegoś tam... pokazywałam na forum fotki jak wpinkalaja krwawnik i macierzankę aż miło

Pierwszy rok miałam ochotę sprzedać działkę i uciekać z niej... ślimaki. Po nocach mi się śniły. Mojej mamie też, była załamana.
Ogród z tatarakiem w tle 16:24, 26 mar 2015

Do góry
Korzystając z przepięknej pogody pograbiłam nową rabatę, a właściwie miejsce na nową rabatę

Powstawiałam tez orientacyjnie patyki, które udają brzozy pożyteczne

Spójrzcie proszę swoim okiem i doradźcie, czy tak może być, czy coś poprzestawiać?

Brzoza - Betula 16:18, 26 mar 2015

Do góry
Chcę posadzić 3 brzozy pożyteczne obok siebie, jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji, ale
1. w jakiej odległości od siebie mają być posadzone- myslę o takich niezbyt wysoko wyprowadzonych
2. Będą na tle zywopłotu zs smaragdów, wiec jak daleko od tujek je sadzić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies