Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

EwaK1984 20:37, 20 kwi 2015

Witam.Jeszcze raz potrzebuje waszej pomocyTroszkę zmieniłam swoją koncepcję, przy każdej śliwie wiśniowej po obu stronach chciałabym posadzić hortensje limeligt i teraz mam dylemat co między hortensjami??Zostanie zbyt duży odcinek by nic tam nie wsadzić.Będę wdzięczna za każdą pomoc.
lena 20:46, 20 kwi 2015

Nie pamietam ile jest cm od siatki do kostki, ale ja bym dala sliwy wisniowe w donicach z bukszpanu i pomiedzy moze byc kosodrzewina albo choiny kanadyjskie. Na siatke winobluszcz zimozielony.
EwaK1984 20:50, 20 kwi 2015

lena napisał(a)
Nie pamietam ile jest cm od siatki do kostki, ale ja bym dala sliwy wisniowe w donicach z bukszpanu i pomiedzy moze byc kosodrzewina albo choiny kanadyjskie. Na siatke winobluszcz zimozielony.

Tam jest odległość jednego metra.Za siatką już są posadzone małe choinki,więc za jakiś czas na pewno nas zasłonią od sąsiadów.
A jakbym się uparła na te hortensje to co byś doradziła pomiędzy?
lena 20:57, 20 kwi 2015

Powiem szczerze, ze dalabym tam cos zimozielonego, w zimie wisnie beda wygladac jak miotly, hortensji tez nie bedzie widac, beda same kikuty, jesli juz to dalabym moze co trzecia np. wisnia, choina wisnia, choina, wisnia hortensja + miskant itd. To jest rabata reprezentacyjna wjazdu do domu wiec dobrze zeby tam sie cos dzialo caly rok nie tylko od maja/czerwca ale moze ktos cos jeszcze doradzi...
niolkaniolka 22:39, 20 kwi 2015

Witam wszystkich. Mam zapytanie dotyczące rabaty. Chciałabym posadzić jakby szpaler z hortensji anabelle i trawy Haconechloa(trawa była przed nimi) lub też poprzedzielać je czymś innym, np.

-miskantami
-świerkiem białym -conica
-thuja z opadjącymi igłami

Glebę mam w tym miescu piaszczystą z domieszka gliny o odczynie kwaśnym, więc podejrzewam, że o bukszpanach mogę zapomnieć. Co mi doradzilibyście? Może jakieś płaczące drzewko w tym prostokącie przed domem? Brzoza/modrzew? To jest strona południowo-wschodnia, ale od lewej częściowo rabatę będzie zasłaniał garaż.

Stokrotnie będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki...

Załączam też zdjęcie obrazujące o jaki efekt mi mniejwięcej chodzi.
niolkaniolka 22:45, 20 kwi 2015

Widzę, że w problemach kompozycyjnych z hortensjami nie jestem osamotniona. Choiny kanadyjskie są docelowo chyba dość duże i wydaje mnie się, że zdemolują płot. Winobluszcz zimnozielony jest dobrą koncepcją Tylko jeszcze brakuje mi jakiegoś tła na domie w formie thuji czy czegoś podobnego.
lena 22:51, 20 kwi 2015

No wlasnie tez mysle o tych choinach u Ewy i nie widze ich jakos, u mnie sa posadzone ale strasznie wolno rosna nie wiem czy nadaja sie do ciecia radykalnego jak sie rozrosna natomiast wiem, ze u kosodrzewiny mozna stymulowac przyrost poprzez odszczypywanie nowych przyrostow. Koncepcje choiny ktos dal wczesniej nie wiem moze one akurat forma lepiej pasuja do sliwo wisni?

niolkaniolka napisał(a)
Widzę, że w problemach kompozycyjnych z hortensjami nie jestem osamotniona. Choiny kanadyjskie są docelowo chyba dość duże i wydaje mnie się, że zdemolują płot. Winobluszcz zimnozielony jest dobrą koncepcją Tylko jeszcze brakuje mi jakiegoś tła na domie w formie thuji czy czegoś podobnego.
empolan 08:54, 21 kwi 2015

Witam i tutaj Mój ogród dopiero się tworzy. Od zera, a właściwie od jednego krzaka Do zagospodarowania mam spory teren, ale muszę działać małymi kroczkami, dlatego postanowałam zacząć od jednej rabaty. Ma ona powstać przy jedynej większej roślinie na mojej działce.
Tutaj opisałam swoje pomysły
Działka w Zakątku
Mam prośbę o ocenę czy podążam we właściwym kierunku - postanowiłam zacząć od krzewów.
martika 12:27, 21 kwi 2015

Mam takie konkretne pytanie. Jest rabata jescze w detalach niezbyt dopracowana, ale wszystko juz widać.
Myslę, że brakuje tu jakiegos drzewa
Pierwsze zdjęcie ze schodów do domu, a drugie pod kątem do furtki. Na drugim zdjęciu w tle widzimy buka Dawyck Gold. A drzewo myslałam , ze moze byc tu gdzies lekko za stożkiem. Pokaze to miejsce jak zakwitną hortensje:

To miejsce na drzewo przed Hortensjami lekko za stozkiem? Co sadzicie i jakie dzrewo? może Nigrę wyprowadzoną wysoko? albo grujecznik( ten moze za duzy?) Daej widac buka jednego z trzech Dawyck Gold.Pod płotem sa Serby.
Tess 13:18, 21 kwi 2015

Hortensja napisał(a)
Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.

Mam nadzieje, że nie tylko brzozy zostały, ale żywopłot też?
Pieknie sobie radzi przy tych brzozach. Zostaw go, Hortensjo!