Kombinuję rabatę przed domem, miejsce dość cieniste od północnego wschodu. Słońce dociera przez kilka godzin rano i późnym popołudniem doświetlona jest prawa strona rabaty. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Tak jest (stara thuja do wykopania)
a tak sobie wymyśliłam
Świerk srebrny kłujący, obok 3 kule golden globe. Przed tujami rhododendrony kwitnące na różowo/liliowo, a przed świerkiem mix funkii i żurawek. Zupełnie od lewej mam wierzbę iwę. Na prawym rogu rabaty pomyslałam o jabłonce płaczącej royal beauty (nie było jej w apce, jest trochę inna). Między rododendrony chciałabym wrzucić tawułki arendsa kwitnące na biało i może z przodu trochę szałwi. Generlanie trzymam się w ogrodzie kolorystycznie fiolet, róż, biel.
Chcę spiąć wszystko kolorystycznie. Wiosną będzie różowo (mam jeszcze pissardi, amongawy), latem biel i fiolety (białe hortensje, białe tawułki, jeżówki, szałwie, kocimiętki) Pomiędzy nasadzenia będę wciskać trawy, rozplenice i ostnice wyższe miskanty, żeby nadać rozpiętości i lekkości. Tu z trawami nie poszaleję, za mało słońca. Chyba że może jakieś hakony albo turzyce.